|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Юли 26, 2026 11:03 pm
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
 Re: Новини от цивилизования свят
Ами колко са по-прости е относително, имат по-малко подвижни части, но ако се направи пълен надеждностен анализ имам едно подозрение, че ще се окажат по-ненадеждни от бензинов автомобил. Ако си с един мотор горе долу по-бива, но увеличавайки броя мотори се увеличава броя инвертори, охлаждаши системи и т.н. Самите натерии също не са най-надеждното нещо. Согурно ще прозвучи смешно, но според мен може да се направи аналогия между ел. и бензинов кар, и понеже имам дълги наблюдения в тая област, мога да кажа, че няма съществена разлика, а при кара имаш най-вече силовата система и то с доста по-надеждна батерия, и то много по-упростена. За замърсяването този ток идва от някъде, дори да идва само от възобновяеми източноци той пак замърсява. Трябва да се вземат в предвид и други фактори, като неминуемата нужда от ъпгрейд на преносната система. Според мен реа;на преценка ще може да се направи след 100-200 години, тъй като в момента много фактори не се отчитат, някои от които подозирам съвсем умишлено. Към настоящият момент е факт, че интереса спада, както от купувачи така и от производители. Като цяло май малко "предобриха" нещата, вместо да ги оставят на естественият ход те решиха да ги насилват, това обаче вече оказва негативни резултати. Аз никога не съм бил фен на електричките, но виждам хора които бяха се отръдпват. В БГ където цената на ел.енергията все още е сравнително ниска а горивата са скъпи, и където поне за момента имаме излишък, най-вече заради неразвита икономика може и да има смисъл, но не на всякъде е така, и най-вече в САЩ не е, а е ясно че всичко в тази сфера се движи най-вече от САЩ. Постигането на поставените цели в САЩ е практически невъзможно а ми се струва, че и в Германия не е много по-различно. Ако все пак се направи насилствено, защото то доброволно вече няма как да стане, това ще е огромна загуба за икономиката, но такава опасност май няма, освен крайно леви, вече всички други като, чели са съгласни, че един ткъв првход ще отнеме още 30-50 години. Проблемите в момента са най-сериозни в Калифорния, най-вече защото там се прокараха и други политики, като забрана на газови иреди в много кметства, което допълнително натоварва ел.систем, която и без това издъхва.
|
| Пон Сеп 04, 2023 6:21 pm |
|
 |
|
Bai Ui
|
Определено са по-прости от ДВГ и затова и променят играта, преди който можеше да прави надеждни двигатели правеше добри коли, сега не е така, в скоро време чайниците ще ни заринат с евтини електрички, тогава ще паднат цените. Казват че EV1 на GM е бил успех отвсякъде, имали са поръчки за години напред но са ги спрели от производство защото от маркетинга се опасявали че колата ще доведе до затваряне на сервизи, понеже има нулева подръжка. Аз съм склонен да карам дори китайски буклук защото ще мога сам да си го ремонтирам и поддържам сам, тук в Англия може да си внесеш колата директно от Китай, дори да не отговаря на стандартите правиш едно заявление към една агенция за одобрение (по принцип е за самоделки или тунинговани коли), от там ако колата не ти отговаря на стандартите ти правят препоръки за подобрение, правиш си модификациите и си регистрираш колата.
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Пон Сеп 04, 2023 6:55 pm |
|
 |
|
nik
|
Теслите имат връзка с кораба майка, ремонтите не минават незабелязано, трябва да стават в лицензирани сервизи, където товарят яко, нещо като мастилен принтер - купуваш го евтино и после си доплащаш скъпо с мастилниците, резервни части трудно, и значително по скъпи, имаше клипове из тубата на майстори които се опитват да ремонтират тесли - казват ремонта е максимално затруднен и по всяко време могат да се очакват мизерии от кораба майка, деактивират разни неща щото колата била за скрап и нямали право да я ремонтират
А чупенето не е само до здравината на колата, инциденти винаги стават, а теслата е цялата в сензори, минимална на вид повреда докарва големи главоболия после, и излиза много по скъпо
|
| Пон Сеп 04, 2023 7:47 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
До колко е легално да си пуснеш едно кабелче от апартамента до подземния гараж/паркомясто? 
