Отговори на тема  [ 54 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Система за омекотяване на вода - мнения и препоръчки 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Система за омекотяване на вода - мнения и препоръчки
emilvtc написа:
За "магнитните" с постоянни магнити и с електромагнити омекотители някой може ли да прати сламка как точно работят?

Като магнитните наколенки. :idea:

Вто Яну 23, 2024 5:54 pm
Профил
Аватар

Еййй, супер идея даваш - домашна инсталация за светена вода. После се насипва в тарикатски малки шишенца и в амазон :)

Вто Яну 23, 2024 5:55 pm
Профил
Аватар

Не, магнитните наколенки помагат ;)
Даже ги завещах на някой, след като си оправих менискуса. А "оправянето" беше доста движение, но и до ден днешен си остава съмнението че доктора Ливайн ми е помогнал...
:Понеделни Магнезий, вторник...после Простамол, понякога Вагизан и пробиотици...да пАдлудееш...

Вто Яну 23, 2024 5:57 pm
Профил
Аватар

Едно е да ги слага бай Иван в къщата на село, друго е да ги монтират в жилищни и индустриални комплекси, където се гледа внимателно за какво се плащат пари. По същата логика ако застрахователните компании започната да покриват разходите за наколенките, най-вероятно има полза от тях.

https://www.nature.com/articles/s41545-020-0071-9#Sec29

Вто Яну 23, 2024 6:23 pm
Профил WWW
Аватар

Дойде ми мерачката, комплектована с кожено калъфче и с инсталирани батерии. За парите си е много добре (чудя се как успяват да ги продават такива неща, че и с печалба, и то на цената на празно калъфче).
Дава ми 33.4 ppm на водата вкъщи, което е под 2 grains, т.е. тоя TurboTAC явно ми върши прилична работа засега.

Вто Яну 23, 2024 8:45 pm
Профил
Аватар

Хм - значи малко пояснения за всички :)

Омекотетеля с йонообменна смола не маха варовика от водата - не и в прекия смисъл както си го мислите че изведнъж от водата изчезва калциевия карбонат - смолата сменя калциевия йон с натриев и става натриев карбонат. А той вече не е водо разтворим - става диспергирано вещество във водата. Ако има утаител се утаява като една кавяфа кал. След едно известно време йонообменната смола се насища с калций (съответно губи натрия) и затова периодично на определно количество вода се прави регенерация с натриев хлорид (най обикновена сол :) ). Сега точните химии не ги знам но е горе долу такава идеята.
Затова главите имат водомер - програмира се на какво количество вода да регенерира - това се смята на база твърдост на водата и за това се мери каква е твърдостта локално като се инсталира инсталацията. Повечето глави им се програмира и кога в денонощието да правят регенерация - примерно нощем в 2 часа когато никой не ползва вода. Регенерация на 20-30 кг. смола трае около 2 часа.
Главите не са никак просто нещо (особено истинските американски) - вътре е сложна клапанова система задействана механично от гърбичен вал. Има 7 клапана които се отварят в най различни комбинации и съответно вътре си има разни пътища между клапаните. По време на регенерация се отварят два байпасни клапана и водата минава директно.

Солта е хубаво да е на "хапчета" и е задължително да не е йодирана. Хапчета защото си насищат водата колкото трябва и си остават така. Готварската сол има опасност да се засмуче и да задръсти клапановата система.

Сря Яну 24, 2024 9:29 am
Профил ICQ

HCL, мерси за линка.

Сря Яну 24, 2024 9:53 am
Профил
Ранг: Новодошъл

miro_atc написа:
Vasseto написа:
Сега и не село съм сложил магнити от вискоговорители. Не съм мерил колко е твърда водата.

Това надолу в което отиват 3 тръби сондажче ли е? Нещо не схващам... освен ако нямаш и термопомпичка?

Другите 2 тръби са серпентина за термопомпа земя - вода. Сондата е с дълбочина 40м.

Сря Яну 24, 2024 10:00 am
Профил

Vasseto написа:
Другите 2 тръби са серпентина за термопомпа земя - вода. Сондата е с дълбочина 40м.

хм.. интересно решение. Аз съм си мислил да слагам термопомпа и винаги съм си го представял просто да ползвам водата от основната помпа и след топлообменик да я пускам да си тече в сондажа.
Иначе много добре изглежда шахтичката, при мен е истински бардак ;-)

Сря Яну 24, 2024 10:43 am
Профил
Аватар

Cekins написа:
Солта е хубаво да е на "хапчета" и е задължително да не е йодирана. Хапчета защото си насищат водата колкото трябва и си остават така. Готварската сол има опасност да се засмуче и да задръсти клапановата система.

Това явно е валидно и за миялните машини. Аз досега купувах най-евтината марка в магазина, която е доста ситна (обикновенна сол не става защото не е достатъчно изчистена от разни минерали) докато не прочетох в указанието на миялната, че е препоръчително топчетата да са по-големи.

А шахтата не само, че изгледа добре, ами сигурно излиза и доста икономично. Нашите на село излязаха по 1000 лева с доставката (30 км от града). Вярно, че едната имаше чугунен капак и подсилен таван да минава колата отгоре, но пак ми се стори сериозна сума за малко бетон с арматура. Чакълът допълнително

Сря Яну 24, 2024 11:02 am
Профил WWW

HCL написа:
Едно е да ги слага бай Иван в къщата на село, друго е да ги монтират в жилищни и индустриални комплекси, където се гледа внимателно за какво се плащат пари. По същата логика ако застрахователните компании започната да покриват разходите за наколенките, най-вероятно има полза от тях.

https://www.nature.com/articles/s41545-020-0071-9#Sec29

За наколенки незнам, но за гаранция на бойлер знам - наясно са че не работи омекотителя който изискват (парче тръба с лъскав етикет) просто е идеално извинение за да не изпълнят гаранцията на част от купените бойлери
Та най вероятно е удобно извинение и за застраховките

Сря Яну 24, 2024 11:52 am
Профил

Vasseto написа:

Какво представлява тази серпентина за термопомпа?
Как е направема?

Сря Яну 24, 2024 2:04 pm
Профил
Аватар

Преди 15-20 години когато слжихме първия омекотетил в Разград с баща ми сол на хапчета нямаше почти никъде - поръчваха си от турция да им носят. Сега я има навсякъде - явно омекотетилите станаха достатъчно масови.

За София мога да препоръчам една фирма : https://www.frenel.net/produkt-kategori ... dxEALw_wcB

Каката е много готина (като човек имам предвид :) ) Работили сме с нея и е много разбрана и отзивчива. Прави всички нужни излседвания + монтаж + настройка и т.н. Поне навремето нейните омекотители бяха с истински американски глави. Тази първата, за която споменах, още работи след толкова години - само водомерчето и се скапа и сега го караме на дни. То самото водомерче е една перчица с магнитче монтирана на втулка която се натиква на входа - има си точно място. Рид ампулата е от външната страна в слотче.

Сря Яну 24, 2024 2:06 pm
Профил ICQ

emilvtc написа:
Какво представлява тази серпентина за термопомпа?
Как е направема?

Серпентина с една витка. Тръбата е полиетилен 32. Пусната е до дъното и после се качва на горе. Затворена система и е под налягане, околo 2 bar. Като пусна термо помпата температурата на входа е към 15 гр, след 6 часа работа е към 10гр и там остава. Завъртам водата с помпа Wilo-Atmos PICO, която я пускам на 8W. Скоро си мислех да я сменя с по малка тръба за да може да стане 2 витки. Примерно полиетилен Ф 16мм. Но за сега проекта е стопиран заради други причини. С тръба Ф32 контакната повърхност е към 7,6 кв.м.

miro_atc написа:
хм.. интересно решение. Аз съм си мислил да слагам термопомпа и винаги съм си го представял просто да ползвам водата от основната помпа и след топлообменик да я пускам да си тече в сондажа.

Трябва входа и изхода на тръбите към сондата да са потопени във водата. Тогава ще можеш да превърташ водата с малко енергия.

Сря Яну 24, 2024 3:48 pm
Профил

От това, което си написал топлообменника е около 80 метра (40 метра сондаж * 2, като верочтно е малко по-къс (77м), защото водния хоризонт ти е на няколко метра под повърхността на земята).
С тези 7,6 кв.м. (32мм полиетиленова тръба) колко киловата топлинни термопомпа захранваш?
(не мога да преценя Wilo-Atmos PICO на 8W какъв дебит ще прекарва през серпентината)

С 8W да извличаш топлината от земята - това е супер.

Сря Яну 24, 2024 4:34 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 54 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща