|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 9:12 am
Ардуино или Малинка, или нещо друго?
| Автор |
Съобщение |
|
emilvtc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
 Re: Ардуино или Малинка, или нещо друго?
Благодаря ! От същата страничка снощи свалих PDF-a, но схемите по-долу на нея нещо съм ги проспал... Платката ми е ревизия С-04. Ще пробвам довечера такайския ST-LINK и ще пиша какъв е резултата.
|
| Вто Фев 20, 2024 7:22 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
ХХ часа, по 5 лв. на час = ? И после пак обяснявайте за евтините китайски стоки. 
|
| Сря Фев 21, 2024 12:16 am |
|
 |
|
nik
|
понякога си струва, друг път не с блутут модулите с които се занимавах - 4 различни модела поръчах (загуби по рисърч общо около 8 паунда), харесах си един който работи идеално и няма аналог на размери, 9х9мм, готов модул с всичко, ляга по евтино от 1 гол чип, тогава поръчах 40 бройки, платих колкото за 4 маркови модула които не отговарят на размери целия проект с допълнителните платки и още чаркове легна по-евтино от 10 броя оригинални модули (не само че 10 не стигат ами и не отговарят на размери)
та когато човек носи глава на раменете си - може да извлече ползи, когато е зациклил на стара надрана грамофонна плоча и само си търси повод да мрънка периодично - спасение няма
|
| Сря Фев 21, 2024 1:56 am |
|
 |
|
Pif
|
И аз купих няколко китайски блупил-а. Отначало не искаха да се програмират и се оказа, че чиповете са заключени за писане. След отключване с СТМ32 ст линк утилити - се видяха нормално от кюба. Оказа се, че процесорите им са с 32к флаш и се наложи да купя чипове от комет и да ги сменя.
П.П. За мое оправдание пред Ицо - купих ги събота вечерта в 9 от човек дето продава в базара. Трябваха ми за неделя.
|
| Сря Фев 21, 2024 9:43 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
Евала на тоз базар, модули в 9 вечерта - то станало като в Китай 
|
| Сря Фев 21, 2024 10:26 am |
|
 |
|
emilvtc
|
В конкретния случай няма как да не се съглася с теб ... Факт, че модулите са шитня ... Не могат да се използват 1:1 даже и с ST-LINK-V2 дебъгера с който ги продават в комплект. PIF, CUBE програматора ги вижда и ги пише, но CUBE IDE-то не може да ги дебъгва.
|
| Сря Фев 21, 2024 11:12 am |
|
 |
|
TheWizard
|
UPDATE няма ли би трябва да са пълно копие ... или наистина джигитайска шитня
_________________ main[-1u]={1};
|
| Сря Фев 21, 2024 11:16 am |
|
 |
|
nik
|
желателно е преди да се поръчва да се прави малко рисърч, често проблемите ги има писани някъде от някой, било ревюта или гугъл
за съжаление вече и с марковите продукти проблема е същия, трябва да се внимава много преди да се купува, ей сега проучвам за една машинка да си купя на девалт, гледах ревюта в тубата, казват новия модел е пълен провал, описват точно какъв е проблема, пълно малоумие, препоръчват по добре стария модел. ама стария е доста стар модел и няма тръби за прахосмукачка, та май трябва да гледам друга марка
|
| Сря Фев 21, 2024 1:57 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
Резултата от теста ми е: Такайския ST_Link V2 свързан директно към проца на оригиналния Нуклео борд на ST работи, но не му работи RESET изхода. За да се използва трябва да се избере опцията Soft RESET в STM32CUBE_IDE-то в дебъг секцията.
Проца на BluePill платката е фейк, защото не може да се дебъгва нито с оригиналния ST_Link V2 на Нуклео борда, нито с такайския. И с двата обаче успявам да го програмирам с STM32CUBE_programmer-a.
Извода е, че такайците ме излъгаха да си купя точно тази шитня от тях. И без пари да е - ако знаех какво точно е - нямаше да го искам.
Проблема е, че не се знае. Както Ицо беше казал - на сайта няма никакво инфо, а пише - "много е арно и евтино - купувайте" ...
По форумите пише, че Такайския ST_Link V2 по някое време спирал да бачка. При мен като го включих - STM32CUBE_IDE го разпозна и му ъпдейтна фирмуера и за сега бачка с по-горните ограничения които описах.
Та някой ако реши да настъпва същата мотика - да има в предвид написаното по-горе.
Здраве да е !
|
| Сря Фев 21, 2024 11:53 pm |
|
 |
|
nik
|
аз лично избягвам китайски имитации на западни чипове, особено ако имитират надписа на оригиналния, по добре да е или чисто китайски чип с тяхно си лого и надпис, или китайски модул с оригинален чип
по обявата рядко си личи какво е, но ако се комуникита бързо се разбира - казвам му че търся еди какво си и ако не е това ще си искам парите обратно, и често си признават каква е измамата, но често и не знаят какво продават, щото продават чужда стока
|
| Чет Фев 22, 2024 1:28 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
ако имаш скоп - виж какво върви на "жиците" SWD & RST може джигитаеца да е омазал някой pull-up или лоша спойка
_________________ main[-1u]={1};
|
| Чет Фев 22, 2024 1:37 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
В нет-а попаднах на тази страничка "Build a mini ST-LINK/V2 programmer/debugger for the STM32", от която вероятно такайците са изкопирали ST_Link-a. Моя подозрително прилича на този. Като гледам _ RESET пина въобще го няма на схемата и явно се разчита на SoftReset-а. Имам скоп, но не мисля, че има смисъл да го връзвам въобще, като гледам схемата. Здраве да е.
|
| Пет Фев 23, 2024 11:28 am |
|
 |
|
emilvtc
|
В нет-а попаднах на тази страничка "Build a mini ST-LINK/V2 programmer/debugger for the STM32", от която вероятно такайците са изкопирали ST_Link-a. Моя подозрително прилича на този. Като гледам _ RESET пина въобще го няма на схемата и явно се разчита на SoftReset-а. Имам скоп, но не мисля, че има смисъл да го връзвам въобще, като гледам схемата. Ще си използвам оригиналните ST_Link или този на Nucleo-64 дев. борда, когато ми ттрябва Hard-Reset. Здраве да е.
|
| Пет Фев 23, 2024 11:32 am |
|
|