Отговори на тема  [ 31 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Proteus 6 въпрос 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
ЧУДО !!! Хищника ти каза - направи си JDM програматор,а не да отидеш да копуваш някакъв си мини-пик(същото важи и за другите схеми но явно главата ти не увира).Батето ти каза нещо за секса,Хищника иска да ти направи подарък книга,но ако продължаваш да задаваш такива въпроси -и аз ще ти направя подарък-надуваема секс-кукла(защото явно ти харесват виртуалните неща)!Вместо да гориш пари/светодиоди на вятъра,просто за малко отвори учебника.Той пари не иска(има го и в библиотеката и в интернет,а ако не можеш да намериш - кажи да ти кажа от къде да вземеш "The Art of Electronics" на руски и малко поне да почетеш),не хапе.Така ще спестиш МНОГО ГЛАВОБОЛИЯ.
Вече незнам какво да кажа,просто колко човека трябва да ти кажат едно и също нещо,колко пъти за да вденеш.Не хаби нерви в борба с вятърни мелници.VSU и аз ти казахме-палиш поялника,отваряш учебника четеш и повтаряш.Започваш от Закон на ОМ.За ПИК има време щом още задаваш въпроси за светодиоди от този род (защото освен светодиод можеш да изгориш и контролера и тогава съвсем да се разочароваш).
Вече нямам нерви да пиша

Сря Сеп 20, 2006 7:04 pm
Профил
Ранг: Минаващ

Мнение 
Ки4о написа:
ЧУДО !!! Хищника ти каза - направи си JDM програматор,а не да отидеш да копуваш някакъв си мини-пик(същото важи и за другите схеми но явно главата ти не увира).Батето ти каза нещо за секса,Хищника иска да ти направи подарък книга,но ако продължаваш да задаваш такива въпроси -и аз ще ти направя подарък-надуваема секс-кукла(защото явно ти харесват виртуалните неща)!Вместо да гориш пари/светодиоди на вятъра,просто за малко отвори учебника.Той пари не иска(има го и в библиотеката и в интернет,а ако не можеш да намериш - кажи да ти кажа от къде да вземеш "The Art of Electronics" на руски и малко поне да почетеш),не хапе.Така ще спестиш МНОГО ГЛАВОБОЛИЯ.
Вече незнам какво да кажа,просто колко човека трябва да ти кажат едно и също нещо,колко пъти за да вденеш.Не хаби нерви в борба с вятърни мелници.VSU и аз ти казахме-палиш поялника,отваряш учебника четеш и повтаряш.Започваш от Закон на ОМ.За ПИК има време щом още задаваш въпроси за светодиоди от този род (защото освен светодиод можеш да изгориш и контролера и тогава съвсем да се разочароваш).
Вече нямам нерви да пиша

Виж сега ... знам, че един светодиод (зависи какъв е), но поне тези, които взимам харчат 15-20 mA ... по закона на ом тръгвам да го смятам, но като не му сложа съпротивление как да смятам R-a oт I=U/R ?
За учебниците - минал съм през Основи на Електротехниката, имам си някаква представа, след като само аз и още 3ма човека имахме 6 по въпросния предмет ...
Щом програмата тръгна в симулатора - би трябвало да тръгне и като я кача на контролера. След като прочетох част от datasheet-а (все още не целия) виждам на кои крака е захранването и колко е ... това ми е достатъчно, за да направя първата си схема с микроконтролер ... Благодаря за подаръка, който искаш да ми направиш, но айде няма нужда ... просто идеята ми беше, че мога да пожертвам 4лв за да си купя микропрограматор, докато се науча ... Ще е много добър като за мен за начало ... а после вече ще дам още толкова и ще си направя ... а ако изгоря контролера - сам ще съм си виновен и вече ще се вслушвам в абсолютно всичко, което ми кажете, нали ?
Няма смисъл да се ядосваш заради глупостите на други хора ... като те вбесявам просто ме напсувай и спри да пишеш в темата ... просто исках да знам дали с този програматор мога да си програмирам спокойно контролера ... с еднакъв брой пинове са, но просто незнам дали нещо друго е от значение ... съжалявам, че толкова ядосах толкова много хора, затова повече няма да питам на тази тема ... ще се оправям сам, ако изгоря нещо - изгоря ... благодаря за помощта ...
а за смятането на R за диодите - да, смятам си го ... вярно, не е много правилно да се свързват успоредно, поради разликите в техните VAX но както и да е ... смятам го по формулата за успоредно свързани диоди ... както и да е... зарежете и тази тема ...

Сря Сеп 20, 2006 7:30 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Абе човече,пак се луташ.Защо ти казахме да си направиш програматор:
1.Щото е евтино и знаеш как работи
2.по едно време на пазара се бяха появили някакви програматори Про-пик2 дето този който ги е правил беше объркал краката на куплунга DB25 и някой хора си изпатиха (2 мои познати купиха и познай какво стана)
3.Казахме ти за програматори с които работим и ползваме почити ежедневно и са тествани на практика.
За светодиодите - има и от супер-ярките чийто ток минава 25ma аз имам едми на 30 милиампера а има и такива на радиатор монтирани и затова трябва да се изгори един за да му видиш максималния ток и излъчване а предполагам нямаш техника за измерване на интензитет на светлинен поток.За тези 4 лева може да си купиш още един ПИК вместо да ги даваш за програматор.
Никой няма за цел да те обижда или разкандардисва да се откажеш от електрониката,напротив всеки тук е готов да отговори,но първо виж един готов проект,как е направено а не се хвърляй веднага в джаза,щото боли. Това искаме да ти спестим,но човек се учи от грешките си.За това ти и препоръчах страничката на японеца.
Бъди упорит!Чети и питай.Все ще има някой да отговори.

P.S. Аз нямам навик да псувам,така че споко. Като имаш зор - питай.Айде успех и умната за да не се вие черен пушек над масата. :wink:

Сря Сеп 20, 2006 8:31 pm
Профил

Мнение 
Ами не напразно те насочват към литература, диода ти най просто, да реем при 2.5 V гълта 20 мА, ти имаш 5 В, занчи ти трябва 2.5 V пад, или 2.5/0.02 = 125 Ом ... примерно .... за 5 В и нормално сетене 220-240 Ом са си нормален резистор. Реално ако диодите са ти вързани от м-у изхда на ПИК и маса може да не позлваш резистори, т.е. да ги захранваш през самия изход който си ограничава токът, но това е малко ........ абе лично за мен циганско изпълнение, просто посочвам като вариант. За програматора .... тук дали ще куиш или направиш е твой избор, правенето има предимство че ще разбереш кое как рбаоти и защо не работи, лично аз предпочитам да купувам, но пък моята куличка е по-друга и нещата по-иначе изглеждат.

Сря Сеп 20, 2006 11:00 pm
Профил

Мнение 
Аз също предпочитам да го купя ... просто като го направя - вярно е ... ще разбера как работи, но това единствено ако проработи :)
Просто искам за момента да се науча да се занимавам с програмиране и използване на микроконтролера, а после не ми се вярва да имам проблем да си направя мой програматор ... за сега този ми е предостатъчен ... 20 крака си ми стигат ... Няма да правя толкова сложни програми с много входове и изходи и толкова ...

Само искам да попитам нещо ... Въобще не съм търсел, ако искате ме упреквайте, но:
Интересува ме дали ако си направя програма, генератор за незнам си колко там херца - ще пробвам първо с усилвателя как най-добре става, да запаля луминесцентна лампа и да свети добре ... Става въпрос за това - дали като сложа трафчето напрежението на изходите ще е достатъно силно (и тока, а бе въобще мощността) за да запали лампата ? Вярно, че има малка консумация, но все пак незнам ...
Идеята ми е такава - ако става - някой ден по-нататък да си направя осветление от 4-5 лампи за гаража ... Благодаря за отговора ...

Чет Сеп 21, 2006 1:21 am
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

Мнение 
:roll: Надявам се, че имаш в предвид, че ще ползваш микроконтролера *само* за управление(драйвер) на силовата част, която ще ти захрани осветлението (на гаража) :wink:

Чет Сеп 21, 2006 3:27 am
Профил

Мнение 
perlsite написа:
:roll: Надявам се, че имаш в предвид, че ще ползваш микроконтролера *само* за управление(драйвер) на силовата част, която ще ти захрани осветлението (на гаража) :wink:

Общо взето това имам предвид, но май ще е много, като гледам поста ти ?

Чет Сеп 21, 2006 9:10 am
Профил

Мнение 
kiler_4o написа:
Просто искам за момента да се науча да се занимавам с програмиране и използване на микроконтролера...

да запаля луминесцентна лампа и да свети добре ... Става въпрос за това - дали като сложа трафчето напрежението на изходите ще е достатъно силно (и тока, а бе въобще мощността) за да запали лампата ? Вярно, че има малка консумация, но все пак незнам ...

Мисля ,че с микроконтролер да палиш лампа не е удачно.Пали светодиоди...
За луминисцентна лампа,се използват обикновенно блокинг генератори - виж в книгите.
Но както на няколко пъти писаха колеги,хвани се и направи нещо на практика.Ако искаш,вземи направи един мултивибратор с логически елементи(даже и с 1 елемент става),свържи светодиод на изхода-да видиш резултат.Не се притеснявай да питаш,ще помагаме! :D

Чет Сеп 21, 2006 9:30 am
Профил ICQ
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
kiler_4o написа:
Просто искам за момента да се науча да се занимавам с програмиране и използване на микроконтролера...

Тъй като темата е за Протеус ето ти малко виртуален секс (както каза батето) .
Надраскай си схемката или направо я дръпни от тук ако си с протеус V6.9 SP3

И пробвай първо да ги мигаш всички заедно после поотделно и накрая измисли бягащи светлини :idea:

Ако има проблеми обаждай се

Прикачени файлове:
leds.rar [10.59 KiB]
130 пъти
leds.JPG
leds.JPG [ 69.12 KiB | Прегледано 1522 пъти ]
Чет Сеп 21, 2006 10:40 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Абе това което си намислил с луминисцентните лампи май още е голяма хапка за теб.Трудно се пали тръба над 2 метра.Има специално разработени чипове (примерни IR2152,самоосцилиращ,и други екстри в него) и не ти трябва микроконтролер за целта.С блокинг-генератор също става но транзистора пече.Преди да се хвърлиш на контролери,драйвери (за тях също ще имаш питанки) вземи и запали светодиода.Направи първо това.Действай стъпка по стъпка - по лесно е и няма да сбъркаш,повярвай ми.

Чет Сеп 21, 2006 1:02 pm
Профил

Мнение 
valioman написа:
kiler_4o написа:

Тъй като темата е за Протеус ето ти малко виртуален секс (както каза батето) .
Надраскай си схемката или направо я дръпни от тук ако си с протеус V6.9 SP3

И пробвай първо да ги мигаш всички заедно после поотделно и накрая измисли бягащи светлини :idea:

