Отговори на тема  [ 392 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 27  Следваща
The Internet of Stupid Things 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: The Internet of Stupid Things
Това с Алексата беше просто пример и може би не най-удачния. Но надявам се разбра за какви библиотеки говоря.
Просто всяка област си има един такъв набор от софтуер, който ти е необходим за да правиш краен продукт. Ако го имаш като платформа както казваш много неща се подкарват с една педя код. Даже не е необходимо да си спец в тая област.
Но ако нямаш платформа е много трудно и отнема страшно много време да я сглобиш. Първо трябва да навлезеш в проблематиката, да настъпиш няколко мотики и т.н. В тоя случай 99% от времето ти заминава в тая борба. И не е сигурно че ще се справиш. Статистиката показва точно това - 99% от продуктите на пазара само имат лепенка IoT, а реално са пълен ташак. И най-вероятно не защото програмистите им са.некадърници, а защото са тръгнали да правят платформи от нула, без да имат нужното време и финансиране, за да навлязат.
То е същото като да те накарам да направиш фискално устройство. Ако ти дам платформа и жокери съм сигурен че ще го направиш. Но ако те оставя сам да откриваш топлата вода, идея си нямаш как ще загазиш. Същото е и ако ти ме накараш аз да направя нещо в област която нямам опит и няма готова платформа. Разбираш ме надявам се, че не става въпрос кой от нас е голям специалист и т.н.
Пак казвам факт е, че продуктите на пазара или ползват готова платформа или са пълна скръб (с много малко изключения). Примерно не знам каква зареждачка си направил, обаче бай китаец е взел едно ESP с фърмуер на Туя и е сменил тук там някой стринг. Най-вероятно даже и една педя код не е вкарал и слава Богу. Обаче продуктът му работи и работи добре, поне толкова добре колкото другите Туи. Същото е и със sonoff и тем подобни. Работят. Китайщини обаче работят. Може да ги инсталира всеки идиот, имат някаква функционалност. Не са върха на сладоледа. Обаче бачкат!
Сравняваш това с безумията на Теси и на Елдом, където нито има функционалност и на всичкото отгоре това което имат изобщо не бачка. Не може ти да сложиш програма, а то са се включва когато си иска. Да ти прави уж статистики, а те да са пълна стъкмистика.
Та въпросът е ти на кого предлагаш твоята идея - на такива като бай китаец дето ползват готови решения. Или на тия дето идея си нямат какво правят? Да, ще им дадеш малко по-добър инструмент и кво? Ти разбираш ли, че на никой не му пука какво желязо си вградил, дали е лайнукс или фреертос, ако крайният продукт не става и за чеп за кисело зеле...

Съб Фев 17, 2024 11:46 am
Профил
Аватар

разбирам те, ама пишеш за специфични неща

глей ся - търсех "евтина" и "лесна" специфика за HMI-IoT

тва чипе SigmaStar SSD201 е доста интересно ( около 3,4 чипа серия )
SigmaStar е дъщерна на Медиатек, а Airoha е фабриката за чипове ( пак Медиатек )
Чипа е таргериран за веб камери и кар регистратори...
( пазара е силно наситен с такива джаджи )
SigmaStar има "колхоз" за производство на камери
примерно, решил умника - ще бичим 2 милиона камери
онея произвеждат 4 милиона чипа
продават 3 милиона, седят на склад 1 мил

ако са продадени 3 мил ... значи, че чипа си е "ОК" и все пак е Медиатек ( с друго име )

идва некво пионерче и бичи тва
https://www.cnx-software.com/2023/04/13 ... n-headers/

има документация ( за линукса повече, регистри по лайнукс не ме вълнуват ), достъпна само за джигитайци

тръгвам по следите
( SigmaStar е достъпна само в Китай, има само телефони, а аз говоря Анг колкото да си изкарам боя в някой пъб )
намирам трима правят "скъпи" HMI платки, не модули
- Колко продавате на година?
- Около 20К ?!
- има ли проблем да произвеждате 100 милиона продукта с тези чипове на година
- уау !!! SigmaStar каза че нямаме...
- е що не произвеждате и продавате такива количества?
- Ъ ???
- що не произведете IoT МОДУЛ ( защото ...така ), така и така се чудите какво да правите
ще имате още един продукт за продан
- амиии, добре...

та дори и да направят модули, пак няма да продават подобни количества заради сложноста на Линукс
( едва ли ще намерят някоя "акула" с голяма поръчка )

но, ако изпълнят "онези" изисквания ... играта ще загрубее много
а и други гладни китаеца ще копират "концепцията" щото оня ще продава много ... заради лесното

подобно се случи с Еспресиф
излиза джигитаеца 2014 с ESP8266, долар чип, SDK NDA, компилатор - платен
УАУ ... вифи за долар !!! тогава вървяха по 20$ другите, то и сега...
Иван Грохотков и банда портват Ардуино
Света - УААААУ !!!
Еспресиф маха NDA, компилатор фри и добави FreeRTOS ... трошете си главите
и те така - 300 милиона чипа на година ( и още няма ESP kiler )
Питам СвиТео ( CEO-то ) заради Грохотков ли махнахте NDA ... той се смее

"Концепцията" не е критична към чип: може ARM, може RISC-V ... се е тая
не е критична за протоколи и библиотеки
тях ги ИМА !!! има съществуващи екосистеми усъвършенствани с времето

Критична е заради СЛОЖНОСТТА в текущото положение

бтв: Да Текс що правят Андроид(Java) фискали? ами не си карат още с STМ-ите?

Съб Фев 17, 2024 12:25 pm
Профил ICQ
Аватар

а EVSE-то е само прототип, още се чудя дали да пускам платката в платкаджийницата
щото проблема после е дизайнерска кутия... и куп още глупости, които не са свързани със самото EVSE като хард и софт
и в случая не ме вълнуват китайците ... то цената на чаркаляците е същата като китайската :)

Съб Фев 17, 2024 12:34 pm
Профил ICQ

TheWizard написа:
разбирам те, ама пишеш за специфични неща

Специфични са, обаче това не е важно. За да се наложи дадено нещо, то трябва да има едно или повече приложения в които да си пасва без проблеми.
В случая с IoT ти казах, че според мен проблемите са в софтуера. Тези проблеми някой трябва да реши или да се компенсират временно. Както в примера с есприф. В началото и те бяха зле софтуерно. Но имаха гръб и се поддържаше цена и наличност и беше въпрос на време софтуера малко по малко да се избистри. Не че сега са с много добър софтуер, но е използваем в много приложения. Така че имаш цена, имаш някаква функционалност и както казах за много приложения си пасва БЕЗ ядове. И при липса на по-добри алтернативи имаш милиони продажби.

Гол модул с Линукс или каквото и да е, няма да е алтернатива на ESP докато не се изчисти софтуерната сложност и цена изобщо. Кой и как ще смъкне софтуерната и хардуерна цена няма значение. Иска се доста работа. По софтуера говоря. Прав си, че ако си сам ще ти е адски трудно.. Дали има бизнес смисъл също е тема за размисъл. Обаче ако се хващаш на хорото и ако ще търсиш и подкрепа, според мен трябва да имаш визия какво и как ще прави. Сори, ама не виждам твоята визия. Пак казвам за мен евтин борд или лайнукс не са визия. Да, те са едно добро начало, обаче за да намериш хора да вървят с теб, трябва да им покажеш не само началото и да им кажеш "хващайте пътя". Трябва да им покажеш целия път, не само началото.

Съб Фев 17, 2024 1:40 pm
Профил
Аватар

почва да ти се изяснява :D

аз не продавам линукс платка/модул и не убеждавам тук четящите да използвате UNIX like неща
и не ми трябва визия за да обясня на онези, които знаят за какво се касае
Тях ги ИМА в момента

PI и клонинги са продадени много над 100 милиона платки
Зеро и клонинги ... пак в милион тираж ... защо?

но просто горните са сложни за масовката
и няма как да мушна ТНТМ Зеро платка в "индустриален" проект
утре ще го отвориш и ще ми се смееш, най-малкото :D ( не че ми пука )

Това е GPS позиционер за $300К комбайн !!! ( с Teensy 4.1 )
и собственика и u-blox се радваха колко било по по най :D
download/file.php?id=19643&mode=view

приложенията ... ми те са същите, които са и сега
дали ще си говориш с Алекса да ти пали Теси бойлера
или "шарен" фискал
( щото на ония с Андроида, Amazon им ги иска да са шарени, щото бакалина в УСА иска да му е розов фона на буквите с котенца за тапет )
или ще експериментираш с температурата на аквариума до колко издържат рибите
е все тааа дали ще ги свариш с ESP или Линукс на подобна цена,
просто второто ти дава много повече възможности за развитие...

и докато няма на пазара нещо "евтино" и "лесно" за да тествате за какво говоря, все локуми ще разтягаме...

Съб Фев 17, 2024 2:34 pm
Профил ICQ
Аватар

ме ми трябва визия :wink: не продавам хладилници на чукчи
https://hackaday.com

Прикачени файлове:
hack.png
hack.png [ 446.86 KiB | Прегледано 954 пъти ]

Съб Фев 17, 2024 3:01 pm
Профил ICQ

Успех!