|
| Пон Сеп 04, 2023 8:52 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Този въпрос е доста относителен от всякаква гледна точка. Помисли в крайна сметка колко компнента имаш в един ДВГ, и ги сравни с броя компоненти в тяговата част на един автомобил, само BMS има пвоече компоненти от самия двигател, като сложиш и инвертора нещата не са много по-прости. Проблема с ДВГ е технологичен, добрите ДВГ искат knowhow което не идва от днес за утре. Електромобилите също искат knowhow, въпроса е че китайците го имат, и не само имат knowhow а имат огромен идустриален капацитет псоосбен да произвежда тези продукти, тук е разликата. За всичко останало няма никаква разлика, автомобила е все същият. Всъщност липсата на ДВГ води и до определени усложнение, примерно с вентилация и климатизация. За безопасност няма да говорим, в еидния случай имаш резервоар с гориво, който е сравнително безопасен, за да гори изисква кислород, и въпреки филмовите ефекти дори запален е доста безопасен, в другия случай имаш вид термит, енергията която отделя батерията като се запали е в пъти повече от тази на пълен резервоар, процеса не изисква контакт с атмосферата, и като цяло то гледна точка безопасност поставя определени изисквания и лимитации които ги нямаш при стандартният автомобил. Та както казах въпрос на knowhow ... ама и това само не е. Ето взех си камионче миналата седмица, и какво knowhow има в него, 6.8 л двигател не мое отлепи, а не е чак толкова тежко, но тромав двигател, тромава трансмисия ... ,малко по тежко е от ровъра да речем, но ровъра с почти двойно по-малък двигател е доста по-динамичен, за Q-то изобщо няма да говоря ... това кеото искам да кажа е че не е и само know how, такъв двигател може да направи всеки, даже и индийските мангали.
|
| Пон Сеп 04, 2023 9:09 pm |
|
 |
|
Bai Ui
|
Въпросът с отоплението/охлаждането е решен отдавна - климатик и си дърпа от батериите колкото е необходимо - сметни го, инверторен климатик Дайкин - 9BTU харчи 700 вата и отоплява/охлажда помещение 15 кв. метра. интериора на автомобила е 5-6 пъти по-малък, т.е. еквивалентната консумация ще е не повече от 150-180 вата. То и с бензиновите коли е така - когато си включа климатика лятото консумацията ми скача с литър - литър и половина на 100. С отоплението нещата са по-прости заради огромния излишък от енергия при ДВГ, който се изхвърля като топлина. Колега има Polestar, зимата като го зарежда има режим предварително затопляне - климатика се включва и дърпа от мрежата а не от батерията така че когато си влезе в колата тя е вече затоплена. И тук говорим за луксозните електромобили, аз се изкушавам за нещо елементарно, без климатизи, даже радио не ми трябва, нещо, с което да джиткам из града и околностите без да инвестирам половин къща при закупуването, всяка година да плащам луди пари за данъци, сервизиране - ремъци, масла, филтри и т.н. а за горивото да не говорим.
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Пон Сеп 04, 2023 10:26 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
В тая работа с автомобилите и климатиците в режим отопление има нещо нечисто. Такива климатици има от десетилетия. Има скъпи и луксозни автомобили при които климатик повече няма да се отрази на цената им. По-важно е те да предлагат лукс и глезотии. Например "печката" да започва да духа топло веднага. Ами какви ли не фокуси правят - печки на течно гориво, електрически калорифери по няколко киловата. Само за климатик никой "не се е сетил". И чисто практически. Всеки който е използвал климатик в режим отопление знае, че от време на време външното тяло трябва да се обезскрежи. При битовите климатици е лесно. Обикновено те са неподвижни. Искам да видя агрегатът който ще успее да направи това във влажно време, киша или суграшица при автомобил движещ се със 80 - 120 км/ч.  Тоест, процесът да се реверсира и компресорът да затопли радиатора на климатика при цитираната по-нагоре скорост на вятъра. Или в резюме - "и сичко стана на ледена буца"... 
|
| Пон Сеп 04, 2023 10:53 pm |
|
 |
|
syscop
|
Климатика на колата(компресора) "дърпа" от порядъка на (5-8)KW. Mалък тест - качваш на някоя въшка (40-50KW), пускаш климатика и се държиш да не излезеш пред прозореца  Това на студено. На топло пак има нюанси, за разлика от ДВГ, където топлината е в излишък.
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Пон Сеп 04, 2023 11:21 pm |
|
 |
|
Bai Ui
|
Образователно четиво за дървени философи - може директно да се прочете края - https://www.makeuseof.com/how-does-ev-a ... ning-work/ уж четене му е майката ама чукча писател, не читател.
|
| Вто Сеп 05, 2023 9:50 am |
|
 |
|
itso.t
|
Не става ясно какво конкретно имаш предвид, а явно заради стафидите ти не ти стиска да кажеш в прав текст каквото си мислиш че искаш да кажеш... Хвърлих един диагонален поглед на "статията". Семпла и детинска. EV това, EV онова, термопомпата вдигала рейнджа на EV. Да и? Ти сега ли разбра как функционира тоя агрегат? Десетилетия след като се е появил? Ми браво. Никога не е късно да наваксаш с основните знания. В статията няма никаква интересна или нова техническа информация. Мярнах че Брадва били новаторите. Бррр, анатема. Бррр Брадва. Бррр, анатема. Бррр Томахавка... Ако искаш да кажеш нещо конкретно моля цитирай конкретна информация а не давай линкове към съмнителни източници. За обща информация има уики... Всъщност ако прецениш че биха ти стигнали знанията, може да разкажеш каквото имаш за казване, а не да показваш колко много знаело уикито. За него е ясно. А ти? 
|
| Вто Сеп 05, 2023 10:18 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
Виждам много мнения... които доста се различават от моя опит. Карал съм нисан лийф, рено канго, хюндай кона и сега карам рено зое. Зимният ми опит не е толкова богат и в екстремни условия, но аз вече писах в друга тема, че проблемът при електричките не е в температурите, а в предното стъкло. Банален проблем, но като нямаш видимост забрави да караш, още по-малко да трупаш лед. Искам да го видя Ицо колко лед ще натрупа и дали ледът ще му е проблемът;-) Затова казвам да не си купуват електрички без термопомпи. Сега те пак стават да се карат, щото пак си имат парно. Но в лийфа доколкото знам са някакви реотани дето топлят антифриз. Не съм го разглобявал дали е така, но ефектът е че минава доста време докато това нещо почне да духа топло. Което в градски условия и кратки разстояния е супер непрактично. Вероятно за дълъг път ще е ок, само че това нещо харчи яко и лийфа и кангото дето ги карах пробега им пада от 100 на 50км, я изкарат я не. Тъй че и за дълъг път не става. Термопомпата е друга бира. Особено на зое-то, понеже там се ползва и за охлаждане/подгряване на батерията и де-факто винаги работи или поне винаги е под налягане. Така че на практика топло или студено тръгва за секунди. Относно харченето като гледам показанията май не е инвертор и има само две степени - 1kw и 2kw (в зависимост от това дали си на еко). Разбира се не харчи постоянно, почва да се изключва като си направи температурата. Но и без изключване това не е голяма консумация. При 40kwh батерия на зоето или 60kwh на коната подобна консумация не се усеща. Тук основната грешка на повечето хора е да го смятат с колко се вдигал разхода. Това не е ДВГ с някакъв фиксиран разход и да кажеш, че климатика ти добавя литър отгоре. При електричките основният разход се определя от стила на каране. И от релефа естествено. Но и по един същ маршрут като не настъпвал съм постигал разход под 10kwh/100km а като "настъпвам" съм стигал 25-26. И то под "настъпване" разбирайте 110-120кмч. Разликата в разхода е огромна, не е като при ДВГ. Така че дали караш с климатик или без при електричката няма абсолютно никакво значение. Климатикът е последната ти грижа, освен ако не гониш световен рекорд за Гинес... Което не значи, че не се отразява изобщо. Просто казвам, че от педала на газта може да се спести 10 пъти повече отколкото от климатика. И ако все пак някой иска да пести, седалките (май на почти всички нови електрички) са отопляеми. Така че даже и на най-големите скрънзи няма да им замръзнат задниците. Има и нещо друго, което също вече писах... За да си купи човек електричка е добре да има гараж. Не че не става и навън да се зарежда, ама друго си е с гараж. Та като имаш гараж, практически сутрин не ти се налага да чистиш нито лед, нито сняг. Освен това има опция докато е още в контакта през телефона или през дистанционното да си я отоплиш. Неприятното на тая опция е, че поне при зое-то може единствено температура да зададеш и нищо повече. При което климатикът и духалките се избичват на макс и колата наистина достига зададената температура за 5-10мин. Защо е неприятно, ами защото през това време по-добре да не си вътре в колата... Това е голяма недомислица (за рено), понеже е единствената опция да пуснеш климатик докато зареждаш. За щастие аз не ползвам зарядни станции, но ми се е случвало и не е никак приятно. Та говорех за гаража и това, че без значение каква е колата, поне сутрин е винаги чиста. От там насетне най-много през дена ако вали да я затрупа или да обледи стъклата, но дори и тогава под капака радиаторите са чисти. Така че вариант при който климатикът ще се обледи и ще спре е практически изключен. Това не е домашен климатик, който работи денонощно. Разбира се на теория може да се случи, но пак казвам това ще е много екстремна ситуация. Не е нещо, за което трябва да се притеснявате.
|
| Вто Сеп 05, 2023 10:26 am |
|
 |
|
itso.t
|
Защо се опитваш да ми вмениш задължение да съм бетатестер на EV. Има маса ентусиасти. Нека те да се жертват за каузата ви. Аз съм класически тракторист, и ползвам МПС на "въглища" както обичат да се изразяват феновете на екологичните EV. Въглищарката има добро обдухване на челното стъкло, а за екстремни случаи в него е монтирано електрическо отопление което обхваща около 90 - 95% от площта му. Да резюмирам - аз нямам проблем с видимостта през челното стъкло и не ми замръзва климатика. Затова няма как да съм съпричастен към тоя проблем. А доколкото изборът на МПС е бил ваш, а не са накарани насила някой да си купи EV, дори и не съчувствам. Страдайте. 
|
| Вто Сеп 05, 2023 10:51 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
Абсолютно, много страдамe 
|
| Вто Сеп 05, 2023 11:31 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
колко от вас имат комплект PH* JIS? за всеки винт си има точната отвертка. да, понякога става и с братчеда, ама за продължителна работа си трябва точната отвертка. електричките (може и да) имат предимства в строго конкретни ситуации, въглищарките в други, газотурбинните - в трети. универсалните решения винаги са куци - правят много неща, и всичките накриво.
много от вас, в някакъв период от живота си, може би са се сдобивали с 'комбайн' - усилвател, касетофон, радио, грамофон и колони. после, ако ви е позволявал живота, сте го сменили с отделен усилвател(и), колони, дек(ове), грамофон(и) и т.н. или след първия осцилоскоп се е появил втори, трети, десети... ако това не се случило - няма драма. просто въпросното листче от фрактала не ви е бил важен и не сте навлезли в него.
това, че някой е преценил, че му трябват 10 скопа или 15 DMM, съвсем не значи, че това е потенциала на пазара и всяка домакиня трябва да има скоп или 6.5 DMM до печката си.
но, ако производителите на скопове/DMM направят шумна кампания, че домакинята ще произвежда по-малко 'емисионни газове', ако следи на скопа с диференциална сонда перфектната температура на резонансната инверсия в чушкопека, при която коричката е чуплива и лесно отделима, а чушката все още е сочна?
получават малко грантове и наливат пари в световна кампания как нискоемисионното ползване на чушкопека ще спаси планетата. в големи части на света нямат идея какво е това чушка, още по-малко чушкопек, но биха го пробвали върху фурми, елени или ... камили. а на политиците по цял свят им трябват свежи (чужди) идеи, те са като горния комбайн - могат да обещаят всичко и да не направят нищо като хората.
чукча премята кожения ремък през корема на елена да върже скопа, така че да не падне. зелената лепенка 'спаси планетата' се чуди какво да я прави - не гори, не лепне по иглуто, не става за ядене. не върви и да я захвърли. просто я забутва нейде. после вижда, че скопа само товари животното, няма никаква файда от него. не че има и къде да го включи, нито пък скопа ще 'запали' на -50С. и в тундрата се появява нововъзникнал съвременен зелен артефакт. ако пък го получил по държавна програма за насърчаване 'вземи зелен скоп и получи фураж', тундрата може скоро да се напълни с красиви зелени сандъци.
арабина не му харесват фурмите, минали през чушкопека. но на поредния конкурс за красота на камилите, шейховете пристигат с 12-литровите си ролс-ройси и си мерят на коя камила колко по-зелен скоп са сложили.
та, по мое мнение, в момента се намираме в междинен еуфоричен етап на търсенето на свещения граал. ще отмине, ще излезе друго, тази технология ще се самоограничи само до прагматичната си област на приложение. в крайна сметка, дори и да имаш JIS отвертка, тя не ти върши никаква работа, ако насреща си имаш болт с шестостенна глава.
|
| Вто Сеп 05, 2023 4:06 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Да не бъркаме отвертките. Филипс си е Филипс (не е ония Филипс за който се сещат повечето хора), а JIS си е JIS. Двете са много близки и за мен са взаимозаменяеми. Затова нямам такъв комплект. Да продължа темата. Винтовете за отвертка JIS изглеждат като винтовете за Филпс, но имат точка по която се познават. ---------------- А по повод отоплението на автомобилите. По напред съм пропуснал друга щуротия която се използва - фрикционен отоплител. Може да се срещне по американските автомобили. И на фона на това на никой инджинерин или клиент десетилетия не им е хрумнала идеята да се завинти домашен климатик или чарк от него за да го ползва за отопление на някое нафукано МПС. Добре че се е появил Мъско Тесларов за да се реализира идеята. Странен свят... 
|
| Вто Сеп 05, 2023 4:24 pm |
|
|