|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 1:41 pm
| Автор |
Съобщение |
|
velio
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Питане за осцилоскоп
Да, уж погледнах, ама не съм видял. Нищо де, може и да реши да се напъне. Като не знаеш че съществува, няма как да го поискаш.
|
| Вто Окт 03, 2023 4:17 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Струва си мен ако питаш, още 200-300 лв, не са малко но пък изглежда доста по-добре от най-евтините им модели.
|
| Вто Окт 03, 2023 5:16 pm |
|
 |
|
nik
|
Това ми прилича на чудесен коледен подарък... по скоро 900, дали да не пиша на дядо коледа...
|
| Вто Окт 03, 2023 7:38 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
DHO924S + PLA2216 = 1098 eur (без ДДС) ... изкушава ме, че е като таблет и има VESA mount т.е. мога да го държа вдигнат над бюрото да не ми се пречка но винаги да е под ръка ... бях повдигнал въпроса преди време и явно тези юнаци от Ригол кротко ни четат форума и са направили всичко необходимо 
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Сря Окт 04, 2023 10:15 am |
|
 |
|
velio
|
Само дето е 1.25 GS/s, и това се шерва между каналите (както и паметта). Поне между два. Т.е. в даден момент не е изключено да се получи 600MS/s. Което си е леко тегаво, особено над 100MHz. Иначе е доста впечатляващ за цената си и за това че е 12бита. Очаквам отговора на Сиглент... Настанаха интересни времена за осцилоскопите. То да не си купиш нещо, след 6м до 1г вече е остарял морално.
|
| Сря Окт 04, 2023 3:53 pm |
|
 |
|
Bai Ui
|
Бъдещето на осцилоскопите е това: https://www.ikalogic.com/ikascope-porta ... illoscope/Апък вие си ги мерете по...диагонал на дисплея.
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Сря Окт 04, 2023 4:07 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Зависи кой на какво е свикнал да работи. Приятел, който се оправя относително добре с компютърно-базирани инструменти, буквално изпада в ступор като седне пред обикновен уред. Добре че повечето съвременни уреди имат бутон "auto", че без него съвсем ще го закъса. Аз пък предпочитам уреди при които за стандартния им начин на ползване не се налага употребата на компютър. Идеята за мултимер с дограма 11 е меко казано перверзна... 
|
| Сря Окт 04, 2023 4:20 pm |
|
 |
|
syscop
|
Колко ръце ще трябват за измерването на 4 канала?
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Сря Окт 04, 2023 4:23 pm |
|
 |
|
Bai Ui
|
колкото ти трябват за да държиш 4-те сонди на 4 каналния. Това, което съм показал горе е само пример, идеята може да се развие като примерно интерфейса се изработва вътре в осцилоскопа под уеб сървър и само се визуализира в браузър под всякаква ОС, така за ужас на някои хора прецизността на измерване ще е независима от надежността и производителността на различните ОС.
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Сря Окт 04, 2023 4:30 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Идеално е за прост програмист. Рядко ми се налага да гледам над 1МХц - обикновенно трябва да боря със UART, I2C, SPI и т.н. и то това на логическия анализатор. Аналогови сигнали почти не се налага да дебъгвам защото обикновенно стигне ли до мен платка за да и пиша фирмуер в повечето случаи хардуериста вече си е свършил работата. Досега все съм отлагал купуването на програмистки скоп защото нищо не ми е хващало окото докато не видях това ревю на Дейв Австралийски.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Сря Окт 04, 2023 5:06 pm |
|
 |
|
velio
|
На пръв поглед изглежда супер - портативно. Обаче, като се замислиш, всъщност ти трябва и компютър освен въпросната джаджа. И мобилността почва да куца. Да не говорим че реално целия осцилоскоп трябва да е вътре в тая ръкохватка (+батерията, с ограничен живот). Едва ли ще стигне безжичната честотна лента да се предават всички данни "на живо". Отделно че това в някои случаи е противопоказно - ще смущава някои по-чувствителни схеми... Вероятно си има приложения, ама ще знае само тоя дето му потрябва точно такова. Малко нещо като безжичен поялник (не че няма и такива, ама не ги ползват често...)
|
| Сря Окт 04, 2023 6:11 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Няма как да се развие до никъде. Първо как успяваш да синхронизираш два канала, а четери ? Къде в това нещо навираш атенюатор, усилвател и ADC с които да може да гледаш нещо на 500 Mhz или 1 ... това иска 5-10 GSPS, дори да го навреш физически по-скоро ще имаш поялник а не сонда, отделно как ще я храниш ... изобщо тов аса ала бализми, може един ден след мноого години, все още сме далеч от тоя момент. За мен всякакви компютърни истории са пълна глупост, колко екрана трябва да имаш ? Те и така два дисплея не стигат, особенно ако имаш логически който иска РС. За някаква фиксирана установка, примерно EMI/EMC сетъп, да може всичко да става от РС, като си го сетнеш и то си прави нещо съвсем конкретно, но в развоя това не е така.
|
| Сря Окт 04, 2023 7:28 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
Предлагам на създателя на темата, bkms26, да прегледа това видео, ако бюджетът му е ограничен. Той така или иначе сам се е ориентирал към този клас осцилоскопи и някои от представените тук са в бюджета му, горе долу. Четвъртият във видеото е клонинг на FNIRSI, по-евтината му таблет-версия. Всички останали марки са много добре наложили се като entry-level на пазара: https://www.youtube.com/watch?v=-JUYCWUFyGo
|
| Чет Окт 05, 2023 6:13 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
изтървал си модата. вече минаха на облачни
|
| Чет Окт 05, 2023 6:34 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
Скоро и на виртуални ще минат, запояването ускорява глобалното затопляне 
|
| Пет Окт 06, 2023 9:56 am |
|
|