Съб Фев 17, 2024 3:40 pm
Профил
Аватар

Миро ако ти се "играе" - баш за вас
( може и на половин цена да ви паднат ако се "заядете" )
viewtopic.php?f=2&t=15830&hilit=ec25
иначе е същото като ПИ Зеро, но float soft + LTE

Съб Фев 17, 2024 5:07 pm
Профил ICQ
Аватар

Разгледах по-подробно това Tibbo... 100% покритие с моите възгледи.
Тоя TiOS или нещо като него трябва да го има в ром на всеки читав контролер, отделно от флаша. Който иска да да пести време го ползва, който иска да се бъхта да може и без него.

Съб Фев 17, 2024 9:52 pm
Профил
Аватар

виж и това
https://tibbo.com/developers.html
BTW: пиши им - отзивчиви са

Нед Фев 18, 2024 12:30 am
Профил ICQ
Аватар

Bai Ui написа:
Някой занимавал ли се е с амеби?

имат два модула АХ, Медиатек база със SDK и док
https://www.acsip.com.tw/index.php?acti ... ts&fid1=11

Нед Фев 18, 2024 11:00 am
Профил ICQ

TheWizard написа:
имат два модула АХ, Медиатек база със SDK и док
https://www.acsip.com.tw/index.php?acti ... ts&fid1=11

Изглеждат добре но вече взех решение да пробвам една амеба - AMB82 MINI, платката е поръчана от Алито, ще пристигне до 2 седмици, не е ac но осигурява доста добър поток от данни. Между другото имат и ац устройство но не видях примерни проекти а за мен това е ключът - искам да го свържа, да го програмирам с нещо готово да видя как работи, да го пипна тук и там за да ми пасне на проекта и готово - предлагат и широк набор от развойни среди, едната е Ардуино СДК. Чиповете на Realtek не са скъпи, нямат нужда от сложна периферия, само клок, който може да се подаде от FPGA, захранване, което така или иначе го имам на платката и само антена трябва да му се добави. Писна ми да разучавам устройства, всеки пуска на пазара някакви си негови протоколи, развойни среди които от бързане са пълни с бъгове и работят наполовина, липсва пълна документация, почваш да губиш време в ровене по гитхъбове, подробно четене за да се убедиш че ще ти свърши работа, опитваш да го подкараш на някакво СДК ама то не тръгва защото разбираш ли си пропуснал да забележиш някъде в дребния шрифт че командата трябва да завърши задължително с каридж ретърн но без ню лайн и накрая когато успееш с триста зора да го подкараш разбираш че нещо му липсва за да си завършиш проекта и захвърляш всичко в кофата. Това, което се опитвам да направя е устройство, което няма нужда от драйвъри или софтуер за да го ползваш - да има два режима - да може да работи като аксес поинт или като ноуд в съществуваща мрежа. Първо с ключе го включваш в аксес пойнт, устройството си създава мрежа, достъпът е указан отпред на панела или с баркод се свързваш директно с телефон или таблет, ползваш го наготово с браузър или го конфигурираш да се включи в налична мрежа и след това си го ползваш като ноуд пак с браузър като го намираш по зададен от теб ИП адрес. Това е, няма андроид и ИОС апове, няма драйвъри за линукс, уиндоус, мак, ртос и т.н. Няма нужда от дисплеи няма нужда от копчета, единствено едно ключе, което да го в ключва в един от горните режими и това е.

Нед Фев 18, 2024 2:02 pm
Профил
Аватар

нямам поглед върху Амебите...

това което ми е направило впечатление от Медиатек е че имат много опит със SDK и префериите са им достатъчно прилични
относно SDK-то им, много вероятно е да е FreeRTOS ( и зоопарк, смисъл - налична екоситема(софтуер) ) базирано

Нед Фев 18, 2024 2:10 pm
Профил ICQ
Аватар

Миро, не си единствения който "не разбира" идеята :D

Това е "шеф" от NuttX който е над 10 години в екипа ( същото е със UNIX Like / Линуксджиите )
Цитат:
Understood, it appears a nice idea! Easy way to develop ... Quick and Fast!

Understood :idea: ... беше след 1 минута писане

Пон Фев 19, 2024 6:43 pm
Профил ICQ

Ами човекът може би е по-схватлив... не знам ;-)

Аз не мога да навържа цялата картинка какво се опитваш да направиш. Схващам някои неща, но имам усещането че други ми убягват.
С две думи все едно някой ми разказва виц, който не схващам и не знам кога трябва да засмея...

Пон Фев 19, 2024 7:11 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 392 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 27  Следваща