Отговори на тема  [ 423 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 29  Следваща
Домашен ФЕЦ 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Домашен ФЕЦ
Ами сега гледам една 100 киловатова централа която работи без лимитация - за тази година има 103 мегавата произведени, като се има в предвид че от 2 месеца 3 стринга не работят, щото нямаме свободни хора да отидат да ги погледнат. Панелите са на плосък покрив, гледат всички на юг. Сега го смятам и излиза по 114 Wh/p средно годишно (годината не е свършила та ще станат малко повече). Доколкото знам над 100 - 110 е нормално. Не знам от къде ги извади тия 950 - просто няма как да се случи :)

Вто Окт 10, 2023 6:07 pm
Профил ICQ

Бъркаш сметките ;-)
За България теоретично е към 1300 часа. Затова питах дали някой се доближава на практика. Аз съм много далеко, за 9 месеца имам едва 500 часа.

Иначе 100 мега делено на 100 кило прави 1000 (илядо часа) бре :-)

Вто Окт 10, 2023 7:30 pm
Профил

Днес колегата (с фермата и соларните проекти) ми отговори на някои въпроси по пощата, и оценките му се покриват с тези на miro_atc и Cekins. Като го видя на живо, ще го разпитам, как продава ток на съседните ферми. Бръкнах в сайта на общината, където се намира къщата, да намеря енергийните им тарифи и прилагам този отрязък от файла - може пък да е интересен за сравнение. Аз съм в най-горната група, Einheitstarif:
Прикачени файлове:
Energiepreise.png
Energiepreise.png [ 60.17 KiB | Прегледано 2856 пъти ]

Грубо излиза към 250 франка за 1MWh. Тук е дадено в рапени (швейцарската стотинка) за киловатчас. Разликата между дневна, нощна, уикенди е много малка (зона 1 е Пон-Пет, работно време, и Съб сутрин).
Та по груби сметки при 6MWh/година и 0,25 Fr./kWh = 1'500.- Fr. за година, оптимистично. Което би значило 15'000.- Fr. за следващите 10 години. Една такава инсталация според колегата, с инвертора, струва в момента около Fr. 15'000 франка. Той също оценява сегашната и стойност с 1/3 по-малко, значи към 10'000 франка. Със сигурност не е някакъв решаващ аргумент да се надува цената на къщата излишно, но разбира се, се прави от всички търговци.
Каза нещо интересно за зарядното - при мощност 3,6kW е около 500.- Fr., при мощност 11kW е към 1'200.- Fr. Но това зарядно, инсталирано в къщата е 22kW, според това, което откривам в сайта на производителя. Малките им зарядни изглеждат по друг начин, а точния модел предполагам, че е този, защото е с RFID Tag и няма система за плащане като подобните му събратя със същата мощност. И изглежда точно както на снимката от предния пост:
https://www.essentialsupplies.co.uk/ev- ... hered.html
Понеже за този модел няма цена в сайта, а трябва да ги питаш, намерих ориентировъчна цена в Reichelt, който иска над 2100 евра:
https://www.reichelt.com/ch/de/amtron-x ... 9.html?r=1
Общо взето изводите съм си ги направил, къщата иска много допълнителен ремонт, дето ще надвиши лесно 100'000.- Fr, та ако не я вземем, това ще е причината. Поне започвам да се фамилиаризирам с някои понятия и основни знания относно домашните ФЕЦ-ове, затова още веднъж - благодаря за съветите!

Вто Окт 10, 2023 9:34 pm
Профил
Аватар

тия дни фърлям по едно око на отчетите на ЕСО

в момента (един час след средния за страната изгрев) производството на ФЕЦ е 270MW. при това за 'изгрев' вече приемаме момента на подаване на слънчевия диск над хоризонта, а не на целия диск.
вчера (общо-взето облачно) стигна 850.

в неделя в 16:00 товара на РБ беше по-нисък, отколкото в 5:00 през нощта. това е най-фрапантния дроп.
през цялата минала седмица, дневния товар беше по-нисък от сутрешния пик, да не говорим за вечерния. понякога с над GW.
това значи ли, че у нас основната консумация на ток отива за кафе сутрин и манджа и сериали вечер?

и още едно наблюдение. дневните данни (май се обновяват на 15 мин) на следващия ден се побутват нагоре и така въпросния дневен дроп в товара се поизравнява.
може би включват експорта в товара, него е по-трудно да му се дърпат данните.
в повечето часове обаче, това е просто транзит - колкото влязло, толкова излязло. чист износ е само, когато яко пече слънце и ФЕЦ бичат големи числа.
за последно виждам числа от порядъка на 1600MW от ФЕЦ (между 13 и 16 часа), при това май остава нереализирана енергия (товар + износ).

Сря Окт 11, 2023 9:00 am
Профил

d_jelev написа:
Грубо излиза към 250 франка за 1MWh.

Това е цената на която купуваш. Общо взето разбивката е следната:
1) Цената на която централите продават енергията - тя варира много според типа на централата и т.н. Но като дял е от въпросните 250 франка е от порядъка на 40-50%
2) Цената за микс. Някой (търговец или оператор) прави планове, прави заявки към централите. Като не излязат плановете внася или изнася енергия и т.н. Това обикновено струва 5-10%
3) Цена за пренос и цена за разпределение - някой там поддържа преносната мрежа, сече дръвчетата под далекопроводите, сменя кабели и т.н. Някой поддържа трафопостове за ниско напрежение, отчита електромери и т.н Преносът и разпределението са ти едни 15-20%
4) Към всичкото отгоре добави едни 20-30% данъци (ддс-та и т.н.).

Това е къде отиват тия 250 франка. Когато продаваш енергия, на теб ти плащат само за енергията. Не ти плащат за микс, за пренос, за разпределение. Данъци не само че не ти плащат, но може и да ти начислят (у нас за физическо лице се води доход, съответно 10% + осигуровки и т.н.).
Сега конкретно в Швейцария някои неща може би са по-различни, обаче варианта да ти купуват енергията на толкова, на колкото ти я продават звучи невероятно. Ако чисто ти остават повече от 100 франка на мегаватчас може да се радваш.
Обяснявам това за да може да се пазариш с тия брокери и да им кажеш защо това оборудване не струва толкова, за колкото се опитват да те набутат. Допълнителен аргумент е, че най-вероятно предишните собственици са взели някой франк, ако са го направили по програма. А дори и те да не са взели, виж дали в момента няма такива програми в тоя или друг кантон. Съответно им казваш на пичовете, че може да си купиш друга къща, да си сложиш сам слънчогледи и ако примерно по програма вземеш 30% (толкова е в европа средно), то ще ти излезе на цената на която те се опитват да те набутат. Само дето ще са нови слънчогледи, по-модерно оборудване, с поне 6 години повече живот и ще е в гаранция... Тъй че да стъпят малко на земята и да ти предложат една по-реална цена. Пак ще кажа, че тук нашите оценки са за около 3-4к франка. Най-много 5000 франка, ама това ще е компромис от твоя страна. Друг аргумент е да провериш каква част от консуматорите в тая къща са настроени за слъчогледи. Щото ако примерно топлата вода е на газов бойлер, каква файда че имаш слънчогледи. Ако трябва да го направиш като хората, трябва най-малкото буферен съд и нови бойлер, а стария става излишен.... демек още инвестиции и още причини да чупиш от цената ;-)

Иначе ако искаш да постигнеш цена от 250 франка, може... ама трябва да инвестираш в батерии. Практически минимум ти трябват за 2 часа, демек поне 15kwh капацитет. Проблемът е, че батериите не са евтини. Хубавото е, че по принцип не се узаконяват, демек може да си го поръчаш и от БГ и от Китай или където намериш. Но така или иначе са минимум 1000лв/квтч. Ти си го обръщай във франкове. Когато имаш батерии реално няма да ти се налага да купуваш тока на 250 франка. Демек това което произвеждаш и ползваш сам, може да си го оценяваш на 250 франка. То и без батерии дневната ти консумация идва от слъчогледите, но повярвай ми през деня нямаш много консумация. Освен събота-неделя да зареждаш електрички. Но остава проблема през седмицата... Но тия неща по-добре не ги коментирай с продавачите.

Сря Окт 11, 2023 9:43 am
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

[quote="miro_atc"]Бъркаш сметките ;-)
За България теоретично е към 1300 часа. Затова питах дали някой се доближава на практика. Аз съм много далеко, за 9 месеца имам едва 500 часа.

Иначе 100 мега делено на 100 кило прави 1000 (илядо часа) бре :-)[/quote

Значи нещо не ти е наред, на повечето централи които съм наблюдавал го постигат дори и малко повече.

Сря Окт 11, 2023 10:34 am
Профил

Аз не съм присъединен... само собствени нужди.
И в редица постове обяснявам, че без експорт нещата са по-сложни отколкото изглеждат. В началото си правех едни сметки на база колко плащам и т.н., но на практика се оказа че дневната ми консумация не е баш през деня. Трябваше да добавям батерии и т.н. И въпреки че оправих баланса (практически от 20-и април нямам сметки), консумацията ми не е достатъчна да натоваря слъчогледите лятото. Като добавих електричката малко и тоя проблем реших, но не напълно.
В крайна сметка за тая година ще мина 50%, което според мен е добре. Защото дали ще натоваря слънчогледите на 100% и ще продам тока на 50% от цената или ще ги натоваря само 50% за собствени нужди е едно и също. Ех, по-добре би било да мога да продавам излишъка, дори и на ниска цена. Но уви, не е толкова просто у нас...

Сря Окт 11, 2023 11:10 am
Профил

https://mercurialtrends.com/the-basics- ... they-work/

На Миро сигурно няма да му е интересно ама за хора които не са навътре в този линк всичко важно е горе долу събрано.

Сря Окт 11, 2023 4:36 pm
Профил

miro_atc написа:
дали ще натоваря слънчогледите на 100% и ще продам тока на 50% от цената или ще ги натоваря само 50% за собствени нужди е едно и също.

Тука малко съм писал без да мисля, ама никой не ме хваща ;-)
Като експлоатация е едно и също, но инвестицията не е еднаква...

Сря Окт 11, 2023 5:30 pm
Профил
Аватар

Дедо, ЕСО имат данни само за тези над 200 кв. Всичко под 200 не са длъжни до подават данни освен ако изрично не им е написано в становището. Аз досега не съм виждал такъв случай.

Сря Окт 11, 2023 5:31 pm
Профил ICQ

miro_atc написа:
d_jelev написа:
Грубо излиза към 250 франка за 1MWh.

Това е цената на която купуваш... Сега конкретно в Швейцария някои неща може би са по-различни, обаче варианта да ти купуват енергията на толкова, на колкото ти я продават звучи невероятно. Ако чисто ти остават повече от 100 франка на мегаватчас може да се радваш...

За да не пиша глупости, направих и втора, и трета проверка. Знам, че на пръв поглед таблицата, дето публикувах, създава впечатление, че това е цената която купувам, но не - това е цената, на която ще ми изкупят соларната енергия, но в тази община и това енерго, за това тримесечие. Та все още смятам, че сметките ми са правилни. И да, има избиване, ако всичко е идеално и винаги стоят тези цифри. Но отново да намеся колегата с неговите солари и ферма - на него му изкупуват тамошното енергоразпределение в момента само на 6,1 Rp/kWh (или 0,061 Rp/kWh). Което е нищо и той си е намерил решение да продава на съседи. Ще разбера как, вече му загатнах, че ме вълнува този въпрос. Той си има и сериозна батерийна банка, 6 огромни секции. Има и много панели, разбира се, от поне 10 години се занимава с това сериозно.
В моето село моето енерго изкупува соларната енергия сравнително добре - 15.25 Rp./kWh.
Само 10 км по-нататък, в града, в който е въпросната къща и инсталация, цените са различни и доста по-високи, публикувах ги вече.
По мои лаишки разбирания това е една ценова борса. Не знам дали имаше значение инвазията на руснаците в Украйна миналата година, но в Швейцария се бяха уплашили от недостиг на енергия през зимата - това миналото лято. Призиви за пестене и явно завишени изкупни цени. Районите вероятно също имат значение - колегата живее в приказни райони близо до планините, само села, няма много градско там, предимно ферми. Но има и доста инсталации в неговия район. И му купуват енергията на 6,1 Rp/kWh.
За да потвърдя лаишките си разсъждения (които може и да са пълни глупости, разбира се) показвам таблица със статистика на изкупните цени на соларна енергия за последните 2 години от едно друго енерго, дето е с по-сериозни позиции в района между френската и немската част на Швейцария, т.е. някъде на 100+км от моето село. Шокираща разлика в изкупната цена само за година - миналият септември е била 40.258 Rp/kWh, а този е паднала на 7.166 Rp/kWh, почти 6 пъти:

