Отговори на тема  [ 670 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 45  Следваща
Говорилня 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Говорилня
Н'бабане Гт'муан'га написа:
Абе не знам. Мен лично ме дразнят такива "скрити" послания. Защото без съмнение това е такова.

за съжаление на запад само такива "послания" и манипулации останаха, няма никакви изгледи да се връщаме към реалността... явно ще трябва да свикваме с новата версия на стария комунизъм и линията напартията

Пон Яну 29, 2024 3:10 am
Профил

Мнение Re: КАКВА Е ЦЕНАТА НА УСЛУГАТА ?
mitko_el написа:
Когато плащаш за работа, особено ръчно изработена, плащаш не само за използвания материал, но и:...
"

Всичко добре ако т.н. специалисти си гледаха съвестно работата и цената на услугата e прозрачна, примерно всеки специалист си слага цена на час и за извършване на определена услуга цената към клиента се калкулира цена на части + цена на труд. Напоследък обаче съвсем не е така, давам ти пример от автоиндустрията - тук в Англия смяна на масло и маслен филтър струва 160 паунда където и да отидеш - навсякъде сервизите си сравняват цените. Досега ги давах без проблем докато не разбрах че сервизите имат един или 2 вида масло - често 5W30 и 10W30 заради мекото време тук и слагат един и същи вид навсякъде независимо какъв грейд ти препоръчват за двигателя. При последното сервизиране на Тойотата на жена ми са прецакали болта за източване на маслото като са го презатегнали и ми искаха да платя допълнително смяна на казанчето въпреки че аз нямам нищо общо с повредата. Казанчето като част ми беше таксувано с 300% надценка, обикновенно струва 35 паунда те ми искаха 170 за смяната - 120 за частта и 50 за един час труд. Направих си една сметка и за смяната на маслото, примерно Ситроена на синът ми побира 3.5 литра синтетично 0W30, цената на свястно масло 5 литра е 18 паунда (Mannol - немско), филтърът - Bosch струва 11 паунда, отделно си купих екстрактор за масло - това е помпа, която източва маслото през отвора за щеката - 30 паунда и един накрайник 27мм за развиване на филтъра (6 паунда) и това е - сам си смених маслото за 1 час без да вдигам колата и да се тикам под нея и да давам грешни пари на тарикати. Както споменах бих ги дал, нямаше да се цапам ако всичко ставаше коректно, но за съжаление ако човек иска една работа да му се свърши както трябва се налага да си я върши сам в тоя държава.

Пон Яну 29, 2024 9:56 am
Профил

2015 правих гараж към къщата. Умувах за направа на канал (под каручката) , ма си казах , то вече сервизи навсякъде , каруците сложни , за чии ми е ? Ама бистрихме темата с приятел(на ракия) , та човека каза , прави си канала... Добра идея , колко работа свършихме (и греда с лебедка под бетонната плоча сложих , та сменяхме и двигател) . Ще викаме неволята...

Пон Яну 29, 2024 5:16 pm
Профил ICQ

Мнение Re: КАКВА Е ЦЕНАТА НА УСЛУГАТА ?
Bai Ui написа:
Както споменах бих ги дал, нямаше да се цапам ако всичко ставаше коректно, но за съжаление ако човек иска една работа да му се свърши както трябва се налага да си я върши сам в тоя държава.

Споко, във всички държави вероятно е така.

Пон Яну 29, 2024 6:08 pm
Профил
Аватар

Айде не се оплаквайте. При мен преди години едни блейки не бяха затегнали пробката на картера на двигателя. Не можа да запече, ама на прибиране от густото половината път го взех с репатрак. :D

Пон Яну 29, 2024 7:23 pm
Профил

Още по-голяма доза адреналин - когато видиш, че те задминава колело на кола и в следващия момент установиш,
че това е колелото на твоята кола. Това се случи преди много години на колеги, пътуващи за панаира в Пловдив с трабантче.
Предният ден трабантчето било в сервиз и "майсторът" не затегнал болтовете на задното колело.
Добре, че в колата били четирима яки и тежки мъже, а трабантчето знаете колко тежи, та успели да балансират и да спрат
благополучно в аварийната лента. Колелото намерили след 700 метра нататък по пътя.

Вто Яну 30, 2024 11:15 am
Профил
Аватар

al_at написа:
Още по-голяма доза адреналин - когато видиш, че те задминава колело на кола и в следващия момент установиш,
че това е колелото на твоята кола. Това се случи преди много години на колеги, пътуващи за панаира в Пловдив с трабантче.
Предният ден трабантчето било в сервиз и "майсторът" не затегнал болтовете на задното колело.
Добре, че в колата били четирима яки и тежки мъже, а трабантчето знаете колко тежи, та успели да балансират и да спрат
благополучно в аварийната лента. Колелото намерили след 700 метра нататък по пътя.

Звучи като виц ... защото джантите на Трабанта се поставят върху шпилки, набити в главината и се затягат с гайки, т.е. няма болтове. За да изпадне колелото трябва да се отвият и четирите гайки, което ще се усети. Никога не ми се е случвало в "трабантаджийския" ми период, но се е случвало да се отвие гайката на главината на предно ляво колело - веднага се усеща.

Вто Яну 30, 2024 12:12 pm
Профил

Случаят е абсолютно достоверен.
Разминах се в този живот с колите и шофьорството и може да сбъркам коя главина е с гайки и коя не.
Не помня подробностите, това е било 1987-а година, възможно е "майсторът" въобще да е забравил да сложи гайките.
Иначе наистина звучи като виц.

Вто Яну 30, 2024 12:36 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Присетихте ме с една реална случка през 90те. Имахме един познат който караше поршето на социализма Lada 1600 :) , обаче много обичаше да се прави на механик но за съжаление не му стигнал бала за механотехникума и учеше в техникума по текситл и облекло. Та въпросния веднъж обясняваше чудейки се защо са направили ладата с четири болта, като можело да държи и само с два на джантата!
Е, практически си отговори като веднъж го изпреварила едната задна гума на моста на р.Струма в студен есенен или зимен ден не помня добре, като гумата презкочила мантинела и ограда на моста и паднала в реката, та се наложило да джапа до кръста да си я взима :D

Вто Яну 30, 2024 12:59 pm
Профил

Абе хич не е виц ... случвало ми се е след смяна на гуми. За щастие се усетих преди джантата с гумата да тръгне да ме изпреварва та спрях без да стане беля ...

Вто Яну 30, 2024 5:39 pm
Профил
Аватар

Требе да направят автомобилите без гуми - летящи. Ама лобито на производителите на гуми не разрешава...

Вто Яну 30, 2024 7:28 pm
Профил

palavrov написа:
Абе хич не е виц ... случвало ми се е след смяна на гуми. За щастие се усетих преди джантата с гумата да тръгне да ме изпреварва та спрях без да стане беля ...

Не знам в кви сервизи ходите и колко са читави, аз на два пъти сменям гумите в един сервиз и майстора дозатегна болтовете на джантите с динамометричен ключ, е верно малко е по-скъпа услугата но за сметка на това провери накладките и баланса на гумите които сложи.

Вто Яну 30, 2024 7:42 pm
Профил

При една от смените летни/зимни гуми , 'мастора' от престараване с гайковерта , скъса болт . То пробиване после , обратен метчик и т.н. Аман...

Вто Яну 30, 2024 8:09 pm
Профил ICQ
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

Desert Leo написа:
al_at написа:

Звучи като виц ... защото джантите на Трабанта се поставят върху шпилки, набити в главината и се затягат с гайки, т.е. няма болтове. За да изпадне колелото трябва да се отвият и четирите гайки, което ще се усети. Никога не ми се е случвало в "трабантаджийския" ми период, но се е случвало да се отвие гайката на главината на предно ляво колело - веднага се усеща.

На предните главини на трабант има шпонки за предаване на въртенето от вала към главината. Та като се износи шпонката започва да има луфт между вала и главината и на всяко тръгване/спиране се натоварва на развиване централната гайка на главината. Та по някое време гумата пада барабар с главина и барабан. Разпиляват се накладките на спирачките след това.

Това е моя случай с трабант през 1988 година

Вто Яну 30, 2024 8:23 pm
Профил
Аватар

pipilica написа:
Не знам в кви сервизи ходите и колко са читави, аз на два пъти сменям гумите в един сервиз и майстора дозатегна болтовете на джантите с динамометричен ключ, е верно малко е по-скъпа услугата но за сметка на това провери накладките и баланса на гумите които сложи.

И моите жанти ги стягат така, но това работи добре при нови автомобили или нови жанти и болтове. С времето, от монтаж - демонтаж, че и от корозия, като минимум челото (конуса) на болта става грапаво и тая работа с динамоментричния ключ не работи добре.
Апропо, това е и една от причините на дъртите моргели болтовете да се развиват трудно, дори и да са затегнати както трябва.

Вто Яну 30, 2024 8:24 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 670 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 45  Следваща