Отговори на тема  [ 2474 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 165  Следваща
EV 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: EV
itso.t написа:
Това ме подсети, че във форума Миро все още е единственият EV Дон Кихот, и му се налага да убеждава собствениците на конвенционални МПС колко готино било да се возиш на ток.
Което повдига един интересен въпрос. Не малка част от пишещите тук са прилично платени. И още никой не се е метнал в кириза с EV. Защо ли?

Не убеждавам никого за нищо... Няколко пъти повтарям, че карам кола от най-ниския възможен клас. Принципно тоя клас никога не ми е допадал и много години съжалявах че си взех голф, който не е баш най-ниския ама пак сиромашка кола. Та няма какво да се хваля с коли. Това че е на ток за мен лично е предимство от гледна точка на разходи и пак лично за мен не е недостатък, защото имам нужните условия. Но за други токът може да е недостатък. Описвах и се старах да опиша както плюсовете, така и минусите за всеки, който реши да се електрифицира. А то при тока винаги има плюс и минус ;-)

По отношение дали съм някакво изключение... Значи аз съм пушач и като почнах да се заглеждам по електричките реших да засичам колко електрички минават докато пуша.
Просто много пъти ние често нямаме реална оценка кое как е. Тук заради земеделците и други сиромаси има тесли и други електрички от поне 5-6 години. И често виждаш някакво такова возило. Но миналата година като започнах да ги броя стигах до 500-600 без да мине нито една. Демек на не всяко мое пушене минаваше електричка. И въпреки че ми изглеждаха "много", реално по бройка може би беше 1/1000. В момента са около една на сто. Не казвам са много, но темповете с които се увеличават са доста високи. Може би от региона, защото днес ходих до Варна и се набутах в едни задръствания и по навик оглеждах колите... Ми само 2 електрички видях, не съм броил останалите щото не ми беше до броене. Не знам как е в София, там съотношението може да е още по-зле. Но мисълта ми е, че като почнат да никнат никнат като гъби след дъжд и това го виждам тук. Изчакайте малко, да видим и при вас дали няма да завали ;-)

Сря Окт 11, 2023 5:05 pm
Профил
Аватар

Според мен има по-лесен и здравословен начин да се определи броят на EV от тютюнопушене и броене на преминаващите автомобили.
Дори съвсем наскоро го обсъждахме. Според непроверена статистическа информация EV били между 5 и 6% от автопарка.
Или както казах и тогава, изчезващите според теб производители имат съвсем адекватни към момента производство и технологии.
Затова предлагам да не бързаме да ги оплакваме. Все пак автомобилът съвсем не е моторетка, батерия, инвертор и зарядно. Има и други важни възли и компоненти.

Отделно, че за индустриални приложения мощни двигатели и съответните драйвери за тях се произвеждат от десетилетия. Не ги е изобретил тесларов.
Та производителите на конвенционални МПС има с кого да се консултират какво е това електродвигател и как се задвижва той.
Затова нека да не прибързваме и да им печатаме некролозите...

Сря Окт 11, 2023 9:00 pm
Профил

Не ти се вярва, ама повечето европейски и японски производители са в много тежко дередже. Стотици милиарди заеми, това е повече от външните заеми на някои държави.
Проблемът е, че заради финансовото си положение не могат да си позволят инвестиции. Съответно ще трябва да произвеждат това, което произвеждат. Но пазарът за това което произвеждат се свива. Виж коя да е марка, може някоя да е изключение, но не знам такава дето да тая година да я продала толкова колкото миналата.
Това че електричките взели 5% принципно не е толкова важно. Обаче това че производството на ДВГ пада с 5% е важно за тия компании, щото като не отчиташ ръст падат и акции и заемите ти стават още по-тежки. Изобщо тръгват надолу и няма как да се спасят.
Другото което яко подценяваш е докъде може да стигне тоя спад. За теб тия 5% са едва ли не тавана.. Но проблемът е, че не става въпрос за 5% и не става въпрос за бъдеще време. Тази година 50% от продажбите в Китай са електрички и плъгини. Апропо писах го веднъж но пак ще го повторя, че статистиката не брои само чистите електрички. Но така или иначе имаш 5% за цял свят, 20% в Европа, 50% Китай и скандинавците да ги оставим на мира. Та най-големия пазар вече е на 50%. Това не е бъдещето. Това е настоящето. Колкото и да отказваш да го приемеш. А като видиш с какво темпове се променя ще разбереш в какъв кошмар се намират производителите.
Аз нямам акции. Никой не ми плаща да агитирам за нищо. Просто казвам факти, такива каквито са. Към тези факти сложи и жалкия опит на тези компании да се електрифицират. Примерно факта, че BMW нямат собствено производство изобщо. Всичките им електрички са китайски ишлемета. Други като Ауди имат, ама толкова скъпо че сега продават с огромни загуби. Пак казвам, че проблемът не е в тия 5%, а в това че за няколко години могат да станат и 50%. Никой производите няма да оцелее при такъв срив и при тия заеми.
От другата страна е Тесларов, който и на мен не ми харесва. В начало теслите бяха екзотика и на супер високи цени. Много приличаше на ябълките - не компания, а фен клуб. Само че за разлика от ябълките, Тесларов продължи да развива самото производство. И продуктите му стават не само по-добри, но и по-евтини. Дори китайчетата не могат да го бият по цена. Аз поне не го очаквах това.

Иначе аз разбирам твоята логика, че електричките не могат директно да заменят ДВГ. Според мен могат, но това е друга тема. Това което ти убягва е че има свръх производство на ДВГ. Особено в Китай, порови и ще видиш за какво става дума.
Демек големите западни производители спокойно могат да отидат в киреча. И повечето наистина ще отидат и няма да настане глад за ДВГ. Просто предлагането ще се изравни с търсенето.

Сря Окт 11, 2023 10:51 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:
Не ти се вярва, ама повечето европейски и японски производители са в много тежко дередже.
Автопроизводителите трябва да задоволят китайците, защото онези спряха да маат само ориза в манджата, а помирисаха и мръвката. :) Ако задържат подобни темпове на харчене, а след тях ако и индийците започнат да вдигат стандарт и да пръскат кинти за нови колици, не знам точно къде ще се класират традиционните европейски авто-производители и чии вкусове и моди за коли ще трябва да следват.

> The World's 10 Largest Car Markets, Ranked

Прикачени файлове:
World Top 5.jpg
World Top 5.jpg [ 44.56 KiB | Прегледано 1100 пъти ]
Прикачени файлове:
World Top 6 to10.jpg
World Top 6 to10.jpg [ 34.47 KiB | Прегледано 1100 пъти ]
Може да разчитаме на това, че Изтокът пак ще се върне на позицията евтина и бедна работна ръчица за паница ориз дневно, дето ходи на работа пеш или с колело, а кинтите и гъзарията да виреят предимно на Запад. Ще поживеем, ще видим. :)

Чет Окт 12, 2023 1:15 am
Профил
Аватар

Подобни статистики показват основно, че има някакви хора които вземат едни пари за да дращят шарени графики.
Ама дали в чайника 95% от пазара се формира от електрически "Смартове" и рикши или от Ес класи е загадка. Но като се погледне финалната сметка и разликата няма как да не се набие на очи.
Отделно, ако пазарът в чайника действително се формира преобладаващо от "електрически рикши" той не може да диктува нищо в световен мащаб. Искаш китайска батерия за ел. рикша - ами бегай у лидъла. Искаш резервно моторче - ей там продават ел. самобръсначки.

А така или иначе пазарите са разделени. Уж моделите за европата, щатско, чайник и други части на света са горе-долу еднакви, но всъщност не са. И разликите не са козметични...
Не съм сигурен че автомобил предназначен за пазара в чайник лесно може да мине хомологация за да се продава в Европа. Тоест, няма причина той да ни интересува.
Та ако сме решили всички глобални въпроси, да зарежем чайниците да си се варят у чайника и да се върнем обратно тук?

Чет Окт 12, 2023 9:26 am
Профил

itso.t написа:
Та ако сме решили всички глобални въпроси, да зарежем чайниците да си се варят у чайника и да се върнем обратно тук?

Не е толкова просто... Да кажем VW - 40% от продажбите и 60% от печалбата им идваше досега от чайниците. Зарязват чайниците и кой ще им плаща борчовете? Ти или аз?
Аз пак казвам не виждаш реалността. Отвори кой да е сайт на кой да е европейски производител и виж колко модела НЯМАТ ел. двигател и НЯМАТ батерия произведени от чайници. Не виждаш как европейците сами си го натресоха с тия изисквания. Практически не може да продаваш ДВГ ако не е хибрид. А хибридите са грешка на природата, въпреки че за N-ти път ще кажа че статистиките ги слагат в един кюп с чистите електрички. Демек за момента делът им расте, но това е сламката която западните производители си мислят, че ще ги спаси. Няма да ги спаси и това пак повтарям се вижда вече при чайниците. Същото ни чака и тук. Освен ако държавите не решат да блокират електричките както блокират чистите ДВГ примерно. Но не виждам как ще стане това. Цените на електричките буквално се сриват. В момента в който опре до пари, масовият потребител рязко забравя предразсъдъците си.

Чет Окт 12, 2023 9:58 am
Профил
Аватар

Написах съвсем ясно - да оставим чайниците да се оправят.
А дали и VAG ще ги оставят, не знам и не ме вълнува особено. Но дано да го направят, както и останалите известни производители, за да имат възможност чайниците да се повозят на добре измислени и направени китайски автомобили. :mrgreen: С тъч и ЮСБ... :mrgreen:

Чет Окт 12, 2023 10:17 am
Профил

Добре, а за какво друго да се заяждаме?

Домати? И оная тема с лаптопското видео замря...

Чет Окт 12, 2023 10:51 am
Профил
Аватар

e, след 2 седмици ще заплакнем бидоните за зеле...
някой да сподели ардуино проект за претакане с помпа от пералня и соларен панел?

Чет Окт 12, 2023 10:52 am
Профил

miro_atc написа:
Добре, а за какво друго да се заяждаме?

Домати? И оная тема с лаптопското видео замря...

Вие с Бонго поддържате ли връзка? Май сте от един край?

Чет Окт 12, 2023 12:29 pm
Профил

Не поддържаме връзка, надявам се е жив и здрав :-)

Той беше някъде силистренско и не е толкова далеко, но нямам какво да правя там.

Чет Окт 12, 2023 1:09 pm
Профил
Аватар

itso.t написа:
Написах съвсем ясно - да оставим чайниците да се оправят.
Ти като краен потребител (и чат-пат модератор в темата :) ) ще ги оставиш, ама бизнесът дали ще го направи? Понеже не ми се занимава да ровя и посочвам коя западна компания работи с такайци само за да ми кажеш после, че всичко било дращене на шарени графики :), ще ползвам мнения на колеги от HWBG:
h17man написа:
Обявили са новия BMW iX2.

> BMW iX2 Electric - First Look
Прикачени файлове:
BMW iX2 Electric - First Look.jpg
BMW iX2 Electric - First Look.jpg [ 242.8 KiB | Прегледано 1005 пъти ]
Нещо дизайна хич не ми се нрави. Отпред като Пежо Сув отзад едно никво
Zabravi написа:
Беемве една нормална кола имат ли? Иначе много добре са краднали от Пежо, ако махнеш емблемата никога няма да разбереш, че е БМВ. :D
Vitkur написа:
Това е изключително странен дизайн, еле пък от BMW... изглежда като ребаджант китаец....
DoC написа:
Не знам къде БМВ загубиха облика си - едни от най-култовите автомобили въобще създавани са техни. А в съвремието - едни от най-грозните. Някой по-следящ сцената да каже на какво се дължи?
rager написа:
Покрай огромните бъбреци на някои актуални модели имаше статия - правили проучване на китайския/азиатския пазар и този дизайн с насечените форми се обожавал там:
Прикачени файлове:
Баварец със насечени форми.jpg
Баварец със насечени форми.jpg [ 296.83 KiB | Прегледано 1005 пъти ]

За европейците - каквото било, било. :D
mboto написа:
Че те БМВ нямаше ли да правят кооперативка с някой от китайците? Демек китайците да правят колата а БМВ емблемата и решетката. Или се бъркам с Фолксваген? Имаше някакво падение.
Vitkur написа:
BMW произвеждат в китайска фабрика с капацитет към милион автомобила годишно и май строят втора. Като естествено това е съвместно предприятие с местна фирма.
Правят там електрички, както и мисля 5-та серия.
evilution написа:
Почти всички имат joint venture с китайци. И Merc, и VW, и Ford, и даже мисля някои от френските.

Пет Окт 13, 2023 1:57 am
Профил
Аватар

Понеже ме затрупа със спам, може ли да възобновим инициативата "привате успява да събере поздрава "здрасти" в дължината само на 1 (един) SMS (160 символа)" и възползвайки се от него да попиташ това което си мислиш че си ме попитал в предишното си мнение? :D

Пет Окт 13, 2023 9:45 am
Профил

Private написа:
Ти като краен потребител (и чат-пат модератор в темата :) ) ще ги оставиш, ама бизнесът дали ще го направи?

Всъщност нас като крайни потребители ни бърка, защото от дереджето на западните производители зависи дереджето на нашия пазар. Демек какви коли и на каква цена ще можем да купуваме. Как ще се обезценяват сегашните и т.н. Всичко е свързано. Няма значение каква кола караш в момента или с каква ще я смениш, всичко е свързано.
Засега тенденцията е западните производители да се крепят на високия клас коли. Там все още марката има значение, дизайнът има значение, както и куп други неща. Демек не е толкова важно дали даден детайл се произвежда с 5 цента отдолу или отгоре. Съответно натискът от страна на чайници в тоя сегмент е значително по-слаб.
Крайният резултат според мен за нас е, че цените в тоя сегмент ще се задържат високи. И на стари и на нови.
Другата крайност е най-ниския сегмент. Там има известно пропукване. Примерно най-продаваната електричка тая година в Европа е... (ще се изненадате ако не знаете) най-продавана е Дачия Спринг. Това е чистокръвно чайниче. Аз лично много мислех дали да не си взема такава. Далаверата е, че румънците имаха програма и субсидираха към 7 евра от цената. Аз имах познати и де-факто можех да си купя чисто нова за малко над 20 бона (лева). Изкушение си е. Обаче, гледах, гледах.. ми не ми хареса. Може би щото не съм като Емили тротинетката (без да обиждам никого).
Въпросът е, че точно такива коли европейците не произвеждат и според мен не е чак такава загуба. Проблемът е, че в същия ценови клас чайниците произвеждат къде къде по-добри возила. Които обаче по една или друга причина все още ги няма на европейския пазар. Или ако ги има са на доста по-високи цени. Моята прогноза за тоя сегмент е, че всячески и най-вече чрез политически средства европейците ще се опитат да запазят това дередже. Демек няма да допуснат качествени чайници да се продават така евтино. Цените ще падат, но с темпове които европейските производители могат да си позволят.

В средния клас е най-интересно може би. Не само класът е среден, ами и дереджето е нещо средно на горните. Донякъде европейците се държат благодарение на марките си (също като при високия клас). Донякъде се държат и на това, че по един или друг начин чайниците не са достъпни на западния пазар, не и на цените на които трябва да са (също като ниския клас). И очевидно ще има натиск това дередже да се запази. Голямата дилема тук е дали европейските производители ще успеят да се модернизират достатъчно бързо. Защото пазарните защити или държавните субсидии не могат да траят вечно. Най-малкото заплахата не идва само от чайниците. Да не забравяме Тесларов, него как точно ще го спрем? Та той строи фабрики в Европа, а и може да внася от фабрики от САЩ и ходи налагай мита на САЩ. Сега уточнявам за повечето тук, че теслите вече не са във високия клас като цени. Все още са по-скъпи поне по покупна цена спрямо класическите, обаче Тесларов продължава да сваля цените и продължава да вдига качество и функции. Вече не са по 100к$, а под 50к$ и като слезе на под 30к$, а той ще слезе... тогава много неща ще се променят.

Пет Окт 13, 2023 10:25 am
Профил
Ранг: Професионалист
Ранг: Професионалист
Аватар

Тези електрички за момента са малко като сметка без кръчмар, защото не са много като бройка.
Ето какво имам предвид:
В момента в България има регистрирани над два милиона автомобила. Да предположим, че електрокари са станали дори само 10% от тях- т.е. 200 хиляди. Ако се бучнат в контакта или в ЗС да се зареждат дори само половината от тях (примерно след работа)- ще паднат бушоните на целия Балкански полуостров, а собствениците ще си имат много лъскав и скъп аквариум или кокошарник.
Нито една държава в ЕС не е подготвена за този сценарий.

Пет Окт 13, 2023 12:56 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 2474 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 165  Следваща