Отговори на тема  [ 2475 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 165  Следваща
EV 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: EV
Термопомпи имат плъгин тойотите от 2010. Как бачкат - не знам. Скоро ще разбера.

А що се отнася до ревюта - преди 20 години правих един мик преамп с ацп. Докато бях на ниво лейаут и първи прототип вече в поне 10 списания имаше ревюта по 2-3 страници за това колко е хубав преампа, как работи, кои изпълнители записват с него и т.н. Имаше 2 страници интервю с един сляп италиански певец (забравих му името) как записвал само с тоя преамп и бил много доволен.
Та толкова за ревютата. И тъй като шефа беше от "другата" партия и тогава бяхме останали без пукната стотинка във фирмата - сещате се как ги е уредил всички тези ревюта и публикации.
Същото стана и със сайта ДПревю навремето. Всичко са лобита и финансови интереси.

Вто Яну 09, 2024 10:52 pm
Профил

itso.t написа:
Не съм търсил информация, но и не ми е попадала такава, че чайниците са се престрашили да пуснат автомобил с автономно управление по пътната мрежа на белите страни. Един вид да си сигурен в технологията си, и ако се издъниш да си понесеш последствията. И финансови, и "у фейса".
Е, Мерцедес са го направили. За мен това е достатъчно. Ама в някой чайник имало по-лъскав тъч. Чудесно. Да си го ползват.

Както казах първо става въпрос за много, много технологии. Автопилотирането е черешката на тортата, но преди него има куп екстри и тях ги има до една ли друга степен в почти всяка нова кола. Без значение дали е китайска, дали е електричка и т.н. Няма значение дали има пълен или някакъв автопилот изобщо. Голяма част от функциите ги има отдавна. Та въпросът е какво точно са направили Мерцедес. По-добър или по-различен lane keeping и collision detection, или собствена навигация с маршрутизация или само гол софтуер за пилотиране? Истината е, че пълен автопилот не е легален никъде. Дори в Китай, но там просто май не е забранен за разлика от по-белите държави. Затова и в експортните версии на китайците са без автопилот, по-точно без lidar-и т.н. Но в Китай от топ 10 марки мисля че и 10-те предлагат модели с пълен автопилот. Но въпросът беше за Мерцедес. Най-вероятно и те най-накрая са намерили някакво решение. Но е това е решение за китайския пазар и нормално ако искат да останат на този пазар. Но за Европа това е по-зле от торта с моркови, щото при тортата всичко зависи от самата торта. Евентуално може и да е вкусна. Но при колите за Европа имаш изисквания като DDAW които изключват варианта шофьора да не държи геврека или да се разсейва. И още куп други неща, които на практика изключват автопилотите. Демек това, че Мерцедес носили отговорност е ташак. Ще носят отговорност, ако ти съдействат да ползваш автопилот, защото последното е престъпление в Европа. Не бъркайте неща като lane assistance с автопилот.

А относно ревютата... Четенето на рекламни брошури и разни статии е ОК. И аз чета също, даже ги чета внимателно (ако успея да видя текста между рекламите). В случая това за Мерцес касае ниво 3, което е едно ниво над lane keeping и много далеко от пълен автопилот. И при това е легално само в някои от щатите. Но друга ми беше мисълта - тия източници на информация са ОК. Но аз предпочитам и отзиви от реални хора. За предпочитане хора, които познавам лично. Обаче, уви, що се касае до нови коли, особено такива които не се движат още по нашите пътища нямам друг източник от ревюта в тубата. Такива мнения винаги са субективни. Било щото е скрита реклама или антиреклама, било щото такъв е вкуса на конкретния човек. Но като изгледаш 10-на различни мнения по една и съща тема, че и по съседни тема пак се ориентираш. Не всичко е еднозначно. Особено при китайците. Примерно BYD имат много интересни модели и собствени технологи, особено при батериите. Колите им са на много атрактивни цени, особено в Китай. Обаче имат и много яки издънки, примерно ръжда по някои детайли още в магазина. От една страна супер-дупер технологии и всичко, от друга страна... спомени от лада Нива.
Отделно, че самите технологии не са еднозначно. Примерно щото много пъти споменах за lane assistant-a. По-старите версии работеха нещо като защита. Ако тръгнеш да настъпваш маркировка почва да те тегли леко в обратна посока. Аз само такова ниво съм карал и ми хареса идеята. Щото случва се понякога да се заблея и да не гледам пътя. За щастие досега не ми се е случвало чак да изляза от пътя, ама съм бил на косъм. Та това деликатно ти подсказва и даже да не държиш волана те връща. Сега, някои обаче се оплакват от тоя вариант понеже в режим на круйз контрол ако пуснеш волана това ходи ту наляво, ту надясно. Друг е въпросът защо пускат волана, но да кажем че има някакъв резон тая система да се задейства не чак като излизаш от лентата, а да те държи на нея. И така работи новото поколение - винаги те тегли към средата. Ако пуснеш волана (не е редно) колата си следва лентата, седи в средата и не пиянства наляво-надясно. Сега някой ще каже новото поколение е супер и така трябва да е. Да, ама не. За нашите пътища с дупки с коловози с неизрязани храсти това може да изнерви допълнително. Последно гледах едно ревю от Дани за Volvo C40 май беше. Тества го до Видин и там по пътищата яко псуваше как все го тегли към центъра на платното, докато той се опитва да заобикаля това-онова. Може би се свиква, макар че който е карал кола която тегли нанякъде знае как е. Та сложно е с екстрите, особено тия дето са уж за защита и малко по-трудно се изключват.

Сря Яну 10, 2024 1:00 pm
Профил
Аватар

Личи си че не си си дал труда да погледнеш статията дори по диагонал. Там е упоменато какво и къде. И май не се споменаваше пазара в чайника. За щатско и Европа говореха.

А как са реализирали лайни асистънс и другите системи. Вероятно е новост за теб, но те проектират и произвеждат всевъзможни автомобилни системи от десетилетия, а не като чайниците от вчера.
Тоест, всичко това може да се види в конвенционалните им автомобили от мнооооого време насам.
Ако те попитам в кой десет годишен чайник мога да видя и тествам лайн асистънс ще настане ли неловко мълчание? :mrgreen:
Бъзикам се разбира се. Няма да се провеждат тестове. То няма толкова възрастни китайски автомобили които все още да са в движение... :D

Сря Яну 10, 2024 1:13 pm
Профил

itso.t написа:
Ако те попитам в кой десет годишен чайник мога да видя и тествам лайн асистънс ще настане ли неловко мълчание? :mrgreen:
Бъзикам се разбира се. Няма да се провеждат тестове. То няма толкова възрастни китайски автомобили които все още да са в движение... :D

Не разбирам каква точно ти е тезата... Никой не отрича западната история в авто индустрията. И да, както много дълго описах, автопилотирането се базира на много системи, които ги има отдавна.
Аз пак ще повторя моята теза, а тя е че Мерцедес е фирма с история. Не е фирма еднодневка. Но точно тая й особеност я прави малко по-консервативна по отношение на технологии и всякакви други експерименти. Затова аз не виждам нищо лошо в това, че Мерцедес не са водещи за момента в някои технологии. И те дефакто не са, колкото и да не ти се вярва. Level 3 не е някаква иновация.
Аз доколкото знам (не ми се проверява сега, говоря по спомени) Мерцес работят с NVidia. То няма и с кой друг да работят, щото това са двете големи западни системи - тесларов и NVidia. С Тесларов надали... Всички останали са дребни и без натрупан опит. Доколко знам тестовете на NVidia са върху 40 млн. км. Повечето от тези километри са навъртяни в Китай естествено. В щатите NVidia работят с GM и там има някакви километри (тяхните робо-таксита и т.н.). Но пак казвам повечето е в Китай, където NVidia работят с 3-те най-големи - BYD, Gelly и NIO.
Казано простичко китайците отдавна произвеждат L3 и L4 съвместими коли с необходимия хардуер като LIDAR-и, отделно слагат по 15-16 камери, отделно достатъчно процесорна мощ, всичко това да се обработва и да се обучават AI модели. Какво са имали западните компании преди 10 години няма абсолютно никакво значение, защото то с нищо не помага на NVidia. А това че китайците произвеждат отдавна такъв хардуер също не е нещо еднозначно. Въпрос на цена, въпрос на възможност и желание да си правят експерименти, които както казах по-горе не всеки изгаря от желание да прави.

