|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 12:42 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 15 мнения ] |
|
| Автор |
Съобщение |
|
velio
Ранг: Форумен бог
|
 Bias oscillator
Та пак по моите теми за касетните декове. За записа си трябва подмагнитване. В нормалните декове го правят с АС на около 105 - 210kHz (зависи колко джиджана е техниката). Това добре, схеми бол (всякакви сервизни). Единственото неясно остана, аджеба трансформатора каква конструкция има? Явно е настройваем, вероятно сърцевината е подвижна като на RF трансформаторите и бобините, но как се смята и какво се има предвид не ми стана ясно. Очевидно се цели резонанс на въпросната честота и настройката става с трансформатора. Може ли да се направи като обикновен траф за импулсно и какви ще са недостатъците, освен евентуално по-трудното постигане на синусоида в изтриващата и записващата глави? До колкото разбирам на много места ползват два резонансни кръга за да постигнат синусоида - един образуван от трафа и паралелен кондензатор и после още един между главата и последоветелен кондензатор, ако съм разбрал добре де. По моя логика, за да има резонанс с трансформатора, би следвало последния да има сравнително висока разсеяна индуктивност. Може и да бъркам. Тая част от схемата ми е мътна. Общо взето крайната ми цел е да скова един осцилатор с трансформатор. Всичко това е хоби, за забавление.
|
| Вто Авг 29, 2023 1:40 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
 Re: Bias oscillator
Във фейсО има една група на тези (с дековете) - уж се пишат майстори, може би ще могат да ти помогнат. Едно време имаше и една книжка - HiFi касетни декове, там може да има разни описания.
|
| Вто Авг 29, 2023 2:58 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Към осцилатора има 3 основни изисквания: Стабилност на честотата - за да се ефективни режекторните филтри на ЗУ, а ако машината е триглава, и на ВУ. Добра симетрия на синусоидата - за малък остатъчен шум от преднамагнитването. Относително постоянна амплитуда на сигнала за да няма значителна промяна на тока през изтриващата глава и преднамагнитването.
В общия случай се използват двутактни схеми. Някои производители правят фокуси с удвояване на честотата на преднамагнитването. Ако си спомням добре реализация на такова може да се види в RS-B965.
Ти какво искаш да правиш? Че може да намеря и някой готов траф за целта?
|
| Вто Авг 29, 2023 5:54 pm |
|
 |
|
ikarlo
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Пон Авг 24, 2020 4:45 pm Мнения: 214 Местоположение: София, Люлин 3
|
Посоченият честотен обхват от 100 до 200 KHz може и да става за подмагнитване, но ако изтриването е с горния край на обхвата почти няма ИГ, които да не се опекат.
|
| Вто Авг 29, 2023 8:15 pm |
|
 |
|
velio
|
@Grubi У фейса не знам, но си има цял форум в нета - TapeHeads. Има интересни неща, но повечето е гащаплява, като във всички форуми - трудно се отсява полезната в момента информация. Хай-Фи касетните декове я намерих сканирана. Общо взето има чат пат някои неща вътре, но не задълбават особено. Обясненията не стигат за да се конструира нещо, особено ако не си навътре в нещата. Специално за осцилаторите де...
@itso.t Имам един стар касетофон, китайски, нисък клас, от как бях ученик 90-те. С постоянен магнит за изтриване и DC подмагнитване. Дори усилвателя за гравите е само 1бр, а са две гнезда! И за да въпроизвежда и двете гнезда, двете глави бяха свързани последователно, просто уникално! За забавление реших че може да му измисля по-кадърна електроника за възпроизвеждане и запис. Направих два варианта на EQ усилвател - един с транзитори (базиран на оригиналния уокмен на Сони, WM1 ако не се лъжа или нещо такова беше) и другия е с ОУ NE5532. И двата показаха забележително подобрение в качеството на въпроизвеждане, направо си става за слушане. Просто не знаете колко зле беше оригинално. Пробвах дори двуполярно и еднополярно захранване и двете стават, но стигам до извода че при еднополярното е по-трудно да се избегнат смущенията, а то не е като да няма варианти за такива. Еднополярното, защото оригинално е така, и би спестило някои чуденки, но се оказа че с двуполярно се решават по-лесно проблемите с шума. Все още подлежи на размисъл това. И обнадежден от това, мисля да престъпя напред към изтриване и запис. Съответно на записващата механика смених главата с комбинирана такава - изтриваща и възпроизвеждаща в един пакет. Понеже се оказа че монтажа на отделна изтриваща глава е невъзможен - макар да са почти идентични механиките (тези с магнит и тези с глава), точно в тая част имат разлики. Та това беше решение. Та така. Няма реална полза от цялата работа, но доста от хобитата са така, иначе биха били работа... Пък и попълвам разни липси в познанията в аналоговата схемотехника. 99% от схемите които видях (в най-различни сервизни на декове, че и на мини-системки) са с два транзистора и трансформатор. Явно разчитат на резонанса да държи честотата стабилна.
