|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Юли 26, 2026 10:32 pm
OpenPilot от comma.ai, колата кара сама
| Автор |
Съобщение |
|
ttl7400
Ранг: Минаващ
|
 Re: OpenPilot от comma.ai, колата кара сама
Не ползва само камерата  , използва SCC (радара който следи дистанцията до автомобила отпред) и също така ползва BSD (радара за сляпа точка). Аз също мисля, че тези сензори не са достатъчни за ниво по голямо от 2 ( 3, 4, 5 ), но за ниво 2 са предостатъчни. Това се потвърждава от 100млн мили минати без нужда от интервенция от водачите. Все пак е само асистент.
|
| Сря Фев 14, 2024 5:35 pm |
|
 |
|
palavrov
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Чудя му се. То ако е само асистент, колата си идва с такъв. Верно, не е толкова умен ама горе долу се оправя да държи лентата и да дистанция с предната кола. Това което не се сеща е да спира и тръгва на светофар и да се пристроява от лента в лента. Виж ако можеше да се оправя в градски условия и сам да кара до зададен адрес щеше да е вече друго нещо.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Сря Фев 14, 2024 5:51 pm |
|
 |
|
ttl7400
|
При мен стоковия асистент ( Киа Соренто ) е изключително ненадежден ( дори опасен ) :
- трябва задължително маркировка ( без - не работи) - ако вали - не работи в повечето случаи - ако реши да се самоизключи - не подава нито звуков нито визуален сигнал - изключително рисково. - при ниска видимост / мрачно време ( когато все още не е достатъчно тъмно за фарове ) - ситуацията е същата - не работи или се изключва без сигнал
При ОП - всичко това не се случва. Има още доста малки удобства, които на пръв поглед са несъществени, но всъщност допринасят за сигурността и комфорта - намаляне на скороста при завиване, спиране - тръгване, подържане на предварително изчислена прожекция на траекторията дори при грешка загуба на видео, като същевремено това е придружено с изключително надежден звуков/визуален сигнал. Мониторинга на водача също не е за подценяване - при загуба на вниманието от пътя, отново се получава сигнализация и подканване за внимание.
|
| Сря Фев 14, 2024 6:45 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
На Субару асистента се оправя с повечето проблеми които изброи. Единствената ми забележка е, че за возещите се в колата (и особено за жена ми) веднага се усеща, че не карам аз. Карането е много по рязко отколкото когато кара внимателен човек който предвижда ситуацията и плавно ускорява или забавя. Друг проблем е влизането в по остри завои с несъобразена скорост в следствие от което колата започва да излиза от завоя и автопилота се изключва т.е. както и ти казваш си е направо опасно човек да разчита, че тези автопилоти ще се оправят във всяка ситуация без човешка намеса или че ще предотвратят катастрофа.
|
| Сря Фев 14, 2024 6:51 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Не разбирам тоя тип опити за самоубийство  Асистента е първото нещо което се разучава как да бъде изключено възможно най-трайно. Имам прекрасни спомени от всякакви асистенти още от времето на първите Q7 където е някаква антиколижън система. Не съм срещнал кола в който тоя асистент да в годен за нещо, всички рано или късно те поставят в рискова ситуация...не че и човек не го прави, но поне може да реагира овреме.
|
| Сря Фев 14, 2024 7:01 pm |
|
 |
|
ttl7400
|
ТоНи, разбирам напълно недоверието към асистентите ( и най-вече текущият им стадии на зрялост ), но съм сигурен, че разбираш че това е просто фаза. Рано или късно тази фаза ще отмине и тези неща ще станат стандарт, колите без такива ще са само екзотика(или класика) като Нокиа 3310 или 2100, или като пишеща машина или пък Лада (без ЕКУ). Ако си гледал видео материала от първият пост, сигурно си видял че нещата са в напреднал стадии.
|
| Сря Фев 14, 2024 8:03 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Иб@си, по пътищата е пълно с всевъзможни шматки които нямат идея какво правят там и как трябва да го правят. От тях горе-долу се опазвам. Вече трябва да се пазим и от всевъзможни бета-тестери и техните хардуерни и софтуерни бъгове ли? Отделно, подобни тестове по пътната мрежа няма как да са легални никъде по света. Освен може би в тайгата и при пингвините...
|
| Сря Фев 14, 2024 11:40 pm |
|
 |
|
palavrov
|
Де да не беше легално ... колите вече си идват с вградени автопилоти съвсем легално. Даже като палиш колата не ти взимат и съгласието, че си наясно, че не можеш да разчиташ на автопилот и че той може да се самоубие когато си иска включително и когато си се зазяпал нанякъде и следва неизбежна катастрофа И че производителя не носи никаква отговорност затова, че ти го е продал ... ама иди да доказваш, че не ти а автопилота смля колата ...
|
| Чет Фев 15, 2024 12:05 am |
|
 |
|
itso.t
|
Вградените са минали тестове и някаква сертификация. Автопилот направи си сам, от али-експрес какво е минал? Знам, минал е рефлоу. 
|
| Чет Фев 15, 2024 12:13 am |
|
 |
|
palavrov
|
Е точно там е проблема - хем са минали тестове и сертификация, хем са опасни и не може да се разчита все още на тях. Поне не и на тези които съм пробвал.
А иначе си прав - почне ли бай китаец да продава автопилоти направи си сам ще стане голямо мазало.
|
| Чет Фев 15, 2024 2:28 am |
|
 |
|
ttl7400
|
itso.t относно "вградените са минали тестове" - тестовете са важни, но каква полза, ако крайния продукт в реални условия се държи в пъти по-зле от свободно-разработвания продукт, който има натрупани милиони километри с безупречно минало. Правилния подход (мое лично мнение) е да се сравняват процентно ПТП предизвикани от хора за определен брой километри към ПТП предизвикани от асистен А, Б, В за същия брой километри. И ако има тенденция за даден асистен, да подържа по-ниски стоиности на ПТП - то тогава разработката му би следвало да се насърчава и подкрепя.
|
| Чет Фев 15, 2024 10:23 am |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
Снощи слушах по радиото някаква "новина" за кола с автопилот, която блъснала колоездач, който не се виждал заради камион на пътя. След като се е появил в зрителното поле на камерите обаче, автопилотът набил спирачки и човекът се оттвървал с охлъзвания. После следваха коментари колко ненадеждни били автопилотите, а пък аз си мисля, че ЕИ (естественият интелект  )поставен в същата ситуация би реагирал много по-бавно.
_________________ Хайде де!
|
| Чет Фев 15, 2024 11:22 am |
|
 |
|
itso.t
|
Ами да погледнем нещо съвсем елементарно и банално - дневни светлини. Голяма част от самоделките не отговарят на никакви изисквания. Не малко от шоферите шофират на димирани дълги, нищо че трябва да се използват къси или дневни светлини. 'Щото щели да им горят крушките. Други шматки пък карат на габарити. И това за нещо евтини и елементарно. Не ми се мисли какъв ще е резултатът от една толкова комплексна и скъпа система като автопилот. И да си го кажем направо - ти би ли искал да се срещнеш челно с някой "тестови" камион, чиито шофьорът тества подобна домашно приготвена система, защото се била отпоила жичка или бил забравил да сложи скоби някъде в сорса И отново в прав текст - аз съм твърд противник на такива самоделни системи. Преди няколко дни, Миро беше писал, че си е купил бойлери с Wi-Fi. Накрая се оказало, че си е купил само бойлери. И на фона на това говорим за самоделна комплексна система касаеща безопасността на движението? Ами това трябва да подлежи на контрол, сертифициране, а нарушителите да се санкционират жестоко. Автопилот с ардуинио, да бе да. Аутомотив, с чаркове от бакалията? Хм...
|
| Чет Фев 15, 2024 12:08 pm |
|
 |
|
HCL
|
Човешката психика предразполага към избягване на активни решения, които носят потенциални отрицателни последици. Това обяснява защо много хора са по-приемчиви към риска да се разболеят от болест, за която не са отговорни самите де, докато идеята за поемане на последствия от ваксина, която са избрали сами, ги плаши изключително много. Дори когато статистически риска от второто е по-малък. Същото е и с автономното каране. Като теглим чертата, ползата ще е очевидна, но докато стигнем до там ще е болезнен процес.
Най-вероятно зад кома стои идеята да се събере опит, който ще е по-ценен от продажбите на самия продукт. Аз лично мисля, че това е грешен подход, причинен от желанието да си първи на пазара. Ако за 10г усилията се съсредоточат в създаването на модели на света, и трениране на ИИ върху тях, резултатите биха били същите, но с по-малко инциденти. Unity бяха почнали да си развиват game-engine сериозно в тази насока, и Тесла им бяха клиенти, но подобни модели изискват много усилия и съответно време и на никой май не му се чака.
|
| Чет Фев 15, 2024 1:02 pm |
|
 |
|
HCL
|
Това е много добър пример защо автоматизацията като цяло е добра идея. На маздата даже не знам какви лампи светят, нагласяш на автоматик и караш. Превключване при влизани и излизане в тунел, напасване на къси дълги при наличие на трафик, изкривяване при завой, всичко става автоматично.
|
| Чет Фев 15, 2024 1:07 pm |
|
|