Ако има проблеми обаждай се

Първата ми работа на proteus беше да светна диод, след това направих бягащи светлини ... но имам малък проблем с програматора ... пробвам с IC-prog, но нещо не става ... сега ще пробвам с PicProg и ще видя резултата и ще пиша ...
Йес ! Стана, сега остана да запоя цокъла за универсалната платка и да пробвам бягащите светлини ... С PonyProg стана работата, но проблема е бил, че аз пробвах на Com 1, 2 и 4, а тя е била на 3 :)
Но сега се появи друг проблем :( явно не свързвам пика както трябва ... програмира се без проблем, когато го прочете - съдържанието е същото, и проверката минава, но когато го свържа - не работи ... схемата тръгва на симулатора ... та се питам - да не би да не свързвам нещо както трябва ? Ето как свързвам изводите:
RB0-RB7 - LEDs 1-8(+)
VDD - 4,5~5V
VCC - GND
LEDs 1-8(-) - GND (през резистор 330Ohm)
Сетих се, че на симулатора, за да тръгне схемата трябва да подам напрежение и на MCLR, но и така не стана ... Моля кажете къде бъркам, без да ме убивате и без да се ядосвате ... мерси ...
сега забелязах на clkin и clkout, че има нещо ... кварцов генератор ли е незнам, но явно ще ми трябва нещо, което да сложа там ...
btw за луминесцентните лампи - ще паля лампи към 30-50 см максимум ... не повече ...

Чет Сеп 21, 2006 8:53 pm
Профил

Мнение 
най-накрая успях ... не стана както пробвах (понеже беше късно и магазина беше затворен) с RC осцилатор, затова сега е с 4MHz кварцов резонатор ... супер се получи като идея, изпълнението е много зле, но въпроса беше, че се научих как става ... сега почвам вече по-нататъчно обучение :)

Вто Сеп 26, 2006 3:12 pm
Профил
Аватар

Мнение 
kiler_4o написа:
най-накрая успях ... не стана както пробвах (понеже беше късно и магазина беше затворен) с RC осцилатор, затова сега е с 4MHz кварцов резонатор ... супер се получи като идея, изпълнението е много зле, но въпроса беше, че се научих как става ... сега почвам вече по-нататъчно обучение :)

Идея за следваща задача :P Купи си 4 или 5 седемсегментни индикатора, сложи си едно бутонче и направи брояч , после му турни запаметяване :).
А след като се научиш да пишеш по индикаторите вземи си пикче със АДЦ и направи волтмер :)

И ако не е тайна кодовете ти , вземи постни някои тук да видим докъде я докара.

Поздрави :)

Вто Сеп 26, 2006 4:29 pm
Профил ICQ

Мнение 
valioman написа:
kiler_4o написа:

Идея за следваща задача :P Купи си 4 или 5 седемсегментни индикатора, сложи си едно бутонче и направи брояч , после му турни запаметяване :).
А след като се научиш да пишеш по индикаторите вземи си пикче със АДЦ и направи волтмер :)

И ако не е тайна кодовете ти , вземи постни някои тук да видим докъде я докара.

Поздрави :)

ааа ... тайна, тайна :) Шегувам се ... Ами още не съм се научил да работя с бутони и седемсегментни индикатори, но въпроса е, че това което исках - стана ... сега зарязвам бейсика (и без това само колкото да напиша тази програмка го научих) и почвам C и асемблер ... Само да намеря някои по-хубави книги за тях ...
и запаметяване незнам, но ще науча ...
та ето я и тайната (понеже сигурно ще вземете да ме убиете заради някоя глупост, дето съм написал :) )
Код:
LED var word
output 1
output 2
output 3
output 4
output 5
output 6
output 7

main:

for led = 0 to 7
HIGH LED

Pause 50

LOW LED
next

for led = 0 to 7 step-1
HIGH LED

Pause 50

LOW LED
next

Goto main

END

Вто Сеп 26, 2006 6:57 pm
Профил
Аватар

Мнение 
kiler_4o написа:
... сега зарязвам бейсика (и без това само колкото да напиша тази програмка го научих) и почвам C и асемблер ... Само да намеря някои по-хубави книги за тях ...

http://store2.data.bg/valiomn/Book%20fo ... bruski%5d/

заповядай :) само че си намери някой DJVU Viewer

и ще имаш да черпиш.

Сря Сеп 27, 2006 8:36 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 31 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща