|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 12:46 pm
Многоканален вход и идентификатор
| Автор |
Съобщение |
|
MYXATA
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
 Re: Многоканален вход и идентификатор
Бате Груби това дето го описвяш не е ли нещо като интеръпт статус регистър? Може лестно да се направи с многовходово И и изместващ регистър ...
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Сря Юни 28, 2023 8:09 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Тоя път Митко зададе въпрос в стил Рек  то може да се направи по 100 начина сигурно, ама много зависи каква точно е задачата.
|
| Сря Юни 28, 2023 8:48 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
Ми, задачата я описах май ясно - имаш няколко входа за събуждане - от Етернет, от CAN, от дру контролер, бутон, сензор и т.н. Тия всичките трябва да събудят по-големшък контролер, чрез външно прекъсване. Като го събудят, е добре да му кажат и кой го е събудил. И толкоз. Като заспи пак - всичко отначало, когато будилника почне да звъни.
|
| Чет Юни 29, 2023 12:56 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Абе нещо не я разбрах точно така в началото. Ами може да се реши с чиста логика, но с дискретна такава няма да стане с един компонент. Малко CPLD е вариант, особенно ако не очакваш да се появят изисквания за дебонсинг или подобни. В тоя случай май експандер е най-удачно, повечето генерират прекъсване, има с достатъчно входове, бързи са, имат си регистри които помнят кой вход е цъкнал ... едночипово решение. Микроконтролер има предимство, ама ти ще имаш и по-голям, няма май много смисъл да се добавя втори та и него да програмираш. Върти ми се нещо за разширител който може да прави и дебонсинг, ама може и да съм сънувал, не мога да се сетя производител.
|
| Чет Юни 29, 2023 1:25 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
Малко тема с продължение - значи имаме примерно 8 входа, и от 8-те може да дойде сигнал за събуждане. 8 входа / 3 изхода. Изход едно - самото събуждане / каквото и да е - ИЛИ. Изход две - кой е/бил източника, кодер 8-3 и изход три - ако няколко са се състезавали, кой е бил първи и да стои така, докато не бъде ресетнато. Гледах някакви 8 входови latch, но не е точно каквото си мисля - HC573, 373, 259, даже някакви с приоритети . Възможно е програмируема логика да е идеалния вариант за нещо такова.
|
| Вто Авг 29, 2023 3:27 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Както DeserLeo е писал , има перфектни за тебе експандери. Сега гледах MCP23018, според мене е идеален за тебе....без цената де.
|
| Сря Авг 30, 2023 11:05 am |
|
 |
|
Grubi
|
Вероятно аз не разбирам, за чий ми е експандер...искам да имам стегната/оптимизирана външна логика, която да не зависи от контролера, особено когато той спи.
|
| Сря Авг 30, 2023 12:14 pm |
|
 |
|
syscop
|
По-стегнато от един чип - едва ли? Не вярвам това, което искаш да го направиш в половин...  Прочети поне ds на някой от чиповете, които се споменаха! В този на pca9555 пише: "...The open-drain interrupt output is activated when one of the port pins changes state and the pin is configured as an input..." От това по-просто не знам. Когато шавне някой пин будиш mcu-то, правиш каквото искаш и след това лека нощ. Никъде не си споменал имали някакво ограничение за консумация на енергия.
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Сря Авг 30, 2023 2:15 pm |
|
 |
|
Grubi
|
прав си - консумацията трябва да е минимална, иначе за какво да приспивам цялята останала система. с експандера ще си разреша проблема със събуждането и това откъде идва (ако не се обадят и другите входове докато MCU-to се събуди). Тогава вероятно ще трябва да сложа някакъв latch на входовете за "моментна снимка", докато не бъде ресетнат от събудения контролер. благодаря за уточнението - мисля че в предния проект използвах тогава, но тогава ме интересуваха само изходите и прекъсването изобщо не го бях погледнал.
всъщност важно е да уточня за колко време се събуджа голямия контролер (правя разлика между събуждане и рестартиране(а там зависи колко и какъв софтуер има) и каква разделителна способност искам да имам ако сигналите се за събуждане се състезават (и колко важно е това да бъде регистрирано).
Последна промяна Grubi на Сря Авг 30, 2023 3:44 pm, променена общо 1 път
|
| Сря Авг 30, 2023 3:21 pm |
|
 |
|
stefan63
|
• Low Standby Current: - 1 µA (–40°C TA +85°C) - 6 µA (+85°C TA +125°C) • Operating Voltage: - 1.8V to 5.5V
Това за мцп23018. Регистъра за идентификация на прекъсването си е баш латч, какъвто искаш - поне аз така го разбрах от шийта.
|
| Сря Авг 30, 2023 3:31 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Тия микроампери ще са много добре. Ще видя какво пише за прекъсването и латча.
|
| Сря Авг 30, 2023 3:46 pm |
|
|