Отговори на тема  [ 2475 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 165  Следваща
EV 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: EV
Ицо какво гледам аз според теб?

Имам си голф имам си ренде... Най-вероятно ще изхвърля голфа, не щото съм намразил ДВГ, а щото е дърт. И бутилката на газовото навърши 10 г. и след 2-3 месеца няма да мога да мина преглед. Иска ми се да имам резервна кола, ама просто много проблеми станаха. И с по-нова да я сменя няма смисъл. Я ми се наложи 2-3 пъти в годината я не. За толкова мога и служебна, мога и от приятели..
Тъй че колкото и да ми се иска друго ДВГ просто няма никакъв смисъл.
А за основна не бих си и помислил даже за ДВГ. Много пъти обяснявах защо.

Нед Яну 21, 2024 3:07 pm
Профил

TheWizard написа:
преди повече от 10 години е "видял" нещо полезно от бъдещето
( Ти какво видя тогава? )

Преди 10 нищо... Преди 4-5 години съдружника ми си взе първата "електричка" (Нисан лийф). Тогава хич не бях възхитен. Тя колата не е лоша, ама като нямаш пробег си е като недвижима собственост...
Но после видях и други и се убедих, че има електрички и електрички. И технологията не е само гол оптимизъм като студения ядрен синтез.
Тъй де не съм видял нещата преди да се случат, затова ми е малко трудно да разбера хора, които са видяли потенциал на хартия предварително, а следварително не виждат постигнатото на практика.

Нед Яну 21, 2024 3:41 pm
Профил

nik написа:
пифче, дете грешка на природата... айде като си просиш пак внимание да те питам...
значи целия ти опит с чисти електромобили е сбирщайн от каквото си намерил на скрапа?
като имат толкова недостатъци - каза ли им на хората на които си ги продавал тия таратайки? или тогава нямаха недостатъци и само ги хвалеше?
а дали батерията ще свърши 1км преди да се прибереш ако имаше правилно отчитане на енергията?
а дали щеше да свърши на 1км преди да се прибереш ако имаше резерва от 20км както правят скапаните тесли?
само не казвай че на тия гаражни сглобки целия пробег е бил 20км и не си оставил никаква резерва...
теслите може да са скапани ама поне имат прилично отчитане на енергията и оставащия пробег

и въобще не разбирам защо мен намесваш между брътвежите си в тема за електромобили? или путин пак ти пречи да се аргументираш?
като се имаш за големата раута, айде дръж се като голема раута, стига се излага като малко дете което се тръшка по земята да изпроси внимание от майка си... не съм майка ти, стига рева :D
незнам колко си приличаме с миро (ако въобще има някаква прилика) ама вие зомбираните сте като по калъп правени... и на акъл и на лафове, и на маниери, и за всичко путин ви виновен :D

ник, няма нужда да скачаш на "дограмаджия" като ущипана ученичка хваната по бели гащи - то си ти личи, че ти се разминава самочувствието с покритието и без това. Не е срамно да си "дограмаджия", карай го по кротко, нито е срамно да не си удачник, пълно е с такива. Да видим дали сега ще започнеш да обиждаш персонално ... току виж ме изненадаш и преглътнеш истината.

Нед Яну 21, 2024 4:57 pm
Профил
Аватар

идеята за Тесла моторс е от "сбирщайн" също...
грешката/неуспеха на Пиф е че не е намерил бъргарския Мъск ( това няма как да се случи в БГ по това време, то и сега е много невероятно )
до колкото си спомням за теслата - единия е инджинер другия финансист, после намират Мъск...
горната комбина е същата като Гейтс/Ален

