|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 12:40 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 15 мнения ] |
|
Много I2C дивайси с един адрес
| Автор |
Съобщение |
|
Grubi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
 Много I2C дивайси с един адрес
Представете си 200 I2C дивайса с един и същи адрес - примерно програмируеми захранвания Превключването между тези 200, така че във всеки един момент да имаме само по едно на бъса - програмируема логика, или гейтове с enable... кое би било най-добре...освен това при 200 чипа физическата дължина на самото I2C няма да е малка.
Примерен чип TPS65132 за течни кристали и т.н. Идеята е само да ги сетна, без да ги програмирам всеки път - защото гледам че са им малко циклите за програмиране, само 1000. Нещо като 200 канално дву-полярно захранване, програмируемо със стъпка от 100mV и за токове до 100mA на всеки позитивен и негативен канал. Колко бързо ще ги програмира/сетва всичките 200 не е толкова важно - ясно че няма да е бързо.
Не съм виждал по-евтино програмиеруемо едно или двуполярно захранване с I2C/SPI или друг интерфейс - ако някой знае такова, да го похвали...
|
| Пон Окт 02, 2023 5:01 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
 Re: Много I2C дивайси с един адрес
физическта дължина не е толкова страшна ако скоростта ти е ниска, превключването е друга бира, тук е и малко въпрос на концепция. Възможноте решения са няколко, д не кажа много но ето няколко от тях : - комутацията става на едно място, имаш 200 бъса отиващи нейде, тов без конкретна причина си е дърво - комутацията става при самите у-ва, един бъс ги обикаля, съответно освен него имаш и втори за самите комутатори, там може да е друг i2c, spi, паралелен ...200 у-в са 8 битов паралелен с дешифратори примерно ...доста по елегантно от гледна точка количество проводници, естествено има смисъл ако i2c бъса може да обикаля у-вата. - никаква комутация, малък контролер който е i2c бридж, него го пасеш по каквото ти е кеф, а той транслира до i2c, това за мен е най-елегантното решение, стига да няма ограничения. Аз бих пуснал 485 така че да не ми дреме дали с 2 или 200 м до всяко у-во, чисто, изпитано, минимално кабели. Чип който да го свърши струва стотинки ...доста предимства виждам.
|
| Пон Окт 02, 2023 5:36 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
Мхъм, нещо такова. Всъщност, ако искам да станат 10 или дори 100 пъти по-точен, т.е. да имам стъпка от 1-2mV, вероятното решение ще е .ЦАП с подхоядящ буфер/драйвер.Направо се размечтах...
|
| Пон Окт 02, 2023 6:48 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Наскоро имах подобен проблем. Трябваше ми да управлявам неизвестен брой дивайси на бъс като обаче да са адресно-зависими т.е. най-близкия до мастъра да е адрес 1, следващия да е адрес 2 и т.н. Реших го по следния начин: един полудуплекс уарт по една жица. Жицата влиза в първия на бъса, от него излиза жица към втория, от втория към третия и т.н. Вътрешно всички имат адрес 1 понеже не знаят кой къде е. Когато мастъра прати нещо към адрес Х, този който го получи гледа и ако е адрес 1 значи е за него, иначе намаля адреса с 1 и пре-предава пакета по-надолу. А отговорите които идват отдолу се предават автоматично нагоре като се добавя 1 към адреса на трансмитера. Така накрая мастъра получава верния адрес на кой е изпратил пакета. Работи идеално. Едно дребно мцу с 8 пина и 2 уарта - един за 'upstream' и един за 'downstream', и вътрешен канал за i2c и си готов 
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Пон Окт 02, 2023 7:29 pm |
|
 |
|
ig_ivanov
Ранг: Професионалист
Регистриран на: Съб Май 21, 2016 9:47 pm Мнения: 577 Местоположение: Бургас
|
Аз си мисля за следното: Към всяко захранване с I2C адрес 1 се добавя паралелно на същата шина 8-краков чип с I2C, който е с, примерно, слейв адрес от 2 до 202, на единия от пиновете на който има транзистор. Транзисторът прекъсва или пуска CLK на захранването само с два байта- адресен и команден. След това си се предават/получават съответните байтове по адрес 1.
|
| Вто Окт 03, 2023 12:04 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
навързани девайсите един зад друг в дейзичейн. И месиджа се редава по дейзичена а само девайса със съответният адрес приема илинпредава...
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Пет Окт 06, 2023 1:54 pm |
|
 |
|
syscop
|
Мисля си, че Grubi се опитва да такова дявола във въздуха... 
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Пет Окт 06, 2023 2:00 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Разбира се, зависи колко красив е дявола  Колегите май са се спрели на някакъв DAC от Микромеките с SPI интерфейс, да видим - искат да докарат 2mV стъпка, казах им да го направят комерсиално и да го продават...
|
| Пет Окт 20, 2023 2:21 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Хъ??? Не знаех че правят дакове...
|
| Пет Окт 20, 2023 3:47 pm |
|
 |
|
al_at
Регистриран на: Пет Апр 13, 2018 4:00 pm Мнения: 1622 Местоположение: София
|
|
| Пет Окт 20, 2023 4:17 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
и къф е проблема... взимат най-ефтиния GD32xxx с DAC ( 12 bits ) и си го правиш SPI, I2C, UART .....
_________________ main[-1u]={1};
|
| Пет Окт 20, 2023 4:21 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Ами проблем няма - ще го докарат, щом са го намислили. Казах им само да направят комерсиален инструмент, 200 канален. Има си разни финеси и особености.
|
| Пет Окт 20, 2023 4:57 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Аз доколкото знам "Микромеки" не викат на Microchip а на Microsoft, та затова се опулих...
|
| Пет Окт 20, 2023 7:22 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Ами ние имаме едни превключватели(или ключове) с spi, и точно в дейзичейн навързани, можеш ако изкаш 50 да си навържеш. Правят се изключително за производители на инструментанла електроника , като NI, или както се казва след скорошното им купуване... Та иде реч може и дакове и сцпта да имат... ако искаш мога да поразпитам
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Пет Окт 20, 2023 10:03 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Тъй де, заблудил съм те успешно  но време е микромеките да извадят някой чип
|
| Пет Окт 20, 2023 11:18 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 15 мнения ] |
|