Отговори на тема  [ 21 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Въпрос за I²C 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Въпрос за I²C
С транзистори е дърво, ти имаш двупосочна комуникация по дата-та, дори нищо да не четеш от каквото е там.

Пет Ное 03, 2023 2:08 am
Профил
Аватар

Е тая тема колко пъти ще я бистрим?

Имам някакъв скромен опит с и2ц на дълги кабели - мрежов кабел - тотално не става - капацитета му е толкова голям че дори и на 10kHz на другия край на кабела излиза "петно". Да не говорим за 100 - толкова се размазва сигнала че дори и да гледаш пакета увеличен на скопа не можеш да го дешифрираш. Какво остава за чип дето иска фронтове и т.н. Мрежов кабел на 2 метра не става, да не говорим за 12 - пробвано. Вече не знам за кой път го казвам - най-работещия кабел на който съм пробвал е оня сот-аджийския с 6 или 8 жила. 0.14 или 0.25 кв.мм. Всикчо друго с каквото съм пробвал едва тръгва на 1-2 метра и от там нагоре няма никой. На сот-аджийски съм пробвал на 20 метра - може да се каже че работи - но само съм пробвал - не съм правил нещо дето да се остави да работи и да се разчита на него.

Левъл шифтърите какво ще ти помогнат - пак имаш двупосочна комуникация по 1 проводник - сигнала ще е същата мацаница.

Измисли си най накрая някаква друга система да си прехвърляш данни по кабели - я 485, я аналогово... може и по етернет. За температура има pt100 - пуска се 4 жилна и с подходяща мерилка може да се докара стотни резолюция и десета точност. И то не много трудно. За влага също има най различни решения. Имам една разработка за термо/влаго мерилка - там датчика е и2ц на малка платчица с един 12F нещо си (не помня сега точно) - пикчето си чете датчика и пуска нискочестотен PWM на два изхода - кеф ти да си мериш PWM-а на другата страна, кеф ти с RC да си го направиш чисто аналогово... 10-12 бита резолюция и 1-2 lsb (максимум) грешка си ги постигам без много да се изпотявам.

Съб Ное 04, 2023 7:19 pm
Профил ICQ
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Не четох всичките постове, но ще споделя какво направих за нашата ЕМИ/ЕМС лаборатория ,растиянието беше около 15 метра, трябваше да имаме галванично развързване, за да не изгаря скъпата измервателн електроника...
И точно и2ц беше протокола дето ни интересуваше. Та взех и2ц екстендер от нхр, мисл и тексасците го имат, а за галванично да се развърже, сложих евтини смос драйвери и конектори за сингъл мод оптични влакна. 15 метра влакно е стотинки...Та още работи след 6 години, 3мбит и2ц на 15 метра.

Ако искаш мога да потърся схемата

Нед Ное 05, 2023 2:35 pm
Профил
Аватар

Направо е перфектното решение за един термометър...

Сря Ное 08, 2023 9:56 am
Профил ICQ

Cekins написа:
Е тая тема колко пъти ще я бистрим?

Левъл шифтърите какво ще ти помогнат - пак имаш двупосочна комуникация по 1 проводник - сигнала ще е същата мацаница.

Измисли си най накрая някаква друга система да си прехвърляш данни по кабели - я 485, я аналогово... може и по етернет.

Мдаа прав си за темата.
Та какво направих с шифтерите, и двата датчика са захранени с 5 волта и на всеки датчик SDA SCL са на отделен шифтер с пулъп 4.7к към 5 волта, от към 3.3 волта обединих SDA SCL на двата датчика и тогава в контролера. За сега работи и не дава грешки, мисля че по тази схема на свързване съм намалил общия капацитет на кабелите и от там скапването на фронта на сигнала, правилно ли си мисля.

Съб Ное 11, 2023 5:33 am
Профил
Аватар

Идеята да правиш нещо знаейки че го правиш не както трябва, и да палиш свещичка дали ще тръгне, дали ще работи добре, а ако проработи - докога ще работи, е меко казано странна.
Заслужава ли си икономията на двата чипа?

Съб Ное 11, 2023 9:55 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 21 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2