| Автор |
Съобщение |
|
itso.t
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
 Re: Топла постелка за баня/мозайка
Нали темата е в безумни идеи... В пода се вгражда индукционен нагревател, а в банята се ходи с метални чехли. 
|
| Нед Фев 18, 2024 11:23 pm |
|
 |
|
pipilica
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2763 Местоположение: София
|
Е щом искаш жици има и за баня, те ги https://vikiwat.com/product/18897/nagre ... mokri.htmlСпоред мен няма нищо безумно да си сложиш подово в банята само че го направи като хората. Слагаш високоплътен фибран за под после туряш тоя кабел и му правиш много тънка замазка и отгоре туряш теракот не гланцов и фугираш с епоксидна фуга. Кабела му вадиш изводите под замазката в коридора и си готов, тва за 2-3 квадрата баня нема да е повече от 300-400 лв ако вземеш скъпи плочки, за 3 дена си готов с подовото.
|
| Нед Фев 18, 2024 11:46 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12096 Местоположение: Гьотеборг
|
като говорим "като хората" - има ли официален стандарт за тия неща или всичко се прави според препоръките на производителя/майстора (електротехник/плочкаджия) - (в добрия случай производителя вече е погледнал стандарта и си е направил изпитанията)? за електротехниците е ясно, но как стои въпросът с тия които имат право да правят такива инсталации? и вероятно няма да стане, но ако стане - гаранции, отговорности, застраховки... ясно ми е, че обикновено човек се справя сам с неволята, но май времената вече са малко по-различни
|
| Пон Фев 19, 2024 11:25 am |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
Аз бих изкъртил мозайката. Викаш си бригада "кърти-чисти-извозва" и следобед можеш да слагаш фибрана и замазката.
_________________ Хайде де!
|
| Пон Фев 19, 2024 11:28 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
В сервизните помещения освен подова настилка има и канализация... Мозайката пък ще падне с голяма част от замазката. Което остане, ще падне при къртенето на канализацията.
Като втора точка за размисъл. Много внимателно бих обмислил употребата на къртач ако нямам яснота кой ще довърши банята. Майсторите са кът, а читавите пък хептен. Ако жилището е с обща баня и тоалетна и се обитава, всяко забавяне на ремонта създава напрежение. Голямо напрежение.
И за финал. Бях учуден когато познат наскоро сподели, че за ремонта на банята се е ръснал за хонорар на майстора в размер на една "десетка". Това само за труд. Материалите са отделно. Не живее в палат и банята не е огромна. Не са използвани екзотични материали.
|
| Пон Фев 19, 2024 11:39 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12096 Местоположение: Гьотеборг
|
Който може да плаща...всичко е възможно. Аз първо питам, защото ресурсите не са безгранични - а да изкъртя нещо което е оцеляло, и дори не се е захабило без драскотина 50 години... не ми се вижда удачно. Джапанките може би са най-лесни. Парите може да отидат за термопомпа и радиатор на стената.
|
| Пон Фев 19, 2024 1:03 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Съгласно раздела в който е темата - и аз да дам моите 5 сТинки по въпроса.
Направи си водно подово отопление в банята.
Ще грееш водата в подовото с бойлера ти за БГВ, който предполагам и той е в банята. Ще ти трябва една много малка циркулационна помпа и един трипътен термосмесител.
Можеш да прекарваш през маркучите на водната серпентина в пода директно вода от бойлера, а можеш и да използваш бойлер със серпентина и да свържеш подовото към серпентината, за да не смерсваш двете води. Във втория вариант ще ти трябва и малък разширителен съд (1-2 литра вероятно).
Водната серпентина предполагам, че ще работи кратко време - малко преди, по време и малко след визползването на душа.
Водата в бойлера (и подовото) ще можеш да си я грееш на ток с реотана на бойлера, с водни или PV солари (ако имаш такива към бойлера) или с термо-помпа/котел.
|
| Пон Фев 19, 2024 5:55 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
а горещата вода от душа дето заминава в канализацията.... що не ползваш И нея
_________________ main[-1u]={1};
|
| Пон Фев 19, 2024 6:02 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Може бре, не е нещо ново - ама се прави за целия блок, не по-единично. Даже тази вода, която се събира от душове, миялни и т.н. минава едим по груб филтър, и после се преизползва за отопление, тоалетни и т.н.
А тук на едно друго място топлят цял замък, като охлаждат млякото на кравекомплекса до тях. Всичко може, само да си малко или повечелуд и да имаш време и желание. То ако всвки нокой не правеше нищо ново, щяхме да си стоим в каменната ера.
|
| Пон Фев 19, 2024 7:01 pm |
|
 |
|
HCL
|
[quote="Grubi"А тук на едно друго място топлят цял замък, като охлаждат млякото на кравекомплекса до тях[/quote] Луда му работа/крави 
|
| Пон Фев 19, 2024 7:47 pm |
|
 |
|
Grubi
|
|
| Пон Фев 19, 2024 11:44 pm |
|
 |
|
pipilica
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2763 Местоположение: София
|
Уау, някога къртил ли си мозайка в баня, ама от едно време, а тия за които казваш мое да влязат само ако имаш намерение да правиш тотален ремонт на помещението. Аз за това ти дадох икономичен план който може и сам да реализираш. Нема начин да се сравнява подово с радиатор на стената, да не говорим че за радиатора ще трябва от някъде да минат некви тръби. Май за момента едни хубави джапанки е решението.
|
| Вто Фев 20, 2024 1:48 am |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
Преди години като ремонтирахме апартамента в София, аз , млад и здрав като бик (и почти толкова умен), взех къртач под наем и започнах да къртя в банята - сигурно 1.5х1.5 м, плочките до тавана, лепени с чист цимент, не на "гребен", а плътно. Къртих къртих, сигурно съм изкъртил няма два квадрата и ми окапаха ръцете. Един приятел дойде на помощ, двойно по-силен от мен. И той кърти маса време, сигурно общо сме свалили плочките от една стена. Извиках такава бригада за следващия работен ден. Не съм ги гледал какво и как са правили, жена ми вика, че след няма и час всичко било изкъртено, напълнено в чували и свалено пред блока. Та е напълно възможно, те само това правят, знаят си чалъмите. Сигурно и само мозайка могат да изкъртят.
_________________ Хайде де!
|
| Вто Фев 20, 2024 11:23 am |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Аз така се измъчих с една дебела итонгова стена преди 20-на години ... няма чупене, хем я млатих с един голям 5 кг чук ... после ме "светнаха" как се прави - с бормашината разпробиваш една тухла и после една по една вадиш останалите тули цели като ги разлепваш от лепилото вместо да ги правиш на парчета с чука
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Вто Фев 20, 2024 11:30 am |
|
 |
|
Grubi
|
отказвам да къртя каквото и да било  имам приятел софтуерист който така разтоварва от работата в офиса... може даже да си плаща да работи на такова място.
|
| Вто Фев 20, 2024 12:06 pm |
|
|