Прикачени файлове:
CKW_Preise.png
CKW_Preise.png [ 48.58 KiB | Прегледано 2732 пъти ]

miro_atc написа:
Съответно им казваш на пичовете, че може да си купиш друга къща, да си сложиш сам слънчогледи и ако примерно по програма вземеш 30% (толкова е в европа средно), то ще ти излезе на цената на която те се опитват да те набутат. Само дето ще са нови слънчогледи, по-модерно оборудване, с поне 6 години повече живот и ще е в гаранция... Тъй че да стъпят малко на земята и да ти предложат една по-реална цена. Пак ще кажа, че тук нашите оценки са за около 3-4к франка. Най-много 5000 франка, ама това ще е компромис от твоя страна. Друг аргумент е да провериш каква част от консуматорите в тая къща са настроени за слъчогледи. Щото ако примерно топлата вода е на газов бойлер, каква файда че имаш слънчогледи. Ако трябва да го направиш като хората, трябва най-малкото буферен съд и нови бойлер, а стария става излишен.... демек още инвестиции и още причини да чупиш от цената

Това и на мен ми се изясни, благодарение на вас. За програми не съм търсил, тук по-скоро такива неща няма. Защото реално няма корупция заради уникалната им политическа и изборна система, 4-5 референдума на година без да броим изборите, сериозни закони и т.н. Оценката на двама местни експерти за соларна инсталация с този енергиен капацитет е 15000 франка и съм склонен да им вярвам. Ама тук всичко е и много по-скъпо, в сравнение с цените в Германия - допреди 10 години беше два и половина до четири пъти по-скъпо, говоря генерално - храни, стоки, услуги, лекари (едно посещение е 200 франка, ей така, да видиш кво ти има, обаче без да правят изследвания, пломба 1000-2000 франка и т.н.). Сега в последно време има някакво уравновесяване, ама все още разликата е сериозна, затова ходя до Германия веднъж в седмицата да напълним хладилника, пестим поне 150 франка на пазаруване там. Давам примерите като идея, защото такава инсталация в България вероятно ще е под 10000 лв, а няма да е 30000 лв.
Бойлерът със сигурност е централизиран, и извън слънчогледите. Това не ми хареса, докато оглеждахме. Но ако изкупните цени стоят стабилни, не е проблем.

miro_atc написа:
Иначе ако искаш да постигнеш цена от 250 франка, може... ама трябва да инвестираш в батерии

Ако ще се захвана, със сигурност ще си взема и батерии. Без акумулатор "няма да ми е спокойно". То тази къща вече отпадна, но достатъчно се зарибих и зарибявам в последните месеци, с темите, публикувани тук. Когато имам време да ги следя, го правя, че и доста постове със задна дата се налага да препрочитам. Това не е от днес, а е план от години, но все не намирам къща. "Купихме" преди короната една страхотна под милион франка, с много място за панели, двор, 3 етажа, 2+4 външни паркоместа, строена 2002, и ония се усетиха, че малко и искат, та се отказаха преди последните подписи и нотариуса. Оттогава нищо не си харесваме, а цените скочиха допълнително. Затова не искам да ме набутват отгоре с кухи сделки за някаква остаряла инсталация, която реално струва много малко. А EV си е също решено отдавна. Ако е речено да се случи, слагам соларите и взимам електричка. Тя другата кола ще си стои, или за мен или за жената.

Чет Окт 12, 2023 2:36 am
Профил

Ясно... значи късмет да си намериш подходящ имот!
После по-добре сам да си направиш инсталацията, не е никак сложно. В краен случай каниш колегата Cekins на едно гости. За 2-3 дена максимум сте приключили. Само с тия алпийските покриви трябва да се внимава повечко ;-)

Чет Окт 12, 2023 10:12 am
Профил
Аватар

Няма проблеми, само да се намери начин как да се клонирам... няколко пъти... Тука по нашия край имам усещането че всичко свястно е изчезнало някъде - не може 20 човека да разчитат само на мене пусто. Извън темата ама тая седмица трябваше да огрея на 10 места, а вчера трябваше да съм на 3 места едновременно като всяко на по 100 км. едно от друго. На едното място пратиха един колега и по телефона му обяснявах какво да прави, цял ден бях там дето е най големия зор и от там вечерта на третото място и се прибрах кажи речи днеска...

Съб Окт 14, 2023 8:39 am
Профил ICQ
Аватар

Cekins написа:
...На едното място пратиха един колега и по телефона му обяснявах какво да прави...

Казваш му да среже червения кабел и не обясняваш повече...

Съб Окт 14, 2023 9:27 am
Профил
Аватар

Нещо такова. Предната вечер му проведох краш курс по телефона и се оправи без много грижи. Е - пак ми се обади за едно две неща ама то това си е нормално :)

Съб Окт 14, 2023 12:13 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 423 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 29  Следваща