Нед Яну 21, 2024 6:05 pm
Профил ICQ
Аватар

теслѝте имат към 40 известни варианта на батериите си.
явно се учат в движение - сменят компановки, охлажадане, доставчици, въобще - всичко. и го правят за сметка на клиента - за какъвто и да е дефект в батерията, отговора е нова батерия.
въпросните 4 жички на пифа наистина ги има в една част от батериите. там алуминиев пад се бондира с алуминиева жичка към медна площадка на гъвкава платка, дълга повече от метър. това е за BMS, не е по силовата част. и понеже явно са очаквали проблеми, сложили 4 паралелни жички. обаче се случва и четирите да се откачат, най-често в геометричния център на батерията. така, нещо с производствена цена части от стинката, става ремонтируемо са за стотици у.е., а официалния отговор е десетки хиляди у.е.
добре, че все още не са почнали да гонят по съдебен път разни майсторани, дето имат наглостта да отварят батерии и да поят жички вътре.

друг авангарден детайл е пиро-бушона за отсичане на батерията. задейства са при различни условия, често съществуващи само в главите на софтуеристи и/или адвокати.
та проблема е кой дава енергия за въпросното 'пиро'. има бушони с локална батерийка. направили са си труда да опънат жица да и мерят напрежението, но само толкова. и като минат някакви години, въпросната батерийка си заминава, BMS вдига грешка и реакцията е 'смени цялата (тягова) батерия'. в някои модели въпросния бушон са се сетили да го сложат в малко по-удобна ниша, достъпна отдолу, че да може да смени, стига някой да ти го продаде като чарк.

а ако возилото е претърпяло някакъв 'инцидент', или въпросното пиро отсича всичко, или на чисто софтуерно ниво се спъва каруцата до недвижима собственост.

---

въобще, електричките в момента са в щастливия си младоженчески период, както когато Отто е запалил първия цилиндър само с нафта, без свещ.
следват години на постепенно регулиране. първо ще е акциз върху горивото, после ще е акциз върху мощността на двигателя, после всяка батерия ще стане данъчен склад и транспорта на енергия трябва да се придружава от съответните документи за превоз и/или съхранение на енергия.

няма начин да не измислят и някакви регулации относно замърсяването (ЕМС?), където всички електрички ще трябва да се оборудват със супер-дупер филтри на точно определен консорциум

спойлер ад-блу:
измишльотина, задължителна за модерни печки на нафта. по същество е 32.5% воден разтвор на карбамид. ауспуха се превръща в химически тунелен реактор, при който се преобразуват азотните окиси до азот и въглероден двуокис. няма лошо, стига цената на въпросната течност да не е монополна, ремонта на каквото и да по тази система да не струва колкото бъбрек, и не на последно място - каквато и да е грешка в тази система ти издава предупреждение 'имаш 500км да си оправиш каруцата', след това каляската спира, напълно.

и понеже въпросната течност е основно вода, замръзва при ~-11С, по скоро се разслоява на слоеве с различна степен на кристализация. и по тази причина всичко по системата е с отопление - резервоар, помпа, тръбички. БМВ при проблем с резервоара го сменят целия (да кажем 4000 у.е.). разпръскващата дюза е над 800 у.е., нищо че е несравнимо по-елементарна от горивната. сензорите също за някакви хилки, че са и два. за по-прецизно усещане дали си налял 'оригинална' течност или хитруваш нещо.

по същество задното гърне е селективен реактор (химически, споко). нямам идея колко издържа, кога се сменя, още по-малко колко ще струва.

---

интересен момент ми заостри вниманието.
на токостанция плащаш (вероятно) каквото е влязло в инвертора, по електромер. обаче това не е баш, каквото батерията е усвоила, няма как да няма загуби.
та въпроса ми е има ли мерене/наблюдение/статистика какви проценти са тези загуби (платено-влязло, в киловати)?
отделно има и загуби влязло-излязло и излязло-усвоено.
за сега това не е изгряло в полезрението на счетитата/данъчните, но в един момент ще цапнат 'нормативно признати разходи' на 100км или на 100 килограмокилометра, да кажем 15kW/100km за двигатели под 100kW, горницата се облага с данък 'лукс'
щото в пушеща баничарка може да налееш 50 литра нафта, да я оставиш на двора за две години, и като ти притрябва - палиш и тръгваш. и тия 50 литра са си пак толкова.

