Отговори на тема  [ 92 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща
нова работна станция .... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: нова работна станция ....
Амд колкото и да гогледам, не е за мен, следя редовно бенчове в солид, и почти на всякъде изостава сериозно, единствено в рендеринг и симулации, но и там новите интели успяват да го сборят в някои от тестовете.
Иначе не съм приключил, то не съм почвал, задава се момента, ще взема 14 сигурно, ама се моткам още.

Чет Ное 02, 2023 4:30 pm
Профил

ToHu написа:
ще взема 14 сигурно
С тия 300 вата дето му ги дават и го държат на 70+ градуса с водно.. не знам какво мини ще се получи.

Чет Ное 02, 2023 8:08 pm
Профил

Аз планирам да изключа всички малки ядра както и хипертрейдинга на големите, дори мога да изключа и две от големите. В момента имам 6 ядра, без хипетрейдинг и нямам никакви проблеми, в смисъл перформънса ми е ОК във всичко, дори и солида върви що годе приемливо, но ми се иска още малко да се забърза, а като гледам само вдигането на честотата ще докара 20% отгоре. Аз досег чаках, защото моите си работят на 5 по принцип, сега съм ги свалил на 4.8 ама това от мързел ot като беше умряла перката не съм ги мърдал. В тая конфигурация търкалях и две виртуалки без особенни грижи.

Чет Ное 02, 2023 8:27 pm
Профил

palavrov написа:
Я сподели как ъпдейтна фирмуера на ССД-то под линукс?

Ха, точно от ИСО-тата става - реално тия исо-та са линукси и се вади отвътре файла и се пуска - мина успешно (убунту 22.04). https://blog.quindorian.org/2021/05/firmware-update-samsung-ssd-in-linux.html/
palavrov написа:
И какво точно имаш в предвид да си оправяш твоя код да пасва на многото ядра?

Имам предвид че мога да си тествам разни подходи доколко ефективно работят на модерните архитектури - не че гледайки кутията на ПЦ-то научавам как да пиша :D Не че не може и на други машини да се прави, но е ценно да си бенчвам разни дивотии - по-скоро потвърждавам за себе си каквото казват хората, отдавна не съм на ниво да разбирам в детайли модерните архитектури - да бяха само няколкото нива кеш, ма то всичките предиктори и "подреждачи" и ми се връзват ... очите.

Тони, някой дъна (мислА гигабайт) имаха нещо като директен 6GHz режим - клокват едното ядро докато може и има мегдан по температура. Не е нещо уникално - улеснение за който не му се играе с настройките за клокване. Ако гонех макс слагам i9 и гледам как да го скалпирам - няколко стотин отгоре но смъква почти 10 градуса, което просто отваря сериозен мегдан за развъртане.
Не вярвам солида да не може да развърти повечко ядра? Ако мислиш да спираш малките, то i9 има пак толкова големи колкото i7 - но имат по-висок клок фабрично, което можеш да го промениш с нормално дъно (790).

Нед Ное 05, 2023 12:05 am
Профил

Солида ... не ми се говори ... изпозлва ги за неща които не са писани от тоя екип, симулации, рендиране и т.н. , но процеса на моделиране е 1 ядро ... то много често стои и мисли, и мисли и стои и всички ядра на 5% .... явно дори и не мисли .. поседи, поседи па се сети да тръгне. Това е така от години, от версия 15 може би насам, те там някъде правиха големите промени, 2005 до 2007 версиите бяха доста добре от към перформънс, на 2007 съм вкарвал архитектурата на завод, 300х300 м, с колони, греди, таванни панели ... и се работеше, това са хиляди елементи, доста хиляди ... и това работеше на някакво РС от тая ера, май някакво 64 битово АМД беше. Тоя проект съм се опитвал да го отварям няколко пъти от тогава насам и всеки път нещата са от отчайващи по-отчайващи. Отделно има някаква простотия която са направили защото примерно проект правен на 2012 отваряш с 2017, записваш и почва да тътри за световно. Нещо много сходно направено в 2017 и работи нормално, записваш го в 2020 и почва да се влачи, но не толкова както от 2012 на 2017. Изглежда между 2012 и 2017 са направили някаква голяма "оптимизация" ... не е за разправяне. Ползвам го от 2001 насам, и смело мога да твърдя, че всяка верся е не само по-бъгава, но и по-бавна от предходните. Казва тимало разлика между 2018/19 и 2020, 2020 било по-бързо, възможно е защото 18 и 19 не съм опитвал :) Сега вече идва време да минавам на актуалното .. ама ще почаакм още малко :)

Нед Ное 05, 2023 1:12 am
Профил

https://www.servethehome.com/minisforum ... -pc-intel/

Пон Яну 22, 2024 7:10 pm
Профил

https://liliputing.com/szbox-fn60g-mini ... s-support/

Пет Мар 08, 2024 9:24 pm
Профил

Да кажа каква я свърших ... никаква, и аз малко като Миро с помпата, а днес а утре .... докато не се качих горе и гледам компа стои на " ша ма бутваш ли или аз да се бутвам ..." и без много да му мисля поради липса на време поръчах ново дъно и нов процесор. Точно щото нямам време не искахй да правя експерименти, взех 13-та серия, 14-та май повече ватове.
Иначе загледах това от последния пост на Palavrov, за които постове съм благодарен, даже го сложих в кошницата, тръгнах да го пазарувам и видях че няма да дойде преди Петък, а аз пътувам ... и минах на план Б, дъно и процесор. Та взех Asrock Z690, с 13900К, това е с DDR4 но с идеята да изпозлвам наличната ми памет и да не вкарвам много пари щото нали все пак някой ден ще правя нещо друго ... някой ден ...
Иначе аз оправих и старото, тъп проблем, не е лошо да е описан, може би тъук не е най-доброто място ама ... та
Дъно Asrock Z370M-ITX, борих тука някакви виртуалки, не искаха да позлват хардуерната вируализация та правих рестарти ... явно при последния рестарт дъното е решило че биоса е скапан, или пък че сетингите на биоса не са ОК, и си е върнало оригиналния биос, той обаче не поддържа 1 Tb M.2 SSD-та. Това обаче го установих малко късно. Иозбщо не е казало че е префлашвало само биоса, влизам в биоса всички сетинги нормални но ССД не се вижда. 1 час си играх с биоса, накрая го и ресетнах и все тая, ССД няма. Реших обаче да го закача на друг да видя дали не мога да спася нещо, и гледам то си работи. Диагностиката му мина, закачих го да е директно не през USB и пак си работи, и чак тогава реших да пробвам дъното със старото SSD и то си запали, и те тогава ми светна че аз го бях флашвал като ъпгрейдвах SSD ...
Та с две думи, тъпите асроци могат да си върнат биоса сами без да ти кажат. За настройките на биоса да, това е като клокваш и го предобриш да може да възстановиш лесно, ама самия биос да смени това вече нито го знаех нито очаквах.

Сря Юни 05, 2024 6:55 am
Профил

Всякакви проблеми съм срещал с биосите, рядко, но странни ефекти, явно твоето е с двоен биос, като се бъгне единия бутва от другия, макар че съм попадал и на такова което хем е бъгнат хем не достатъчно да се усети да мине на другия биос

Изглежда при някакви странни обстоятелства информацията на флаша се бъгва, чипа си е здрав, уж имат CRC....

Сря Юни 05, 2024 11:39 am
Профил

Да вдигна от праха тая тема. ТоНи ако не си намерил работна станция, току що обявиха една прилична която може да ти свърши работа в 4.5 литра със 128ГБ рам и приличен процесор (АМД АИ МАХ) за $1999

https://frame.work/be/en/products/deskt ... ration/new

Сря Фев 26, 2025 12:00 am
Профил
Аватар

palavrov написа:
Да вдигна от праха тая тема. ТоНи ако не си намерил работна станция, току що обявиха една прилична която може да ти свърши работа в 4.5 литра със 128ГБ рам и приличен процесор (АМД АИ МАХ) за $1999

Това със 128ГБ е повече, ама човек трябва добре да си направи сметката, щото всичко е запоено :D

Сря Фев 26, 2025 2:05 pm
Профил

Ами аз не взех нова а ъпгрейднах старата, един ден спря, бях много на зор и реших просто да и поръчам ново дъно и процесор, то след това се казва каза че и старото си е наред но е минало някакъв биос ъпдейт неясно как.
Ще го разгледам това.

Сря Фев 26, 2025 4:58 pm
Профил

Реконструктор написа:
palavrov написа:

Това със 128ГБ е повече, ама човек трябва добре да си направи сметката, щото всичко е запоено :D

Винтел алтернатива на Мак Мини ;)

Във едно от видеотата дето излезнаха покрай анонсирането на това ПеЦе се повдигна въпроса са разширяване на паметта и от АМД обясниха, че за съжаление за да постигнат наистина висока скорост на достъп до паметта е трябвало прецизно опроводяване и е на са могли да го направят със сменяема памет а като е запоена всички е сметнато. Свиквай. При тези обеми и скорости това е положението. Явно всички производители ги устройва защото като ти отеснее ще купуваш всичко на куп. Тебне ти харесва ама всички вървят в тази посока.

Сря Фев 26, 2025 9:09 pm
Профил

Абе не знам дали е на mac mini, имаме ново у нас уж, не за мен де, ама хич не ми се вижда да перформва добре. Аз лично нямам нищо против запоени неща, само SSD-то да е на слот, че то се скапва. Всичко останало според мен може да е спокойно запоене. Не помня да съм ъпгрейдвал. В смисъл смених дъно и процесор ама то щото мислех че старото е заминало, иначе направо ново щях да купувам. Тая машина я имам от 2018-та, то миналото лято единственото което съм и сменял е SSD и перката. Сега с новия процесор не знам колко още ще изкара.
Оказва се, че или трябва да я пакетирам така че да поема хвърлянето на куфарите по летищата, или не трбява да има нищо водно в нея, иначе няма как да мине секюрити за ръчен. Нямам време да се занимавам, иначе съм намислил като ми остане време да направя къстъм кутия с къстъм охлаждане. Имам доставчик на heatpipes, спокойно мога да събере всичко в около 80% от обема на тая която имам в момента и бонуса е че ще може да изпържа процесора на колкото може, защото в момента доста от low power ядрата са изключени, то не знам и дали съм със всички перформанс ядра, виждам 16 ядра и 16 трейда, ама как съм ги комбинирал вече не помня, за солид обаче така е перфектно.

Сря Фев 26, 2025 11:40 pm
Профил

Мак мини в смисъл, че всичко е запоено на дъното т.е. процесор и памет. Затова давам цената на максималната конфигурация. Иначе ако вземеш базовата цената е наполовина - ама 32 гиги без ъпгрейд, тц. ССД е на слот. Фреймворк точно с това се фукат, че всичко им е проектирано да може да си го сменяш. Даже има два слота отпред на които можеш да си слагаш каквото ти е кеф от каталога им т.е. да си сложиш нещо което ти върши работа вместо да го носиш отделно и да го закачаш на усб.

Чет Фев 27, 2025 1:19 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 92 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща