Отговори на тема  [ 2474 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 165  Следваща
EV 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: EV
HCL написа:
Като някой, който работи с колеги в и от китай от над 10 г и е работил за кратко там, мога спокойно да заявя, че няма масов продукт на европейския пазар, който да не може да бъде разработен в китай с изцяло техни усилия, при наличните пари и време.

Това добре, но в темата говорим основно за електромобили които не са масов продукт.

Освен това както винаги има разминаване между теория и реалния свят. Могат да направят качествен масов продукт, но не искат. Нали?
По-съществения въпрос, който съм задавал в друга тема в която сме обсъждали чайника: Кога за последно си закупил или разглобил китайски продукт (не Панасоник сглобен в чайник), разгледал си го, и от устата ти се е откъснало спонтанно: "еб@ти готиния чарк"? Ако има такъв продукт, какъв е бил той? Интересуват ме конкретни данни - производител, модел, ако има ревизии, коя?
Въпросът не е само към теб. Ако Миро или някой друг прочете въпроса, също може да отговори.
Фенове на китайските бангии, вие сте?! :D

Пет Яну 12, 2024 10:58 am
Профил
Аватар

Не съм разглобявал, но мисля че всички телефони от високия клас на Huawei и Xiaomi влизат в тази категория. А в Калифорния електричарките са си масов продукт, 25% от новите продажби.

От автомобили не разбирам, но тези които разбират пишат много добри отзиви за BYD и съм сигурен, че не са платени. Тесла и BWM изглежда също да ги следят с известно притеснение, което е показателно.

Пет Яну 12, 2024 11:37 am
Профил WWW

Стана ми любопитно и се разрових... Очевидно "новината" се разпространява по всички големи медии - Reuters, CNN, WSJ и т.н. Казвам новина в кавички, защото няма прес релийз и човек трябва да скролне малко по-надолу, за да види че Hertz вземат това решение през октомври. Не разбрах защо медиите сега са решили да претоплят манджата, но няма значение. Така или иначе по-важното е, че Hertz наистина намалят дела на EV.
Като се поразрових още по-назад се вижда, че през 2001 Hertz вземат гръмкото решение да купят 200 хиляди електрички и до 2024 да електрифицират 25% от колите си. Това им вдига акциите, както и акциите на Тесларов щото половината от тая поръчка е към него. Миналата година обаче акциите на Hertz падат и съвсем естествено решават да режат разходи. И тогава решават, че трябва да намалят електрификацията защото тя явно е по-нерантабилна.
Сега въпросът е дали Hertz прекалено са се изхвърлили с "озеляването", т.е. не са си направили добре сметката или има проблем с електричките, за който не са знаели. Най-вероятно истината е по средата. В смисъл началото на миналата година са отдавали една тесла за 60$/ден докато аналогичен по цена ДВГ за по 120$. Гледах и две интервюта с ЦЕО-то и той потвърждава, че не са имали проблем с търсенето. А то и как да имаш, като ти предлагат нещо на половин цена и хич да не си фен на зелената боя пак ще избереш по-евтиното. Вероятно са разчитали да се избият с по-ниските разходи за поддръжка, обаче не им се е получило съвсем. При инцидент се оказва, че теслите стоят месеци в бокса докато Тесларов достави резервни части и т.н. Другият голям "проблем" пак според ЦЕО-то е, че Тесларов за една година е смъкнал цените си с над 30%, което се отразява и в много по-голямата обезценка на остатъчната стойност.
Та така... Hertz очевидно имат проблем. Дали Тесларов им е виновен или грешката си е изцяло тяхна - няма значение. Проверих току що наемите за NY, щото у нас все още нямат електрички. Като гледам теслите им вече са на чак такава "прИмоция". Въпреки, че най-тънката оферта все още е електричка (шеви болт).

Пет Яну 12, 2024 11:39 am
Профил
Аватар

ToHu написа:
Абе не знам, ама напоследък поне 50% от всички стартъпи с които работя са все евреи, не може да им се отрече активни са.

Същото наблюдение, като се има предвид, че по размер са долу-горе колкото нас и изключително впечатляващо. Работят агресивно, много и изключително добре организирано/сплотено в рамките на екип.

Пет Яну 12, 2024 11:40 am
Профил WWW
Аватар

Цитат:
Могат да направят качествен масов продукт, но не искат...

могат да "направят"(в кавички) много "чудеса", но им пречи социалистическото, номенклатурно и бюрократично мислене (червените капиталисти)

Пет Яну 12, 2024 11:45 am
Профил ICQ
Аватар

Дааа, дааа, дааа, слушал съм го съм тоя албум: Мога да съм 20 годишен, интелигентен, висок, строен и рус милионер, със сини очи, в чудесно здраве, но не искам...

Пет Яну 12, 2024 11:51 am
Профил
Аватар

не че не искат - велможата не дава... в някой случаи - партиния секретар

Пет Яну 12, 2024 11:54 am
Профил ICQ

itso.t написа:
По-съществения въпрос, който съм задавал в друга тема в която сме обсъждали чайника: Кога за последно си закупил или разглобил китайски продукт (не Панасоник сглобен в чайник), разгледал си го, и от устата ти се е откъснало спонтанно: "еб@ти готиния чарк"? Ако има такъв продукт, какъв е бил той? Интересуват ме конкретни данни - производител, модел, ако има ревизии, коя?
Въпросът не е само към теб. Ако Миро или някой друг прочете въпроса, също може да отговори.
Фенове на китайските бангии, вие сте?! :D

Човек ти живееш в някакъв черно-бял филм, където нещата са или "уаоо" или "пълен боклук"...

За толкова години как не можа да схванеш, че китаецът няма за цел да накара чайнето ти да увисне? Китайските стоки са с най-най-различно качество. Има и по-хубави има и по-лоши. Но качеството не е самоцел, в смисъл никога няма да тръгнат да произвеждат нещо само защото е по-по-най. Правят неща, които се купуват.
Аз лично купувам доста китайски неща, просто защото съотношението цена/качество е най-добро. Слънчогледите ми са китайски, инверторите са китайски. И за сведение не съм ги отварял и не искам да ги отварям, защото ако се наложи това ще значи че или са ме прецакали с гаранцията или по-лошо. И електричка също бих предпочел да е китайска, защото рендето ми е по технологии от миналия век и на цена на която в Китай може да се купи къде къде по-съвременно и по-добро животно. Уви, не знам как да я докарам от там.
Но по отношение на качеството... ми да чукам на дърво, каквото съм очаквал долу горе това получавам. Не е еднозначно, примерно като видиш една система на Хуйвей, като почнеш от опаковки, конекторчета, кутии... ми не само че нямам никакви забележки, ами даже далеч надмина очакванията ми. От друга страна чисто софтуерно зареждачката дето купих от тях е на ниво по-зле и от най-лошото качество, което може да намериш в алиекспрес. А том може да намериш много ниско качество. Същото е и по отношение на колите им. Е HCL дето хвали BYD - да имат уникални неща, обаче имат и уникални издънки. Може и да е нормално, детски болести има при всяко производство. Но така или иначе факта си е факт. Тая марка е сред най-неодобряваните в Китай и сред най-продаваните едновременно.

Най-същественото за нас не е качеството. Проблемът е в мащабите и не само мащабите на производство, а и изобщо на правене на бизнес. Китай се опитват да създават условия за бизнес и за развитие на технологии. Специално в автомобилостроенето и още по-специално електричките привлякоха всичко което може да се привлече. Като започнеш от обработката на ценните метали, на графита за аноди и катоди, на самите батерии, на производството на преси и машини за производство и не само производство, ами научните институти, специалисти. Всичко е в Китай. Не случайно фирми като Хуйвей като Xiami и куп още други почват от НУЛА и на втората година произвеждат и продават коли. Това просто няма как да го постигнеш никъде другаде, дори да имаш парите на Тесларов. Затова дори и западни компании предпочитат да работят в Китай. Е дето си говорихме за автопилоти, ами за да го разработиш на запад трябва да инсталираш всичките модули и колата ти ще заприлича на коледна елха, а за да обучиш моделите ти трябват стотици и хиляди коли. Физически е просто трудно и сложно да го организираш на запад. Докато в Китай това се случва бързо и безпроблемно. Не случайно там ги правят нещата и не случайно там има автопилоти отдааааавна. В десетки градове имат вече автобуси без шофьори и т.н. В САЩ опитаха с роботакситата, едно такси влачи един пешеходец и приключиха с експеримента. До там бяха.
Та така тая индустрия западът е изтърва... За някои от вас това е голям прас. И без друго не щете електрички. Няма лошо, но технологията си е технология. И макар не всичко да е цветя и рози, просто някои неща няма как да ги постигнеш по друг начин. Примерно сещам се сега за новото бюджетно Volvo EX30 май беше модела. Като чуеш марката и си представяш брониран танк, да китайците гледат да запазят традициите, но думата беше за технологиите... Ами това малко танкче има по-добро ускорение от Ferrari Enzo. Както и повечето нови електрички, но просто за Volvo изглежда най-странно. Та както се казва опитай се да осъзнаеш мисълта, припомни си как изглежда ферарито, представи си как му настъпваш педала до ламарина и как някакво бронирано тракторче те изпреварва.

Пет Яну 12, 2024 12:37 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:
Човек ти живееш в някакъв черно-бял филм, където нещата са или "уаоо" или "пълен боклук"...

Не Миро, ти четеш или разсъждаваш черно-бяло.
Лошо направени продукти вероятно всички сме виждали. Масови продукти които не блестят с нищо, също.
Аз питам за третия вид - нещо което да те впечатли. Да кажем с функционалност И изработка? С някоя брилянтна идея И изработка.
Ако се затрудняваш да отговориш, може да го направиш като кажеш "не съм виждал". Като опция може да добавиш, "никой не е виждал". Като втора опция: "не вярвам някой да види някога". :D

miro_atc написа:
...Ами това малко танкче има по-добро ускорение от Ferrari Enzo. Както и повечето нови електрички, но просто за Volvo изглежда най-странно. Та както се казва опитай се да осъзнаеш мисълта, припомни си как изглежда ферарито, представи си как му настъпваш педала до ламарина и как някакво бронирано тракторче те изпреварва.

Това е чудесен пример за черно-бялото ти мислене в някои отношения.
За 128-и път: автомобилът не е само конски сили, тъч и дупка за ЮСБ.
Щото тоя филм съм го виждал преди да има електрички - Мицубиши Ево срещу Ламбо Авентадор. Мицубишито спечели някакво моментно предимство. Ламбото все още е ламбо - и като цена на вторичния пазар и като имидж и технически. Не много след случката якото Мицубиши се счупи. Вероятно Ламбото все още се движи безгрижно.
Накратко - това са алабализми и евтини трикове за хората които са се качвали единствено на 1.6i и 1.6TDi (без чип). Няма разумен човек който да се литне по тия лапешки глупости.

А по въпроса за китайските технологии... Все споменаваш, че вече били "у космоса". Моля те дай конкретен пример кое е това с което са блеснали, а големите все още не могат да направят. За тъча и дупката за ЮСБ казах, затова ги прескочи ако си имал предвид подобни "важни" "екстри".

Пет Яну 12, 2024 12:59 pm
Профил

itso.t написа:
Аз питам за третия вид - нещо което да те впечатли. Да кажем с функционалност И изработка? С някоя брилянтна идея И изработка.
Ако се затрудняваш да отговориш, може да го направиш като кажеш "не съм виждал". Като опция може да добавиш, "никой не е виждал". Като втора опция: "не вярвам някой да види някога". :D

Аз ти отговорих вече. Почти всички продукти на Хуйвей ме кефят. Казвам почти всички, защото да не споменавам пак зарядната им станция...
В това число и на телефоните им бях голям фен, жената още кара с първия им PRO с лейките и не мога да я убедя да го смени.
Не казвам, че на света няма други качествени производители. Някои харесват Айфони примерно. Но в случая питаш за китайски неща, които да ме впечатляват. Да впечатляват ме с качествена изработка, толкова качествена че досега НИКОГА не ми се налагало да отварям или ремонтиран техен продукт. За съжаление вероятно някой ден може и да ми се наложи...

miro_atc написа:
Това е чудесен пример за черно-бялото ти мислене в някои отношения.
За 128-и път: автомобилът не е само конски сили, тъч и дупка за ЮСБ.

Или ти не можеш да ме разбереш, или аз теб...
Моята теза е, че нещата не са бинарни - става, не става. Аз виждам много показатели. Виждам ускорение, виждам конфорт на возене, виждам и УСБ ако щеш (макар че УСБ-то го слагат навсякъде), виждам колко ми струва и колата и горивото, виждам поддръжката... гледам много неща. И ако си забравил имам 2, всъщност 3, че и повече ако сложа фирмените. И забележи че не всички са електрички. Виждам и силните и слабите страни на всяка технология. И никога не съм твърдял, че едното е "уао" а другото не. Изобщо това сравнение тип пишкомерене за мен е глупост. Нито те карам да си купуваш електричка, нито да си продаваш ДВГ-то, нито нищо.
Ако нещо съм предубеден това е по-скоро по отношение на бъдещето на различните технологии. Защото в момента електричките все още имат и недостатъци като покупна цена, като пробег и т.н. Но чисто технологично тези неща са в процес на развитие. В момента в който пробегът мине поне 500км и цената падне още едни 50% аз не виждам за какъв чеп ще ми трябва да поддържам ДВГ. Освен ако не запазя голфа, щото той след още някоя година ще влезе в графа колекционерска рядкост ;-)
Подобно е отношението ми към Китай. Единствената разлика е, че ако при EV бъдещето е практически неизбежно, то за Китай все още може да се промени. Може да си спретнат цветна революцийка, може запада да се реформира в положителна посока. Нищо не е сигурно. Но ако нищо не се промени, то дупката за УСБ-то ще ни е последна грижа.

Пет Яну 12, 2024 2:12 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:
Или ти не можеш да ме разбереш, или аз теб...
Моята теза е, че нещата не са бинарни - става, не става. Аз виждам много показатели. Виждам ускорение, виждам конфорт на возене, виждам и УСБ ако щеш (макар че УСБ-то го слагат навсякъде), виждам колко ми струва и колата и горивото, виждам поддръжката... гледам много неща. И ако си забравил имам 2, всъщност 3, че и повече ако сложа фирмените. И забележи че не всички са електрички. Виждам и силните и слабите страни на всяка технология. И никога не съм твърдял, че едното е "уао" а другото не. Изобщо това сравнение тип пишкомерене за мен е глупост. Нито те карам да си купуваш електричка, нито да си продаваш ДВГ-то, нито нищо.
Ако нещо съм предубеден това е по-скоро по отношение на бъдещето на различните технологии. Защото в момента електричките все още имат и недостатъци като покупна цена, като пробег и т.н. Но чисто технологично тези неща са в процес на развитие. В момента в който пробегът мине поне 500км и цената падне още едни 50% аз не виждам за какъв чеп ще ми трябва да поддържам ДВГ. Освен ако не запазя голфа, щото той след още някоя година ще влезе в графа колекционерска рядкост...

Донякъде съм съгласен с теб, но... Електричките са новост, което значи, че "електропарка" също е нов. Дай им малко време да се амортизират и да започнат да се чупят за да се види реалната стойност на поддръжката им. Това е едната страна.
Другата - имам приятели с автосервизи. Като стане въпрос за EV, не пропускам да ги избъзикам какво могат да направят по подобно МПС. Е какво...? Накладки, дискове, шарнирче, носач, крушка за фар, и май толкова. Тенекеджийските занимания са отделна тема.

При познат тенекеджия имаше за ремонт Томахавка, та имах възможност да я огледам не само външно. Ами кола като кола.
Ама пичът го беше страх да се развихри с флексове, телоподаващи и останалия набор инструменти...
Та въпросът с поддръжката е по-всеобхватен от това което се вижда на пръв поглед. Да, ще се появят и подходящи сервизи. Въпрос на време и пазар е. В началото ще са единици, и за "бай Некой" ще е със записване и ще се чака ред...
Както и да е... Да му мислят тия с електричките... :mrgreen:

Пет Яну 12, 2024 2:35 pm
Профил

itso.t написа:
Както и да е... Да му мислят тия с електричките... :mrgreen:

Аз го писах вече, но пак ще повторя че важните модули в една електричка като двигател, батерия и инвертори са модули, които не са предвидени за ремонт. В моя случай е още по-зле, тъй като силовата електроника е набита в двигателя. Хитрите французи са решели да спестят от индиктивности и за целта се ползват намотките на двигателя. Така че всичко е вътре в кожуха и не е предвидено да се ремонтира НИКОГА. Не че няма ентусиасти... има много клипове в тубата, но определено не е по силите на типичен сервиз. А и то не е само да успееш да го отвориш или да намериш схема. Без резервни части упражнението не е особено практично.
Като вземеш предвид темпа на развитие на технологиите и това, че един модел се произвежда най-много година-две, а нуждата от ремонти както при всички коли е доста след това. По тая причина и аз все пак се спрях на европейски производител, не че имах друг избор де...
Та така... ремонти и да ми се наложи едва ли ще правя. Най-много нещо по окачването, там е ясно. Дискове и накладки също не планирам някога да сменям, забравяш че говорим за електрички. Ако го докарам до смяна на накладки ще черпя, обещавам! :-)
С две думи уве стандарт. За щастие статистиката показва, че повечето изкарват по 10-15 години. Ако съм сред късметлиите - ОК, ако не... хвърляме и следващата ;-)

Пет Яну 12, 2024 3:42 pm
Профил
Аватар

:)
https://9gag.com/gag/aPg5jGG

Пон Яну 15, 2024 12:46 am
Профил ICQ
Аватар

Попаднах на рекламен клип на EV Мерцедес. Миро се оказа прав. Отчайващо изостанали са...
https://www.youtube.com/watch?v=0k1tbf8muMc

Пон Яну 15, 2024 10:34 am
Профил
Аватар

:)
TheWizard написа:
тези май ще си сменят индустрията: гейминг или анимации

(от предишната страница)

Пон Яну 15, 2024 10:42 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 2474 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 165  Следваща