Отговори на тема  [ 37 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3
ФЕЦ Какво представлява и как се подвързва към Мрежа 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: ФЕЦ Какво представлява и как се подвързва към Мрежа
741_ написа:
...

+1

На времето като разучавах технологиите за гръмозащита и аз разбрах това, че няма защита която предотвратява падането на гръм, а има само такава, която по-добре го привлича към себе си и "гарантира", че разряда ще се осъществи през нея, а не 20 метра у лево.
До колкото схванах идеята е да се йонизира въздуха вертикално над нея на десетки метри, така че разряда да се осъществи през йонизирания въздух и през нея. Т.е. все едно да имаш много висок пилон, на върха на който да имаш гръмоотвод или казано с други думи - "увеличава с десетки метри" височината на гръмоотводната "антена", като по този начин се увеличава площта на защитената зона на земята (основата на конуса ) и сградата/съседни сгради по височина (които попадат в обема на "конуса"за който споменах по-рано) от гръмотевици

По-стара технолигия за това е с използването на радиоактивни материали, които да йонизират въздуха - активни и пасивни (с или без вентилатори). При по-новите има 2 варианта - активни , които изискат ел. захранване за ел. йонизатора на въздуха и вентилатора, който го издухва вертикално нагоре на десетки метри (ако няма много вятър де) и пасивни -без ел, захранване, които не разбрах как точно работят, защото никой от предлагащите ги с които говорих (изложители на панаира и пловдивски фирми) не ми даде смислено обяснение.

Като пари излизаха от 800лв - 8000лв и това за двуетажна къща ... ?!?
(инфо от преди 7-8 години)

Ако някой знае за такива, които не позволяват случването на разряд през покрива като "гонят" гръмотевицие - нека сподели инфо.

Чет Сеп 21, 2023 10:49 am
Профил
Аватар

Ами обяснението е следното (казвам каквото и на мен са казвали) : части от секундата преди да се образува йонизирания канал през който протича тока на мълнията, се образуват малки канали в обратна посока, които спомагат образуването на основния. Това между другото съм го виждал снимано с високоскоростна камера по разните диксавърите/нешънъл и т.н. канали. Та идеята на "таралежа" е да може тази енергия да се разреди във въздуха бързо и без да го йонизира. Когато този йонизиращ разряд не се случи, не може да се получи "йонизиран канал" към облака и мълнията не пада там. Не казвам че предпазва на 100%, но от 5-6 години откакто е сложено - поражения няма, съответно и не знам да са падали мълнии наоколо. Мястото е високо и преди това е имало преки попадения върху сградата - а дори нямаше никакви гръмоотводи и покрива е бетонен. Между другото това за да работи, казаха че трябва да се забият поне 4 двуметрови кола на по няколко метра един от друг, на място дето да си става за такива работи. Зад една от сградите мисля че забиха 6 тогава и 6-те са свързани с шина. Идея си нямам колко струваше всичко - таралежа май беше някакви хиляди ама колко точно - не помня.

И аз съм разпитвал разни дето се занимават с мълниезащита - хората казват "не е номера да я хванеш гръмотевицата, номера е да направиш така че въобще да не удари". Файда от това че я хващаш насочена към място дето ти го определяш няма почти никаква. Аз в моя офис съм чувал как пръщят всички жици като гърми над мене и то между облаци. Какво става като удари на гръмоотвод - мога само да си фантазирам.

Чет Сеп 21, 2023 2:10 pm
Профил ICQ

Cekins написа:
Файда от това че я хващаш насочена към място дето ти го определяш няма почти никаква.

Ех разбира се най-добре да не удря, обаче атмосферата по един или друг начин ще се разреди. Доколкото схващам идеята на активната защита е да направи разряда по-труден около самата нея. Това да кажем има смисъл, само че ще работи докато има по-добър алтернативен път. Ако всички наслагат такива защити накрая токът просто ще мине през най-късото късо.
Така че все някъде и някога ще тресне, въпросът е да не стават големи бели. Очевидно това е целта на гръмоотводите. Да няма убити и да няма пожари. Това, че техниката в близост до гръмоотвода може да пострада е кофти, но аз ще го преживея. Евентуално чрез заземяване и защити може и тя да се предпази.

В случая аз се замислям над идеята на Емо да се пусне гръмоотвод до водосточните тръби. Причината е, че миналата година оправихме покрива, но за улуците и тръбите трябваше да викаме вишки и т.н. и ги отложихме. Не знам кога ще се хванем, но ще гледам да използвам повода да сложим и гръмоотвод.
А дотогава май освен молитви няма какво да направя...

Чет Сеп 21, 2023 3:35 pm
Профил
Ранг: Минаващ

miro_atc написа:
В случая аз се замислям над идеята на Емо да се пусне гръмоотвод до водосточните тръби. Причината е, че миналата година оправихме покрива, но за улуците и тръбите трябваше да викаме вишки и т.н. и ги отложихме. Не знам кога ще се хванем, но ще гледам да използвам повода да сложим и гръмоотвод.

Не бързай да пускаш. Даже самия гръмоотвод да го няма, заземителната шина сигурно стои и може да я ползваш. Обиколи сградата, на около 1.5м над земята тая шина обикновено е изведена за няколко сантиметра навън от стената и там е контролната точка за измерване на съпротивлението на заземителя. Провери колко му е съпротивлението към земя и ако е наред, намери другия край на шината на същото място горе на покрива и си я ползвай.

Чет Сеп 21, 2023 4:06 pm
Профил

Cekins написа:
Мястото е високо и преди това е имало преки попадения върху сградата - а дори нямаше никакви гръмоотводи и покрива е бетонен. Между другото това за да работи, казаха че трябва да се забият поне 4 двуметрови кола на по няколко метра един от друг, на място дето да си става за такива работи. Зад една от сградите мисля че забиха 6 тогава и 6-те са свързани с шина. Идея си нямам колко струваше всичко - таралежа май беше някакви хиляди ама колко точно - не помня.

Това е същественото - преди нямало гръмоотвод, сега има и то с добро заземление, и техниката престанала да сдава богу дух. А обяснението е без значение. Даже да приемем, че тези няколко хиляди пожертвование са омилостивили божеството на мълниите, пак е добро.

Чет Сеп 21, 2023 4:12 pm
Профил
Аватар

Дали е такова обяснението или не - не знам - тази материя ми е мътна - предавам какво съм чувал от хора които се правят че не им е мътна материята... И честно казано за мен има логика. Защото дори и да има гръмоотвод, като изтряска, индукцията в UTP-тата е достатъчна да убие всичко на двата си края - питай някой дето работи в кабеларка - те щи ти кажат как след гръмотевична буря тръгват по стълбовете да сменят де що има суичове. Аз ти казвам че от как е сложена тая х...я - няма никакви жертви. Преди това си знаех - след буря поне 2-3 суича сменям, а един път и рутер. Явно пожертвованието е омилостивило Зевс...

Чет Сеп 21, 2023 4:50 pm
Профил ICQ
Аватар

Отплеснахме се малко от темата - факт е че Миро дърпа дявола за опашката и по добре живо да търси решение. Може и нищо да не стане, ама ако стане - няма да е много приятно.

Чет Сеп 21, 2023 4:56 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 37 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3