Отговори на тема  [ 2474 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 165  Следваща
EV 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: EV
TheWizard написа:
https://trud.bg/%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D1%82%D0%BE%D0%BA-%D0%BD%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D1%8F%D1%82-%D1%81%D0%BE%D0%B1%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%81%D0%B8-%D1%89%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D0%B8/

жълто, жълто та дрънка...

Цитат:
всеки втори анкетиран съжалява за покупката на такава кола поради свързаните с нея растящи разходи и най-вече скока на цената на електроенергията.

1. Кои са тия свързани разходи? Смяна на масло? На свещи? На съединител?
2. За цената на тока е нормално да са недоволни, още повече че до скоро беше пълно с безплатни зарядни. Въпросът е, че средно една електричка харчи около 15квч/100км и средната цена на заряд в Европа е 0.5 евро, демек разходът е 7.5е/100. Това е по-скъпо отколкото на газ, но все още е по-евтино от бензин/дизел. С две думи не е кой знае каква далавера да караш електричка и да зареждаш на публични станции, но не е и някакво набутване.
Във всеки случай по личните ми наблюдения е рядкост да видиш кола на зарядна станция. Очевидно хората масово зареждат вкъщи или по офиси, където им излиза много по-евтино. От друга страна по-старите собственици, когато са си купували може и да са разчитали на безплатен заряд. Сега е естествено да се чувстват прецакани.

Цитат:
Всеки четвърти запитан отговаря, че в момента не желае да закупи кола на ток заради нестабилността на цената на енергоносителите.

За четвъртия е ясно... а какво казват тримата преди него? :D

Сря Сеп 20, 2023 3:26 pm
Профил

Абе соларката и ЕВ-то са две различни неща, ако за ЕВ-то трябва да си слагаш и солари ...и айде ако си в къща едно, ами ако си в апартамент, куде ще гисложиш ? Освен това, ако си на солари и може да продаваш скъпток от акумолаторите зо да го наливаш в ЕВ-то ...смесването на двете неща от финансова / бизнес гледна точка е пълна глупост. Нереализираната печалба, си е 100% загуба ..

Сря Сеп 20, 2023 4:42 pm
Профил

EV и слънчогледите са невероятно добра комбинация ;-)

От техническа гледна точка ЕV е прекрасен балансьор. А от финансова гледна точка нищо не ти пречи да продаваш когато е скъп, а да зареждаш когато е евтин.
Всъщност когато продаваш, винаги продаваш по-евтино отколкото може да купиш. Така че винаги е по-добре да зареждаш от собствените си слънчогледи, отколкото да купуваш тока.

Сря Сеп 20, 2023 6:10 pm
Профил

Така е, но ... през деня, когато има "слънчев" ток, човек обикновено не си е вкъщи. Това е и една от причините да се откажа от ЕВ за себе си.

Сря Сеп 20, 2023 7:22 pm
Профил

Така е, аз повтарям едно и също нещо, че EV е въпрос на дадености.
Ако в офиса имате слънчогледи, няма да ти е грам проблем. Даже вкъщи няма да имаш нужда от зарядно. Другия пример е с държавен обект извън населено място и както един познат му плащат 600лв. пътни. Купи си веднага електричка на лизинг. Зарежда безплатно, пътните му покриват лизинга. Че даже и за жена си търсеше кола, да си ги менкат през ден и нея да зарежда.
И това не е изолиран случай. Но като оставим далаверите настрани, пак има сериозна логика и ако държавата има малко по-смислена политика то решения ще се намерят. Не за всички хора, но за достатъчно много. И изобщо няма да е апокалипсис както го изкарват.

Сря Сеп 20, 2023 7:55 pm
Профил

Мда, въпрос на дадености, съгласен съм, виждам определени прложения, но според мен докато станат удачни за масовия потребител ще мине много време, а лично за мен сигурно още повече, до де не се изпълнят всички ония неща дето писах нейде по-горе :)
Ето тъп пример, електрокарчето ми, в момент акара по две седмици с едно зареждане, ние почти не го изпозлваме, обаче как така се случва че винаги като дойде камион и трябва да се зарежда ... аз знам защо става това, и това ще се случи и с газово или дизелово, но разликата е че на газовото ми трябват 5 мин да му сменя бутилката, на дизеловото 5 да му напълня резервоара, а на тов аму трябват поне 2 часа за да зстане изпозлваемо, същото е и с колите. Просто иска планиране, дисциплина, някой да го мисли .... горе доу като да изпозлваш смаолет или хеликоптер, разчет на гориво, разчет на товара, разчет на зарежданията ... щото не е като колата да заредиш където и когато си поискаш

Сря Сеп 20, 2023 8:36 pm
Профил
Аватар

Снощи докато въртях из тубата - цъкнах на едно видео (малко старо - 4г) ама си е релевантно - това няма нищо общо с EV но като цяло - 5 причини защо трябва да си купим кола автоматик, на края на видеото - предложение за видео (от съшия период преди 4г) - 5 причини защо трябва да си купим кола с ръчни скорости. Естествено от съшия автор :) Engineering Explained - доста популярен автор. Та въпрос на вкус - казала котката и си облизала г...а.

