|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 7:04 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 Износ на стока за ЕС
Абе удари ме следния проблем. Трябва да се проводят за Франция, известно количество машинки.
Става въпрос за 12 кашона по около 5 кила единия. Електроника.
Никога не съм се занимавал с износ на готова продукция. С какво да започна, че нещата са ми много мътни: спедитори, митници, застраховки...
Мога ли да ползвам директно посредник някакъв?
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Сеп 26, 2006 10:55 am |
|
 |
|
3aek
|
регистрираш се в Митницата, хващаш една агенция да ти попълни документите и ги подаваш на гишето
в зависимост колко е скъпа стоката и колко бързо искаш да иде има куриери, авто и аеро транспорт.
60 KG TNT имат една услуга door-to-door AIR CARGO за няколко дни ще е във Франция и няма да ти отрежат главата
|
| Вто Сеп 26, 2006 1:24 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
не ща да те плаша, ама по-добре е да изчакаш до нова година...
по сегашния закон митницата има право да си иска каквото си иска. дори и несвързано със стоката (например кръщелното на баба ти, заверено от папа йоан павел).
в този дух мога да ти искат: калкулация за цената (чаркове, труд, наем, развой), като всяко се доказва със съответната фактура. примерно всички фактури от комет, с които си закупувал транзисторчета и съпротивления, всички фактури и митнически декларации, с които си си внесъл чаркове (ако има такива), фактура за монтаж, фактура от ВиК за водата, скоято си измил платките, договор за наем на производствено помещение (ако помещението е твое, трябва да слкючиш договор със себе си: цецо дава под наем помещение от 10кв.м на цецо за 1лв на месец), списък на хората, които са работили по изделието, евентуално дипломите им и платежни за внесени осигуровки.
като ти знам апаратурите, като нищо можеш да влезеш в "оня списък" за стоки с възможна двойна употреба. имай предвид, че там нещата могат да се извъртят така, че и пироните подлежат на контрол: с пироните се коват бараки, в които спят войници, които може да носят калашници, с които може да се стреля. във всички случай, ако е по-засукано, митничаря може да ти поиска писмо, че няма нужда от писмо, което се вади също толкова бавно/скъпо като другото писмо. ако все пак попадаш в спъсъка... откажи се. трябва да попълниш една камара формуляри, както и твоя контрагент в ЕС: за какво ще се ползва, къде, кой точно ще натиска копчетата и т.н. включително, ако това изделие се влага в друго - и за него се попълват формуляри и т.н. докато се напълни матрьошката.
не знам в духа на безловността, дали няма да ти поискат някакъв документ, че си платил на накой да изкупи излязлата от употреба твоя апаратура. през това още не съм минавал.
мен за едно импулсно преди 2 години ми разказаха играта: колко грама е медта в намотката на трафа, колко деветки е, ами тия ферити, зашо си си ги купувал от епкос, ами клиента в какво ще го слага този захранващ блок (беше контролер), ами контролера в какво ще го слага, ами машината в каква фабрика ще работи, ами фабриката какво ще произвежда, ами бистквитите кой ще ги яде (беше някакъв контролер за пакетажна машина, която в конкретния случай трябваше да е част от поточна линия във фабрика за бисквити)...
ако китайците работеха по тези правила, нямаше да са заплаха за никого.
като краен вариант може да ги оформиш като временен износ, и след нова година да се преоформят. но и това е една епопея... в митницата и викат "активно усъвършенстване", а според мен е "ефективно размотаване"
|
| Вто Сеп 26, 2006 7:09 pm |
|
 |
|
FiTTiLA
Ранг: Професионалист
|
 Re: Износ на стока за ЕС
Цецо, трябва ти батко още декларация за двойна употреба, ако си нямаш ще ти трябва около месец, абе това май ти го казах като се видяхме, ама нали ми знаеш текущо зора  , май съм забравил.
П.С. Имам един приятел, ще го питам да ли се занимава с износ, той обикновенно удря едно рамо като закъсам  .
Последна промяна FiTTiLA на Вто Сеп 26, 2006 11:21 pm, променена общо 1 път
|
| Вто Сеп 26, 2006 11:19 pm |
|
 |
|
asp
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Фев 22, 2006 6:27 pm Мнения: 376 Местоположение: plovdiv
|
Пробвай да ги изнесеш като мостри или подаръци. Разбиваш ги на повече кашончета и ги пращаш на леля Джуджа от франция. Тоя номер съм го правил преди но ми е мътно за конкретни примери. Става през митническа поща или през куриерска фирма. В крайна сметка 1 митничарка се заяде че 1 апарат 8кг не струва 5 евро / фиктивна стойниост за митнически цели/ щото толкова били джапанките и направихме временен внос след което се отказахме от метода. Но за еднократно може да стане.
|
| Вто Сеп 26, 2006 11:19 pm |
|
 |
|
plameniv
|
Ами като гледам до 01.01.07 човека еднократно ще ги изнесе
След това много разправии ще му отпаднат 
|
| Сря Сеп 27, 2006 9:05 am |
|
 |
|
3aek
|
това е доста глупаво, защото де-факто не може да се регистрира износ по този начин и при една проверка ще помислят че машините ги е продал в България и ще му начислят 20% ДДС служебно
|
| Сря Сеп 27, 2006 5:41 pm |
|
 |
|
asp
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Фев 22, 2006 6:27 pm Мнения: 376 Местоположение: plovdiv
|
Не съм икономически грамотен до толкова че да коментирам това с ДДс то. Но вярвам че е решим проблем ако машините не са в сивата. Ако са в сивата боли го. А иначе ний внасяхме така апарати ремонтирахме ги и ги връщахме на клиентите.
|
| Сря Сеп 27, 2006 10:21 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Мамка му, стоката трябва да излезе до месец, два най-късно. Работата намирисва на посреднически (под масата) услуги май. Аман, то за мен накрая нищо няма да остане бе.
Много скъп транспорта бе. TNT ми оферират 1100 кинта за 60 кила. Fedex и те там, UPS не смея и да питам. На мен не ми трябва да ходят за 2 дена, и за 10 дена става, ама да стигнат.
Абе Дедо, мислиш ли, че след 2007 тоя проблем няма да го имаме ако пращаме из ЕС? Не съм го проучил документално, ама едва ли ще ни пуснат европейците още отначало да им прескачаме митниците безпрепятствено, още от 1 януари.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Сеп 28, 2006 10:23 am |
|
 |
|
plameniv
|
 Hm
 |  |  |  | Цецо написа: Мамка му, стоката трябва да излезе до месец, два най-късно. Работата намирисва на посреднически (под масата) услуги май. Аман, то за мен накрая нищо няма да остане бе.
Много скъп транспорта бе. TNT ми оферират 1100 кинта за 60 кила. Fedex и те там, UPS не смея и да питам. На мен не ми трябва да ходят за 2 дена, и за 10 дена става, ама да стигнат.
Абе Дедо, мислиш ли, че след 2007 тоя проблем няма да го имаме ако пращаме из ЕС? Не съм го проучил документално, ама едва ли ще ни пуснат европейците още отначало да им прескачаме митниците безпрепятствено, още от 1 януари. |  |  |  |  |
Хвани някой автобус уговори се с шофьора бутни му 100 лв. и му кажи че пращаш подарък за еди кой си , накарай твойте хора да чакат на спирката автобуса и готово
|
| Чет Сеп 28, 2006 10:55 am |
|
 |
|
nickich
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Вто Ное 01, 2005 10:23 am Мнения: 704 Местоположение: Limerick, Ireland
|
Абе не съм много на ясно, може да пиша глупости ... не ми се смейте..  , ама не може ли да ги натварите в 1- 2 коли и да ги прекарате през границата нормално.... даже може да ги разглобите за да не се заяждат и като минете през граница да ги сглобите... 
_________________ "640 К са достатъчни на всеки за всичко." Бил Гейтс
|
| Чет Сеп 28, 2006 10:58 am |
|
 |
|
rumen
Ранг: Почетен член
|
Това което ти дават като цени е за самолет за един ден от врата до врата.
Със камион е 400лв.
Звънни им пак и им обясни че не държаш да е толкова бързо.
И да ти дадат ниската цена.
Забрави за федех.
Истината е ТНТ.
|
| Чет Сеп 28, 2006 11:18 am |
|
 |
|
3aek
|
услугата се нарича TNT economy express
по памет е 250 лв за първите 10 КГ след това по 2 лв за КГ т.е. 60 КГ ще струват към 350 лв както казва румен
|
| Чет Сеп 28, 2006 1:11 pm |
|
 |
|
HCL
|
Обади се и на DHL
www.dhl.bg
|
| Чет Сеп 28, 2006 3:27 pm |
|
 |
|
Syrius-B
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 2:48 am Мнения: 1248 Местоположение: София
|
 |  |  |  | Цецо написа: Мамка му, стоката трябва да излезе до месец, два най-късно. Работата намирисва на посреднически (под масата) услуги май. Аман, то за мен накрая нищо няма да остане бе.
Абе Дедо, мислиш ли, че след 2007 тоя проблем няма да го имаме ако пращаме из ЕС? Не съм го проучил документално, ама едва ли ще ни пуснат европейците още отначало да им прескачаме митниците безпрепятствено, още от 1 януари. |  |  |  |  |
Тук проблема ти е с нашите митници, не с техните
|
| Чет Сеп 28, 2006 4:01 pm |
|
|