|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Юли 26, 2026 11:58 pm
| Автор |
Съобщение |
|
HSB
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Юли 26, 2006 12:15 pm Мнения: 1375 Местоположение: Phoenix AZ
|
 Re: EV
Да де ама всеки гледа само колата...тия дето в момента са на електрички са на далавера.Ама като стане да речем поне 30% -от де ще доиде тока за зареждане ? ще построят още 100на ядрени централи ли за 10 години? Не знам в БГ или другаде ама тука съм виждал как ташкарите с нагоре отварящи се врати на Теслите да се сгъват като сърдинки в тясна бензинджиница на студено (отвън е 45 градуса) докат им доиде реда на заряднарта станция а и после да чакат да се зареди.
|
| Нед Сеп 10, 2023 11:27 am |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Тъчскрийните бяха резистивни, трябваше да ги мушкаш с една пръчка (наречена стилус) а самото GUI беше имитация на десктоп. И да, когато ЕВ изминат подобен път (няма да стане, щото термодинамика), естествено, че ще се наложат на пазара. Но до тогава ще се ебавам с всякакви опити да ми ги наложат "отгоре", без рационален и пазарен довод.
|
| Нед Сеп 10, 2023 12:16 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Ами когато мога да мина с едно зареждане толкова колкото и двг-то, при същия стил на каране и скорост, когато има достатъчно зарядни станции за да не се налага да ги планираш със софтуер, когато не чакаш по 1 час за да стигнеш до зарядното, когато започнеш да зареждаш до 100% за 5 мин ....е тогава най вероятно няма да имам нищо против да карам електричка, стига да не е с размера на количка за голф. Когато се появиха първите телефони с тъч, имаше нужните технологии, да те се появиха с резистивни тъчове, но по същото време имаше и капацитивни. Аз и все още предпочитам телефон с нормални копчета. При ЕВ обаче нещата са доста по-млади, няма реално приложима технология която да позволи дълбок разряд, и бърз последващ заряд. Няма инфраструктура която да осигури този заряд, няма я и генерацията. Да вземем САЩ, средно на ден се консумират 369 млн галона или 1.4 млрд литра. По горната сметка 1.12 млрд кг или 53.2 млрд MJ или 14.364 млрд kwh което ако не бъркам нулите са 14 364 Gwh и ако приемем че е равномерно разпределено, което е много оптимистично идва 598 GW нови мощности. Към момента САЩ имат около 1250GW мощности, т.е трябва да ги увеличат с 50% само за да задоволят потреблението на горива ...е това не е нещо което става за 1 или за 5 години, увеличението за последните 20 години е само 45%. Този въпрос стои пред всяка една икономика, не виждам обобщени данни за българия, но подозирам, че с оглед малкото мощности които имаме увеличението ще е доста по-радикално. Тук дори не дискутираме, че не малка част от новите мощности и у нас и в сащ са веи-та, които към момента са безполезни в евентуалния пик на консумация префизвикан от ЕВ, но да речем, че ЕВ-то ще е еволюирало и никой няма да го зарежда вкъщи.
|
| Нед Сеп 10, 2023 5:45 pm |
|
 |
|
velio
|
А защо не сложат на електричките скоростна кутия. Примерно с две скорости. За в града и за в магистралата. Дали няма да се увеличи пробега? Повечето ел двигатели имат максимална ефективност или в ниските или във високите обороти. Има и мешана скара, ама са бая скъпи май.
|
| Пон Сеп 11, 2023 6:45 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами то едно от основните им предимства е липсата на скоростна кутия и минимизирането на загубите в механичният тракт. То не е невъзможно в някои модели и да има нещо подобно, то някой планетарен примерно ...не съм се интересувал. Въпроса е че директ-драйв е достатъчно ефективен за да го оскъпяват с още нещо. То според мен проблема не е в ниската ефективност при висока скорост, а от нуждата на повече мощност и ограниченият капацитет на батерията. Има хора и безмесни за които електричката е опция, примерно пощальони и всякакъв разнос който се прави по планиран маршрут, за там нямаш притеснение къде ще зареждаш, дали ще стигнеш, всичко е планирано. Същото е и за хората които пътуват по един известен маршрут, дом-офис-дом, и те могат да си планират кога и къде да зареждат и да не го мислят. За всичко останало обаче е дърво. Да вършиш работа с нея, дори да е по-евтино като опериране, което всъщност не е, колко ще изгубиш ако имаш двама служителя които отвисят 30-40 Мин на бензиностанцията? Ми дори и в БГ като то струва някой 20 лв/ч .. двама човека лесно могат да утепят 1 час, ей ти ги 40 лв на минус ....егати евтинията. Тук трябва и да се отчете и човешкия фактор, ако някой може да скатае 1 час и да пие кафе или фейсбучи ще го направи, и не можеш да му кажеш нищо защото не знаеш дали е имало свободна колонка или е чакал 2-ма преди него ... Ако искаш да вземеш колата и да си направиш разходка, имаш 2-3-5 дена свободни, искаш да отидеш някъде със семейството, и какво, почва едно планиране, ще спрем там и там и там ...а не може сега да тръгнем защото трябва да заредим ...ее няма да стане в един де защото трябва да зареждаме поне 2 ...3 пъти ....и какво, от тия 2-3-ако щеш 10 дни ти 1/5 губиш в зареждане и 1/3 не уползотворяваш както си искаш заради ограниченията на електрокарчето .. аз не бих си купил изобщо, но ако съм с такава кола вярвай на втория ден ще я зарежа където е и ще си наема някоя с ДВГ и ще е късмет ако не я запаля на място... Хора всякакви, но аз няма доброволно да се набутам с боклук който трябва да го мисля и който ще ми поставя ограничения, предпочитам да карам 30 годишен таралясник вместо нова електричка.
|
| Пон Сеп 11, 2023 8:12 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Е има с точно с двустепенни скоростни кутии - почти всички новоизлюпени хипер коли - Римак, Мерцедес, има и още дето сега не се сещам. Просто няма как да стане да могат да се движат от 0 до 400+ км.ч и електромотора да е малък, лек и високоефективен. Колкото и да е линеен всеки електромотор си има граници. Ама това са си екзотики - ясно е че в нормална кола няма особен смисъл от подобно усложняване.
Тони - тука имам един познат с малка фирмичка дето правят хляб и закуски - за разноса взе един електрически бус Ситроен и махна всички фосилни бусове - денем като свърши разноса го включват във зарядното дето му е ФЕЦ-а и на сутринта е заредено на мах. Прави си обиколките из града без да се притеснява. Просто си им е такъв графика. И преди с нормалните бусове, пак след 11-12 часа ги паркират и седят до следващата сутрин. А за себе си взе Киа Соренто плъгин хибрид - живее в една вила на 10-тина километра от града и си джитка с нея основно на ток. Като тръгне на дълъг път си кара на бензин - ако някъде на някоя зарядна станция му се почива капва по някоя капка ток, ама винаги си има опцията да си продължи на бензин. Каза че 50-тина километра изкарвала на ток. Та така де - всичко е въпрос на стил на живот и работа - за мен лично EV не е опция в момента дори и да мога да си го позволя. Плъгин също, щото ще го карам като чист хибрид.
|
| Вто Сеп 12, 2023 8:04 am |
|
 |
|
ToHu
|
Е аз това казвам, ако е разнос, пощальон и т.н. нещо което можеш да планираш маршрут е едно, тогава пробелма с бавния заряд или липса на точ го няма, но това са само определени дейности, повечето не са такива. Представи си сега сервизен автомобил, имаш време за реакция която трбява да спазваш, в момента си в Плевен и трябва да стигнеш до варна, да ама тока свършва ... какво правиш? Просто неудобно, за личен изобщо няма да говорим, аз не искам да робувам на колата, искам да я изпозлвам, нищо повече. Нито искам да я мисля кога и къде да я зареждам, нито дали ще и е студено, топло ... искам да се кача, и да тръгна, да мога да заредя бърза навсякъде и когато ми се прииска, без да с епритеснявам, че ако я оставя на 5% може и да не мога да тръгна повече. Както казах всеки си знае за него си, лично за мен метана е неъвзможна работа, камо ли електричеството.
|
| Вто Сеп 12, 2023 8:30 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
Абе Тони, няма такава грижа бе... Всички нови електрокарчета имат приличен пробег и сравнително бърз заряд. Сега ако си вземеш някой 10-15 годишен електрокар дето батерията му хем е малка, хем стара няма да ти хареса в никакъв случай. Аз не веднъж казах да се избягват подобни покупки. Иначе и за бизнес не е лошо. Докато бях в Германия гледам DHL се размотават с някакви готини бусчета, чукнах да видя от любопитство какви са му данните, ами то 1000км пробег и заряда беше нещо от сорта на 170kW. Не знам как им излиза сметката, щото цената изобщо не я гледах, но явно DHL могат да си позволят масрафа. И едва ли имат ядове, щото това нещо най-много веднъж годишно да го вкараш в бокса. И то предимно заради окачването. Няма масла, няма ремъци, няма стартери, няма клапани, няма турбини и т.н. Няма нищо, качваш се и караш. Реално точно при електричките не робуваш. Даже и самото каране, примерно жената точно това не й харесва. Изглеждало й като симулатор, не усещала колата, щото няма обороти, няма температури, не чува двигател. Имаш само един геврек и един педал да натискаш. Аз преди да взема рендето карахме малко кона и там и геврека сам си върти и като объркаш дистанции и на педалите ти се намесва. Поне на моята жена изобщо не й хареса и после като вземах рендето я навивах с мотива, че сама ще си върти геврека и натиска педалите, без да й се бъркат разни компютри 
|
| Вто Сеп 12, 2023 9:43 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
При служебните МПС има и друго предимство - спират кражбите на гориво, смазочни материали и кой знае още колко други дреболии. Разбира се това е за сметка на кражбите на ток в кофи! Ненакрадоха се... 
|
| Вто Сеп 12, 2023 10:10 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
Е сега крадат пък ток... Знам вече няколко случая за хора дето работят на разни държавни и общински обекти и трябва да пътуват всеки ден. Отива си на работа, включват да зареждат с безплатен ток. Накрая на месеца на всичкото отгоре им се плащат и пътни...
|
| Вто Сеп 12, 2023 10:17 am |
|
 |
|
velio
|
Ами на дълъг път на магистралата ефективността си е голям процент от консумацията. Това най-много се усеща при разхода - при 80км/ч е един, при 120 други, а при 150 съвсем трети. Общо взето кривата се ускорява непрекъснато от 0км/ч нагоре. Докато при дизелака няма особена разлика дали караш с 80 или със 120. Емаше един ютуб екземпляр, сложи си преработен бензинов генератор в багажника на Теслата. В някакъв момент му свърши тока и се наложи да кара с 50, щото генератора повече не позволява. Спираха го полицаи за бавна скорост и той се обясняваше как скоростта и пробега са взаимносвързани и обратнопропорционални. https://www.youtube.com/watch?v=hHhf223jGIE
|
| Сря Сеп 13, 2023 2:50 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
След 100 доста гориво отива за борба с въздуха, след 150 отива повече от половината. При по-кофти аеродинамика графиката се мести наляво. Горивото няма значение и твърдението, че между 80 и 120 няма разлика просто не е вярно.
|
| Сря Сеп 13, 2023 5:21 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами разлика има в процентното увеличение на разхода. Аз писах по-горе, с Q-то София-Бургас примерно на магистралта е нейде около 15, това със средна скорост около 160, ако го карам с 100 няма особенна разлика в разхода, да падне до 12. Баба алфа ако я караш с 90-100 ще има разход около 8-9, ако обаче я натисна да докарам средна скорост 160, гарантирано 16 а може и нагоре. Това е практическия разход и той се обославя не само от ефективността на двигателя. На теория не би следвало да има съществена разлика. В това отношение електричките с оглед на това че губят най-малко енергия докато ускоряват, и рекуперират би трябвало да са най-ефективни. Проблема електирчката не е в ефективността а в батерията, тя просто няма достатъчно енергия да поддържа висока скорост дълго време.
|
| Сря Сеп 13, 2023 5:30 pm |
|
 |
|
velio
|
Ами не съм съвсем убеден в това което казваш. За съпротивлението на въздуха това е така. Но при дизелака (ДВГ по принцип) има скоростна кутия, и можеш да караш с еднакви обороти при 50 и при 120 да речем. Едното на трета, другото на 6-та скорост. Поддържането на високи обороти си изисква съответната енергия. Има например разлика в това дали караш градско или на магистрала. И то не е обословено само от това че колата трябва да тръгва и спира и има някакъв процент работа на място. Ако изминеш 100 километра с 50км/ч разхода ще е по-висок в сравнение с това, ако изминеш същото разстояние със 120. При електричките е подобно. Въртенето на двигателя с висока скорост изисква повече енергия, особено за някои типове двигатели. Общо взето масово са два вида - или асинхронни или синхронни с постоянни магнити. Има и хибриди, но са скъпи. Едните двигатели са по-ефективни при ниски скорости, другите при по-високи. Да не говорим че максималния въртящ момент спада със оборотите. В някои случаи дори нелинейно. Вероятно е някаква комбинация от фактори - цена, тегло, сложност, печалба на ефективност при висока скорост и загуба на ефективност от съпротивление на въздуха. Та като ги сложиш тия неща на везната, по-опростената и по-евтина версия вероятно печели.
|
| Сря Сеп 13, 2023 5:51 pm |
|
 |
|
velio
|
Аз не случайно избрах 120 като скорост. Над нея съпротивлението започва да оказва голямо влияние. Всяка кола (с ДВГ) има скорост, при която е най-икономична при равни други условия и тая скорост е някъде в диапазона 80-120.
|
| Сря Сеп 13, 2023 5:56 pm |
|
|