Отговори на тема  [ 55 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Високо кръвно и т.н. 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Високо кръвно и т.н.
Я си споделете рецептите за високо кръвно (без лекарства).
Наскоро ме върнаха от контролен преглед, заради високо кръвно примерно 111/170 и после се оказа, че май не е толкова високо 90/136 и надолу.
Има си правила и протоколи за мерене на кръвно, а тия доктори май често си правят каквото искат и още повече вдигат кръвното (моето :)) - т.е. примерно по-малък маншет, неправилна стойка или разни измислени сттойки (без облегалка, висящи крака и т.н.). Да не говорим, че не понякога не ти оставят и 5те минути покой.

- Спорт, упражнения и разходки
- Сваляне на повечко килограми
- Режим и редовен сън 8ч+
- Чеснови таблетки
- Билки
- Бабини деветини

Последна промяна Grubi на Вто Фев 27, 2024 12:31 pm, променена общо 1 път

Вто Фев 27, 2024 12:05 pm
Профил

Мнение Re: Високо кръвно и т.н.
Май е има и наследствена обремененост и щета от ежедневна немърливост към себе си. Аз лично досега не съм имал високо кръвно. Надявам се и да нямам. Не правя нищо кой знае какво:
- Внимавам с храната, алкохола и килограмите
- С движението, физическата активност и спането съм зле и е хубаво да отделям повече време за тези неща.
- Лекарства не пия.

Вто Фев 27, 2024 12:14 pm
Профил
Аватар

Така си е - наследствената обремененост също я има. И немарливостта също - седенето пред компа 24/5, вероятно също. Не искам да тръгвам по "лесният" път с таблетките, ако нещо наистина не е вече увредено. Гледам колегите зобят хапчета, особено тия над 50, но те постоянно се наливат с кафе, после има и доста алкохол за който си признават или не, някои пушат повечко или дъвчат тютюнеца, хапват непрестанно - т.е. също не са невинни, нищо че нямат много излишни кила. И уж спортуват...ама не точно.

Вто Фев 27, 2024 12:36 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

На 45 съм, пия хапчета от 15 години, основно зимата, щото лятото кръвоносните съдове се разширяват и на топло кръвното ми се нормализира.
Държа го 90-135, принципно не е много високо и не би трбвало да натоварва много сърцето и да увреди органите, по скоро проблема е че "паля от четвърт оборот".

Останалата част от контекста е че съм 172 санта, 67-69 кила, водя относително активен начин на живот, т.е. спортувам 3-4 пъти в седмица трамплини, колело, сноуборд, катерене, зависи от сезона. От преди десет години когато се родиха децата смея да твърдя че се храним доста здравословно, газирани напитки, вафлим зръчо и теб подобни боклуци у нас няма. Хляб ядем евентуално само на закуска, но не винаги... и пак не помага!

Та мисълта ми е ако си дебел и имаш волята да отслабнеш - направи го, вероятно ще ти помогне до някаква степен.
Ако си слаб и активен, просто не става... приемаш положението и си пиеш хапчетата.

И аз си мислех преди 15 години че ако променя нещо в живота нещата ще се оправят ама не става, нормално е в началото да имаш период на отрицание, но в дългосрочен план по добре няма да ставаш та по добре да се следиш и да си пиеш хашпчетата. Пак казвам ако са ти гранични стойностите е много вероятно лятото да не ти трябват хапчета.

Вто Фев 27, 2024 1:14 pm
Профил
Аватар

кога в една "система" се повишава налягането ?

Вто Фев 27, 2024 1:41 pm
Профил ICQ
Аватар

Така си е - не мога да кажа че съм "тотално затлъстял", но съм натрупал сериозно тук-там. Спортуването е по-скоро стихийно, отколкото редовно и това е проблем, и това може да се реши. Това с топлото и студено време не се бях сещал - възможно е и това да играе роля - тук определно си е хладно, нищо че съм му "свикнал". Ръст 192 (май съм спаднал на 190цм, с годините гравитацията не прощава), 130кг+

Но е много интересно колко фактори ( и това са го писали доктори и професори) играят в моментното, неинвазивно мерене на кръвно
-легнал
-седнал
-минути спокойствие
-големина и позиция на маншета
-стойка (кръстосани крака и т.н.)

Ежедневното лочене на кафе също не е безобидно, а тук е традиция. Гледам да не я спазвам :)
Лошото е (но пък и добро), че заради такива показания могат да ти откажат професионална квалификация като шьофьорска книжка, оператор на някаква машина и т.н. И са прави. Така, че ... по-добре да се стегна. Отказват дори кръводаряване, защото може да се смъкнеш на пътя след 10-15 мин и те ще са виновни.

Друг въпрос е ако има плаки, запишени съдове и т.н. - да се надявам че не съм там. И неприятното е също, че хипертонията също може да е "тих убиец" - когато почнеш да имаш оплаквания вече е относително късно.

Вто Фев 27, 2024 2:01 pm
Профил

принципно - високото кръвно е признак на заседнал живот, 130кг е много дори за твоя ръст, но по-големия проблем е заседналия живот, за да е здрав човек трябва да се движи много повече от колкото съвременния живот позволява, живота на хората се променя много бързо, а еволюцията е бавна

начини на мерене - примерно ако кабинета на доктора е на третия етаж, и ти си закарал тия 130кг на един дъх - няма как да покаже по-малко в следващите 15 минути, или докато чакаш си се изнервил за нещо - също
играл съм си с апарат за кръвно, общо взето здрав човек доста бързо си мени кръвното, и за вярно показание трябва доста време да си седял спокоен.

