|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 2:34 pm
| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
 Re: EV
Това го предполагаш или си го чул от ЕЖК ? Честно казано аз конкретно за тесли не съм се интересувал и не се интересувам. Но се интересувам от много други марки и досега не съм чул дори и най-скапаните марки да имат някакви ядове със студено. Няма такава, която да не може да стопли купе, или да не може да се движи със студена батерия. Проблемът е друг и го повтарям от много време - отоплението харчи страшно много. Имам личен опит с 4-5 марки и при някои просто ти се отщява да отопляваш купе. Примерно нисан лийф е пълна трагедия. Отоплението е на реотан и общо взето ако го включиш батерията заминава за нула време. Ако не го включиш пък и има влага се запотява предното стъкло и пак не става за каране. Затова пак ще кажа, избягвайте електрички с малки батерии, ако не знаете за какво става дума. При по-новите модели с NMC се изисква затопляне на батерията за бърз заряд. И затоплянето и бързия заряд предполагат дълъг път. Някак си няма логика да паркираш пред зарядната, да оставиш да изстине и на другия ден да искаш бърз заряд от раз. Предвид колко много и колко нагъсто са бързите станции не мисля, че е много логично да се прави подобна екстра. Тъй че ако това е проблемът, според мен не е проблем на теслите а на тоя идиот, който се поставя в такова положение. А за енергийната система - това с водорода, както и ядрения синтез, както и дядо Коледа няма да стане тия дни... Някой ден като направят тия технологии рентабилни - да, но засега е твърде, твърде рано. Имаме си далеч далеч по-смислени решения като ПАВЕЦ както казваш. Това със зарядните може и да е проблем, може и да е решение. Ако се остави на самотек, да - ще има проблеми. Но от друга страна ако тръгнеш да правиш баланс, то може да го правиш както с балансиращи източници, така и с балансиращи консуматори. Примерно аз лично няма как да си балансирам слънчогледите, нямам възможност за домашен ПАВЕЦ и т.н. Но мога да си управлявам консуматори като бойлери като зареждачки и т.н. Та пак от личен опит казвам, че добавянето на консуматори МОЖЕ да подобри баланса, без това да води до някакъв проблем. Сега, трябва да призная че това е решение повече за дневния баланс. За сезонния баланс поне на мен не ми помага кой знае колко. Но идеални решения няма. Въпросът е, че на национално ниво не се мисли достатъчно, там факторите са други както сам казваш...
|
| Чет Яну 18, 2024 11:35 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Миро, това е ясно и не е необходимо да го повтаряш. А ако трябва да бъда по-конкретен, описал съм тоя проблем още преди електричките да станат масови. Може би в някоя от многобройните теми за автомобили тук. Просто тия проблеми са били ясни предварително. Е, все още чакам клипове как се шофира електричка с ушанка, а предния прозорец се забързва с мопа за под, но и това е въпрос на време да се появи или да попадне в полезрението ми.
|
| Чет Яну 18, 2024 1:09 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Ами все още се предлагат и такива "коли"... Но трябва да побързаш с чакането, щото стават рядкост. Щом за моята не е голям проблем, а аз както знаеш карам нещо, което е на границата между кола и "кола" 
|
| Чет Яну 18, 2024 1:26 pm |
|
 |
|
Pif
|
Нямаме си. Ликвидираха го. Сега ще го заменят с водородни централи. Никой не се интересува от техническите проблеми. Едната от идеите за баланс на мрежата е да се намаля мощноста на уличното осветление с 1-2-3%. Напълно незабележимо но няколко мегавата ще могат да се спестят при нужда. Отговора беше: Пазара се определя от финансови интереси. Всеки иска да продава повече. И тези с парите определят пазара и целия биенес. Не зависи от никой от нас какво ще стане с Чаира. А печките на електричките ме подсетиха за времената като карах трабант. Зимно време. Кучи студ -10. Опитва се да вали нещо като сняг / лед. Трабанта без парно. Аз пътувам от СтЗ към Сф. Карам на отворен прозорец защото ауспуха вкарва пушек в купето. И за отопление си бях взел малко газово котлонче. Спирам в аварийната, със запалка подгрявам бутилката, тя пуска газ, запалвам я и на пламъка топля половин тротоарна плочка. После загрятата плочка я слагам под котлончето за да го държи топло за да има пламък и да се топля колкото и минимално да е и продължавам. И карам с 60-70 защото при повече студа от прозореца направо ще те отвее. След 15-20 минути - повторение на процедурата с подгрева. Първо котлонче, после плоча и накрая купе.
|
| Чет Яну 18, 2024 6:13 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Е първата ми кола беше ЗАЗ, без печка естествено... тъй че всички имаме спомени ;–)
Сега младите са се разглезели... парно та парно! То си има трикове. Едно време търсехме шахти, паркираш точно над шахтата и на сутринта палиш от раз, без значение минус колко е било.
|
| Чет Яну 18, 2024 6:25 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
Като искате да карате на студено - има кабриолети или просто отворете прозореца и спрете парното. Какви са тия транбанти и т.н. Между другото - кабриолет електричка има ли вече, сериен?
|
| Чет Яну 18, 2024 8:47 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
не знам за парно ама заради 1 тон батерия, такива икономии (от останалото) са направили, че... майка плаче ps https://twitter.com/historyinmemes/stat ... 5125305546
_________________ main[-1u]={1};
|
| Чет Яну 18, 2024 10:30 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Мноооого смешно. Лесно ви е на вас в топлите стани. А ние тук зъзнем...
|
| Чет Яну 18, 2024 11:20 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
[quote="TheWizard"]1 тон батерия, такива икономии (от останалото) са направили, че... майка плаче/quote]
Ъ? Аз много бих искал 1 тон батерии, но няма такива. Пък и да имаше цената щеше да е тон злато...
За сведение първото поколение, демек моето са по 160Wh/kg. Но няма коли с повече от 60-70kwh. В момента има и над 100kwh но новото поколение е 250wh/kg тъй пак не са по-тежки. Интересно колко много хора се връзват на глупости. Гледах и доц. Сарийски как повтаря като папагал една статия колко много вредни били EV щото заради тежестта гумите им отделяли милион пъти повече частици. Уж умен човек, а говори без да мисли.
|
| Чет Яну 18, 2024 11:48 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
Кооо...вече няколко седмици клоним към -20...с кратки прекъсвания до нулата. Не съм видял закъсала електричка тази година...а преди имаше.
Последна промяна Grubi на Чет Яну 18, 2024 11:57 pm, променена общо 1 път
|
| Чет Яну 18, 2024 11:56 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
1000 lb = 453.592 kg демек 2 иляди са къде тон
|
| Чет Яну 18, 2024 11:57 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
къде го видя тоя тон аз не разбрах, тройките са с по 500 кила, ама са с LFP и според мен си струва някое кило отгоре. Това, че някои имали и по тон батерии... ми сигурно имат. То някои правели и по над 1000км пробег, ако вярваш на слухове. Въпросът беше дали някога си се качвал на кола с "къде" тон батерии и си забелязал "такива икономии.. че майка да плаче"? Или само си споделяме поредното журналистическо творение 
|
| Пет Яну 19, 2024 11:46 am |
|
 |
|
itso.t
|
Че не са ли такива всички електромобили? Досвидяло им се да сложат ДВГ и завинтили не'ква евтина моторетка, с тъч от али-експрес...
|
| Пет Яну 19, 2024 11:51 am |
|
 |
|
TheWizard
|
това е HMI-IoT часта на мой прототип на зареждачка ( просто ме мързи да пусна платката ) та, това че плямпам чат пат "глупости" не означава, че не съм запознат с EV простотиите 
|
| Пет Яну 19, 2024 2:09 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
|