не съм виждал анализи/измервания по темата - колко струва преноса на 100 кила на 100км в пари, и евентуално сравнение с печките.
примерно мама, тати, кака и батко, бебето с памперсите и кошчето, кучето, тръгват на море. единия пикае когато се сети, другия мрънка на 5 мин. 'кога ще стигнем', третия (с памперсите) е малко по-лесен, но си има негова периодика. а ако изтървеш кучето, после ще чистиш кожения салон и масажната седалка.

дори не ми се мисли каква взривоопасна смес са горните на самотен паркинг в дъжда или на пек за час-час и нещо зареждане.
като правило, за момента местата на зарядните приличат на душегубките, в които продаваха безбандеролни цигари в началото на демокрацията - нямат дори навес, да не говорим за пейчица, масички или катерушка. на мен лично не ми е ОК да те вали дъжд и да размахваш хоботи с по 400-600-800V в локвите, ама кой съм аз.

---

едно от хубавите неща при електричките е, че 'не можах да (я) запаля' е нормално събитие и няма отрицателна конотация за собственика.

Нед Яну 21, 2024 8:13 pm
Профил

Аз не знам как се разпределят заслугите между Мъск, инженерите, меринджеите и т.н.
Всяка компания има стратегия как да прави печалба, щото крайната цел на всички е печалбата. Разликите са в стратегиите. Примерно Волво са известни със сигурносттта. Съответно всички от тая компания се предполага да копаят в тая посока. Не става само шефа или само инженерите, щото инженерите може и да измислят нещо, ама шефа ако каже няма пари, това нещо няма да стигне до производство.
Та затова аз мисля, че е по важна стратегията и колективната работа. Не толкова способностите на самия Мъск. И в случая стратегията на тесларите е много по-различна. Те гледат много по-комплексно. Не само какъв продукт правят, ами и какви машини и какви заводи трябват. Включително и каквото трябва за да се ползва техния продукт. Примерно докато другите ревяха, че няма зарядни станции тесларите изграждаха станции. Първи почнаха с гигапреси и гигафабрики.
Сега чета Форд намаляли производството на електрическия Ф150, докато Тесларов тия дни почна да разширява завода си в Невада.

Нед Яну 21, 2024 8:35 pm
Профил
Аватар

"та въпроса ми е има ли мерене/наблюдение/статистика"
мисля(не съм сигурен за бързи чарджери) че колата мери и може да се вземат данните през PLC ... АКО знае как за модела :D
бързите чарджери мерят но дали дават данни ?!?
бавните ?!? изобщо не са чарджери а защита - чарджера е onBoard ... демек колата има данни

"супер-дупер" и сега има ... НЯКОЛКО "безполезни" сертификата за "сигурност"
( на точно определен консорциум :D )
преди заряд( EVSE connect - PLC mode ... демек бърз чардж, за бавния на кой му дреме )
да не би някой да ти източи личните данни през хобота :D

Нед Яну 21, 2024 8:42 pm
Профил ICQ

Естествено има мерене, даже немците ми направи впечатление, че мерят до 3-я знак. Показва се и на станцията и на приложението и фактурата...
Колите обаче по-старите показват само проценти и то едно към гьотере. Киловатите ги виждам само през сървъра и то само за последната седмица. И има някакво разминаване, но не съм хванал логиката. По принцип би трябвало да зависи от термопомпата, която се включва. Но съм хващал по-големи загуби без почти да се е включвала, така че не знам.

Нед Яну 21, 2024 9:26 pm
Профил

ДедоБоре написа:

спойлер ад-блу:

Малко офтопик, това в един момент ще се превърне в голям бизнес, Адблу масово се наложи при дизелите с излизане на Евро 6 (2014), тия резервоари, които спомена се сменят целите не само при BMW, обикновенно са капсуловани с всичката електроника, помпи, реотани, сензори и хардуер и смяната на цял адблу резервоар заради сензор за нивото например повдига някои въпроси като например какво правят фирмените сервизи с повредените резервоари, рециклирането им излиза скъпо а да изхвърлиш работеща система заради един сензор си е престъпление. В тубата има много клипове на ентусиасти, които си отремонтират сами резервоарите но това е свързано с пипане на ECU-то, което пък се прави с фирмена диагностика. Китайците вече излязоха с решения за инжектори и сензори, примерно при NOX сензорите които са комплект електронен модул и сонда се продава само сондата на 1/8ма от цената на цялата система (за Ситроен модул+сонда е около 200 паунда, само сондата е 30-40 паунда - наскоро се белосвах с такъв проблем), сондата е стандартен компонент с малки вариации при различните марки но обикновенно се използва един вид сонда при всички серии BMW, друг при PSA и т.н. нерядко се повреждат и електронните модули, дават грешка в комуникацията, но това, което деградира с времето и се нуждае от подмяна е сондата. При инжекторите положението е долу-горе същото, един и същи инжектор (с малки разлики във формата, тръбичката за течността и електрическия куплунг) се ползва при Волво, Форд, PSA и Мерцедес, но отпред на фланеца където става монтирането към гърнето има 1 или 2 пина, нещо като механичен код, който не позволява монтирането на инжектор от Форд на Волво, един флекс естествено решава проблема, но китайците продават инжектори без тези пинове за да не си усложняват живота. Споменавам всичко това защото може да е полезно за някои, по сервизите се напълни с пишман автомонтьори и търсенето на специалисти в тази област ще расте, първите автомобили с адблу скоро ще направят 10 години, старите дизели без адблу ще станат прекалено стари за подръжка, което означава че съвсем скоро новите дизели (нов внос :-)) ще доминират на пазара втора ръка.

Пон Яну 22, 2024 1:55 am
Профил
Аватар

сега да видиш като Русия, Китай и Северна Корея отменят регулацията с адблу - всички ще емигрират натам :) сори за офтопика.
лошото е...,че идва и Евро7, което дори производители им натъртиха че не е нужен в тоя момент, ако обаче ония тикви не разбират...
разбирам че в Брюкселско, Холандско, Френско, Немско е пълно с коли и камиони, но далеч не цялата Европа е с такава гъстота на каруци, хеле пък дизелови. Така че някой трябва да им набие в главата, че тия регулации трябва да се съобразяват с гъстота, дори и с локално време и т.н.

Но никой не ще да става Евродепутат...дори и ТоНи

Пон Яну 22, 2024 8:58 am
Профил
Аватар

Интересно дали депутатите (не само нашите) ползват електромобили за служебни автомобили, и ако не, защо?
Грееееетааааа, дръж!

Пон Яну 22, 2024 11:45 am
Профил

Подозирам, че в дъното на цялата тази патетична омотвация е яка лапаница - смяна на технологии, стандарти ... няма начин някой да не захлеби от всичкото това.

Пон Яну 22, 2024 12:00 pm
Профил
Аватар

Ами всичките инженери по двигатели с вътрешно горене започват да се чешат по главата - хем не ги искат, хем искат Евро7. Нашия голям шеф им го каза - така или иначе отиваме към електро, за чий ви е Евро7 - ще трябва да харчим пари повече там, което ще спира електро-то. ама ей на.

Та, цялата хранителна верига се храни...политици, бюрократи, журналисти, инженери и т.н. - кипи безмислен труд.

Пон Яну 22, 2024 12:37 pm
Профил

Тони му дреме на .....ако дойде време за бесене на депутати ще работя безплатно, иначе мераци няма, никакви за нищо.

Вто Яну 23, 2024 3:52 pm
Профил
Аватар

Изследване защо тежките електрически превозни средства в Европа не искали да имат сменяеми батерии (началото е на шведски, но иначе е на английски), 252 страници мисли по въпроса

https://vti.diva-portal.org/smash/get/d ... TEXT02.pdf

Вто Яну 23, 2024 10:29 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 2475 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 165  Следваща