Отговори на тема  [ 17950 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 1122, 1123, 1124, 1125, 1126, 1127, 1128 ... 1197  Следваща
Новини от цивилизования свят 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Новини от цивилизования свят
Айде на сервизите https://www.dnevnik.bg/evropa/2024/02/0 ... _mainStory

Пет Фев 02, 2024 12:57 pm
Профил

Добра идея/пожелание, но не виждам как точно ще стане.

Трябва да задължат не производителите, а търговците да НЕ продават стоки, които не подлежат на ремонт и за които търговците да са длъжни да осигурят сервизи (или договори с местни такива) и наличие на резервни части. Трябва да има и сериозни санкции за търговци НЕ спазващи това.

С това самите търговци би следвало да спрат да купуват и препродават стоки неподлежащи на ремонт и с недостъпни резервни части.

Иначе ходи та задължи бай-китаец да ти произведе стока подлежаща на ремонт ...

Пет Фев 02, 2024 1:15 pm
Профил
Аватар

Заглавието на статията е "за производителите", а китайците лесно могат да се принудят - ако няма лесен начин и ръководство за ремонт - ами няма да се продава, или ще му сложат някое убийствено мито което да отива за подръжка на сервизните работници. Незнам - още не съм в Европарламента, нито в Шведския, нито в Българския, но някой ден, може би :) Поне вече имам колеги емигранти, които влязоха в тукашния - има надежда и за мен...но може би следващия живот.

Пет Фев 02, 2024 2:04 pm
Профил

Grubi написа:
Незнам - още не съм в Европарламента, нито в Шведския, нито в Българския, но някой ден, може би :) Поне вече имам колеги емигранти, които влязоха в тукашния - има надежда и за мен...но може би следващия живот.

Според мен не ти трябва да се занимаваш с глупости ...
(Въпреки, че е повече от необходимо в онези среди да има грамотни хора в съответните области за които законотворстват)

Пет Фев 02, 2024 3:12 pm
Профил
Аватар

emilvtc написа:
Grubi написа:
Незнам - още не съм в Европарламента, нито в Шведския, нито в Българския, но някой ден, може би :) Поне вече имам колеги емигранти, които влязоха в тукашния - има надежда и за мен...но може би следващия живот.

Според мен не ти трябва да се занимаваш с глупости ...
(Въпреки, че е повече от необходимо в онези среди да има грамотни хора в съответните области за които законотворстват)

Колегата от университета беше от Иран - мозък отвсякъде и по математика, и по физика, беше и дружелюбен като човек - интегрира се за няколко години и научи перфектно езика, беше докторант, после консултант, завъртя семейство и кариера. Беше във Волво коли и после влезе в подобна на "Възраждане" партия тук - "Шведски демократи", които може да се каже че в момента са водеща партия - нищо че соцовете ги плюят и наричат "фашисти" - но в никакъв случай не са толкова примитивни като нашите хубавци. И така - той, който е избягал от онзи режим в Иран (не мисля че беше богаташко детенце), стигна до парламента тук и го нарекоха фашист... Не съм говорил с него отдавна, а не се и обажда - може би "Приказка за стълбата" е абсолютно точно послание.

Пет Фев 02, 2024 3:41 pm
Профил

Много лесно ще ги задължът. За да се продава в Европа трябва да има СЕ маркировка. За да я има трябва да отговаря на директивите. Щом не отговаря - няма маркировка, не може да се продава. Познай колко бързо може да се изземат всичките налични количества от магазините и да друсне солена глоба до ниво фалиране на веригите. Да му мислят епъл и джон дере. Крано време е тази практика с ограничаване на правото на собственност от корпорациите да престане. Ако в щатско не могат или не искат да се преборят поне тук при нас да стане. А и те ще намажат от това.

Пет Фев 02, 2024 5:49 pm
Профил
Аватар

Grubi написа:

Айде, айде, ама няма айде. Популизъм... :D
Реално всичко може да бъде ремонтирано и в момента, но много често това не е изгодно икономически.
След директивата ще е същото - джаджа 10лв. Резервна крушка за джаджа 9.95 лв. Пък ти си ремонтирай, кой те е спрял.

Втори не по-малко маловажен фактор - кой щя сервизира тая техника? Техниката непрекъснато поевтинява, развива се, и както вече казах става все по-неизгодно да се ремонтира. Съответно хората се преориентират към други занимания.

На това му казват алабалистика и словесен (законотворен) онанизъм. Отчитане на дейност...

Пет Фев 02, 2024 6:17 pm
Профил

Ицо, не е така. В момента имаш айфон. Чупиш му дисплея и трябва да си купиш нов. Ако имаш 2 еднакви не можеш да им размениш дисплеите защото са заключени по сериен номер. Това го правят все повече фирми и е все по-масово. Тази практика трябва да се спре. Ако искам да си разменя екраните на двата телефона - трябва да мога. Ако искам да си сменя маслото без да ходя във фирмения сервиз в който да ми сетнат един бит в паметта на колата - трябва да мога. Това е и идеята на този закон.
Едит: Трябва да мога и батерията на айфоня да си сменя. Когато и както поискам с каквато си батерия поискам.

Пет Фев 02, 2024 6:38 pm
Профил
Аватар

Grubi написа:

Веднъж нещо смислено да измислят тия олигофрени. Макар, че и аз имам резерви относно имплементацията.

Пет Фев 02, 2024 8:07 pm
Профил
Аватар

Pif написа:
Ицо, не е така. В момента имаш айфон. Чупиш му дисплея и трябва да си купиш нов. Ако имаш 2 еднакви не можеш да им размениш дисплеите защото са заключени по сериен номер. Това го правят все повече фирми и е все по-масово. Тази практика трябва да се спре. Ако искам да си разменя екраните на двата телефона - трябва да мога...

Или аз не съм разбрал какви ги замислят или ти...
От това което хванах при преглед по диагонал, идеята е уредите да се правят по-ремонтопригодни и толкова. Като че ли никой не обмисля идеята да могат да се ремонтират от всеки, в домашни условия.
Като пример - и в момента можеш да замениш дисплея на телефона си в някой сервиз. И законът няма да промени нищо. Отново ще може да се замени там.

Иначе и аз съм противник на подобни прийоми, но по съвсем други причини.
За мен това е разхищение на ресурс. Да се криптира трафика по метър HDMI кабел, за да не види Ангелина по килоти някой който не знае ключа за декриптиране. Ама ако си купя кепчър карта мога да я гледам колкото си искам. Ако набода флашка в TV бокса и натисна запис също. Ама по кабела требе да е заключено...

Пет Фев 02, 2024 9:41 pm
Профил

Ти в момента не можеш да си замениш батерията или дисплея на ай-сиктира щото са сериализирани. Сменяш ги и не тръгват. Сменяш лентовия кабел на дисплея на лаптопа им и вече не може да се гаси екрана като го затвориш защото чипа дето отговаря за това не е "калибриран". Купуваш си 2 еднакви айфона от магазина и им разменяш батериите - и двата са в грешка и ти режат параметри. Пищят, че чарка не е оригинален. Същото е и с екраните и каквото се сетиш. Хората са ги заключили за да не може да ги смениш. А като отидеш да ти ги ремонтират те - имат флет рейт от 850 долара дори за куплунга за зареждане. Това е борбата - да се спре с тези нелоялни практики. А аз и ти сме сервизи защото сме в бранша. Виж бай-Пешо не може да си ги смени сам защото не е техник, няма поялник, няма горещ въздух или каквото се сетиш. Ние имаме и би-следвало да можем. Най-малкото имам тапия. Демек ще си го отремонтирам законно.
Същото е и с тракторите на Джон Дере. Може да е дребен елементарен дефект който се оправя с отверка за 2 мин но трактора спира и те кара да викнеш дилър който да се закачи с компа и да отключи трактора за да продължи. Или от полето го качваш на репатрак, караш го до дилъра и той го отключва и тогава го връщаш на полето за да продължиш да ореш. За едно кликване с мишката плащаш 1200 долара.
Това е борбата. Да се продават части, да се предоставя документация и да се правят изделията ремонтируеми. Разбирай да не се заключват и сериализират. Никой не иска от тях да ги правят като едно време да може да смениш всичко. Просто не върви за една батерия да хвърлиш здрав работещ телефон защото видиш ли производителя искал да ти продаде нов.

Съб Фев 03, 2024 1:49 am
Профил

emilvtc написа:
Иначе ходи та задължи бай-китаец да ти произведе стока подлежаща на ремонт ...

Проблема с китайците е друг, не е в ремонтирането... с ремонтирането проблема е във всички останали освен китайците

Едни има които произвеждат умишлено леко различни чаркове и забраняват да се продават въобще, други ги продават, но на десеторна цена, и това не са китайци... бай китаец нито обича да му забраняват търговията, нито пък продава на десеторна цена

Съб Фев 03, 2024 9:01 am
Профил
Аватар

Pif написа:
Ти в момента не можеш да си замениш батерията или дисплея на ай-сиктира щото са сериализирани...

Независимо дали мога или не, аз не искам. Има определен вид техника която искам да използвам като краен потребител. Нито искам да хакам, нито искам да пчавам, да ъпдейтвам, да ъплайвам или каквото и да е друго. Искам да кликам по иконки и да се отварят джамци. Толкоз.
Периода "моем да опраим сичко" съм го минал много отдавна. Да, вероятно мога, но не искам. Има по-интересни занимания. :)

Pif написа:
...А аз и ти сме сервизи защото сме в бранша. Виж бай-Пешо не може да си ги смени сам защото не е техник, няма поялник, няма горещ въздух или каквото се сетиш. Ние имаме и би-следвало да можем...

Освен изброеното имам гаечни ключове, гедорета и куп друг инструмент. Въпреки това автомобилите ми ги ремонтират в сервиз. И не защото не обичам да се мажа. но ми е по-интересно да се омажа с някоя интересна железария отколкото с тия криви тенекета.
Също така разполагам и с метли. Въпреки това предпочитам входа на блока да го хигиенизира чистачката, а не аз.

Е, с тоя закон няма да се промени нищо. Нито ще си продам гедоретата, нито ще запретна ръкави да се занимавам с кривите тенекета, освен ако не е крайно наложително.

Освен това, примерът ти с батерията е леко черно-бял, защото разглежда проблема от твоя двор. Нека го разгледаме от под друг ъгъл.
Сменяш батерията с най-евтиното менте от али-леля. Щото никой не пазарува от там квалитетни неща, нали? Всичко цветя, мед рози...
Фащаш самолета за дестинация Х, и по време на полета китайската прелест се възпламенява. Нещо ми подсказва, че вероятно "ще забравиш" да споменеш че батерията е ментакис и си я сменил сам. И след това бомбастични заглавия в пресата...
Дали аз като потенциален пътник в същия самолет бих искал ти да можеш да смениш батерията си с първото попаднало ти менте?
Дали производителя би искал?
Вероятно се досещаш какви ще са отговорите... :D

Съб Фев 03, 2024 9:59 am
Профил
Аватар

Pif написа:
Просто не върви за една батерия да хвърлиш здрав работещ телефон защото видиш ли производителя искал да ти продаде нов.

Да де, хора, ужким загрижени за околната среда, би трябвало да почнат с елементарни мерки като тази, а не с разрушаването на енергийната инфраструктура.

Съб Фев 03, 2024 10:26 am
Профил
Ранг: Напреднал
Ранг: Напреднал

... и мойте 5 стотинки по Темата - всъщност всичко зависи и от това за каква "техника" говорим - едно е касъм лед лампичка в хладилник , друго е лед подсветка в ТВ и съвсем трето е дисплей на айфон !
Айде да кажем ,че Аз/Ние сме пристрстни и сме част от тая "хранителна верига" , но така или иначе ВСЯКА ТЕХНИКА Е РЕМОНТНО ПРИГОДНА ... тънкият момент е колко си готов да платиш (от моята практика давам пример - почти всички нови перални са със лепен барабан и смяна на лагер е мисия невъзможна ... Или трябва да правиш еквилибристики и за дребни пари да залагаш името си ... рапидки ... зегита ... силикони... Налага се / трябва да купиш нов барабан КОМПЛЕКТ на цена над 60% от цената на цялата пералня ... и в 90% от случайте Клиента казва - "Майсторе ... Слушай - колко ще ми вземеш за да я свалиш долу до контейнерите !" )

:D

Съб Фев 03, 2024 10:53 am
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 17950 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 1122, 1123, 1124, 1125, 1126, 1127, 1128 ... 1197  Следваща