Отговори на тема  [ 33 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Въпрос за тиристор. 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл

Мнение Re: Въпрос за тиристор.
pipilica написа:
Чудесно, че е по-лесно с грецове.
Колко правят два 50 амперови, горе долу ако е над 60 ме устройва.
Те тия тиристори са си с едни трансформатори на платка и други чаркове има, от някакво управление на големи серво мотори.
Е такива са skkt 72/12e.
Удачно ли е да се вържат паралелно НО контакти на реле, няма да надвишавам допустимия ток през контакт но има още един свободен та и той да работи.

Два греца за 50А в паралел ще издържат теоретично 100А, но на практика няма да работят добре. В дейташита на този вид грецове, падът върху отделен диод е дефиниран при 25А и е 1,1V. При по-голям ток този параметър става по-неблагоприятен. За 60А аз бих вързал три греца в паралел, като ги разположа близо един до друг на общ радиатор. Освен това при опроводяването трябва да запоиш към всеки извод отделен отрязък от проводник примерно около 15 см и да обединиш отрязъците в една точка. Така се постига малко по-равномерно разпределение на мощностите върху отделните грецове. Контакти на реле можеш да вържеш паралелно.

Нед Ное 19, 2023 11:44 am
Профил WWW
Ранг: Форумен бог
Аватар

pipilica написа:
Благодаря на далите акъл.
Няма да се мъча с тиристори, имаме две мнения в полза на диодите.

А какво ще е напрежението?

Всъщност стига си капал информацията капка по капка. Никой няма да ти гепи джаджата.
Та , какви ще са изходните данни?

Редакция:
Това да не е изправителя за захранване на автомобилните вентилайзери?

Нед Ное 19, 2023 11:44 am
Профил

itso.t написа:
А какво ще е напрежението?...

Масово са разпространени грецове за 1000V/50А и струват под 2 лева...

Нед Ное 19, 2023 12:55 pm
Профил WWW

itso.t написа:
Това да не е изправителя за захранване на автомобилните вентилайзери?

Винаги познаваш, как го правиш, пробвал ли си да пуснеш тото.

Нед Ное 19, 2023 6:46 pm
Профил
Аватар

BatKoce написа:
Масово са разпространени грецове за 1000V/50А и струват под 2 лева...

Въпросът ми беше точно в обратна посока. Ако за изправител 800V / 40A пад в греца от волт, волт и половина е пренебрежим, то това не е така при 5V / 40А.
Та питах, ако напрежението е ниско, да се погледне към някое от решенията за "ideal diode".

pipilica написа:
Винаги познаваш, как го правиш, пробвал ли си да пуснеш тото.

Добре, значи е дошъл момента да откриеш тоя неизчерпаем източник на евтини и качествени захранвания:
https://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_from ... 15&_fcid=3

https://www.ebay.de/sch/i.html?_from=R4 ... 5&_fcid=77

И по-конкретно - търсиш захранвания от HP Proliant, gen 6, gen 7 и gen 8. Изборът се свежда до 12V, 460W, 750W и 1200W. Обикновено последните са по-скъпички заради копачите на крипто, но изпадат и прилични предложения.
Първите две обикновено са откриваеми на цена 5 - 10 EUR за брой.
В мрежата има предостатъчно информация какво трябва да се направи за да тръгне захранването. По спомен беше резистор между някой от пиновете, но съм забравил детайлите.

Нед Ное 19, 2023 7:44 pm
Профил

itso.t написа:
Въпросът ми беше точно в обратна посока. Ако за изправител 800V / 40A пад в греца от волт, волт и половина е пренебрежим, то това не е така при 5V / 40А.
Та питах, ако напрежението е ниско, да се погледне към някое от решенията за "ideal diode".

Да, така е. Като гледам, тук напрежението е 12 волта, та не е лошо да се помисли поне за шотки диоди.

Нед Ное 19, 2023 8:33 pm
Профил WWW

Да за 12 волта става дума, пада не ми е проблем щото слагам две навивки повече и всичко е точно.
Те последното ми творение, вторичната е медна шина 3х6 и зад вентилатора е радиатор с два skkd 81/12, лани ги взех от един и ся се ядосвам що не взех всичките 6 които продаваше.
itso.t тия неща които ми предлагаш сигурно са хубави но искам да махна такива импулсни щото като ми даде фира и ми е зор с ремонта, в момента имам три 5 на 40 ампера, едно на 50 и едно на 20. За това класика траф и грец, място имам размера не е от значение.

Прикачени файлове:
траф2.jpg
траф2.jpg [ 209.38 KiB | Прегледано 2204 пъти ]
Нед Ное 19, 2023 9:38 pm
Профил

pipilica написа:
Да за 12 волта става дума, пада не ми е проблем щото слагам две навивки повече и всичко е точно.

На пръв поглед падът не изглежда като проблем, но ако успееш да го намалиш примерно с 0,3 волта при ток 50 ампера, ще се окаже, че си спестил 15 вата, които иначе се отделят като топлина. Да облекчиш греенето на греца с 15 вата си е голям успех. Освен това в двете допълнителни навивки има някакви загуби, макар и малки. Електромерът също участва в цялостната картина...

Нед Ное 19, 2023 10:46 pm
Профил WWW
Аватар

pipilica написа:
Да за 12 волта става дума, пада не ми е проблем щото слагам две навивки повече и всичко е точно...

Ако говорим за разлика в напрежението, всичко може и да е точно. Ако говорим за КПД, не е. 60А * 1.1 - 1.5V = ?W
Не знам дали си се занимавал да "духнеш" 50 - 100W топло от радиатор?

А при тоя ток вероятно чаркът ще излъчва доста прилични смущения...

pipilica написа:
...тия неща които ми предлагаш сигурно са хубави но искам да махна такива импулсни щото като ми даде фира и ми е зор с ремонта, в момента имам три 5 на 40 ампера, едно на 50 и едно на 20. За това класика траф и грец, място имам размера не е от значение.

Амииии... и да и не. При цена на захранването 10 - 20 нашенски пари, дори няма да ми хрумне да го ремонтирам.
Какъв компонент различен от предпазител би сменил за тая цена? Труда го пропускаме като себестойност, но вземаме предвид изобилието на компоненти менте.

Освен това пропускаш дребната подробност, че това не е "импулсно за светодиоди" от чайника, а е сървърен компонент предвиден да работи денонощно, с прилична надеждност.

Както и да е. Сложи каквото ти е "на сърце".

Нед Ное 19, 2023 11:04 pm
Профил

Щом така ме питаш явно е трудно да се духнат 100 вата от радиатор, но не е проблем ако този който съм сложил е малък имам и по-големи радиатори и вентилатори, топлото няма да отиде зян нали и без друго топля оранжера пък захранването е вътре.
Да за такива пари не е рентабилно да се ремонтира, да качествен сървърен компонент е, но доста е работил и не се знае колко ресурс му е останал.
Относно смущенията, за тях не веднъж споменаваш, на кой и как му пречат, как мога поне да ги намаля. Лани монтирах климатик в една стая в къщата и се оказа че връща смущения по кабела и компютърните колонки пищяха лекинко, нещата ги оправих като турих филтър на захранващия кабел на климатика, та ми е ясно за какво говориш, и все пак какви смущения може да направи грец, някъде бях срещал схема на която имаше кондери около 100 нано паралелно на всеки диод от греца.
И друго да питам, четков постояннотоков мотор за индуктивен товар ли се води, повече или по-малко е индуктивен от асинхронен мотор.

Пон Ное 20, 2023 12:37 am
Профил
Аватар

Направи това което си си наумил. Другото е масажиране на клавиатурата...

Пон Ное 20, 2023 11:14 am
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Тези грецове от супермаркета от 2 лева и 50А забрави ...
за 100А трябва да сложиш 20 броя. Имам едно зарядно за автомобил , та там съм сложил този боклук. Ограничил съм максималния ток на 5А и от време на време греца заминава.

Чет Ное 23, 2023 6:16 pm
Профил
Аватар

То да е само това...
Задачка за размисъл: Ако консумацията от изправителя е 60А какъв ли ще пиковият ток през кондензаторите? :-k

Чет Ное 23, 2023 6:50 pm
Профил

itso.t написа:
Направи това което си си наумил. Другото е масажиране на клавиатурата...

Принципно си прав, но прилагам и акъла който ми давате където ми е възможно.
RM написа:
за 100А трябва да сложиш 20 броя. Имам едно зарядно за автомобил , та там съм сложил този боклук. Ограничил съм максималния ток на 5А и от време на време греца заминава.

Ми усетих че няма как да са много издръжливи и за това взех MEK150-04DA които са 150 A 400 V лошото е че са ОК и ще трябва двойно навивка, но не е проблем щото ще пренавивам втори голям траф и шина и място има.
itso.t написа:
То да е само това...
Задачка за размисъл: Ако консумацията от изправителя е 60А какъв ли ще пиковият ток през кондензаторите? :-k

Ами за момента няма кондензатори и моторите си работят добре, пробвах да сложа кондер 20000 микро и много вдига напрежението, отделно дето казваш къв ток протича щото спрял мотор си е почти късо, лани имах кондер подобен толуп и явно от късото почна да грее и го махнах явно си трябват подходящи издръжливи.

Пет Ное 24, 2023 2:46 am
Профил

RM написа:

Не знам за грецове от супермаркета, но с грецове от Комет, на такава цена, нещата не са такива. С осем броя бях направил заваръчен изправител, който вероятно още си работи някъде. С този изправител щях да изгоря фабричен електрожен за 130 А, а изправителят дори не беше близо до критични температури...

Прикачени файлове:
IMG_2124.JPG
IMG_2124.JPG [ 4.36 MiB | Прегледано 2026 пъти ]

Пет Ное 24, 2023 10:14 am
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 33 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща