|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 4:06 pm
| Автор |
Съобщение |
|
d_jelev
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Домашен ФЕЦ
Благодаря още веднъж за съветите. Ще се опитам да не ангажирам никого физически, освен ако не е в отпуска и за fun. За мен тръпката е сам да си конфигурирам и инсталирам соларна инсталация и електрическата част не ме плаши толкова. Това, което ми липсва е опита в инсталирането на самите тежки компоненти (особено по керемиди, барабската работа, защото и тя си иска знания и опит), окабеляването, както и избора на подходящ инвертор, че на пазара са стотици. Че и Wallbox. То не е само до силовата електроника вътре, опира до това какво предлага производителя като комуникации, опции, гъвкавост при присъединяването и какво ли не още. Ясно е, че ще говоря с местни "гурута", но винаги си правя cross check с форума тук. Искам да имам ефективност в дизайна, а не просто да "работи". Тук определено има експерти. И дано не се налага да клонираме Cekins.
|
| Съб Окт 14, 2023 2:49 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
Тема с продължение относно домашните соларки от "великият Скот", който с тази скорост скоро ще си купи и втора къща. Който иска да му помогне това да се случи по-скоро, нека види това видео относно околната температура на батериите: https://www.youtube.com/watch?v=f-mWmhh7i0UНе се бях замислял изобщо, но със сигурност стайната температура на енергийната банка е фактор за ефективността и живота на домашния ФЕЦ. Очевидно човек трябва да има тези играчки в ръцете си, за да почне да обръща внимание на тези детайли и да търси евентуалните решения. Сега сериозен въпрос за хората с опит в сферата - вие как сте решили този "проблем" и имали ли сте го изобщо? Ясно е че много фактори играят роля, и въпроса с нулевите температури може изобщо да не стои на дневен ред, но когато стои? Ще се радвам на мнения, защото това само ще засили зарибяването ми и следващите стъпки по направата на мой собствен ФЕЦ.
|
| Нед Ное 12, 2023 7:37 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11278 Местоположение: Добрич
|
Аз не мисля, че е добра идея сам да си сглобяваш батерии и изобщо цялата система. Подчертавам система, защото не са едно или две неща и като функции и като възможности и като всичко. Даже и като цена, особено в моя случай аз пазарувах на дилърски цени на едро. За тия пари можех да си взема нонейн китайщина и да си блъскам главата вместо маркова система с гаранции и всичко останало. Примерно за батерията имам 10 години гаранция като изпълнението е за външен монтаж с IP66 и работен диапазон от -20С до +55С. Естествено всичко е ЕнтЕлегентна работа и просто няма да тръгне ако е извън тоя диапазон. Аз нямам грижа за нищо според производителя. Единствено има предупреждение, че мощността е гарантирана в диапазона +5С до +40С. Естествено аз я монтирах в закрито помещение така че температурно не би трябвало да има грижи. Даже мислех в коридора да я сложа където е отопляемо, но добре, че не направих тази грешка. Оказа се че всяка сутрин си прави някаква процедура и вътре щрака нещо няколко пъти после 5 минути нещо върти. Не е охлаждане, не е свързано с температури. Не знам какво се джурка, обаче си е доста шумничко. Даже трябва да го замеря щото според чаршафа трябва да е под 30 dB, а ми изглежда повече. Та шумът беше голямата изненада за мен. Щото според рекламите всичко в системата е с пасивно охлаждане, няма финитилатори и хоп изненада....
|
| Нед Ное 12, 2023 8:52 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
Благодаря за информацията. Ще споделиш ли какви батерии ползваш? Ще е от помощ като ориентир, като търся професионални решения и сравнявам параметрите им. П.П. Между другото се сещам, че и Cekins беше против DIY батерийна банка.
|
| Пон Ное 13, 2023 1:54 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Е чак да съм против не, ама ако ще е DIY може само оловно-киселинни. При тях няма шанс да направиш голям сеир на комшиите  Въпроса е инвертора да ги поддържа. А поддръжка на такива обикновено имат само разни по-малки инверторчета. Големите напоследък ги правят за батерия с BMS и DC/DC на 400 волта. Такова чудо няма как да си направиш сам...
|
| Пон Ное 13, 2023 9:05 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Аз съм споделял - всичко ми е от хуйвей. Те поне у нас имат само по една серия, инверторите са sun2000, батериите luna2000. Има разлика само в мощности, еднофазни, трифазни и т.н. Аз съм с 5kw инвертор и 2 батерии по 5квтч. При някои марки BMS-a е вграден в инвертора, при хуйвей е отделен модул и цената му е колкото на инвертора, не знам дали не беше и по-висока. Така че не е просто като за DYI, особено предвид факта че трябва си говори постоянно с инвертора, с електромера и т.н. Демек трябва да си говори по едни протоколи, които не са особено публични. Не че не ги хакват, но хуйвей почти всеки месец пускат нов фърмуер и трябва или да спреш ъпдейтите или да трепериш всеки път. Примерно аз съм си вързал домашния асистент към системата и в началото всичко беше ок. Обаче след няколко ъпдейта и на системата и на домашния асистент почнаха ядове. Губят връзка, като гледам обикновено като се хибернира инвертора. По принцип то е ОК през това време да няма никой, само че домашния асистент по някаква причина тотално спира да търси инвертора и не усеща кога се събужда. И трябва ръчно да рестартирам асистента. Абе тъпо... Надявам се скоро да излязат нови софтуери без тоя проблем. Та мисълта ми е, че ако ще събираш елементи от различни производители или опън сорс, неминуемо ще се сблъскаш с такива проблеми. Дори и първоначално да си го подкарал. Затова за предпочитане е всичко е да ти е от един производител, желателно марков естествено. Така поне неговите неща се надяваш, че ще работят помежду си. Макар, че и това не е гаранция. Примерно аз се оплаквах от зарядното за колата, което по реклама трябва да може да работи само с излишната енергия от панелите. На практика обаче софтуера под "излишна" разбира експортирана към мрежата енергия. Демек чака да почна да експортирам 1.4kw към енергото, за да се включи. И тъй като аз нямам договор и съм забранил експорта, зарядното никога не тръгва само. Тъпо, тъпо, много тъпо и още не са го оправили... Та не знам какво да кажа... Дори и когато всичко е от една фирма пак има ядове. Все пак трябва да призная, че като изключим зарядно другите неща на хуйвей работят много прилично. Имаш много настройки, много функции, всичко е достъпно през облака и визуализацията е супер. Аз и затова бях страшно изненадан като взех тъпото зарядно. Не очаквах такава марка, да направи толкова тъпо нещо. С две думи изборът е сложно нещо, каквото и да ти препоръчаме има риск. Със сигурност аз не бих препоръчал DYI или сглобки от различни марки, щото там рискът е твърде голям. Ако изобщо тръгне де, щото повечето от големите марки имат много ограничена съвместимост с други производители.
|
| Пон Ное 13, 2023 11:09 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Ако техниките работят защо би искал да ги ъпдейтваш? Защото е модерно и всичко без ъпдейти е ретро, и е за в кофата?
|
| Пон Ное 13, 2023 1:14 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Ами историята показва, че когато има батерии техният живот може значително да се удължи или съкрати от софтуера. Не една или две фирми са пускали критикъл ъпдейти официално. А неофицално никой не знае. Обикновено се разчува в случаите когато няма дистанционен ъпдейт и се наложи фирмата да плати масрафа. Примерно Тойота се ръсна 1 млрд.$ за да си ъпдейтне софта на единствения си електрически модел. Други пък го правят дистанционно без изобщо да питат клиента. В случая при хуйвей всичко така е направено, че без връзка с облака си сляп и глух. Няма нито един бутон или ключ на нито един от уредите им. Нямат и нито един екран никъде, единствено има светодиоди. Просто не си виждал такава техника може би. Примерно искаш да откачиш батерията. Ако не я спреш първо дистанционно и тръгнеш да режеш или откачаш кабели, тя остава да си работи и всичко си е под напрежение. Да има и локален AP през който също може да имаш достъп, но е направено по такъв начин че трябва да си мазохист да го ползваш. Та с две думи хуйвей без облак е голяма мъка и предполагам не са много клиентите им, които им ползват продуктите безоблачно. В интерес на истината облакът им е много добър и нямам забележки. Което е още една причина да се ползва. Но въпросът е, че всичко е облачно и софтуерно. Това не е standalone система да я инсталираш и да я забравиш. Самият облак се ъпдейтва автоматично и само ти съобщава факта. Приложението за телефона те пита, но нямаш голям избор. Имам избор само върху ъпдейта на фърмуерите. Поне засега не ме е изнасилвало за ъпдейти. Което може и да значи, че не е имало критични ъпдейти. Не знам. Но описах всичко дотук, за да обясня защо мисля, че повечето клиенти ползват облак и вероятно ъпдейтват като мен. И тази информация на 101% е достъпна за хуйвей. И въпросът е доколко може да им се има доверие, защото на тяхно място аз не бих разтръбявал че имам бъг, ако знам че клиентите така или иначе ще ъпдейтнат. Специално последните месеци следя за ъпдейти за зареждачката на колата. Всъщност те трябва да пипнат фърмуера на инвертора, но предполагам не е повече от 10-20 реда код. Почти козметична промяна, обаче касае функционалност заради която им платих 3 пъти по-висока цена. Можех да си взема на 1/3 от парите коя да я друга зареждачка. Ако не излезе ъпдейт ще се чувствам адски прецакан.
|
| Пон Ное 13, 2023 2:03 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Всъщност не го обясних добре... Ъпдейтите на фърмуера се правят през инсталаторския акаунт. В моя случай аз съм си сам инсталатор и краен клиент. Демек системата е такава, че крайният клиент няма думата много-много.
|
| Пон Ное 13, 2023 2:16 pm |
|
 |
|
Pif
|
След като нямаш контрол над устройството следователно то не е твое. Ако утре някой реши, че ти няма да имаш това устройство - край. Ако утре хуавей фалират или решат, че клауда им струва 500 долара на година и ти или плащаш рекета или оставаш без устройства. Глезотията която позволяват облаците не струва риска от липса на собственност. След време ще има тема "Как се хаква хуавей" и "къстъм фърмуер на хуавей за бейсик функционалност".
П.П. Не си правете собствени DIY деца. Вземете си купешки, от махалата. Там ги правят професионалисти и качеството е гарантирано. П.П.П. Всякаква прилика на послеписа с предходни мнения на съфорумци е случаен.
|
| Пон Ное 13, 2023 2:43 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Това имах предвид. Включваш кабела за облака и настройваш. Когато си готов изключваш кабела за облака. След седмица проверяваш дали все още е изключен, и ако не е - го изключваш със секачките. И повече не се занимаваш.
|
| Пон Ное 13, 2023 2:49 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Значи темите са две. Едната е за изтичането на "лични" данни. Другата е доколко са полезни или нужни самите данни. Относно първата няма спор. Бих предпочел да не пращам данни, въпреки че не са чак толкова секретни. Проблемът е, че данните са ми нужни, вече водихме разговор на тая тема по повод едни климатици и т.н. Тук много хора си мислите, че знаете какви уреди имате и кой колко харчи, но съвсем друго е да го видиш наистина. Същото е със слънчогледите, поглеждаш Слънцето и си казваш "трябва да е еди-колко си" ама реалността често е по-различна. Сега аз не случайно съм си сложил и домашен асистент с идеята някой ден да мога да се откача от облака. Обаче реалността е такава, че както казах домашния асистент си се отвява. Отделно начинът по който хуйвей онагледяват всичко е на порядък по-добър. Абе направили са го както трябва, по начин по който ми върши работа, работи стабилно и да чукам на дърво в това отношения няма забележки. Ако някой ден нещата с асистента се подобрят или се появи друга алтернатива ще го мисля. Засега ползвам облака. Между другото аз го правя съзнателно и доброволно, но преди да ми се смеете помислете какво ви чака вас. След като излезете на свободния пазар и вашите електромери ще пращат "личните" ви данни. При това много се съмнявам че ще ви дадат достъп да си ги гледате и вие, така както хуйвейци ми дават на мен. Искам тогава пак да си спомните за секачките и всичко останало...
|
| Пон Ное 13, 2023 3:38 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Като влезеш в акаунта си през уеб има (забутано на кучето в гза естествено) хронология на ъпдейтите - погледни и ще видиш че са си се ъпдейтвали най-редовно самички без да те питат  Няма критикъл/некритикъл - като излезе ъпдейт за дивайса и си го дръпва и си го инсталира без да разбереш. Сега за мен това е добре дошло - щото имам 100 инвертора на главата си и ако тръгна на всичките да им правя ъпдейти ще ми се разкажат игрите. Днеска ходихме на една малка централка да и добавяме батерии - със Sofar система - там ъпдейта е само ръчен с флашка. И като не ми е някъде на близо да прескоча да го ъпдейтна - става когато мога. В случая на тоя от половин година знам че трябва да му направя ъпдейти на BMS-а ама като нямам време да отида и като не е критично си седи така - бичи само едни тъпи грешки постоянно. Друг - пак Sofar - преди две седмици минавахме през селото дето е та викам на колегата - дай да минем да видим ако са там да му направя ъпдейтите. Ако беше Huawey - нямаше да се занимавам въобще - ако не станат сами мога и да ги форсна.
|
| Пон Ное 13, 2023 5:57 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Не виждам такова нещо... А че не ъпдейтват автоматично съм сигурен, щото съм си направил екселска табличка кое устройство с коя версия е. Направих я, защото като вляза в plant->update management трябва да избера тип устройство и версия, която искам да сложа. Обаче не ми показва текущата версия и дори да дам същата пак тръгва да ъпдейтва. Което е тъпо, щото след ъпдейт се рестартира всичко и ако съм сложил примерно колата да се зарежда - заряда спира и за да го пусна трябва физически да отида да маркирам RFID картата. То и по принцип е тъпо да рефлашваш едно и също. И тъй като имам 7 устройства общо някак си ми писна да ходя 7 пъти device management <-> update management. Затова си изкарах на файл и сравнявам версиите и само ако някъде има нещо ново тогава пускам task...
|
| Пон Ное 13, 2023 7:49 pm |
|
 |
|
itso.t
|
При подобно приложение няма кой знае какви лични данни, и това мен не би ме притеснявало. Не съм фен на безразборните ъпдейти които не се знае кога ще оставят системата полуработеща или съвсем безполезна, щото ъпдейта бил бъгав, след ъпдейта нещо вече не се харесва с друго нещо, и не желае да си говори с него, и прочие дамски номера. Би трябвало да си наясно за какво говоря... Или най-лошия случай - някой от модулите да се "отухли", или както е модерно да се казва - да се брикне.
|
| Пон Ное 13, 2023 8:39 pm |
|
|