С две думи, миналото си е минало. Не е съвсем без значение. Но и реалността също не е без значение, а реалността е че все повече нови технологии се правят или прилагат първо в Китай.

Сря Яну 10, 2024 3:04 pm
Профил

Спор няма че бъдещето е на електромобилите, досега това, което спираше експанзията на китайците беше двигателя с вътрешно горене,
който може да прави добри двигатели съответно прави добри коли, но за добър двигател се искааше дългогодишен опит, не само ноу хау и копиране. При електрическите возила конструкцията е къде-къде по проста, фактът че прост софтуерен специалист (е не чак толкова прост) като Елон Мъск се захвана да прави електрически коли и стана водещ производител го доказва. Дори се навъдиха фирми които правят носещото шаси с двигателя и батериите и който желае си добавя купето с вътрешния интериор по избор и воала - електрическа кола. А по отношение на хийт пъмпс - всички модерни коли го имат, това е климатика. Работи само в режим охлаждане поради факта че ДВГ произвежда много излишна топлина, която може да се използва за отопление. Реверсирането на климатика е много прост процес - необходими са само 2 клапана, които прехвърлят налягането на компресора от външната серпентина на вътрешната така че втечняването на газта да става вътре а изпарението отвън и готово.

Сря Яну 10, 2024 3:22 pm
Профил
Аватар

абе, къв е кефа с този автопилот ... или просто трик за баламурници

Сря Яну 10, 2024 3:25 pm
Профил ICQ

Bai Ui написа:
Реверсирането на климатика е много прост процес - необходими са само 2 клапана, които прехвърлят налягането на компресора от външната серпентина на вътрешната така че втечняването на газта да става вътре а изпарението отвън и готово.

И аз така си мислех, обаче явно има някакъв пениз който не знам...
Примерно като следя консумацията на моята талига, лято на еко климатика харчи 1kW но включва и изключва. Явно не е инверторен и малко трудно да преценя средната консумация. Видимо е по-височка от домашен климатик, но да кажем не е в пъти.
Зимата обаче нещата изглеждат доста по-зле. Консумацията стига някъде 2-3 киловата, а топлото е повече от скромно. Не мисля, че има СОР много повече от 1, демек не се държи като климатик. И тъй като имам същите наблюдения и върху други возила от същата марка и модел си мисля, че не е въпрос на фреон или някаква повреда. От друга страна гледам и отзиви на други модели и там не е така. Значи може. Но явно не е толкова просто, колкото си го мислим. Щом като при рендетата климатика харчи колкото духалка, а мерцедес пък изобщо не си правят труда да ползват режим топло. Все ще има някаква причина.

TheWizard написа:
абе, къв е кефа с този автопилот ... или просто трик за баламурници

За потребителя е поредица от сравнително полезни екстри. Почваш първо от круйз контрола - вместо да ти стои крака постоянно на педала може да го раздвижиш или да застанеш в по-удобно положение. За дълъг път и спокоен път си е кеф. После лейн кийпинга - ми най-малкото като защита от разсейване. Зазяпаш се в телефон или нещо друго и за секунди може да стане беля. После идва адаптив круйз контрола като е по-натоварено вече няма как да държиш една и съща скорост, трябва да се съобразяваш с тия пред теб. И си улеснение автоматично да намаля като кола отпред или населено място. Иначе трябва постоянно да цъкаш +/- или да го включваш/изключваш. Да ама на магистрала не искаш да забива пред първия охлюв пред теб и затова са измислили смяна на лентата...
От другата страна пък една кака, която ти казва накъде да караш или къде има ченгета... И това е гъдел (особено за ченгетата). Та остава една "дупка" между управлението на колата и навигацията. Дреболии от сорта да следиш предимства, светофари и тем подобни досадни неща. За тая дупка не мога да кажа дали е въпрос на кеф. Но за някои компании това е потенциал да не плащат заплати на шофьори и за тях това сигурно е голям кеф ;-)

Сря Яну 10, 2024 4:15 pm
Профил

miro_atc написа:
И аз така си мислех, обаче явно има някакъв пениз който не знам...

Попитах ChatGPT и той ми каза че неефективността се дължи основно на термодинамичната ефективнос - изпарение при по-високи и втечняване на по-ниски температури се добличава до естествените процеци при газовете докато за обратния процес се иска по-голяма външна енергия, освен това дефрост циклите също консумират допулнително енергия.

Сря Яну 10, 2024 4:45 pm
Профил

Термодинамиката е една и съща и за домашните и за авто климатиците. Аз си мисля, че проблемът идва от вибрациите и чисто технологично е по-трудно да направят компресорите със същите толеранси и кпд като стационарните.

Сря Яну 10, 2024 5:04 pm
Профил
Аватар

Какво ще рече "топлото е повече от скромно". За колко време качва температурата то 20 градуса при 0 градуса външна, успява ли въобще?

Маздата (СХ5) вече е на 5 г и съм със следните наблюдения

1. Адаптивния круиз контрол работи добре, въпреки че настояват да не се ползва в градски условия, затова не съм го и пробвал в задръстване, но на магистралата е пушка

2. Автоматичното спиране е доста чувствително. На два пъти щеше да ме вкара в беля като би рязко спирачки. И двата пъти пред мен имаше кола завиваща на дясно. Бях преценил, че скоростта е достатъчно ниска, но явно алгоритмите не могат да детектират, че колата се изнася и пускат завесата. На задно паркиране в гаража също се включва преждевременно от гумите, които съм оставил до стената. Явно си е чувствителен. Но предпочитам така отколкото да го няма

3. Лейн киипинга е добър. Не ми се е налагало да ползвам активно засега, но при малки грешки се намества където трябва

4. Сензора за умора на шофйора е твърде чувствителен. Има и правилни попадения, но повечето са грешни. Погледнал съм за части от секундата някъде и хоп

5. Сензора за "ръце на волана" абсурдно често греши. Явно на японците или твърде често им треперят ръцете или не са виждали права магистрала. Тук по магистралите пиука непрекъснато, въпреки че държа здраво волана. Като го размърдам малко и спира да реве, ама толкова е толкова изнервящо, че за малко да върна колата в началото като събуди на двъ пъти децата. Освен това са го направили да не можеш да го изключиш индивидуално и за да го спра трябва да спра и лейн асистента. Поне да можеше да се намали звука на алармата...

6. Това което ме изненада и няма нищо общо с явтономното каране е HUD. В началото се чудих ча чий х** му е на човек, но се оказа толкова полезен и добре направен, че сега кола без такъв на купувам. Същото и със hands free-то и Bose аудио системата. Качеството е отлично както за мйтинги и ChatGPT така и за аудио книги. Изби си парите от всякъде

Сря Яну 10, 2024 5:20 pm
Профил WWW

HCL написа:
Какво ще рече "топлото е повече от скромно". За колко време качва температурата то 20 градуса при 0 градуса външна, успява ли въобще?

Значи ако сравня с класическо ДВГ тук отопление/охлаждане работи почти без никакъв вентилатор. Примерно ако на голфа имам 4-5-6 степени на вентилатора (не помня колко точно), тук се ползва степен която духа по-слабо от възможната най-ниската степен на голфа. Не че не мога да усиля да духа по-силно, но тогава практически не усещаш дали топли или охлажда изобщо. Това е при еко режим. Без еко е по-добре, но и в двата случая като сравниш каква консумация има климатика и как духа... абе скромно си е духането;-)
Скоростта също е "скромна". Всъщност при охлаждане е някак си ОК, особено ако се пусне през дистанционното. Тогава програмата й дават 8 минути максимум, освен ако не достигне температурата по-бързо или ти влезеш в колата. Но в тоя режим духането е на максимална степен и върти само в купето. А консумация не съм гледал, но препоръчват да се пуска докато колата е все още вързана към мрежата.
При нормални условия също изисква поне 5-10 минути със слабото духане да промени температурата. Като това не означава че я достига. Примерно лятото като се е напекла след 5-тата минута вътре вече се търпи. После плавно продължава да достига заданието. Не съм засичал точно, но като цяло е ОК за дълъг път. Няма грижи.
Зимата е нещо подобно, като изключим че консумацията е поне 2-3 пъти по-висока. Стопля, търпимо е... но сиромашка работа както казва Ицо ;-)

Сря Яну 10, 2024 5:54 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Ами Миро някое малко компактно кьомбе( имаше един швед дето си беше направил за волвото още го има в ютуба), и ще си ок за зимата :)
Film4eto: https://youtu.be/NdCfZQsZEHQ?feature=shared

П.С. швейцарец бил, и всичко било легално с модификацията...

Сря Яну 10, 2024 8:08 pm
Профил

Ако беше 1924 година този "изобретател" щеше да изтепа рибата... :)

Сря Яну 10, 2024 8:20 pm
Профил

То ако сложа кюмбе после и джакузи ще трябва :-)

Сря Яну 10, 2024 10:45 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:
Както казах първо става въпрос за много, много технологии. Автопилотирането е черешката на тортата, но преди него има куп екстри и тях ги има до една ли друга степен в почти всяка нова кола. Без значение дали е китайска, дали е електричка и т.н. Няма значение дали има пълен или някакъв автопилот изобщо. Голяма част от функциите ги има отдавна. Та въпросът е какво точно са направили Мерцедес...

Ами не. Важното е, че към момента в който е излязла новината описана в статията са единствените които са го направили. Ама на другите лидара им бил по-лидарен, ама камерата им имала 125 гигапиксела повече. Чудесно. Сега марш да си узаконите системата, а не да сеете плява в интернет. :D

miro_atc написа:
А относно ревютата... Четенето на рекламни брошури и разни статии е ОК. И аз чета също, даже ги чета внимателно (ако успея да видя текста между рекламите). В случая това за Мерцес касае ниво 3, което е едно ниво над lane keeping и много далеко от пълен автопилот. И при това е легално само в някои от щатите.

Понеже е казвано многократно, да те попитам: помниш ли как се ядеше слон?

miro_atc написа:
Но друга ми беше мисълта - тия източници на информация са ОК. Но аз предпочитам и отзиви от реални хора. За предпочитане хора, които познавам лично. Обаче, уви, що се касае до нови коли, особено такива които не се движат още по нашите пътища нямам друг източник от ревюта в тубата. Такива мнения винаги са субективни.

Аз също предпочитам реални мнения от хора, но е хубаво да се има предвид, че и те не са панацея.
Познавам готини хора които страдат от синдрома "моето е най-хубаво". Същия пречупен през призмата "аз съм ползвал тая функция само на моя автомобил и един път на колата на комшията" дава много ограничен поглед. За сравнение не може да става и дума...

Е, тук отново печелят автомобилните производители. Нали се знае че те имат и "тъмна стаичка" в която всичко произведено от конкуренцията и заслужаващо внимание се разпилява на атоми?

И като цяло, абстрахирай се от Мерцедес. Това че съм ги споменал в някое от предишните ми мнения не значи че са единствените които са напред технологично и потребителски. Повечето големи са там.
Какво имам предвид с понятието потребителски ли? Ами знаят как трябва да е направен един автомобил. Например, лоста за скорости да не ти се забива в задника, образно казано.

Казваш чайниците били имали...
Какво конкретно имат? Коя система за активна или пасивна безопасност е тяхна разработка. Да, барута в айрбеците, може би... И той е заслуга на едни други китайци, а не на тия мизерници.
Друго?
Някоя готина екстра? Може би тъч панела е тяхно изобретение? GUI? mp3? Навигация? Автоматичен климатик? Парктроник? Автоматично паркиране? Друго? :D

Миро, и в друга тема сме го обсъждали. Няма да можеш да дадеш пример дори за хубави техни гуми. Нещо което е минало тестове и се нарежда като показатели до водещите производители.

Чет Яну 11, 2024 12:24 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 2475 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 165  Следваща