имах един съученик който така си вземаше редовно бележки, седи 10 минути и си мисли нещо, след малко казва "готов съм" и отива при сестрата мерят кръвно 170 и нагоре

кофеина играе сериозна роля ако не го приемаш редовно, примерно след 6 месеца никакъв кофеин едно кенче кока кола ми влияе доста за следващите 5-6 часа, а едно кафе направо ме разтреперва. за който употребява ежедневно солидни количества кофеин вече спира да му действа, в смисъл може да ти вдигне леко кръвното, но не и да се разтрепериш

ако целта ти е сваляне на килограми - ако имаш воля е лесно, спираш въглехидратите, увеличаваш физическото натоварване и си готов, така свалих почти 15кг за по-малко от година, но при мен кръвното не спадна, освен че ми е наследствено там факторите са много и понякога има и здравословни проблеми които не си личат, до колкото разбирам за сваляне на кръвно трабва натоварването да е по-особено, нещо от сорта на редуване на голямо натоварване с почивка, но не съм задълбавал за подробности

Вто Фев 27, 2024 3:20 pm
Профил

Това със свалянето на кг хич не е лесна работа. Най лесно се свалят като не ги качваш. Но то повечето сме изтървали този влак. В началото на 40-те се стегнах да овладея теглото и сега съм ок (189 х 86-7), все се напъвам да сваля 5-6 кг ама те си се връщат обратно. Трябва си глад ама трябва и постоянство защото в първия момент в който се отпуснеш и си качил кило, после две ... за един два дни ... и ако не ги свалиш на момента те си остават, след седмица пак едно две и те ти. При мен забелязах, че дори минимална употреба на алкохол ми вдига килограмите - по една бира или чаша вино с вечерята ми качва няколко кг за седмица т.е. всяко връщане в БГ или ходене на почивка или отпускане и занулява месеци усилия.

С физическо усилие почти не се отслабва, но е много добре за поддържане на тонус и енергия. Трябва си и глад. Умерен глад. За да не се вкара организма в режим на запасяване но все пак да се обърне енергийния баланс. И както и колегата Ник каза - минимум въглехидрати (захар, брашно в каквато и да е форма), никакъв алкохол, предимно хубаво месо, риба и салати, яйца, млечни - такава диета е доста по скъпа отколкото да се натъпчеш с хляб или бисквити, но за наше щастие бранша ни е добре платен и можем да си го позволим.

Вто Фев 27, 2024 3:53 pm
Профил
Аватар

Цитат:
Това със свалянето на кг хич не е лесна работа.

кетонна диета...
Цитат:
ако имаш воля е лесно, спираш въглехидратите

и увеличаваш мазното :D

Вто Фев 27, 2024 3:56 pm
Профил ICQ
Аватар

Аве младежи, какви са тия пенсионерски приказки? За вас секс няма ли? 8O

Вто Фев 27, 2024 4:34 pm
Профил
Аватар

Хе, хе, това не е темата за "носталгия"... :lol:

Цитат:
Бъди свободен човек!
Гладен ли си? - Яж!
Жаден ли си? - Пий!
Мечтател ли си? - Мечтай!
Прави ти се секс? - Мечтай!

Вто Фев 27, 2024 4:42 pm
Профил

Проблема е, че човешкия организъм е супер ефективна машина, и реално му трябва много малко храна, всичко останало е чисто чревоугодничество, психически глад, не физически

Ако физическото усилие не води до отслабване това говори само едно - все още въглехидратите са твърде много. Почти няма готова храна която да не прекалява с въглехидратитe, за резултати трябва да се четат етикети, ако няма едикет да се търси в имтернет, и най добре да се приготвя всичко в къщи, готовите неща винаги са набутани с много сол и захар за да са вкусни. Не е лесно, с орязване на въглехидратите разнообразието намалява драстично. Но това е единствения начин да се обърне баланса. Иначе докато въглехидратите са в излишък организма е предразположен към запасяване - обръща излишъка на захар в мазнини.
Е, има хора които са късметлии и не трупат, но аз не съм от тях.

Вто Фев 27, 2024 4:47 pm
Профил

Ако можеш да си отделиш време за плуване - няма да сбъркаш.
Освен всичко останало, контактът с движеща се вода правел своеобразен масаж, който стимулирал периферната нервна система.

Вто Фев 27, 2024 5:16 pm
Профил
Аватар

Плуването е при мене, и плуване и водна гимнастика има. Просто много заседяване - Алтиума е виновен.

Така ще е, няма да е лесно. Ще видим.

Вто Фев 27, 2024 5:19 pm
Профил

Гугъл казва така:

Tricks to Lower Blood Pressure Instantly

Meditate or focus on deep breathing. Meditation and breathing exercises can help you relax, which slows your heart rate and lowers your blood pressure.
Reduce your stress levels. ...
Take a warm bath or shower.

т.е. при високо кръвно трябва да се намали сърдечния ритъм, както подскава The Wizard - дийп релакс и медитация, може би и дишане на кислород?

Вто Фев 27, 2024 5:22 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 55 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща