| Автор |
Съобщение |
|
pipilica
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2763 Местоположение: София
|
 Re: Избор на транзистор.
Добре, почвам да схващам, само ако ми каже някой какво е "да клампваш дрейна". За два мотора няма проблем да взема и по-скъпи части, важното е да стане добре и да работи.
|
| Пет Сеп 08, 2023 12:22 am |
|
 |
|
d_jelev
|
Извинявам се, клампване идва от clamping. Та, след изключването на транзистора ще има пикови напрежения и те трябва да бъдат намалени, потушени и т.н. Затова се слага snubber за да ги "подреже" като абсорбира част от тази енергия. Но си мисля, че диодът е напълно достатъчен в случая, но трябва да е бърз диод.
|
| Пет Сеп 08, 2023 12:32 am |
|
 |
|
pipilica
|
Значи разбрах за какво иде реч. Между импулсите на PWM-то индуктивността на мотора връща напрежение което може да убие транзистора и трябва да се "замаси" ама пък го казах, и за това са тия диоди и снубери. А ще има ли ефект ако се свърже бърз диод както е на тая схема.  Става дума за диода преди мотора DS75-08B В моя случай мога да сложа и този или два паралелно https://store.comet.bg/Catalogue/Product/16846/Това успях да начертая, ще работи ли добре.
|
| Пет Сеп 08, 2023 1:11 am |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Трябва ти само диода, който е паралелно на мотора (D4). Другите диоди мисля, че са излишни. Той трябва да може да издържа ток, колкото е максималния пиков ток през мотора и напрежение малко по-високо от захранващото ти.
|
| Пет Сеп 08, 2023 10:03 am |
|
 |
|
al_at
Регистриран на: Пет Апр 13, 2018 4:00 pm Мнения: 1622 Местоположение: София
|
Щом става дума за задвижване на количка /това не беше споменато в началото/, ще има случаи в които моторът работи в генераторен режим и може да върне напрежение, надхвърлящо захранващото, в случая в посока минус. Срещу това е защита диодът D3. D6 ми се струва излишен. Диодите ще разсейват доста голяма мощност и трябва да са на радиатори.
|
| Пет Сеп 08, 2023 10:42 am |
|
 |
|
BatKoce
Ранг: Новодошъл
|
Не пише, че това ще е задвижване за количка, а че моторът е ОТ количка. Така или иначе диодът D3 e излишен и вреден. Ако е за количка, този диод ще изхаби голяма част от батерията напразно. В количка тове от от огромно значение. Ако не е за количка, пък е съвсем излишен.
|
| Пет Сеп 08, 2023 11:31 am |
|
 |
|
al_at
Регистриран на: Пет Апр 13, 2018 4:00 pm Мнения: 1622 Местоположение: София
|
Правилна забележка. От вчера до днес в главата ми е останало само количката D3 и D6 са излишни. Както бях нарисувал схемата по горе.
|
| Пет Сеп 08, 2023 11:53 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Колко стотици метра ще е кабелното трасе между регулатора и двигателя?
|
| Пет Сеп 08, 2023 12:18 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Ти остави метрите, ами и ще е какъвто кабел намери  @pipilica да не се обидиш - просто се шегувам.
|
| Пет Сеп 08, 2023 12:52 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
по принцип DC четкови мотори е по-добре да хи храниш с напрежение и да следиш тока, а не да клатиш тока и да се чудиш какво да правиш с напрежението не споменал дали ти трябва управление на посоката, но дори и да не трябва, читавото решение е Н-бридж, дори и за много мижави мотори. твоя не е от най-мижавите.
|
| Пет Сеп 08, 2023 1:06 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Ами то ако не се следи тока (и да има защита по ток) почти задължително ще има и пушеци. Скоро се забавлявах с едни машини - те поне си бяха с купешки драйвери, ама на единия мотор му беше ръждясала спирачката и докато разбера що не тръгва, изключих токоограничението на драйвера и чак предпазителя на захранването падна. На 52 волта мотора си дръпна едни 40-50 ампера без да се замисли. Добре че драйвера як а предпазителя само 32А... Щеше да има Holly Smoke...
|
| Пет Сеп 08, 2023 3:32 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Древна китайска мъдрост гласи: "Всяка електронна техника е изградена от концентриран пушек, който се освобождава чрез подаване на подходящо напрежение."
|
| Пет Сеп 08, 2023 4:56 pm |
|
 |
|
pipilica
|
Да за количка ще са моторите, правилно не споменах в началото, и са от количка. Няма да може да работи в генераторен режим щото мотора е с червячен редуктор 26:1 така че е невъзможно. Тоя път няма метри кабел, най-много 30-40 сантима. Имам ПВА2 само не помня дали е 4 или 6 квадрата. Няма място за обиди, в повечето случай слагам каквото имам подходящо, дори в момента единя прожектор LED 30W на двора е захранен с коаксиален кабел към 15 метра. Да ще има обръщане на посоката но то ще е в спряло положение и най-лесно ще ми е с две релета, те няма да са проблем. Няква друга идея да променям скоростта освен с PWM има ли, трябва да тръгва и спира плавно щото ще возя кактуси в щайги и ако спре или тръгне рязко ще се набодат освен че ще се обърнат в щайгите. Не е много важно да изкарва дълго време акумулатора щото между курсовете ще мога да го дозареждам ако има нужда, мисля да ползвам два 12/24 или 33 амперчаса, имам 24 но да подкарам дват мотора на количката и ще видя дали трябва да взимам 33.
|
| Пет Сеп 08, 2023 10:40 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Е защо се занимаваш с глупости? Купи си направо едно такова : https://protonbg.bg/regulator-na-naprej ... etar-20434 и се приключва с темата. Това конкретно не знам има ли плавен старт, но той може да се реши много просто - слага се едно RC след потенциометъра и ще стартира плавно в зависимост от размера на кондензатора - само с релетата трябва да прекъсваш и плюса на потенциометъра, че да може се "източи" кондензатора. Посоката си я обръщаш с реле. Някой път има неща дето е по добре да ги купиш готови вместо да се мъчиш да ги правиш. Ако го правеше от спортна злоба - добре, ама ти го правиш да вършиш работа - от няколко дена я чоплим тази тема - досега щеше драйверчето да е при тебе. Като тръгнеш да питаш, винаги почваш от далече и след няколко дена казваш конкретно каква ти е крайната цел. Кажи го в началото за да може веднага да ти се каже как точно да подходиш.
|
| Съб Сеп 09, 2023 1:47 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Само от любопитство - би ли дал линк към релетата които си харесал? И на въпроса - направи или закупи готово управление за двигател, с реверс (Н-мост), че като счупиш няколко дузини тръни и саксии, "евтиното" ще придобие друго измерение... Двигателят има ли датчик за скорост на въртене?
|
| Съб Сеп 09, 2023 3:17 pm |
|
|