ikarlo Най-вероятно си прав. Това което съм виждал за 210kHz всъщност беше за подмагнитването. Имаше два осцилатора, единия за изтриване на 105к, и от него вземат сихронизация (удвояване) за втория, който е за подмагнитването. А видях и решение на 90kHz - в касетофон. Не работеше крайно зле.
|
| Сря Авг 30, 2023 6:09 pm |
|
 |
|
itso.t
|
След като се забавляваш с касетофон, а не дек по-добре се ориентирай към някоя по-семпла схема. Имаше някакви елегантни схеми в които използваха индуктивността на изтриващата глава във веригата на генератора. По спомен в полските касетофони имаше такива решения. Ако не бъркам Финиезията беше така.
Това за постояннотоковото преднамагнитване не можах да го разбера. Досега май не съм попадал на подобно решение. Но и не съм задълбавал много в схемотехниката на дръжкофоните. Ако все пак е такова, в изхода на ЗУ трябва да добавиш режекторен филтър за честотата на преднамагнитването - за да не се претоварва ОВ на ЗУ с ВЧ сигнал който ЗУ не може да обработва.
За изтриване потърси изтриваща глава с два процепа. Върши по-добра работа при по-малък изтриващ ток.
А за чопленето на подобни техники като хоби и ползата от него... Ами ако ти е интересно, винаги има полза. Кефът е отделно.
Спомена че си имал проблем с монтажа на главата. По разните реверсни касетофони с въртяща се глава имаше готов модул - комбинирана глава и изтриваща в общо блокче.
|
| Сря Авг 30, 2023 8:11 pm |
|
 |
|
ikarlo
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Пон Авг 24, 2020 4:45 pm Мнения: 214 Местоположение: София, Люлин 3
|
През 90те гладни години бях се хванал с няколко куфарни търговци, които мъкнеха огромни чанти от Истанбул и продаваха на женския пазар. Понече стоките (компютърни игри, касетофони, уокмени, радиоапаратчета, фенерчета и др. на цени от от 1 до 5лв ) бяха пълни боклуци, трябваше им човек да ремонтира чат пат нещо, та да не ги бият, като ги видят. Тоя касетофон, за който пишеш е баш от тия (и може да ми е бил в ръцете). Изтриването с постоянен магнит е нещо обичайно дори за евтина японска техника (от където китайците са ги копирали), а се среща и постояннотоково подмагнитване. На практика това са диктофони, да си записваш уроците. За музика не може да става и дума. От всички касетофони (стотици за няколко години, преди да се появи "Илиянци"), само един "Universum" (беше по-скъп) беше стерео, т.е. както си му е редът. Всички останали бяха пълен фалшимент, както си го описал. От писаното от теб разбирам, че си прочел някои неща, но ти липсва опит. За да може един апарат, какъвто и да е било, да покрие що годе съвременните изисквания, трябва му стабилна механика - воденето на лентата е определящо за качествата на касетофона. Като "стъпиш" на добра механика, можеш да експериментираш с електрониката. Днес поне може да се намерят читави апарати на приемлива цена (напр. в продавалника на фейсбук) и ето ти възможност да реставрираш или да надграждаш.
|
| Сря Авг 30, 2023 9:33 pm |
|
 |
|
velio
|
@itso.tТо да ти кажа "сложните" схеми не са много по-сложни, единствено трансформатора ми е проблем там. Дори обмислям вариант да го изчисля и сътворя като такъв за импулсно захранване, пък после да видим какво ще стане. Няма да е същото но пък не се знае какво ще е  Главата я смених с такава: https://www.aliexpress.com/item/1005004822688289.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.38.7d681802pfHgRlПак е модул, но за нормална механика. И изтриващата глава е с два процепа  . Оказа се че все пак не е рядкост това, дори китайските нови изтриващи глави са с два процепа масово. Постояннотоковото е като променливотоковото, но с постоянен ток  . Като цяло с АС се прескача нелинейната част в центъра на B/H кривата, докато с постояннотоковото всичко се измества само в единия квадрант. Съответно амплитудата на записания сигнал е поне два пъти по-ниска, има добавени шумове и т.н. екстри. И мисля че става само с един резистор към постоянно напрежение. Филтъра на изхода на ЗУ си е задължителен при АС подмагнитването. Викат му bias trap. Ама си е филтър. ikarloЕ, този не е баш чак толкова зле. Моторчето си е оригинално Мабучи, и сега държи стабилни обороти. Механиката е масово разпространената по онова време механика на Танашин (вероятно нейно копие по-скоро) с пълен автостоп. Wow & Flutter положението е прилично. Абе с новия усилвател си е направо прилично за слушане. Електрониката обаче е кофти. "Марката" е Nova, бяха сравнително разпространени. Хем ментета, хем не чак най-долните ментета. За механиката от качествен дек си прав, но има някои особености. Ако се намери такава има голям шанс да е в лошо състояние. Чупливи от времето пластмаси износени части и т.н. Настройката на главата на по-сериозните механики изисква приспособления, които нямам. Това при положение че изобщо главата е читава, за смяна и дума не може да става (шанса за нова е почти 0). С други думи не е задължително да работи добре. Скоро изпуснах една механика на Aiwa, за скромната сума от 10лв. Има и друго - обикновено тия механики изискват допълнитено управление, щото са... така направени - изискват управление  . Което е излишно усложнение към момента. А за това имам кутия и всичко. Т.е. - слагам си моята платка вътре и може да се затвори като готово устройство. И някак си човек като го види и ще очаква да е пълен боклук, но пък ще свири с несъвместимо с външния си вид качество. Целта е що-годе реалистична. Не очаквам чудеса. Абе всичко по реда си. Като цяло няма смисъл да вземам дек за да слагам вътре моя електроника. Обикновено са направени достатъчно качествено, и обикновено проблемите са механични. Но все пак си взех работещ, та да мога да правя що-годе качествени записи, за да си тествам моите творения. Между другото видях реализация на HX-Pro с дискретни ОУ. Оказва се че има редица модели декове с такива схеми. Та може да се заиграя и с това по-нататък, стига да се справя с първия осцилатор, че HX-Pro има нужда от допълнителни 2 бр трансформатори  . Абе темата ми е доста интересна. Хората са правели чудеса от храброст за да изкарат някакво качество от тия ленти.
|
| Сря Авг 30, 2023 11:29 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Скоро някъде гледах нещо дето си беше свързано с аудио и стара техника - ставаше дума за цифрово аудио върху видео касета. Та там се спомена че касетата постига нещо около 5-6 бита. Просто прави сравнение с 15-16-те бита при тогавашното цифрово аудио. За да се подобри чувствително качеството на възпроизвеждане при тези модификации и тези възможности на лентата, явно е дръжкофона е бил наистина много зле  Имам тука една малко по съвременна система Panasonic (от началото на 90-те) ама всички ремъци са и за смяна. Другото вероятно ще работи. Имам и няколко кашона с касети. Напоследък децата нещо много голямо желание имат да слушат CD-та и май искат и касетите да подкарат. Имах един стар CD плеър Panasonic - изрових го, тръгна и сега щерката си го слуша. Само се наложи да реша проблема с батериите че си яде 2 батерии за има няма 10 часа - един Powerbank и кабелче USB-> кръгъл жак.
|
| Чет Авг 31, 2023 8:17 am |
|
 |
|
velio
|
То и аз пуснах една тема за цифрово аудио върху VHS. До колкото разбрах има два варианта (а може и повече да са) 14 бит и 16 бит. Като при 14 има и някаква корекция на грешките или поне CRC, не помня, докато при 16 бит няма. Но дори и 14 битовото аудио звучало превъзходно. Тоя касетофон имаше няколко неща които създаваха проблем. 1. захранването беше еднополярно, нестабилизирано. Съответно всички неща свързани с него най-щастливо си се смущават помежду си. Най-вече двигателя смущаваше крайния усилвател. Радиото, предусилвателя и микрофона бяха захранени от прост регулатор с ценер и транзистор. Въпреки че не съм напълно сигурен за предусилвателя. 2. Въпросното последователно свързване на двете глави водеше до удвояване на дължината на кабелите и те поемаха смущения от трансформатора. 3. Предусилвателя е една комбинирана схема - усилвател за глави за възпроизвеждане и запис + ALC. Тези масово са с висок шум. Доста висок. И не филтрират особено добре смущенията по захранването (въпреки че имат някакъв филтър за целта). 4. Записа го описах (шум от изтриващата глава, щото е магнит + шум от записващата електроника, щото е с DC подмагнитване и съответно по-ниско ниво на сигнала, пак щото е DC). Сега си представи презапис, направен с тоя касетофон. Щото и такова съм правил явно. 5. Всичко се включва от един контакт на касетния механизъм. Съответно винаги се чува пукане и други приятни ефекти, съпроводени от установяването на работните напрежение. Най-вече от крайния усилвател, който е с изходни кондензатори + смущението от двигателя, който развъртайки добавяше брум. Никаде не са взети мерки за заглушаване при преходните процеси.
