Отговори на тема  [ 156 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 7, 8, 9, 10, 11  Следваща
Световна икономика и ред 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Световна икономика и ред
Pif написа:
Четох, четох и нищо не разбрах. Или съм хептен тъп или и вие не знаете кой управлява света.
Бай ти Пешо от горно нанадолнище не го управлява. Дядото бай-дън и той не знае къде се намира камоли да мисли кой народ с кой да сбие за да изкара някой долар. Техните сенатори и те са глупаци от класа. Хвани единия удари другия. Аджеба кой е тоя "американец" дето върти света на малкия си пръст? Това "посолство" да не е някое друго посолство а не хамериканското? Да не се окаже марсиянското?

Управлението е процес в който всички участваме. То и в автоматизацията е така... за да имаш управление трябва да следиш обратната връзка (Бай ти Пешо).
Сега на въпроса "кой управлява света" няма как да се отговори с едно име, защото не е един конкретен човек. Имаш групи хора с разни интереси и разни капитали. За да защитят интересите си те плащат и/или контролират политици и медии.
Това обаче е по-краен вариант. Често "управляваните" сами се стремят да работят в ползва на управляващите. Причината е проста - ако тръгнеш да правиш сечено на тия които управляват света си обречен. Никой не иска да се прострелва сам в краката, дори не иска да изглежда с такива намерения. Затова особено васалите сами се "натягат" на посолства и т.н.
Примерно виж прословутия план за възстановяване и нам си кво си... Заради него променяме над 60 закона под диктовка. Никой даже не коментира как и какво се променя. Просто трябва да ги променим за да вземем едни пари. Освен това трябва да затворим и разни централи, които и без друго може да се затворят. Но за по-сигурно и чрез тоя план се вземат мерки в тая посока. Демек да обобщя - променяме си законите, затриваме разни централи дето ни носят пари и всичко това с цел да вземем едни други пари. Парите обаче няма да ги вземе Бай ти Пешо, а едни точно определени хора. Като на всичкото отгоре тия пари няма да дойдат от джоба на тия дето управляват света.
Всъщност това е пример как работи света. Богатите вече даже не им се налага да плащат подкупи както nik обича да твърди.

Вто Окт 17, 2023 5:31 pm
Профил

Чак пък да обичам.... но да, твърдя го защото за мен няма значение от къде са се взели парите... все пак тия дето имат власт и пари да дават наклон на цели държави не са ги заработили нито с честен труд нито с пот на челото, та дори и от джоба си да ги вадят пак не са техни

И да придължа това за евросредствата - не само ни изнудват да приемаме неприемливи закони, не само че тия пари не стигат до обикновения човек щото всичко се разграбва от посредници, ами и накрая ни осъждат за злоупотреби с евросредства.... ама не осъждат да връщат тия дето са ги откраднали....

Вто Окт 17, 2023 6:12 pm
Профил
Аватар

температурите навън паднаха с 10С и запалихме кюмюра. товара скокна с над гигават.
в момента набелязаните за закриване ТЕЦ-ове бичат 2GW (50% от товара, АЕЦ-а е 28%). при това ФЕЦ-овете показваха странно големи числа като за облачен ден.
и сме на внос (от всякъде)

---

вчера 'активисти на грийн пийс' написаха на топлообменна кула в маришко 'CRIME'. дали знаят за какво служи въпросния 'пушещ комин'?

---

край на пържолите?
Главните научни съветници на ЕК: Да се облага потреблението на червено месо

кои са тия юнаци?
Цитат:
Групата на главните научни съветници на Европейската комисия е екип от учени – в момента шестима, които са посредници между политиците и научната общност, поясни Ламбен. Съветниците разговарят с еврокомисарите и представители на генералните дирекции в ЕК и се опитват да разберат кои са ключовите, водещите теми и формулират и синтезират точните въпроси. След това ги свързват с европейските учени от мрежата SAPEA, които работят по съответните теми, следят дебата между политици и учени, без да се намесват в него, и накрая обобщават препоръките на учените към политиците.

хммм... учЕни ора

Цитат:
В ЕС средното потребление на червено месо, захар, сол и мазнини продължава да надвишава препоръчваните здравословни количества, а консумацията на пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци и ядки е недостатъчно

минаваме, начи, на зелен хайвер с бадеми!

Цитат:
по официални данни близо 462 милиона възрастни по света са с тегло под нормата, а 1,9 милиарда страдат от наднормено тегло или затлъстяване

дебелите ще отслабнат здравословно, нормалните (5.5 милиарда) ще отслабнат нездравословно, а слабите ще изчезнат

Цитат:
Смята се, че през 2017 г. в ЕС над 950 000 - или една пета от всички смъртни случаи, са свързани с нездравословно хранене и са причинени основно от сърдечно-съдови и онкологични заболявания

хайли лайкли или са го смятали със сметачна линийка?

Цитат:
не всички хранителни продукти в Европа ще поскъпнат, а само онези, чиято честа употреба не се вписва в здравословното и устойчиво хранене. Основно имаме предвид червеното месо и напитките със захар

дано Сърбия и Турция не влязат скоро в ЕС, че да има къде да плющим плескавици и баклавички.

Цитат:
препоръката на научните съветници е намаляване на ДДС върху плодоведете и зеленчуците, за да се насърчи тяхното потребление.
За да стане здравословното хранене по-достъпно за европейците с по-ниски доходи, учените препоръчват приходите от по-високите такси и данъци върху някои храни да се използват за финансиране на хранителни субсидии за домакинствата с ниски доходи.

Ъ?!

(по БТА)

Вто Окт 17, 2023 6:23 pm
Профил
Аватар

Цитат:
Примерно виж прословутия план за възстановяване и нам си кво си...

едни ора си продадоха акциите от въглеводороди и инвестираха в гриин

баклавички - между другото, много глюкоза не е на убаво

Вто Окт 17, 2023 6:46 pm
Профил ICQ

А-ми Дедо - като закрием кюмюрджийницата ше стоим на тъмно и студено - точно по ХевроХатлантически - както иска умния красивитет и Не-коалицията, които ни управляват. Какво не е ясно?
ТЕЦ-овете осигурявали 50% от енергопотреблението на страната - чудо голямо. Соларките и перките ще компенсират. Да бъдем оптимисти. Трябва да ставаме "зелени" , ама някак си ако може - да не "позеленяваме" от студ.
А относно енергията за икономиката - ще преориентираме икономиката към някаква енергийно не-консумираща и готово. Лесна леснина. Ще открием формулата за икономически разтеж без да ни трябва енергия. Какво толкова?

И аз съм ЗА да затворим, закрием и унищожим енергийните си мощности, осигуряващи 40-50% от енергията на страната при това използващи единствено и само собствени въглища и др. енергийни ресурси - без да зависим от внос на енергоносители от други държави. Това едва ли ще е в противоречие с националната ни сигурност и суверинитет.

Едно време хората се чудехме защо трябва да закриваме току що модернизираните 3-ти и 4-ти блокове на АЕЦ-а, както сега се чудим (някои от нас де) защо да унищожим централи осигуряващи 40-50% от енергията на страната - при това без на е ясно с какво точно ще бъдат заменени.

Баси, трябва да нямаме и гръбначен мозък, за да позволим това да се случи с енергетиката ни отново както с 3 и 4 блокове.
Германците щото са много "зелени" и си закриха ядрените централи, сега ще "откриват" отдавна затворените си и "много по-екологични" въглищни такива.

Сря Окт 18, 2023 10:40 am
Профил

смятам, смятам и май няма да ми стигнат стълбовете ...ще трябва по двама-трима, няма да е естетически издържано но ....

Сря Окт 18, 2023 11:34 am
Профил

Момци, не бива да се пречи на естествения подбор ...

Сря Окт 18, 2023 11:43 am
Профил

Малко по сериозно - значи като човек се огледа около себе си осъзнава, че всичко върху което му се спира погледа се е появило в резултат на употреба на някаква енергия - ама буквално всичко материално е в резултат на горене било то пряко или косвено. При това положение, лесно се стига до извода, че качеството и стандарта ни на живот са право пропорционални на употребената енергия за получаването им. От което пък следва, че намалим ли употребата на енергия неминуемо ще свалим качеството и стандарта на живот. Т.е. нещо което няма как да стане при все напъни от ляво и от дясно - просто природата ни е такава, всички искаме по хубаво и не приемаме по лошо от това което вече имаме. Накрая ще спечели този който употребява повече енергия а не този който употребява по малко. Защото силата и армията и те са в резултат на употребена енергия. За справка втората световна - Германия за мъъничко не е стигнала до петролните залежи в Каспийско море. Няма как да има сериозна икономическа и военна сила без собствени енергоизточници. За съжаление Европа няма такива. Т.е. войната за енергийни източници е неизбежна затова, пригответе си пуканките и гледайте сеир.

Сря Окт 18, 2023 11:54 am
Профил

palavrov написа:
Няма как да има сериозна икономическа и военна сила без собствени енергоизточници. За съжаление Европа няма такива. Т.е. войната за енергийни източници е неизбежна затова, пригответе си пуканките и гледайте сеир.

Не знам... на мен не ми изглежда Европа да се притеснява от липсата на енергоизточници.
Напротив, политиката е да се отказваме от такива. Интересни са мотивите - уж зелен преход, уж да наказваме тоя или оня, но де-факто всичко е театър. Ако действително страдахме от липса или ако действително искахме по-чисти източници, аз си мисля че подходът щеше да е много по-различен.

Сря Окт 18, 2023 12:58 pm
Профил

Ами за момента компенсираме липсата им със силна икономика която изнася продукт с висока добавена стойност и внася суровини за производството им т.е. заменяма квалифицирания труд на европейците срещу природни суровини. За съжаление това е доста уязвимо от стратегическа гледна точка - както се вижда от войната в Украйна и последвалото ембарго срещу Русия. Евентуално експорта на демокрация към неразвити страни би помогнало защото никак не е демократично да не си продават ресурсите на нас. Един цар/султан/диктатор ако се запъне да ни продава не можем да направим кой знае какво освен да го свалим. Сега като говоря в първо лице множествено число нямам в предивд, че ниет тук сме прятко ангажирани с този процес - просто сме в Европа. Отделно трябва да поддържаме и силна армия за да си пазим индустрията от варварските мераци на тези без индустрия но със суровини да ни освободят от нея. За момента сме се оправяли, но с намаляне на употребата на енергия вървим в грешна посока. Т.е. хубаво е да имаме икономика която с па малко вложена енергия дава повече продукт от конкуренцията но трябва да я пазим с патенти, търговски тайни и т.н. иначе няма да имаме предимство пред глобалните конкуренти. И някак си не го виждам това да стане като първо насила ограничим употребата на енергия и после да чакаме индустрията да стане по ефективна - това си е направо покана да ни завладеят.

Сря Окт 18, 2023 1:22 pm
Профил
Аватар

jofcho написа:
Да добавя дядото и бабата на Sculpt-a, Microsoft Ergonomic Desktop 7000, https://www.amazon.com/Microsoft-Natura ... 6UZBM?th=1 . A, малко им паднали цените, по едно време имаше една две бройки в ибея по 6-700 долара. Аз съм ги купувал за малко над сто лева, когато бяха актуален модел. Ергономия определено има, и в мишката и в клавиатурата. Мишката ми се струва по-удобна от Sculpt-a, макар и малко по-голяма като размер. Клавиатурата е с обратен наклон спрямо другите клавиатури, дланите стоят по-високо от клавишите, а пръстите естествено падат върху клавишите. Да им се неначудиш на микромеките, но направили са ги качествени. Батериите им държат близо година, без копчета за включване/изключване. Не, че съм ги търсил безжични, ама ергономичен модел жичен не намерих тогава. Определено оказаха влияние върху болежките на сухожилията на предмишниците.

Да, на Майкрософт ергономичната серия винаги е била много добра. С нейна помощ си изчистих карпал тунела, както и с два тракбала (за всяка ръка по един) и с много упражнения. Обаче мишките им винаги са били слаба работа. От няколко години работя с вертикалните на Logitech (MX Vertical) и днес подбуден от поста на palavrov си взех и една клавиатура от тяхната ergo серия за проба (Ergo К860). Малко меки ми идват клавишите и с твърде къс път, но ще я след месец ще разказвам. Може да се окаже въпрос на навик.

Сря Окт 18, 2023 1:36 pm
Профил WWW

Възможно е да греша, но ми се струва, че хамерика има за цел европа да загуби обороти, за да не се окаже полюс в многополюсния свят, за който всички говорят, че ще се случи. Така европа ще е здраво привързана към американския полюс - при това без изгледи да се обособи като самостоятелен такъв.
За целта трябваше да се резне достъпа на европейците до евтини енергийни ресурси от русия под предтекст (който не е съвсем без основание), че европа ставала все по-зависима от руските ресурси.
Отделно в тази посока беше прокарана идеята за "зелената сделка" и европейците под благовиден предтекст сами да си затворят енергийните производства (централите), като германия стигна доста далече в това отношение. В същото време америка, китай, русия и други държави замърсяващи с въглеродни емисии в пъти повече от европейските са много далече от момента да започнат сами да си ограничават емисиите, като се включат в сделката.
Европа на фона на останалия свят казват, че генерирал около 6% от въглеродните емисии. САЩ и Китай тровят света с пъти в повече, но те нямат и намерение да се самозастрелят в крака със "зелени сделки", както го направихме ние европейците.
Ясно е, че все някой трябва да направи първата крачка към "озеленяване", но вероятно тя трабваше да е по-премерена.

Само да не се окаже, че след първата студена зима европейците ще се обърнат пак към руснаците за енергийни ресурси и американците вместо да изолират Европа от Русия ще излезе, че са направили точно обратното - европейските правителства под натиска на протестиращите си народи да бъдат тласнати към Русия.

Сря Окт 18, 2023 6:04 pm
Профил
Аватар

emilvtc написа:
Само да не се окаже, че след първата студена зима европейците ще се обърнат пак към руснаците за енергийни ресурси и американците вместо да изолират Европа от Русия ще излезе, че са направили точно обратното - европейските правителства под натиска на протестиращите си народи да бъдат тласнати към Русия.

Точно така ще стане. Русия ще плаща репарациите в натура - 1000 кубика газ срещу чувал брашно. :D
А за емисиите си пропуснал индийските крави. :!:

Сря Окт 18, 2023 6:40 pm
Профил

HCL написа:
... и днес подбуден от поста на palavrov си взех и една клавиатура от тяхната ergo серия за проба (Ergo К860). Малко меки ми идват клавишите и с твърде къс път, но ще я след месец ще разказвам. Може да се окаже въпрос на навик.

Моята пристигна одеве и успя да ме ядоса - модела е MK295 - комбо с мишка за няма и 40 пари. Меки клавиши с малък ход. Но пък са безшумни - един повод по малко за жена ми да ме навиква. Обаче са и сложили някакви "умни" клавиши и гледам един на който пише - PC с иконка за power - пробвах го. Мамицата им. Запецна ми Убунтуто. Мноо мразя да ребуутвам без повод, особенно като не са ми затворени всички програми. Сега трябва да търся как да го блокирам, че може и без да искам да го закача и пак ще псувам. Определено няма да ми е постоянната клавиатура това менте.

Едит: Изключих го уж бутона нищо да не прави и за всеки случай пробвах - и пак се рестартира ... мамицата му и малоумие ...

Втори едит: Оправи се чак като редактирах тези неща:
Код:
$ grep -i handle.*key /etc/systemd/logind.conf
HandlePowerKey=ignore
HandleSuspendKey=ignore
HandleHibernateKey=ignore

Сря Окт 18, 2023 9:07 pm
Профил

Зеленият Кръг: България може сама - Кузман Илиев
По-скоро е българска икономика и ред а не световна, но видеото ми се стори доста интересно.

Сря Ное 01, 2023 1:18 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 156 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 7, 8, 9, 10, 11  Следваща