Темата за инфраструктурата сме я дъвкали многократно - Европа никога не е била с подходяща инфраструктура. Навсякъде процента на хора които живеят в някви сгради различни от еднофамилна къща с гараж е много по-голям отколкото в US. Що не напишат колко хора в UK не са доволни от покупката си? Щото там също се живее повече в къщи отколкото в блокове и на гъсто. Аз като нямам гараж много ясно че ще ми е изключително неудобно да ползвам EV. Като нямат къде да си зареждат електрокарчетата, защо са си ги купили - то много ясно че цената на зарядна станция ще е максимума ,който тия дето зареждат са готови да платят. Само трябва причина да се вдигне и после няма смъкване. С бензина да не е по-различно - петрола се видга - бензина и той, петрола пада - бензина си остава...

Чет Сеп 21, 2023 8:45 am
Профил ICQ

То проблем има и в щатите, там където имат най-много фенове е най-проблемно за заряд, по няколко причини.
1. не малка част живеят в апартаменти, т.е собствен солар просто забравяш.
2. друга съществена част живеят под наем, за собствен солар също забравяш.
3. там цените на вдичко са високи, бензина може да е скъп но го плащаш по малко, ако изобщо имаш къща най-вероятно едва, свързваш двата края, щото в тия градове 200к на година са до никъде, та може и да не ти е до инвестиция в соларки.
4. това са мегаполиси, с много стара инфраструктура, те и без ев-та и ат проблем с електричеството.
5. имат проблеми защото това са най-врче крайно ли етални щати, които забраняват газовите уреди, косачки и др. под 30 кс не могат да са с двг, затварят си топлоцентралите, затварят си и атомните централи, и като цяло енергия нема, като -пекне слънце и за климатик нема, камо ли за ев.
Та може и на теория да има много фенове но на практика е малко зор, та от многото фенове остават тия които наистина имат пари, които живеят в собствени къщи, коиото могат да си позволят инвестициите и са в по-радко населени раьони където проблема с капацитета не е толкова изразен.
За вьички останали, каквито и фенове да са е дърво.
Обратното на село където съм аз, и мога да си сложа колкото искам соларки, имам енергия бол, където мастаа живее в собствени жилища и бензина е двойно и тройно по-евтин, и намеа ти не е $5000 за двустайно къще, мераклии няма. В нашето квартал с около 300 къщи да съм видял 3-4 ев-та. Като цяло в града мяркат са но са си рядкост.
Та тия които искат нямат възможжност, и ако си купят повечето почват да съжаляват, а тия които имат възможност и дадености не искат :)

Чет Сеп 21, 2023 9:00 am
Профил
Аватар

ToHu написа:
...Та тия които искат нямат възможжност, и ако си купят повечето почват да съжаляват, а тия които имат възможност и дадености не искат :)

Ами друго си е американска малолитражка, V8, с "малкия блок" - 8.9 литра... :D

Чет Сеп 21, 2023 11:11 am
Профил

Инфраструктура се прави. Преди година и аз нямах инфраструктура. И на база опита ми вече няколко пъти повтарям, че аргументите с инфраструктурата и как навлизането на EV ще е скъпо или ще доведе до апокалипсис са силно, ама много силно преувеличени.

Реално за 40 бона сложих слънчогледи и взех 5 годишна кола. Не казвам, че са малко пари, но като гледам какви коли се движат по пътищата, ами поне половината са над тая цена. Разликата е, че аз към колата имам слънчогледи, а те нямат. Естествено и колите им са по-хубави, особено тия за по 100+ бона. Но моята теза е, че чисто финансово не може да се твърди, че EV излиза по-скъпо. Не, не излиза по-скъпо.

Аргументът, че ако всички минат на EV ще се срине мрежата - ми аз лично почти не използвам мрежата. Как точно ще я срина? Да, през зимата ще ми се наложи да ползвам и мрежа определено. Но на фона на досегашната ми консумация няма да е нещо фрапантно. Сега, на теория е напълно възможно претоварване на мрежите и сриване. Но според, причината за това ще е неправилно управление, защото наистина ако не се мисли ще се стигне до гафове. За съжаление на там вървят нещата. За да се включиш в мрежата процедурата е прекалено тежка и прекалено безсмислена за малка инсталация. Има смисъл само за голям парк, да можеш да си позволиш счетоводител, някой да се разправя с бюрокрация и т.н. В резултат на това към мрежата ще са вързани предимно слънчогледи от големи паркове. Което значи много излишна енергия през деня. В същото време ако хората си накупят EV-та и масово почнат да зареждат предимно нощем, то тогава пък ще има недостиг.
Да, това ще е проблем. Само че не бива да се стига до тия проблеми. Аз примерно не зареждам когато нямам ток, защо ли? Ами защото и източника е мой и консуматорите са мои и си правя сметката. Въпрос на организация е. И е в рамките на възможностите на държавата да създава тази организация. За съжаление у нас държавата създава дезорганизация. Прост пример - в Шабла има две зарядни станции. И двете по европейски проект преди години. И по проект трябва да са безплатни за N на брой години. Мисля, че ги прави Арнаудов (не съм 100% сигурен, но едната е на неговия портал). Та когато е правил проекта, най-вероятно си е направил сметката колко пари му дават и колко пари ще му струва тока. Най-вероятно е решил и да субсидира, щото той произвежда зарядни станции. За съжаление не го познавам лично и нямам вътрешна информация, но съм сигурен че едва ли е сложил тия станции с цел да стоят като паметник. Защото в момента точно това се случва. Станциите са там, официално ги има и няма как да се махнат докато не изтекат проектите. Но не можеш да зареждаш. Не можеш, защото токът вече не е на тия цени на които е смятан.
Предполагам не е изолиран случай, в смисъл знам че има и друга станции в страната все още, които са безплатни. И предполагам, че ако реша да заредя на тях няма да стане работата. От друга страна имаме станции, които работят на абсурдно висока цена. На тях пък аз не искам да зареждам. Абсурдно е просто едните да трябва да са безплатни, а другите да са на космически цени.

Относно аргумента за недоволните, за проблеми със самите коли и т.н. Винаги има някой, който или не успява да си направи сметката, или пък изтегля късата клечка. Така че недоволни винаги има. Но като цяло аз познавам вече много собственици на EV и досега не съм чул някой да се оплаква. Почти всички знаят какво купуват и защо го купуват. Това даже няма никаква връзка с електричеството. Всяка кола си има плюсове и минуси. Примерно една S класа харчи много повече от една малолитражка. Но който иска да кара S класа знае какъв е разхода и си я купува въпреки това.
Електричките също имат минуси. Но да кажеш, че някой страда и съжалява и тем подобни глупости е абсурдно. Все едно да кажеш, че собствениците на S класи страшно съжаляват и повече никога няма да се качат на S класа. Това са глупости.
Факт е, че EV предоставят много добър компромис между удобства и разходи. Не са капризни. Не мислиш дали ще запали, не мислиш за обслужвания и т.н. Не мислиш дали да изпревариш. Даже и за заряд не мислиш, щото в повечето случаи то ти е част от организацията. Просто качваш се и караш. Демек в нормални условия няма какво толкова да се обърка и да си недоволен. Сега разбира се, ако очакваш двигателя да издава някакъв звук като на 12 цилиндъра... ми ще останеш разочарован. Но пак казвам, че повечето хора са наясно какво и защо купуват. Затова винаги ще има различни коли за различните вкусове или потребности.

Чет Сеп 21, 2023 11:27 am
Профил

Миро, ти гледаш много едностранно и субективно на проблема, отразявайки само действителността около теб. И за да не давам примери от САЩ, ще дам от БГ. Къде точно да ги сложа тия панели в София ? Къде да я сложа тая зарядна станция, като то няма място къде да паркираш ? Казваш ти електроенергия не използваш, е добре но други използват, лятото се студят, зимата се топлят, има електроуреди, печки, перални и куп други, масово всичко е с 50 А след електромера, който понякога пада само от това, че си включил пералня, сушилня и готварска печка наведнъж. Дори и да не падне как ще я захраниш тая зарядна станция, ако предположим че и намериш място? Болшинството сгради, особенно ново строителство са смятани при коефициент на едновременност 0.6 по отношение на трафопоста, той е на пределите си и нез ЕВ, как ще поеме зарядните станции дори и на 20% от присъединениете ?
И като казваш инфраструктура се прави, как точно ? Живо си представям как софиянци минават на ЕВ, и почват да подновяват инфраструктурата.... и дори всичко друго да е наред, каква част от населението ще извади пари за да инвестира в солар, коя банка ще го финансира ? Покупката на кола е едно, там ако не си платиш вземат колата и я продават без грижи, финансовия риск е много по-малък. За соларка каква сума ще ти отпуснат и на каква лихва? И ако в някакъв момент има стимули и онлекчения те ще свършат.
Помисли за всичко в голям мащаб, за това как точно може да се случи, и тогава ще осъзнаеш че да скалираш това за което ти говориш към 40-50 и повече процента от потребителите няма да е нито толкова лесно, нито толкова евтино, нито толкова бързо.

