Отговори на тема  [ 1395 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53 ... 93  Следваща
Любопитно 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Любопитно
А така. Отдавна е известно, че с добра дума и секачки се постига повече отколкото само с добра дума. :D

emilvtc написа:
Така де, ама като "жокръцнеш" антената - при загуба на онлайн връзка с "централата" колата спира или губи функционалност (ако не на момента, то след някакъв период от време) ...

Вероятно ще има производители които ще се изкушат от тъмната страна, но народното недоволство ще ги ориентира към правия път. Особено ако кошникът спира да се движи без комуникация.
Но не вярвам да са чак толкова изтрещяли...

Сря Дек 13, 2023 9:42 am
Профил

Има и продължение - фирмата която прави глупостите във влаковете е погнала хакерите за ДРМ - нарушили са им правото да има незаконни практики :D

https://www.404media.co/polish-hackers- ... ning-them/

Сря Дек 13, 2023 8:14 pm
Профил

Ами да ти кажа в цялата тая работа има логика. Това не е телефон, дори с автомобил не можеш да го сравниш. Там някой си е заложил топките барабар с главата. Ако утре стане нещо и загинат 100-200 пътника производителя ще му разкажат играта. Ако иска оторизира външни сервизи, ако иска не.
Казвам го като частично потърпевш, частично защото освен
До разправии и главоболия по сериозни последици нямаше.Доста години се занимавах с инженеринг на системи за безопасност, пожароизвестяване, гасене и подобни. Има не малко случаи в които ние проектираме, изграждаме и някой друг поддържа. Няма нито една от тия системи която да е в изправност и да функционира коректно. И това не са системи в молове и офиси а в индустриални обекти където пожари се случват и щетите могат да са огромни. Имаше и случаи на пожари и в един конкретен се стигна и до спор със застраховател който лесно можеше да премине в дело и доста сериозни обезщетения. Да не говорим че примерно в Сливен, имаме система на държавния резерв, около 300 Хил тона гориво ако може да измислите какво представлява това. Това гориво не само може да се запали, по лошото е че може и да се съсипе при неправилна експлоатация на системата. От както сме я монтирали не сме я пипвали. По едно време ни викнаха за някакво разширение което не можели да пуснат, нещата бяха трагични, някакви аматьори творили, творили ....та го разбирам напълно.

Сря Дек 13, 2023 9:54 pm
Профил

Абе има резон но това е проблем който може да се реши юридически - отговорност се носи когато са изпълнени изискванията по договора който са подписали двете страни. Да им сложиш тайно таймбомба на твоите клиенти и те да го разберат в последствие също може да свърши доста неприятно и да отиде на съд. НБе, че не съм го правил - складовия софтуер който продавах преди 25 години всяка година вадеше "непозната грешка" ако не го пачнем - но в нашият случай най голямата щета беше някой дребен търговец да не може да издава фактури или складови разписки за няколко часа. Е, някои не бяха много дребни :D

Сря Дек 13, 2023 10:06 pm
Профил

И е така и не е така, а щетите могат да са доста извън преките такива. За пример много немски компании имат ограничен брой подизпълнители които са лицензирани да поддържат, ако не ти харесва духаш супата. Според мен е правилен подход. А то не е точно тайм бомба, има период в който трябва да се обслужи, не е било обслужено и си до там. Не са единствените, вьъщност много продукти са така от металорежещи машини до коли, камиони и самолети. Пробвай да си "караш" самолета ако не е минал задължителната поддръжка.

Сря Дек 13, 2023 10:13 pm
Профил

От където и да го погледнеш си е измама, независимо какво оправдание си измислят със сигурност и тинтиримимтири, това си е типичния западен (еврейски) модел, вече до болка познат

А защо е измама - защото заложените капани не са обявени към датата на продажбата, а защо не са обявени - защото сделката ще се провали и влаковете ще бъдат купени от конкурент който дава по добри условия

Има един друг тип сделки които са гарантирани, въпреки неизгодните условия, но явно тези влакове не са от тях щом са загубили на търга за обслужването

Сря Дек 13, 2023 10:48 pm
Профил

Тук казуса май е друг. Производителя на влаковете е изготвил сервизна документация, която би трябвало спазвайки се по времето на ремонт/сервиз и т.н. да е достатъчна за да се гарантира съпответната безопасност на влака .
След като е представил такава (вероятно по искане на закупилия влака) и тя е заплатена от клиента (никой не би дал гратис сервизна документация) тя би трябвало да е достатъчна за сервизиране и ремонт - ако не от клиента, то от друга фирма/сервиз която е достатъчно квалифицирана да го прави.
След като тя не съдържа необходимата информация - това означава, че продавача е измаммил клиента и би следвало да го обезщити безусловно.

