|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 9:58 am
| Автор |
Съобщение |
|
al_at
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Апр 13, 2018 4:00 pm Мнения: 1622 Местоположение: София
|
 Re: Мнения дънни платки
Практически всички нови дъна имат М2 PCIe. Ако нямат, обикновено са по-старички. Разбира си, в повечето случаи няма проблем да се сложи адаптер PCIe->M2. Трябва да се внимава на дъното да няма M2 SATA - има и такива и са по-бавни.
|
| Чет Фев 01, 2024 11:12 pm |
|
 |
|
velio
|
Имам противоположното мнение. Тука при нас масово се вземаха Гигабайт. Само проблеми с тях. Предимно изгарят по някакъв начин - нещо спира да работи - я USB, я LAN, я нещо друго. Най-вероятно ESD проблеми... На мен лично ми изгоряха две дъна по един и същи начин. Последователно в рамките на 2 месеца. Първото изгоря, замениха го, второто и то изгоря. Това беше преди 3-4 години, но мисля че Гигабайт държат на традициите. От моя скромен опит, Asus и Asrock издържат. Поне на нашия начин на работа. За други нямам наблюдения.
|
| Пет Фев 02, 2024 3:58 pm |
|
 |
|
velio
|
Важно е. Търси кодовата дума M.2 NVMe (nonvolatile memory express). Щото М.2 слотовете могат да са SATA и NVMe. До някъде са съвместими, но не напълно. SATA SSD-тата работят само до 6Gb/s (SATA шината е така). Което е към 500MB/s. Заради това няма SATA SSD със скорост по-висока от 550MB/s. М.2 NVMe всъщност е М.2 слот с две PCIe шини и поддържа скорости в областта на GB/s. Samsung EVO 970 M.2 NVMe например пише и чете със скорости около 2GB/s (гигаБайта). А не е скъпа. Освен това няма нужда от кабели и допълнително място в кутията - реално може да сглобиш пълноценен компютър само с едно дъно  . Цените са общо взето едни и същи на M.2 NVMe и SATA SSD. Тъй че в случая е просто до правилен избор, който не натоварва бюджета, но пък дава допълнителни скорости. Ся, друг е въпроса че за нормално ползване разликата между NVMe и SATA не се усеща особено (субективно погледнато)...
|
| Пет Фев 02, 2024 4:11 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
Това е интересно - дали геймърските, понеже са предимно за разни по-обикновени юзери - имат повече трансили тук и там, точно по тия причини сравнено с про-версиите?
|
| Пет Фев 02, 2024 4:34 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Ами предишната ми видеокарта беше гигабайт и изкара цели 6 год. и я продадох идеално работеща накрая, при положение, че предишните изкарваха по 2-3 и издумкваха малко след като им свърши гаранцията. Братока предишния му комп беше с дъно гигайбайт и изкара 12 год. тежка експлоатация (рендеринг и графика). Сега съм с това, евтинко е, ама си има всичко, PCI-E 5.0 и DDR5. Имам го от няколко месеца и няма как да предскажа колко ще изкара.  Но за сега работи идеално, никакви оплаквания.
|
| Пет Фев 02, 2024 7:33 pm |
|
 |
|
velio
|
Ми то ако за това го ползва, сигурно ще изкара. И аз съм имал домашен комп с гигабайт и изкара поне 7 години (и още е жив сигурно, просто го смених), и видеокарти също... Но при нас на работа, масово се включват и изключват USB-та и серийни портове (развой на устройства, къде на батерии, къде на адаптори). Ами на такъв тормоз не издържат...
|
| Пон Фев 05, 2024 8:36 pm |
|
 |
|
velio
|
Не мога да кажа. Но вероятно не е в това разликата. Едно време бизнес дъната като че ли имаха възможности за криптография (TPM-и или поне портове за такива), за разлика от останалите. Сега като че ли повечето дъна го поддържат това (да не говорим че процесорите вече го поддържат като емулация). Геймърските са с наточени параметри, добавени специфични периферии, гъзарски радиатори, възможности за овърклок и т.н... Хвалят качеството на кондензаторите. Но като че ли не съм виждал да хвалят защитеност от ESD. Gigabyte са голяма фирма, произвеждат много. Едва ли е масов тоя проблем, особено при домашните потребители. Но според мен го има.
|
| Пон Фев 05, 2024 8:45 pm |
|
 |
|
Bai Ui
|
Последният ми компютър беше с дъно MSI (повече с десктопи не се занимавам), правих го за работа, не за игри и исках да има най-доброто. В биоса на MSI имаше интересна опция - може да заделиш част от RAM паметта за супер бърз виртуален диск, имиджът на диска се копира и монтира в рамта при стартиране и може да се съхранява на твърд диск в реално време, при изключване на компютъра или може да не се съхранява изобщо, т.е. всички промени, които са правени по виртуалния диск се затриват. Това е най-сигурният начин за разкарване на вируси както и затриване на следи от браузване и разни компрометиращи данни.
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Пон Фев 05, 2024 8:52 pm |
|
 |
|
syscop
|
Хм... Това го имаше на juko-то. Преди 30+ години... Още едно потвърждение, че всичко ново е добре забравено старо 
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Пон Фев 05, 2024 9:16 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
76 клок цикъла на tRAS минава за добър параметър в днешно време? за един прЕател питам - предиктора на спекулативното изпълнение на аут-оф-ордер инструкции (на края на тръбата седи едно нещо с любопитно наименование, някой стигал ли е до него?) --- това е сложна дилема - баланса между широчина на мелачката и дължината ѝ. ако е много широка - шанса някоя спекулация да не е успешна се увеличава пропорционално. ако е много дълга - времето се увеличава. и всичко това зависи от колаборацията с различните кешове, които пък зависят от дължината на бърста на DDR. --- на практика, разбира се, няма универсална архитектура. и много зависи какви данни ще се дъвчат - едно е обработка на паралелни заявки на едно и също нещо (примерно сървър на странички), друг резултат се получава ако компилираш паралелно. практически (yocto) времето за компилация с по-малко контейнери и тредове в тях е по-малко, отколкото ако пуснеш всички коне по поляната (да кажем 20 контейнера с по 20 треда срещу 80 ядра без ограничение на паметта). щото компилатора дъвче побайтово и описаното по-горе има значително по-голям шанс да се утече в канала. (да не забравяме и уникод/widechar алхимията) но същото желязо много добре се справя като веб-сървър геймърското направление дълбоко не ме интересува.
|
| Вто Фев 06, 2024 11:25 am |
|
 |
|
Bai Ui
|
Демек слагаш на конете капаци за да не се стряскат от прелитащите край тях автомобили. Не е тайна че развитието на компютърния хардуер се диктува предимно от геймърската индустрия, а обработката на 3Д графиката не се различава много от обработката на всеки друг 3Д масив. Много от процесите изискващи паралелна обработка рзчитат на CUDA ядрата на видео картата а не на процесора, примерно биткойн копачките 
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Вто Фев 06, 2024 11:58 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
има някои комбинации от думички, които ми звучат като оксиморони 'финансова индустрия', 'геймърска индустрия', 'хазартна индустрия' като теглиш чертата, какво точно 'произвеждат' тези 'индустрии'? кинти
|
| Вто Фев 06, 2024 12:53 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
ако ще го ползваш за Алтиум или Солид, масива е 2Д ... и видео картите са 3 пъти по скъпи  от геймърските
_________________ main[-1u]={1};
|
| Вто Фев 06, 2024 1:02 pm |
|
 |
|
Bai Ui
|
Едните индустрии бълват повече продукти от други, а за да бълват повече продукти трябва да се произвеждат бързо, правят се платформи на високо ниво, които произвеждат огромни по обем файлове. Не знам какви игри играеш, но само ъпдейтите им, които излизат всеки месец са гигабайти - на COD са по 10-30 гигабайта, говорим за ъпдейти. Съответно за да вървят гладко тези игри се иска огромна изчислителна мощност и памет. От КАД продуктите единствено се сещам за Vivado, който може да се мери по обем и сложност с новите игри.
|
| Вто Фев 06, 2024 1:20 pm |
|
 |
|
Bai Ui
|
що така? освен много монитори (и топлина  ) какво друго по-различно предлагат?
|
| Вто Фев 06, 2024 1:22 pm |
|
|