А аз давам примери за САЩ защото там има много повече дадености от колкото у нас, но нещата пак не се случват нито бързо нито лесно. Солари има инсталирани много повече, особенно югозападните щати, но и там вече има забавяне ако говорим за частни инсталации, и не са се юрнали да си купуват ев .... много са факторите.

Чет Сеп 21, 2023 4:30 pm
Профил
Аватар

за градове с много блокове ще е пълна скръб - как ще и пуснеш ( на колата ) 20-30kW заряд ... знаят само стари баби

Чет Сеп 21, 2023 5:22 pm
Профил ICQ

ToHu написа:
Миро, ти гледаш много едностранно и субективно на проблема

Аз съм инженер, за мен чашата е два пъти по-голяма от необходимото ;-)

Все пак мисля, че имам някакви наблюдения. Това лято на два пъти обикалях Европа, отделно имам и познати в Европа с електрички и си обсъждаме. За САЩ нямам идея и честно казано не ги следя. Те там са си друга губерния, други проблеми. Мен ме вълнува тук как стоят нещата и най-вече това, че имаме много повече дадености, отколкото се използват. Не само за EV, а енергетиката като цяло. Много пъти сме го дъвкали и аз продължавам и ще продължа да говоря, че нямаме адекватна политика. Дълъг разговор е, да не споменавам пак че имаме много ПАВЕЦ мощности, които не само не са използват, ами се унищожиха и т.н.

Конкретно за EV. Значи зарядните станции са два типа. Публичните, или така наречени "бързи" станции работят на много голяма мощност. Колкото по-нови са колите, толкова по-големи мощности могат да гълтат. Най-актуални са DC станциите, където за 15-20 мин. може да заредиш. За публичните станции може да говориш, че има проблем с мощността. Затова такива не мога да се изграждат и не се изграждат къде да е. В момента както много пъти казах, такива станции има достатъчно в Европа. Евентуално, ако станат повече колите ще трябват и още, но пак казвам основния проблем при тях е цената на тока. Демек стоят си и не се ползват. И дали технически има възможност за още да се построят е все тая, ако ще седят неизползваеми.
При другия тип - домашните зарядни, мощността е порядъци по-ниска. Масово колите имат лимит за AC мощност. Обикновено е 7kw еднофазно и 11kw трифазно. Изключение прави само зое-то ми, която поддържа 22kw, a има и версии с 43kW. Но друго изключение аз не знам. Демек няма други коли, които могат да зареждат от мрежата с повече от 11kw и то ако е трифазно. Това все още звучи като голяма мощност, но истината е че повечето фабрични зарядни са около 3kW. Разбира се продават се зарядни и на 7/11kw, но тези зарядни винаги имат регулиране на мощността. Включително и динамично, според консумацията на къщата така че да не свалиш бушона.
С две думи масово хората зареждат с 2-3kw вкъщи. Всякакви приказки за печки, фурни, котлони за стари и нови инсталации се разправят само от хора, които нямат EV и никога не са се интересували как стоят нещата на практика.

Разбира се, както писах и по-горе съвсем не е невъзможно при по-голяма масовост да се стигне и до проблеми с мрежата. Но пак ще кажа, че до там ще се стигне най-вече заради държавната политика или по-точно липсата на такава в енергетиката. И ще се стигне и без EV да станат масови.
Моята гледна точка е, че EV са добър балансьор. Демек ако се планират нещата както трябва, то те много добре си пасват с ВЕИ източници. Дали това е лесно, евтино и т.н. разбира се, че безплатен обяд няма. Но според мен основният проблем е организационен, демек политически. Техническите и финансови проблеми могат да се решат. И хората ще си ги решат по един или друг начин, стига държавата да позволи това.

Чет Сеп 21, 2023 5:27 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:
...Моята гледна точка е, че EV са добър балансьор. Демек ако се планират нещата както трябва, то те много добре си пасват с ВЕИ източници. Дали това е лесно, евтино и т.н. разбира се, че безплатен обяд няма. Но според мен основният проблем е организационен, демек политически. Техническите и финансови проблеми могат да се решат. И хората ще си ги решат по един или друг начин, стига държавата да позволи това.

Ами не са. При битовите потребители пикът на потреблението е привечер и вечер. По същото време когато ще е най-удобно хората да включват EV да се зареждат, и когато слънчогледите произвеждат малко или никаква енергия.
Горното се отнася за случаите когато възприемаш EV като на универсално превозно средство - използваш го когато и както ти е удобно, а не като тамагочи - да го дундуркаш непрекъснато и да планираш кога е гладно, дали памперса му не е пълен и т.н.

Чет Сеп 21, 2023 6:35 pm
Профил

itso знам, че нито слънчогледи те вълнуват, нито електрички...

Няма проблем, но нека да не спорим за неща които са ти очевидно безинтересни ;-)

Чет Сеп 21, 2023 7:03 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 2474 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 165  Следваща