|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 8:33 am
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
 Re: Световна икономика и ред
Мдааа ПОС-а излаиза директно в банката, от там зор да правиш магарии ... За правене .. правили сме, все по приятели, мойто е на верандата и си е добре там. Иначе ако имаш местенце си струва да си го направиш с навесче. На цените вече тотално съм им загубил края в БГ, последните ми впечатление са от преди 4-5 години, чувам нищо не било същото. А за типа зависи колко си предирчив, мен и едно ми стига, а ходих при един бразилец, она яимаше 20 различни и малко му били, всяко си имало неговото предназначеnие .. но вярно, опече 5-6 вида меса и лошо нямаше ... С дръва е ОК, стига да имаш дърва, да тръгнеш да търсиш само за едното барбекю .. това вече е малко в повече, освен това с тях е най-бавно. Въглищата ако изключим разпалването, чистенето са ОК, но както казах не съм го палил от години, от както взех газово. Сега тук има и значение какво точно искаш да направиш, ако си го направиш тип пещ, може да го изпозлваш и за барбекю, но и баш като пещ, каквото и барбекю да вземеш няма да постигнеш същият резултат като с пещ ако искаш да опечеш нещо по-голямо. Но то в твоя случай самото барбекю ще е по-малката дилема, по-скоро си имзисли как да направиш остатъка, наистина е много удобно да имаш мивка, а и тоалетна ... що да търчиш за всяко пикане. Аз бая държа, ама имам познати след първата бира почват да ходят през 10 мин, ако си от тия бая фитнед ще си спретнеш.
|
| Съб Сеп 30, 2023 10:07 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Ти сериозно ли? Ама още ли се използват такива телефони? 
|
| Нед Окт 01, 2023 12:42 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
А, хубаво...тука има някоИ заведения, за които трябва да имаш регистриран Фейс, или незнам какво. Кеша е тотална отживелица, поне в Шведско - телефон, часовник, карта. Кеша се използва по селски пазарчета, някои магазини за хранителни стоки и толкоз - но дори и те имат QR код и номер за плащане през телефона. Най-хубавото е, че ти може да плащаш, но може и да поискаш плащане от някой - без карти и т.н.
|
| Нед Окт 01, 2023 3:01 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Ами то и в САЩ беше отживелица, ама гледам напоследък много хора плащат с кеш, въпреки че статистиката отчита спад, т.е. може би много зависи и от щата. За UK има за пръв път ръст на кешовите плащания от 10 години насам, а за ЕС над 50% от плащанията в търговската мрежа са кешови. Та ще видим на къде върви, но за мен търговец който не взема кеш има сериозен проблем, никога няма да си платя сметката с карта ако съм решил да плащам в кеш. Всъщност отказа на плащане с кеш би трябвало да е престъпление, но явно това е нещо което се промотира на най-високо ниво. В същото време за разлика от Европа, в САЩ въпреки че кешовите плащания са много рядко, не съм случил нито веднъж на място където да не вземат кеш, в Европа ми се е случвало не веднъж.
|
| Нед Окт 01, 2023 8:03 am |
|
 |
|
nik
|
Покрай ковида имаше препоръки вместо кеш да се ползва безконтактно плащане за да се намали пренасянето на вируса, и много места не приемаха кеш, но вече се връща към нормалното, вероятно на това се дължи ръста
Вече са единични случаи да не приемат кеш, имах "интересен" разговор в пицария където се плаща след като се нахраниш, бях приготвил кеш но се наложи да платя с карта - Може ли сметката... - не приемаме кеш - а какво правите ако клиента е само с кеш и няма карта - ще отиде да си намери карта - верно ли мислите че някой ще се върне? - съжалявам, това е нареждането от шефа И те така...
|
| Нед Окт 01, 2023 8:35 am |
|
 |
|
nik
|
https://m.dir.bg/dnes/svyat/pravitelstv ... za-ukraynaЯ да видим дали има надежда войната да свърши скоро или ще изгърбят европа да поеме цялата сметка по финансирането на американски интереси и нацисти и терористи
|
| Нед Окт 01, 2023 10:55 am |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
При нас направиха задължително да може да се плаща не с кеш т.е. всеки търговец дори и най малката сергийка приема плащания с карти или с qr код през апп а любимото ми кафене (т.е. една каравана покрай един от парковете близо до нас) си е написал IBAN кода и може да му платиш няколко евро за едно кафе - въобще не се и занимава да те следи какво си му превел.
В случая по интересното е каква е причината да се върви в тази посока.
1) Злато. Иманярите намират заровено злато на хиляди години - което не само си е запазило стойността като злато ами с годините е добавило и антикварна стойност.
2) Банкноти. И тях можеш да ги закопаеш ама едва ли ще издържат хиляди години. Пък и не се знае дали ще ги признават след 20-30-50 години. Например парите от моето детство отдавна ги няма. И все пак физическото им притежание дава някаква краткосрочна сигурност - но големи суми са доста обемисти и тежки.
3) Виртуални пари, електронни разплащания и т.н. Въведени разбира се за наше удобство. Както и на това на държава. Това е все едно да си дадеш всичкото злато на местния феодал ама то все пак да си е твое. И как ще е твое, като някой друг има пълен контрол върху него? За сравка блокираните сметки на канадските тираджии, блокираните руски авоари по свете, изключването от SWIFT и т.н. Т.е. това е оръжие с което се удря от отделен човек до държава в чийто капан отдавна всички тук сме паднали, неусетно.
Извод - колкото си по богат толкова си по обвързан и съответно заробен от финансовата система - дори да си трансферирал цялото си състояние в собственост на земи, имоти, акции и т.н. трябва да им плащаш данъците с пари т.е. имаш една илюзорна свобода и богатство но правото ти на собственост лесно може да ти бъде отнето ако в един момент нямаш достатъчно пари - инфлация, липса на доходи и т.н. За момента единственото което е останало необлагаемо са злато, диаманти, бижута и други скъпоценности, произведения на изкуството и т.н. Но и при тях при продажба трябва да декларираш сделката и да бъдеш обложен с разните му данъци и такси.
Ако някой вижда спасение от тази система да казва. Мрънкането не е спасение. Осъзнаването в какъв капан сме се озовали не те изкарва от него но поне помага да се опиташ.
Затова и се дразня на колегата ник, че като плюе по едната страна не осъзнава, че другата не е по различна, че да не излезе и много по лоша. В момента поне сме на угояване каквото не се помни в човешката история. Проблема е системен и няма никакво значение кой е най отгоре като системата остане същата. На който не му харесва система като термин да го замени с каквото си иска - организация, матрица и т.н.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Нед Окт 01, 2023 11:20 am |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Не се притеснявай за украинците, по добре се притеснявай за руските нацисти и терористи, че като загубят войната да видим какви ще ги разправяш ...
|
| Нед Окт 01, 2023 11:27 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Канадците счупили тъпомера, купили нов, счупили и него. Извадили тъпомера от държавния резерв, и него счупили... https://urbn.dir.bg/columnists/kak-kana ... na-mesetsa
|
| Нед Окт 01, 2023 11:40 am |
|
 |
|
nik
|
Виждам че си запомнил какво съм писал за парите и канадските тираджии.... та даже за пример го даваш, радвам се че си запомнил нещо реално, за това пак ще ти подскажа малко
В тази война с оръжията няма победители, това са братски народи скарани от външен провокатор, който стои далеч и гледа сеир, а от участниците и русия и украйна са губещи независимо какъв е развоя По важната е другата война, геополитическата, в която провокатора е главен герой, важното е там провокатора да загуби, за да няма толкова сила да провокира още такива войни Та независимо какво се случи в украйна, мнението ми ще остане непроменено - провокатора и спонсора на тероризъм по цял свят трябва да фалира, за да се съвземе света
А това в канадския парламент беше резултата когато невежи хора се опитат да генерират пропаганда и манипулация....
|
| Нед Окт 01, 2023 11:50 am |
|
 |
|
palavrov
|
Е, след 70 години демонизиране нещата започват да се забравят. Да не говорим, че фашист се ползва за щяло и не щяло и двете страни в днешната война се обвиняват един друг при това съвсем заслужено, че са фашисти, нацисти, терористи и т.н. на война като на война.
|
| Нед Окт 01, 2023 11:57 am |
|
 |
|
palavrov
|
 |  |  |  | nik написа: Виждам че си запомнил какво съм писал за парите и канадските тираджии.... та даже за пример го даваш, радвам се че си запомнил нещо реално, за това пак ще ти подскажа малко
В тази война с оръжията няма победители, това са братски народи скарани от външен провокатор, който стои далеч и гледа сеир, а от участниците и русия и украйна са губещи независимо какъв е развоя По важната е другата война, геополитическата, в която провокатора е главен герой, важното е там провокатора да загуби, за да няма толкова сила да провокира още такива войни Та независимо какво се случи в украйна, мнението ми ще остане непроменено - провокатора и спонсора на тероризъм по цял свят трябва да фалира, за да се съвземе света
А това в канадския парламент беше резултата когато невежи хора се опитат да генерират пропаганда и манипулация.... |  |  |  |  |
Тук няма спор. Само, че пропускаш факта, че никой не го накара путин да започва война която очевидно не може да спечели. В резултат има стотоци хиляди жертви и от двете страни - не американци а руснаци и украинци, и за това вината е персонално само на един човек - путин. Оня ден обявил мобилизация за наборници до 30 години. Още 130к ще отидат за курбан на болните амбиции на един комплексиран запъртък ... ако не осзънаваш, вместо да извади очите накрая ще им изпише вежди на американците. Вчера гледах един клип в ютуб как са организирали войната в Ирак за да свалят Саддам. Пълна стъкмистика. И така е може би от първата световна насам т.е. вече повече от век. Това е ясно. Няма нужда да размахваш пръста. Знае се. Това което трябва да ни учудва е защо при положение, че всички са наясно с тази политика продължават да играят по свирката. Обяснението с корупция не върви на това ниво. Корупцията е по скоро битовизъм - 2-3 милиарда са много за сам човек но са капка в морето на една голяма икономика. Тук нещата са по дълбоки и ще стана ясни сигурно след още един век. Нивото е друго.
|
| Нед Окт 01, 2023 12:08 pm |
|
 |
|
nik
|
Първо - Не съм се интересувал как работи точно държавата русия, но имам подозрения че путин не взема решенията еднолично, и по вероятно е да си жертва на пропагандата по демонизиране която в момента се води срещу путин и цяла русия, подобно на това което визираше за нацистите
И второ - няма как да знаеш дали е имал избор, пак цитираш чужда пропаганда която в 99% от случаите е лъжа, което ще рече че по вероятно вече е нямал избор, щото проблема не е от вчера, както стана ясно проблема е нагнетяван от англосаксонците ежедневно от 2013та насам, тъй че мога да допусна като възможност, че всички други варианти вече са се изчерпали, прекалено детински е да се мисли че не е знаел с какво се захваща, да, знам че пропагандата която цитираш така твърди, но най вероятно е евтина манипулация за простолюдието което трябва мълчаливо да плаща разходите на англосаксонците
|
| Нед Окт 01, 2023 12:24 pm |
|
 |
|
palavrov
|
И не се възгордявай, не си ти този който ми е отворил очите за това което пиша. Ти си този който ме дразни с плиткоумието си и с непрекъснато мрънкане против американци все едно само ти си прозрял какви са и то само тях, за другите явно не ти е стигнало времето или акъла.
Видеото за Саддам се казваше - "Как да продадем/пробутаме/оправдаем война пред американците". Подхода им съвпада с този на путин за оправдаване на войната с украйна. Накрая май ще го запомнят с разпада на Русия. Дано да не ама надали. Това което има значение на края е кой ще победи, защото той ще пише историята и ще демонизира падналия. Другото са лични пристрастия.
|
| Нед Окт 01, 2023 12:31 pm |
|
 |
|
palavrov
|
 |  |  |  | nik написа: Първо - Не съм се интересувал как работи точно държавата русия, но имам подозрения че путин не взема решенията еднолично, и по вероятно е да си жертва на пропагандата по демонизиране която в момента се води срещу путин и цяла русия, подобно на това което визираше за нацистите
И второ - няма как да знаеш дали е имал избор, пак цитираш чужда пропаганда която в 99% от случаите е лъжа, което ще рече че по вероятно вече е нямал избор, щото проблема не е от вчера, както стана ясно проблема е нагнетяван от англосаксонците ежедневно от 2013та насам, тъй че мога да допусна като възможност, че всички други варианти вече са се изчерпали, прекалено детински е да се мисли че не е знаел с какво се захваща, да, знам че пропагандата която цитираш така твърди, но най вероятно е евтина манипулация за простолюдието което трябва мълчаливо да плаща разходите на англосаксонците |  |  |  |  |
И като осъзнаем, че никой от нас не е наясно какво е в главите на тези които са взели решения да продължаваме да се дърлим един на друг не помага никому. Спри да "отваряш" очите на останалите и аз се спирам на момента да ти опонирам. Продължиш ли с манипулативни линкове от дир.бг на всеки един ще те контрирам. Там е пропутинска пропаганда. Както в дневник, оффнюз и т.н. е про-западна. Айде да не сваляме нивото до папагалстване на едната или другата страна ...
|
| Нед Окт 01, 2023 12:35 pm |
|
|