А за кур-капаните с GPS координатите и др. подобни трябва зверски да бъдат осъдени и наказани. Това е грозна практика, която трябва да се прекрати с вякакви средства.

Относно софтуерите и по-специално счетоводните - до колкото съм чувал се закупуват със съответния брой ъпдейти за даден период от време, като ъпдейтите са основно заради промените в нормативната база която доста честио я променят в БГ. Всяко друго зловредно поведение е грозно и би следвало да подлежи на наказание или санкция.

Сря Дек 13, 2023 11:07 pm
Профил

Ами много зависи на кой клон си и колко пъти те е гонил вълкът. Напълно ми е ясно защо тая практика не се одобрява, и ако е тайна може би има някакъв резон, но аз имам едно усещане, че ще се окаже че не е тайна, и че който е зьакупил локомотивите е бил наясно, че те трябва да се обслужват от производителя но не е бил доволен от условията и си е правил експерименти, както с много други неща. В крайна сметка страдат тия които най-много квичат и вият, защото обикновенно те са тези които не са склонни да платят повече за оторизиран сервиз, за оригинални части и т.н., затова си карат колите, пералните и всичко останало по някави "майстори" на които най-големият им майсторлък е как да те излъжат и да не свършат читава работа.
Много интересно как не се цени трудът на другите. Това не подлежи на обяснение / разясняване, човек трябва да го изпита / осъзнае. Друг е въпросът дали като изпратипш нещото в оторизиран сервиз те ще ти предоставят услуга на нужнотоп ниво, това вече зависи от случая. Мога да ганрантирам, че ако изпратиш часовник в серив на Патек филип или IWC и др. от сорта услугата ще бъде на ниво, и най-вероятно е невъзможно да получиш дори близка като качество в неоторизиран сервиз. Същото важи и за хиляди други неша, и естетвено е точно обратното с още хиляди други ...

Чет Дек 14, 2023 12:21 am
Профил

ех тони, защо така всеки път като стане дума за някакво производство и започваш да се чувстваш недооценен :)
нека се изясним че тук не говорим за разработката на самия продукт, а за лоши практики след като вече е разработен продукта
при условие, че половината труд е за залагане на куркапани няма как да бъде оценен положително, веднъж почувствал се измамен клиента няма как да оцени положително каквото и да е

От подобни дивотии реват и земеделците в хамериката, купил си нов трактор и не може да си го ремонтира както стария щото новия е с компютър и компютъра не позволява ремонти... как ще оцениш труда положен за разработване на куркапани които ти спъват работата и ти оскъпяват продукцията?

Има една тенденция, много лоша според мен, искат веднъж да си продават труда/продукта и после още веднъж да принуждават клиента да плаща още за обслужване/ремонти/събскрипшъни и какво ли още не

Няма как да си купя нещо и след като вече съм заплатил пълната цена на продукта да нямам право да решавам какво да правя с нещото, щом съм платил пълната цена значи нещото е вече мое, не тяхно

Имаше една фирма - сонос, на стари продукти правят ъпдейт който бриква устройството... което хората са си купили, платили пълната цена, т.е. труда е оценен, не говорим за подарък

Скоро ми се наложи да купувам умен звънец, с аудио/видео връзка, рисърча който правих беше "кой може да се ползва без събскрипшън" щото масово дори за много скъпи модели искат събскрипшън за основни функции дори след като си платиш като поп пълната цена, е, при мен не минава тоя номер, избрах си един малко нисък клас от колкото ми се искаше, но си работи без да плащам месечна такса, така оцених труда на производител който уважава клиентите си

освен труда на производителя, трябва да се цени и клиента, имаше една приказка - който плаща той поръчва музиката, тия пари не растат по дърветата, не може да преебават клиента по всевъзможни изродски начини и да очакват някой да им цени труда

Чет Дек 14, 2023 12:59 am
Профил

Защото аз не само разработвам а и произвеждам, не само ежедневки. Дали ще произведеш телефон, автомобил или сейфти система е все продукт. Има продукти които имат нужда от правилно обслужване, и като човек от трите страни на монетата определено клоня към варианта ограничен достъп до тази информация и услуга от добре обучен и надежден доствчик. Сега веднага ще ти кажа и защо е така.
1. първо, ако всеки може да прави тази поддръжка неминуемо се намират такива които подбиват пазара дали защото не са си направили сметките, дали защото такава е политиката им, или просто защото са решили да избият конкуренцията с дъмпиг няма значение. Общото при всички тия, е че услугата винаги е некачествена.
2. когато се появят такива продавачи на сулуги се случват следните неща
2.1. съвсем естетсвено клиентите търсят най-евтиното, те не могат да оценят дали този доставичк ще им извърши качествена услуга
2.2. в много случаи те не разбират, че извършената услуга е некачествена, дори когато се стигне до проблем те са склонни да обвинят производителя и продукта
2.3. тези които доставят качесвтени услуги са принудени някак да оцеляват, обикновенно като правят икономии. Първо ще търсял алтернативни а не оригинални компоненти, след това ще започнат да режат от заплащане, накрая ще станат същите като тия с които се конкурират, или просто ще фалират което за азара е едно и също
2.4. от всичко по-горе страда репутацията на производителя / доставчика и той не може да направи нищо по въпроса. Примерно ако помпите в резерва се включат и напълнят дори един резервоар с пяна и вода, защот в крайна сметка пяната се редуцира до вода, и 50 хил тона дизел прелее в канавката или трябва да се преработи, тов акоето ще остане е че това е скапаната система на фирма Х инсталирана от некадърниците от фирма Y, на никой няма да му дреме че фирми X,Y нямат дори достъп до тая система от години и тя се поддържа от идиоти.
3. Никой не иска да носи отговорност за нищо, дори в САЩ където е много по-лесно да се съдиш, реално е трудно да спечелиш точно такова дело по много причини. Една от основните е че застрахователя най-вероятно ще плати щетата дори и да знае чия е вината, защото все пак си пази репутацията. От тук клиента му е все тая, естетсвеноп всичко това му вдига премиите но той няма как да го знае. От друга страна застрахователя трудно ще осъди доставчика, дори и самият той да има вина, защото много крайният доставчик е някой също голям, с много адвокати. От трята страна ако виновния е тоя който поддържа както ще спечелят, да евентуално ще го осъдят, той ще обяви банкрут, отделно той пък си има неговия застраховател ... и сатва една безотговорност. Наркая всичко се поема от самите застраховани / потребители.

Та според мен има огромна разлика между умен звънец, локомотив и самолет. Интересно защо в авиоиндустрията не е така ? Да си чул някой да се оплаква че поддръжката му е много скъпа ? Мислиш ли че двигателите на ролсройс се поддържат от някой друг освен от ролсройс, без значение кой идава фактурата ? А от друга страна ти ще се чустваш ли комфорно в самолет който е поддържан от фирма "най-евтините на пазара" или пък от пилота / авиакомпанията ?

Ти смесваш лично твоите желания и разбирания като краен потребител с бизнес отношения и логика. Да и на мен ми се искат много неща, но понеже както казах съм и от трите страни на монетата разбирам, че колкото и да ми се иска няма как да се случи точно така, както и че ако се случи, ще ми се прииска да не се е случвало.

Чет Дек 14, 2023 5:19 am
Профил

Тони, всичко което казваш е много вярно, пропускаш единствено измамата - скритите куркапани, ако въпросните локомотиви бяха продадени като двигател за самолет, т.е. в договора да е изрично опоменато кой ще извършва обслужването и последствията ако локомотива бъде паркиран в чужда работилница - сега нямаше да ги коментират

По същия начин са много продукти, и умните звънци и умните телефони, ай фона например е един заслужаващ уважение продукт ако не беше пълен със скрити куркапани, да си видял някъде в спецификациите му "сериализация на компонентите с цел предотвратяване на замяна и ремонт"?

Нямам против да си продават продукта, от талафон до локомотив, но има един термин - подвеждаща реклама, не е случаен, това не е мое лично виждане, има си го в закона, и въпроса е принципен, колкото те имат право да си пазят хляба, не по малко и клиента има право да бъде информиран преди сделката

Чет Дек 14, 2023 7:19 am
Профил

Значи ти договора за тия локомотиви не си го виждал, както най-вероятно и репортера и повечето виещи, много вероятно е и тези директно ангажирани с експлоатацията и поддръжката от страна на собственика също да не са виждали договора, и има едно усещане, че накрая ще си платят като попове не само за поддръжка а и за нанесени нематериални вреди, а току виж им повдигнали и обвинение за немърливост и всякакви свързани със застрашаване живот на пътници, служители и критична инфраструктура.
Аз имам едно подозрение, че някъде в договора съвсем ясно е написано кой и при какви условия прави поддръжката, ако не в договора, то в някой друг съпътсваащ документ, и много вероятно съвсем по славянски/балкнаски макар и да не са на балканите, някой се прави на тарикат.

Чет Дек 14, 2023 7:25 am
Профил

Ако го имаше в договора до сега да бяха завели дело за нарушаване на договора, вместо това щели да съдят хакерите разбили дигиталното заключване... прав си - не съм видял договора с очите си, но смятам историята щеше да е в съда още при първия заключен компютър, и досега щяха да са спечелили, нямаше да си мълчат като насрани с години

Типично виждам нещо друго - не е виновен измамника, виновен е който разкрива измамата, и това не е първия такъв случай, вече такива измами са масова практика, и почти успяват да го наложат като "новото нормално", айде мошенниците ги разбирам защо, но не мога да проумея защо уж умни хора защитават такива измами

Чет Дек 14, 2023 7:36 am
Профил

... значи нещата никога ен са толкова прости. Така, да речем епъл са мошенници, но там рбаотят хора които искат да вземат заплати, телефоните са стока като всяка друга, в един момент пазара достига насищане и ако стоката е вечна производителят фалира. Какво може да направи епъл като производител, от една страна може да въведе прогрмаирнао остаряване, но съдейки по у-вата които имаме у нас такова нещо няма, таблета ми вече е на 6 години, щерката има тбалет на 7, имаме все още работещи телефони на по 10 години. Да не на всички може да им качиш последен OS, съответно много приложения не работят, но хардеура си работи задоволително, т.е. не ми изглежда да има прогрмаирано остаряване. Какво друго могат да направят, да пускат нови модели разчитайки, че рибите ще си ги купят. Не е като да не им се отдава, но това не е достатъчно. Друго какво ... ами да направят по изгодно да си купиш нов телефон вместо да си ремонтираш старият, и това е което и правят. Никой не те е спрял да го ремонтираш, но и никой не може да ги задължи да публикуват схеми, това не се прави от десетилетия. В крайна сметка ти купуваш продукт, не IP, съответно те не са длъжни нито да ти предоставят схеми, нито да ти кажат кой чип какъв е, къде какво напрежение има и т.н. Ако искаш да купиш IP отиваш, пазариш се, вадиш няколко млрд или десекти млрд и сигурно ще ти го продадат, и тогава ще ти дадyт и схеми, и парт номера и доставчици и т.н.
Примерно съм много щастлив, че кийсайт качват сервизни мануали на старите си уреди, но съм сигурен, че ако искам за някой нов такъв ще ме пратят при оня поп .. знаеш кой. Ако хората можеха и искаха да изпозлват и да ремонтират 20-30 годишни айфони, може би и епъл щяа да пуснат сервизни мануали и схеми.
И всеки вижда това което иска да види, как това или онова било направено ремонтонепригодно ... да така е, но в много случаи въпросът изобщо не опира до това дали някой ще може да го ремонтира, а как най-ефективно да бъде произведено. Да емалко, да изглежда лъсков, такова да е, онакова да е .. ами то винаги е танто за кокуриго .. не оправдавам никого, но и не търся под вола теле, въпреки че с днешните моди изобщо няма да ме очуди ако телетатат сучат от вола вместо от кравата ...
И въпреки всичкото мрънкане, скимтене, виене, плюене ... хората все така си ремонтират и таблетите и телефоните и колите ... т.е. значи не е чак толкова невъзможно

Чет Дек 14, 2023 8:42 am
Профил

Бе кой ти говори за схеми... схема не е нужна за смяна на дисплей, говорим за куркапани, такива които наистина те спират да си ремонтираш, като заключен фърмуеър към конкретен сериен номер на дисплея, явно не следиш какво се случва (или просто си затваряш очите) и си мислиш че всичко е розово

Между другото и епъл си измислят същите оправдания със секюрити.... и сонос по същата причина брикнали старите устройства...схема не ми трябва за работещо устройство, достатъчно е да не ми го брикват след като съм го купил

Чет Дек 14, 2023 9:09 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 1395 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53 ... 93  Следваща