| Автор |
Съобщение |
|
Grubi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
 Топла постелка за баня/мозайка
Знаете много добре, че старите бани/апартаменти имат обикновенно мозайка за настилка, и това нещо е ужасно студено през зимния период (нищо че се затопляме глобално). Разбиване или инсталиране директно върху мозайката на подово отопление е решение, но не е много ефективно, нито пък евтино. Логичния избор е използването на чехли, сжапанки и т.н.
Но си мисля за...имаше едни постелки за баня които не се хлъзгат...нещо такова, обаче с инсталиран нагревател, за предпочитане на ниско напрежение и през трансформатор, за да не стане някоя беля.
Да сте виждали или правили нещо такова? Използвал съм гумирани нагреватели за лаборараторна работа на 220, както и на 24 - но те са във формата на лента. Предполагам някой прави подобни плоскости, примерно за някакви биотехнологични процеси?
|
| Пет Фев 16, 2024 11:17 am |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
 Re: Топла постелка за баня/мозайка
Дървена скара няма ли да свърши работа?
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Пет Фев 16, 2024 12:12 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
Може, ама тя също може да стане хлъзгава. Икам нещо което да дава комфорт (топлина) и да не се хлъзга, и да се мие и маха лесно. Естествено, най-добре е целия под и баня да са отоплени, но това е друга дискусия.
|
| Пет Фев 16, 2024 12:23 pm |
|
 |
|
HCL
|
Виждал съм подобни клик-плочки за тераси от ПВЦ, които най-вероятно не се хлъзгат, но ще трябва да намериш нещо което да е приятно на бос крак.
Стандартното решение е постелка на местата където се стои, най-често бос. Тоалетната и мивката
|
| Пет Фев 16, 2024 12:54 pm |
|
 |
|
petko_sz
Ранг: Напреднал
|
Идеята е добра , остава някой производител да се навие , но да има в предвид : Безкомпромисно трябва да раздели галванически нагревателят от мрежата , (а се предполага) ,че мощността ще е около/над киловат . Но ако Бай Китай досега не е имплементирал идеята - имам киселото усещане ,че има основателна причина това да е така ... Или чехли за два лева 
_________________ Първата жертва на войната пада ... Истината !
|
| Пет Фев 16, 2024 2:37 pm |
|
 |
|
Bai Ui
|
Сложи мокет в банята. Това е традиционно английско решение.
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Пет Фев 16, 2024 2:41 pm |
|
 |
|
Grubi
|
За мокет не знам, в шведските стандартни бани облицоват нависоко с балатум, пода. МММ, мисля напрежението да е 5V, max.12V, да е галванично разделено, със съоветните защити и добра изолация - но все пак ако стане нещо, да има само неприятно усещане и реакция, а не смъртни случаи. Одеялата с които греят гумите във формулата не са ли нещо такова....или например да имаш постелка с вход за топла вода.
|
| Пет Фев 16, 2024 4:55 pm |
|
 |
|
Bai Ui
|
Нали имаш котка, продават за котки електрически одеала, не знам колко са безопасни, моята котка ползва за кратко едно, някъде в гаража е, нещо температурата май не и хареса. На 220В е, но мисля че го понижават с ШИМ, би трябвало да се загрее и с ниско напрежение.
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Пет Фев 16, 2024 5:51 pm |
|
 |
|
Grubi
|
може, то при мен има подово и животинката само там спи (много добре знае кое и харесва) Но за БГ това с мозайките и бетона е класика, та преди да почна да инсталирам и разбивам - може би е добре да проуча. В интерес на истината мозайката според мен е вечна...не съм виждал отчупено или изхабено парче, ако нещо не ти харесва - полираш и готово.
|
| Пет Фев 16, 2024 6:10 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
На предната работа сме поръчвали тука в БГ да ни направят гъвкави силиконови нагреватели - беше нещо като 500х400 мм и 500 вата. Дебелината им беше нещо като 5-6 мм. Става нещо като лист гума с две жици стърчащи на единия ръб. Сега дали е възможно да се направи цял лист, че да покрие целия под на банята - идея си нямам - може и да може ама кви пари ще струва - не ми се мисли. Изнамерих и офертата - към 150 лв. е бил единия 19-та година. Ето тези ги правиха : https://nagrevatel.eu/
|
| Нед Фев 18, 2024 11:08 am |
|
 |
|
Grubi
|
Идейно, 500х600 не е зле, макс според мен 1х1м...няма да покривам цялата баня, по-скоро пространството под душа...като се замисля една стандартна душ кабина сигурно е най-разумния вариант вместо тия фантасмагории.
Благодаря за линка, може да е много полезен!
|
| Нед Фев 18, 2024 6:57 pm |
|
 |
|
pipilica
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2763 Местоположение: София
|
|
| Нед Фев 18, 2024 9:39 pm |
|
 |
|
HCL
|
Проветрението на това не става, ще мухлясва.
|
| Нед Фев 18, 2024 9:56 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Та това е решеное, едно време дори продаваха подобни на метър. Не мухлясват.
А жиците в банята - всичко е безопасно, ако се прави безопасно. Затова го искам с ниско напрежение.
Както и да е - в безумни идеи сме, надали ще го направя някой ден.
|
| Нед Фев 18, 2024 10:53 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
_________________ main[-1u]={1};
|
| Нед Фев 18, 2024 11:00 pm |