Отговори на тема  [ 392 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 27  Следваща
The Internet of Stupid Things 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: The Internet of Stupid Things
точно ... разсъждаваш над отделен елемент от пъзела
"дръпни" се по-далече и ще видиш цялата картина :wink:

общо взето: "черна кутийка", която може да върши "много повече" неща по начина по който трябва да бъде

Пон Фев 19, 2024 7:26 pm
Профил ICQ
Аватар

BTW: те това е "UNIX Like" при който Ардуиното е само код/библиотека
а "черната кутийка" е PC ... за съжаление, периферията е само UART и емулация на реален дисплей
но всичко останало ... като математика, протоколи и др си е почти стандартно

порта работи и на ВИН и на ЛИН ... май че работеше и на МАК, а самия код трябва да работи на която и да е Ардуино платка
( Ардуино кода съм го ползвал за копи-пейст демонстрации дан си губя времето ... но Core си е на ANSI C/C++ )

https://www.youtube.com/watch?v=Wm0VVlHtKXg
https://www.youtube.com/watch?v=SKojOHDvfC0

Пон Фев 19, 2024 7:41 pm
Профил ICQ

Опитвам бе човек!

Аз винаги когато коментирам нещо във форума се старая да вникна в гледната точката на тоя дето я написал. И ако не вникна не коментирам. Ти си от малкото изключения в които по-скоро си чеша клавиатурата, без да съм сигурен за какво става дума.

Няма много си потаен и ни караш да гадаем.... а това проблем, понеже всеки от нас има някакво свое виждане какво е сбъркано в бранша и как би било по-добре. А пък аз специално съм много тежък случай щото моето виждане рядко съвпада с чуждите. Обикновено успявам да разбера чуждите виждания, щото това съм учил, това работя... Но с теб удрям на камък :-(

Пон Фев 19, 2024 7:42 pm
Профил

Без да искам да засегна магьосника на мен цялата работа ми изглежда като непризнат гений който търси признание ама ако може без да се мине и да си разкрие гениалната идея. Не иска сам да я прави. Не иска да каже каква е. Само недомлъвки и общи приказки как щяло да е по по най. Докато няма наистина конкретно обяснение на идея, концепция и т.н. тези съмнения ще отказват всеки който иска да вникне за какво иде реч. Или ние сме много тъпи и след 13 страници обяснения не сме схванали. Това, че е POSIX е ясно. Това, че се цели да е под $10 е ясно. Това, че иска да има готов имидж който да го ръгнеш и да тръгне е ясно. Това всичкото така или иначе го има. Това което не става ясно е за какво точно иде реч? Кое е иновативното?

Пон Фев 19, 2024 7:53 pm
Профил
Аватар

:D :D :D
palavrov ... ЛЕСНОТО използване прави, която и да е сложна система ПОПУЛЯРНА
нещо като закона на Гал...

та задай си въпроса:
Как да направя:
чипове, които търкалят сложен Линукс, лесен за използване от деца и инженери едновременно, от хоби до индустрия
( като имаш на в предвид, че всички елементи на "пъзела" ги има )

детето и инджинера го интересува да си качи СВОЕТО приложение в кутийката и да види резултата
а кое е в основите на програмирането: ANSI C, C++, POSIX ... общо казано UNIX Like
и къде е възможно най-много това: в чиповете търкалящи Линукс
и какво ти трябва: да си напишеш своя код и да кликнеш COMPILE, UPLOAD
а ако имаш C, C++, POSIX и той може да се изпълнява от кутийката - значи може да правиш мноооого неща

Гениално нали :D :D :D

Цитат:
Кое е иновативното?

Това, че го няма на пазара, това че имаш мощен чип с Линук и не го ползваш
защото е сложен за масовия потребите, следователно не е популярен

Пон Фев 19, 2024 8:15 pm
Профил ICQ
Аватар

старата ми циганка умря ... намерих си друга да ме хвали :D :D :D

Прикачени файлове:
CCC.png
CCC.png [ 81.12 KiB | Прегледано 926 пъти ]

Пон Фев 19, 2024 8:25 pm
Профил ICQ
Аватар

Ами аз ти го писах няколко пъти и ще го напиша пак за последно - линукс и простота не са съвместими неща.
Като юзър трябва да избереш или едното или другото.

Пон Фев 19, 2024 8:27 pm
Профил

TheWizard написа:
:D :D :D
palavrov ... ЛЕСНОТО използване прави, която и да е сложна система ПОПУЛЯРНА
нещо като закона на Гал...

та задай си въпроса:
Как да направя:
чипове, които търкалят сложен Линукс, лесен за използване от деца и инженери едновременно, от хоби до индустрия
( като имаш на в предвид, че всички елементи на "пъзела" ги има )

детето и инджинера го интересува да си качи СВОЕТО приложение в кутийката и да види резултата
а кое е в основите на програмирането: ANSI C, C++, POSIX ... общо казано UNIX Like
и къде е възможно най-много това: в чиповете търкалящи Линукс
и какво ти трябва: да си напишеш своя код и да кликнеш COMPILE, UPLOAD
а ако имаш C, C++, POSIX и той може да се изпълнява от кутийката - значи може да правиш мноооого неща

Гениално нали :D :D :D

Цитат:
Кое е иновативното?

Това, че го няма на пазара, това че имаш мощен чип с Линук и не го ползваш
защото е сложен за масовия потребите, следователно не е популярен

Да ме извиняваш ама продължавам да не разбирам това всичкото на кого му е проблем, че да му трябва решение?

На мен не ми е и никой не ми се е оплакал, че му е. Отдавна никой не се оплаква, че са му скъпи платките. Отдавна никой не се оплаква, че са му сложни т.е. пълно е с материали как да направиш това или онова, има голямо комюнити къде все някой дава ръка някой като се чуди кое как. Отдавна не е проблем да си напише кода и да го подкараш на платка. Ако целта ти е да се прави платка която да служи за обучение - ок, ама то е пълно с такива. Ако целта е да е модул за вкарване в други изделия - пак има колкото искаш. Да иска малко търсене и да знаеш какво искаш, ама то ако не знаеш какво искаш няма кой да ти помогне общо взето, иска си първо да се научиш и тогава да скачаш в дълбокото.

Всички точки които си ги написал ги има решени и заедно и по отделно.

Кое е това което липсва и ти искаш да го направиш?

Пон Фев 19, 2024 8:47 pm
Профил

TheWizard написа:
старата ми циганка умря ... намерих си друга да ме хвали :D :D :D

Ша ма извиняваш ама тука е нещо между комплекс за малоценност и мания за величие.

Пон Фев 19, 2024 8:50 pm
Профил

Колкото повече чета тая тема толкова нещата ми замязват на оня дето му казали напиши есе и той написал "Есе".
Ако измислиш един супер дупер чип дето има 1 копче. Като наистнеш това копче и твоя чип прочита мислите на инждинера или детето или който го е натиснал и чипа започва да прави точно това което човека си мисли - пак няма да успееш. Ако на човека линукса му е сложен тогава нещото дето ще трябва да направи с линукса какво ще е? Добре, даваш му инструмент, освобождаваш го от техническата и тривиалната част на нещата и му даваш свободата да твори, да изрази мислите си. Ами аджеба как ще му се появят мисли на тоя човек като не му се е налагало да мисли до сега? Как ще си провери творбата? Как ще я дебъгне? Как ще разбере дали работи или не (както той иска или изобщо)? Как ще разбере къде е проблема?
То като идея хубаво. Четка дето и кажеш - нарисувай ваза и тя рисува ваза. Не може да станеш художник без да се изцапаш до ушите с боя.

П.П. Децата нямат нужда нито от чипове, нито от линукс. Децата имат нужда от майнкрафт и фейсбук. Инджинерите и те нямат нужда от линукс. Това е лесният начин да си свършат работата. Лишавайки ги от някои възможности не им прави работата по-лесна.

Пон Фев 19, 2024 8:51 pm
Профил
Аватар

Код:
линукс и простота не са съвместими неща.

Бабане, на клиент ниво, дори не ти трябва да знаеш каква ОС се тръкаля, стига да има възможностите
Ти сам каза нящо за TiOS ... щото на client side си пишеш на СТД С, максимално близко до UNIX like

Код:
Ша ма извиняваш ама тука е нещо между комплекс за малоценност и мания за величие.

уби рибата :D ... беше в сферата на шегата

Цитат:
на кого му е проблем, че да му трябва решение?

не съм заявявал подобни неща ... просто минимално и травиално решение
но ти не коментираш това да, това не, а просто разтягаш безполезни локуми

Цитат:
Кое е това което липсва и ти искаш да го направиш?

това което ми липсва, аз ще си го направя, не бери грижа за това

ПИФ, ти кат не си програмист що се обаждаш, а и цялата тема няма нищо за матори

Пон Фев 19, 2024 9:04 pm
Профил ICQ
Аватар

конкретен въпрос
Как да направя ( на мен ми трябва )

Пон Фев 19, 2024 9:21 pm
Профил ICQ

А ти що си биеш негрите?
Моторите са нещото дето като съм го писал ми е отровило живота. Малкото неща дето съм написал са достатъчно сложни. Не броим асемблера края на 90те.
След 25 години хардуерстване се занимавам да свързвам имагинерните мисления на програмистите с реалния свят. Щото всеки си живее в негов си измислен свят а действителноста е различна от това дето е в главите на програмистите. Всички искат супер дупер хитрости и като му връчиш осцилоскопа и седне да се бори с таймингите и се чува едно хлъц. 20те години програмиране ги хвърля в кофата и започва да се учи от нулата.
За съжаление не въртя мотори. Интересни са ми. Но няма. Просто хората дето могат да ги завъртят са много малко. Ако вземат демотата на производителите ги завъртат. Но малко да трябва нещо по-сложно да се направи и край. Трябва пренаписване на всичко от нулата.
Моторите ги давам като пример за нещо изключително сложно и за многото ноу хау което трябва да имаш и за мотори и за процесори и за софтуер за да можеш да ги съвместиш тези неща.
А релетата за зареждане на електричка по нищо не се различават от релетата за включване на бойлер. Релета. Он/офф. Толкоз.

Пон Фев 19, 2024 10:04 pm
Профил

TheWizard написа:
конкретен въпрос
Как да направя ( на мен ми трябва )

Такива чипове се правят с много пари. В Европа не мисля, че има вертикална екосистема способна да произведе такъв чип без да мине през щатите, китай/тайван. (Говоря за краен резултат в модул на цена под $10)

По лесно ще е да използваш вече направен чип - което и предполагам, че всъщност имаш предвид. Това по може да се получи и да се проектира и произведе такава платка/модул. Да, ще отнеме време и пари но с порядъци по малко отколкото да си направиш сам чип.

А най лесно е да ползваш готов чип на готова платка. Не е като да няма избор. Правиш само софтуер който да върви на него. Инвестицията е кажи речи джобни пари + време и опит които вече ги имаш.

Пон Фев 19, 2024 10:06 pm
Профил
Аватар

Pif, това е пределно ясно... не споря
аз зададох конкретен въпрос

Пон Фев 19, 2024 10:09 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 392 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 27  Следваща