|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 12:41 am
| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
 Re: EV
Ицо, разговорът тръгна от разхода в зависимост от скоростта. Някой твърдеше че електричките харчат много при високи скорости. Аз обясних, че това твърдение не е съвсем коректно, защото всички коли харчат при високи скорости. Това е просто физика и електричеството с нищо не променя тоя факт. И ако има нещо специфично за електричеството това е, че код-то им не е така силно зависими от натоварването. Тоя факт ги прави фундаментално различни. Практически тая разлика обаче се забелязва само при ниски скорости, защото тогава принципно двигателите работят с малко натоварване.
Вече кой какви бутала, масла или инвертор имал няма никакво значение. ДВГ във всичките му разновидности има проблем ако натоварването не е оптимално.
Рек, компресията по дефиниция е загуба. Освен компресия на идеален газ, какъвто на практика не съществува. Но и да съществуваше такъв газ, то пак от теоретична гледна точка не е нужна. Справка - погледни перфектния ДВГ на другаря Карно. Нямаш компресия, по точно имаш промяна в налягането, но то е за сметка на добавена топлина, а не на вложена работа. Използването на компресия е компромис, който се прави с цел увеличаване специфичната мощност, а не на мощността изобщо както ти го описваш. Същата мощност може да постигнеш и без компресия и то при по-високо кпд. Всъщност за да постигнеш кпд задължително трябва да разкараш компресията и да се доближиш максимално до цикъла на Карно. Но чисто практически няма как да го постигнеш без да вдигнеш на порядък теглото и обема на двигателя. И ценната разбира се. Така че цялото би било доста непрактично. Иначе ако говорим за реален двигател, компресията е ограничена основно заради азотните окиси. Но всъщност така или иначе е близко до лимита. Практически не може да я вдигнеш много повече. Поне не и без принудително пълнене. Но да кажем, че някак си се справиш. С компресията идва и температурата, идват и още един куп проблеми. Да не задълбавам с всички, но крайният резултат е, че загубите се повишават и код-то пада. Така че приказките как ще вкараш безкрайно голямо налягане са глупости както от теоретична, така и практична гледна точка. Ако нямаше проблем с екологията, то при буталните най-много да се вдигне с 50% и далаверата ще е по-висока мощност но за сметка на по-висок разход. При Брайтън цикъла се ползва по-висока компресия, но там имаш многостепенна компресия, но друг цикъл и работи в различни условия и т.н.
|
| Съб Сеп 09, 2023 6:49 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Компресоята е част от процеса в четиритактовият двигател, не е нито загуба нито екстра, точно както и нуждата от въртящо се поле е част от ел.двигателя, без него можеше да разкараш инвертора, казваш му върти се и той почва да се върти .... да се сравняват компоненти от цяла машина е безмислено...това че на някой кура му е по-голям не е достатъчно условие жената да е щастлива, трябва и да му става, и да не му пада ..и най-вече да си пада по жени ...трябва да се гледа завършено изделие в реална експлоатация, дали може без климатик и серво няма значение, ако те така или иначе се използват. Също няма значение дали на теория може да го заредиш за 30 мин, ако на практика трябва първо да чакаш ред, и второ зависи какъв чарджер имат. И тук другия момент който също се отбягва, колко от съществуващите бензиностанции имат инфраструктура да осигурят заряд ? Да речем една средна бензиностанция у нас е с 4-6 колонки. Ако трябва да добави 4-6 бързи чарджера, всеки от които по 250 kW ще и трябва 2Mva траф който първо го няма, и второ няма от къде да захрани. Та някой ще трябва и там да налее пари с голямата кофа ....
|
| Съб Сеп 09, 2023 7:06 pm |
|
 |
|
relsys
|
 Re: Новини от цивилизования свят
+1 Второто съм го доказал, скоро и първото...
|
| Съб Сеп 09, 2023 7:43 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Темата стана дългичка затова няма да се връщам напред и да препрочитам дали и в какъв контекст е направено това твърдение. Допускам, че твърдението е било с малко по-различен смисъл - проблемът с разхода при електричките е много по-осезаем отколкото при автомобилите с ДВГ. Печката от 5/100 в някакъв участък от пътя изхарчила 7/100. Голяма работа. Нито ще се усети кой знае колко в общия разход, и по-важното, това по никакъв начин не би ме възпрепятствало да стигна там закъдето съм тръгнал, да търся зарядни без опашки, да калкулирам мегавати и всякакви нетипични дейности. Точно затова за моят начин на употреба EV все още не е алтернатива. Въглищарката е екстра. Ще обърна внимание на още една спекулация в темата - шумът. При по-висока скорост основният шум е от въздушното течение и триенето на гумите. Агрегатът работещ на брикети я се чуе в общия шум, я не. А при по-луксозните (обезшумени) автомобили това така или иначе не е фактор. Да не говорим за съвременните бензинови двигатели които при нормален градски шумов фон трябва да се заслушаш за да чуеш че работят на празен ход. И обратното - минава миксер, и чувам мяукане, квакане, квичене, жужене, свистене. Все едно съм пуснал стъпков двигател с китайски драйвер. Ами не съм сигурен че искам да слушам точно това. Музика, с трака-трака за фон ми изглежда по-приемливо.
|
| Съб Сеп 09, 2023 8:19 pm |
|
 |
|
pipilica
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2763 Местоположение: София
|
Ами много зависи какъв е миксера, комшията е фен на Ауди и е взел на жена му някакво голямо ел ауди, ми да ти кажа много тихо се движи, но интересното е че той си кара дизелово голямо ауди, а на въпроса ти що не караш електрокара ми каза че нещо не го кефи.
|
| Съб Сеп 09, 2023 10:02 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами всички нови коли са доста тихи, трудно е да чуеш двигателя, то даже и кмаиона дето го взех асега и той едвам се чува. На Q-то ако не му включа звуковите ефекти не мога да го чуя, а аз мразя да карам кола на която не и чувам двигателя. Всичко е до навик, предпочитания .. и удобство, и лично за мен удобството е най-важно, а електричките не го предлагат в почти нито едно отношение, като климатизация и отопление са по-зле, удобството да заредиш за 3 мин ако се налага също, иудобството да зареждаш когато и където си поискаш ... за мен тия неща са важни, дреме ми дали ще ми спести 5-50-500 лв ако ще трябва да я мисля и нея, най-мразя да мисля колите. Сега с тая глупост blu forceили каквото е там ... супер дразни, въпреки че кара по няколко хил км преди да се наложи да го пълня, пак ме дразни защото не всяка безнионостация го има, или поне не всяка го имаше, сега може и вече да го има навсякъде.
|
| Съб Сеп 09, 2023 10:41 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Така е, но за да поддържам линията на спора и аз понякога "неволно пропускам" да спомена за някои предимства. Няма само Миро да ни сапунисва... Та, според повърхностните ми наблюдения, по-лачените EV са доста по-тихи от евтините сапунерки. Пак според повърхностните ми наблюдения, по тоя параметър томахавка не попада при лъскавите EV или не точно там.
|
| Съб Сеп 09, 2023 10:42 pm |
|
 |
|
pipilica
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2763 Местоположение: София
|
Не знам направило ли ти е впечатление но напоследък много Тесли срещам в София, един познат брокер сменил S класа за Тесла, една почти лилава, малко хамелеон цвят, и като се заговорихме много доволен, ама само градско жътка. И не е шумна до 40km/h те гази и нищо не чуваш.
|
| Съб Сеп 09, 2023 11:23 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами S класа и тесла могат да си приличат само по буквичката S евентуално... дори и новите S класи са мнооого далеч от коя и да е тесла като качество и изработка, интересно от какво е доволен. Ако някой има S класа и не му харесва разхода значи просто не е за такава кола, това са лимузини и разхода трябва да ти е най-малката грижа, демек не те е грижа дали гори 5, 15 или 50 на 100.
|
| Нед Сеп 10, 2023 12:20 am |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Генерално, ако КПД-то те интересува повече от ползата, комфорта и цялостната функция на МПС-то, то ти си джендър сояджия и колите не са за тебе. Върти си педалите, рупай соя и не обяснявай на сериозните батки КПД-тата.
|
| Нед Сеп 10, 2023 9:31 am |
|
 |
|
itso.t
|
Не познавам някой който е използвал хубав автомобил, да се е качил в брадва, и оценката му като смисъл да не е била: това е еб@ти боклука. Да, ако ъпгрейда е бил от Пежо 106 или Сузуки Марути към секира, вероятно чувството е че си в спейс шип... Разбира се томахавка има и фенове де. Шарен свят...
|
| Нед Сеп 10, 2023 10:02 am |
|
 |
|
ToHu
|
Ами да, много зависи с какво се сравнява, в сравнение с камиончето в мексико е космически кораб, сравнено с sq-то е като травестит, може да се е докарал да мяза, ама някак не е същото като истинска жена, а то не е от най-луксозните марки. От това което съм виждал е на нивото на тая камионетка дето сега взех, общо взето лъскав бейсик, плюс безсмислени екстри. Аз лично съм щастлив и с мехиканското камионче. Ама трябва да си призная, аз имам EV ...raymond R30, 30 квтч батерия, всички екстри, че и цена държи 
|
| Нед Сеп 10, 2023 10:31 am |
|
 |
|
itso.t
|
С мексикански климатик... 
|
| Нед Сеп 10, 2023 10:36 am |
|
 |
|
ToHu
|
ахъм, и мексикански партроник, лети джанти, drive flat гуми ..абе каквото се сетиш, даже и мери колко си го натоварил, това и в S класата го няма 
|
| Нед Сеп 10, 2023 10:49 am |
|
 |
|
Bai Ui
|
Помня полемиките навремето - за и против тъч скрийна при телефоните, това беше от времето когато нокиите доминираха на пазара. За мнозина тъчскрийна беше някакъв писък на модата, непрактична гъзария, която ще отмине и по всяка верочтност бъдещето ще бъде на хибридки като блакбърито, времето си минА и всички телефони станаха с тъчскрийн. Така ще стане и с електричките - въпрос на време е да се наложат на пазара а всички димящи каруци да отидат за скраб както стана с парните двигатели преди време.
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Нед Сеп 10, 2023 11:07 am |
|
|