|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 5:15 pm
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30685 Местоположение: София
|
 Re: EV
|
| Сря Яну 17, 2024 11:14 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Така и не разбрах - електричките могат ли да запалят с дърпане или с бутане ако им падне акумулатора? 
|
| Сря Яну 17, 2024 11:31 am |
|
 |
|
d_jelev
|
Е това нали го пратих вчера? И Миро отговори подобаващо. Аз не съм против, а напротив, за съм и ще си взема електричка, въпросът е кога, и коя. Но няма да е грозна Тесла, отвртатителни са ми. И ми е пределно ясно, че това ще ми е колата за от село до село. ако тръгна от единия до другия край на страната, ще е само на бензин. В допълнение към тази новина за зареждането в студено време - не знам дали е съвпадение или чисто моя спекулация, но Теслата, която стои да моята кола на външния паркинг пред къщата не мръдна оттам последните 20 дни. А последните 20 дни температурите бяха под минусовите дори по обед. Имаше сняг, имаше и безснежие, но температурата държеше здраво под нулата. Аз обикаляхй с колата ежедневно и без да знам или разбирам, колко ми е ефективен двигателя на хибрида - парното ми прави сауна в рамките на 5 минути, след като е било също минус вътре. Ама Теслата стоеше там 20 дни, а тоя дето я има, го знам, че пеша до селският маркет, дето е на 500 метра от нас, не ходи. От два дни температурата скочи, вече е над 5°, и гледам, днес Теслата я нямаше отпред.
|
| Сря Яну 17, 2024 2:35 pm |
|
 |
|
Bai Ui
|
Преди време споменах че проблема с ограничения преход на електричките може да се реши с ремарке с допълнителни батерии, което може да се наеме по зарядните станции, ето че идеята е реализирана: https://europe.autonews.com/blogs/frenc ... ange-angst
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Сря Яну 17, 2024 3:08 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Това си е направо за хумор
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Сря Яну 17, 2024 3:20 pm |
|
 |
|
Bai Ui
|
Идеят не е лоша, ремаркето може да не е с батерии а горивни клетки или генератор с ДВГ, така може да направиш от електричката хибрид. Аз лично си ползвам колата за извънградски пътувания около 10 пъти годишно, това е отлично решение за малките градски електромобили.
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Сря Яну 17, 2024 3:31 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Ами не знам... Последният път когато е имало подобни ремаркета е било да се носи допълнително сено за коня  Бяхме го минали това ниво.
|
| Сря Яну 17, 2024 3:59 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Тоя пич прави тестове - 1000км в Норвегия и Швеция, където зимата не е за къс ръкав... Има над 100 теста и видиа. Някои от тестовете са му при -25С средна температура. При тая температура даже и си позволява да спи в колата... Аз не бих рискувал, ама той си знае. Интересното е друго... при тая температура мисля че беше с XPENG теста консумацията му беше 3.8kW. В случая за тая кола не беше кой знае какво - спа 4 часа и батерията клекна с 16%, но ако беше с кола с по-малка батерия щеше да се събуди озъбен според мен;-) Тука е таблицата му с резултатите... Това май не са последните, ама няма значение. Общо взето рекордът му е 8.5 часа с ДВГ. С по-новите електрички или смяна на батерията го прави за 9 часа. При по-нормални отива на 10 и нагоре. Очевидно ограничението е времето на заряд, щото кара според законите и в държави където превишаването на скоростта е немислимо. Та да... с ЕV такива разстояния отнемат повече време, друг е въпросът кой би издържал да кара 1000км без да спре. На въпросът кога... В момента тече някакво смъкване на цените, както и подобряване на параметрите. Може да се каже, че за нова кола няма някаква разлика между парите за ДВГ и EV. Но има друг момент, че цените в Европа са меко казано надути. Примерно при някои марки разликата спрямо Китай е 2-3 ПЪТИ. Сега може и да има някаква разлика между BMW или Мерцедес произведен за европейския и такъв произведен за китайския пазар. Но каквото и да е разликата не мисля, че оправдава толкова голяма разлика в цената. Официалното обяснение е, че и тук и там има проблеми. В Китай има прекалено голям бум и свръх производство, съответно там производителите са принудени да пилят цени, че даже и да продават под себестойност. Както и да е... казвам това, защото се очакваше да се засили износа от Китай, съответно и тук конкуренцията да смъкне цените. В тоя смисъл аз не бих бързал да купувам нов автомобил, особено EV. Но тия дни пък излизат някакви новини, че Китай ще си преразгледа стимулите за EV. Te първоначално имаха бая големи субсидии, после ги смъкнаха до символични, но май смятат да ги връщат. Като в случая не е толкова важна субсидията за EV, колкото пречките да си купиш ДВГ. В много от градовете им вече е почти невъзможно да регистрираш кола с ДВГ. Та според новините тоя натиск щял още да се засили, тъй че до 3 години почти да убият ДВГ-тата. Което пък от друга страна износът им към Европа и други части на света няма да е така голям, както се очакваше. Поне в следващите 3 години, а след 3 години я камилата, я камиларя... На въпросът коя... Най-добре да я някоя, с която няма да мислиш за пробег или време на заряд. Колкото и да е банално, тия неща са проблемни. Аз не бих взел да кажем дърт нисан лийф дето я мине 50-100км я не. От друга страна при 400-500км пробег и особено ако зарежда до 80% за 15 минути, повярвай ми ДВГ-то няма да ти липсва изобщо. В тоя смисъл изборът е между LFP и NMC батерия. Има вече доста модели, които предоставят избор. Да кажем Volve EX30 - ако погледнеш LFP е с 20% по-малък капацитет и тежи също колкото по-голямата NMC. От друга страна обаче NMC гледаш да го зареждаш само до 80%, т.е. това че имаш 20% повече капацитет ще го ползваш 1-2 пъти в годината най-вероятно. А и си е нещо с което трябва да се съобразяваш. Докато при LFP зареждаш до колкото си искаш и не го мислиш, имаш и много повече цикли.
|
| Сря Яну 17, 2024 4:02 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
оня ден спирах на две бензиностанции по южната магистрала. на едната имаше непусната в действие АВВ станция - постаментче, станцийка в найлони и хоботи хванати с миши опашки. 3 хобота с 3 вида накрайника. тревичката около постамента си седеше и изглеждаше на много години, вероятно още не са изкопали за кабела.
на другата имаше 4 станции, пръснати из околността. загледах се само в едната. на табелката, общо взето, пишеше 80kW капацитет на заряд. не се загледах достатъчно с колко хобота е и колко коли едновременно може да помпи.
с бегъл оглед на хоризонта фиксирах мачтов трафопост. на око трафа беше 50kVA. дребен ми се видя за стотартка. та 4 станции по 80kW плюс самата бензиностанция... включваш електричката и падат бушоните и на колонките.
отделно - батерия от 100kW я пълниш до 90. зареждаш като падне на 20. т.е. трябва да напомпиш 70kW. което няма как да стане за по-малко от час. а може да има и опашка за контакта.
|
| Сря Яну 17, 2024 4:54 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Ами Дедо модата вече е 1000А@800V на хобот... Ние сме малко назад, най-добрата станция у нас е 300kW (Хюндай София). По Тракия има няколко по 150 и една 175 мисля беше.
И аз навремето се плашех, ама истината е че не е чак такава драма. Реално у нас ни трябват едни 10 станции в София, по 10 да кажем на всяка магистрала, абе сложи ги 100 общо в държавата. По 1MW да е всяка, това са ти 100MW. Не е малко на фона на 3-4GW, но не и толкова много. Още повече, че не са чак толкова претенциозни консуматори. Всичко е софтуер и ЕСО може за части от секундата да ги ореже на каквато си иска мощност. Не са и големи като единична мощност. Естествено не може да ги сложиш къде да е, но 1MW не е нещо нечувано. В миналото всеки един завод имаше такава свързаност, а специалните производство бяха и с по 2-3 независими трасета. Даже и сега като погледнеш примерно до нас парка (Свети Никола) е 170MW и продължава да расте. Тъй че има места, където може и стотици мегавати да закачиш ако трябва.
Ако има проблеми те ще са от безхаберие, а не от техническо или технологично естество.
|
| Сря Яну 17, 2024 5:33 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
По-скоро заменяеми батерии отколкото бързо презареждане....
|
| Сря Яну 17, 2024 9:46 pm |
|
 |
|
HCL
|
Ако си спомням правилно 10 до 90% беше малко над половин час на супер-чарджерите. Кофтито е ако трябва да чакаш, но ако имаш добро заведение където да си убиват времето хората си е добър бизнес
|
| Сря Яну 17, 2024 10:05 pm |
|
 |
|
Pif
|
Теслите нали са много умни и са проектирани от мениджери а не от инженери имат сериозен проблем със студеното. Не знам какво са икономисвали (предполагам акъл) но нямат реотан за батерията като нормалните коли. Въртят антифриза. Пускат паразитен ток през мотора и инвертора и разчитат, че те ще се загреят достатъчно за да може после антифриза да загрее батерията. Това с оня 8 пътен вентил дето толкова се фукаха. Резултата е ако си на студено - чакаш часове докато ти се затопли батерията защото първо се стоплят моторите а те също имат голяма площ и нямат термоизолация и охлаждат... А що се отнася до гигаватите - не е толкова лесен баланса. Инстант риспонса ни е само 30-ина мегавата и разчитаме на инерцията на роторите. Нямаме ПАВЕЦ да балансира а другите ВЕЦ-ове са малко. Та не е толкова просто да се сложат едни 500 мегавата тук таме. Като производствени мощности ги имаме. Май отдавна минахме 12 мегавата с ВЕИ-тата. Като балансиращи ги нямаме. А пазара се определя от тоя с парите. Проблемите са финансови и зависят от определени хора а не технически. Затова гръмнаха и Чаира. Сега ще прокарат още няколко стотин мегавата фотоволтаици с държавни пари и след това ще прокарат водород за няколко милиарда за балансиране защото какво ще правиш с толкоз ток и ... схемата е ясна.
|
| Сря Яну 17, 2024 10:20 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Въъъъглища. Трака-трака - страната по единия диагонал. Трака-трака - по другия. Няколко лопати кюмур, и отново - трака-трака... Досадното е друго - вместо да спреш в заведение което ти допада, си принуден да ползваш каквото има. И ако нивото му е ниско... все едно го няма.
|
| Сря Яну 17, 2024 11:26 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
_________________ main[-1u]={1};
|
| Сря Яну 17, 2024 11:49 pm |