Като цяло касетките имат сравнително високи изкривявания. Ако не се лъжа може би достигат до 3%, и динамика около 50-55dB (за феритните, тип1). Така че не са от най-качествените устройства за съхранение на звук. Но комбинирани с горните проблеми, нещата стават непоносими. Като се просвири касетка, направена с качествен дек (че дори и просто от касетофон, с AC подмагнитване и изтриване) с новия предусилвател, разликата е просто брутална. Не е като да се търси нещо едва чуваемо, тя просто е брутална. И дори обикновена феритна касетка може да се слуша за удоволствие до някъде при това положение, въпреки вродените й недостатъци. Общо взето спомените за касетките на доста от нас са от точно такива системи, където шума и смущенията са отчайващо високи, механиката е калпава и касетката е купена от будка за вестници, с напълно неизвестна марка.
Абе в крайна сметка ще подходя с трансформатора като за импулсно захранване. Имам горе-долу някаква информация за нивата на подмагнитващото напрежение и за съпротивлението на главите. Ще сметна необходимата мощност и ще експериментирам. Лошо няма.
|
| Чет Авг 31, 2023 6:51 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Е аз на китайски долнопробен дръжкофон никога не съм слушал. Вкъщи винаги е имало пролична техника. Имахме един дек Хитачи, дръжкофон Сименс - той малко по скоро е нещо средно между дръжкофон и мини система - с дръжка и батерии (9 бр. D  ) ама колоните се махат и тежи бая. После и тая мини система Панасоник. Та имал съм достъп до що годе качествена техника.
|
| Пет Сеп 01, 2023 12:58 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Дай боже всекиму. Но това което си изредил е далече от такава техника...
|
| Пет Сеп 01, 2023 1:41 pm |
|
 |
|
velio
|
Е имал си късмет. В къщи дори тоя китайския едвам го измрънках тогава от нашите.  Общо взето контра довода беше - "Абе за какво ти е, ще послушаш, ще ти омръзне... Аз съм минал по тоя път, вярвай ми"  То и като цяло никой вкъщи нямаше и понятие от такава техника, та и критерии за избор нямах особени. И така. Като навия трафчето (някой ден) ще пиша за резултата. Вчера между другото ми попадна едно сервизно на Техникс (двукасетъчен дек) и там по някаква случайност бяха отбелязани напреженията на подмагнитващия сигнал към записващите глави (R/P всъщност). 180V при метална касетка и 50-60V при феритна  . Доста голяма разлика. А най-странното беше, че за лявата и дясната глава напреженията също се различаваха. Ще пусна после картинка. Това просто като любопитен факт.
|
| Пет Сеп 01, 2023 7:40 pm |
|
 |
|
velio
|
Не било Техникс ами Сони Sony TC-WR570
|
| Пет Сеп 01, 2023 11:47 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Ицо - не съм казал че съм имал достъп до аудиофилска апаратура, ама в сравнение с всички останли дето трябваше да се радват на ВЕФ и Унитра, хитачито си беше нещо. Не беше някакъв фенси дек - най обикновен ама си свиреше добре. Че и записи сме правили (от плочи) и по него време не ми е направило впечатление да е било с лошо качество. Сименса също не можеше да се сравнява с разни измислени дръжкофони дето се появяваха тук там. Вече след 89-та можеше всичко да се купи стига да имаш пари. А преди 89-та не беше достатъчно само да имаш пари - трябваше и да го намериш от някъде да го купиш. Спомням си как се сдобихме с VHS видео касетофон (записващ Panasonic 7-ца) - $3000 контрабанда от близък моряк... Сега за $3000 можеш да си купиш прилично домашно кино. Същата работа и с телевизора - Panasonic 21" С ДИСТАНЦИОННО  Баща ми като го взехме и реши да продава стария Електрон (хем беше 29" или там някъде) и идват да го гледат и питат другия не се ли продава - щото има дистанционно - никой не беше виждал по него време тв с дистанционно.
|
| Съб Сеп 02, 2023 9:47 am |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 15 мнения ] |
|