Отговори на тема  [ 25 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Български компилатор 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Цитат:
На запад всички си помагат без да търсят изгода.

Грешно твърдение. :)

Цитат:
Аз досега не съм срещал опен сорс продукт, който да претпочета като качество пред комерсиалния.

Аз срещнах - avr-gcc. :) Преди това ползвах IAR, който, обаче правеше глупости с по-сложните адресни операции. Докато gcc-то е без грешка - до сега не съм имал никакви проблеми с него.

Пон Ное 15, 2004 11:52 am
Профил

Мнение 
Хммм то gcc хубаво ама на ... колегата го е ползвал за х51 ядро и кава че кейла е по добър,gcc-то правело глупости от време на време, не съмсеинтересувал точно какви, засега х51 архитектурата не ме влече ....

Пон Ное 15, 2004 11:57 am
Профил
Аватар

Мнение 
Реконструкторе проблема ти идва от компютърния начин на мислене. IAR прави камари оптимизации да спести един байт и някой и друг цикъл, та ако не му знаеш номерата - лошо. GCC - ANSI C компилатор. И като всеки такъв е бавен и тромав, ама стандартен. За това и не виждаш глупости в кода му (дето хич не са глупости). Друг е въпроса, че генерира с 20-30% повече код и на бързодействие (не времето за компилация коментираме) не го търси. Ама това е или ANSI (правен от софтуеристи) или компилатор правен от хардуеристи - ти си избираш. То ако се не лъжа GCC-то е едно ядро и само го разширяват та да го портнат към даден процесор. Ама разликата от 32 битов x86, 16 битов MSP, и 8 битов AVR си е от небето до земята. Просто 8 битовите контролери по дефиниция не са правени за 32 битовото ANSI С. Това е като да караш трабант с масло за 100 кинта.

Пон Ное 15, 2004 12:42 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Точно така, gcc има портове за сигурно 100 процесора и още толкова ОС. :) По отношение на кода нямаше голяма разлика с ИАР. Когато минавах от едното на другото специално го проверих - разликата беше около 3%. Бързодействието на кода нямах желание да го тествам, тъй като не е особено просто.
Тук има една стара сравнителна статия за компилаторите.

Пон Ное 15, 2004 1:06 pm
Профил
Аватар

Мнение 
1 (един) милион реда? от един човек?

стига бе пич!
то даже и 1 млн. байта е много, дори да са unicode!

ето ти тема за размисъл:
FreeBSD 5.2.1
/usr/src/sys/* - около 3 млн. реда в 12107 файла, включително alpha, amd64, i386, powerpc и sparc64fd
./kern - 112 Креда
./netinet - 41 Креда
./netinet6 46 Креда

аз лично съм писал BIOS за х86 процесор, който се справя с повечето прекъсвания, да да бута OS (флопита, дискове, видео, памет, порти, PCI, таймери и т.н.). това е около 12 креда на асемблер и ми отне 2 месеца. няма менюта и разни там юсерски сетвания - просто си записваш каквото ти трябва във флеша и толкоз.

или нещо не си разбрал, или оня се изхвърля... или PIC-а е нещо непоносимо сложно, извън естествения интелект, та ти трябва изкуствен такъв?

Вто Ное 23, 2004 4:15 pm
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение 
Цитат:
1 (един) милион реда? от един човек?

Дедо Боре, аз не съм програмист. Никога не съм се занимавал с VC++. По-скоро мога да напиша не големи интерфейсни програмки на VB6.

Тези 1 млн. реда не си ги измислям. Ето прочети коментарите на Maverick и Les:
http://www.picbasic.org/forum/showthread.php?t=3192

Наскоро открих, че и румъмците имат хубав компилатор за AVR: http://www.hpinfotech.ro/
Щом те могат защо ние в България да не можем? Ясно е, че е нужен програмист, който да разбира много добре електрониката. А не обратното - инженер не може да напише компилатор :)

Сря Ное 24, 2004 1:49 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ
Аватар

Мнение Не точно нов компилатор...
Писането на компилатор не е лека задача. Ако на някой му се занимава, може да започне с готов код, вместо да преоткрива колелото:
http://sdcc.sourceforge.net/

Вто Дек 28, 2004 11:41 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение Навремето, като писах за HC11 правих и компилатор...
защото програмата стана много дълга и не се компилираше от безплатните компилатори (кои имаше огранчение по редове, кои по брой променливи и/или етикети и т.н.)
Беше под дос, но и досега една противопожарна централа работи с софтуер, компилиран от моиа компилатор (ТоНи може да си спомни :)
Дори идеята беше асемблера да се формализира, за да може със смяна на описателни файлове да компилира и за други процесори, но това не го завърших. За HC11 работи безупречно, но за 8051(552) не го завърших.

Чет Яну 06, 2005 11:35 am
Профил ICQ WWW

Мнение 
Да ... даже може и да го имам при мен ... ако си ни го дал тогава .... и работи :) .... не знаех че ти си писал компилатора.

Чет Яну 06, 2005 12:02 pm
Профил
Аватар

Мнение 
и колко милиона реда беше? :wink:

що не го осъвремениш малко и да го пуснеш пак в обръщение? аз го зарязах HC11, щото gcc-то не е много читаво за него, на metrowerks компилатора също не е образец на съвършенство, а и струва купчина пари. ти твоя на какво си го писал?

Вто Яну 11, 2005 1:54 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 25 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2