Отговори на тема  [ 32 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Цена на SMS 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Цена на SMS
Проблема е обратен - тя е живяла на свещи и с празен хладилник (не полупразен) и сега когато има малко повече възможности въобще не си прави сметката. Аз пък не казвам че съм бил с неограничени възможности но съм имал малко повече - никога не съм виждал празен хладилник и съм стоял на светло дори и в режима на тока. Ама някак си си правя сметката.

Съб Сеп 02, 2023 11:28 am
Профил ICQ
Ранг: Ориентиран

Не е подходящ форума, дори в раздел общи приказки, да се впускам в обяснения относно семейните финанси, но нали казах: аз съм я назначил, така, че кой е шефът вие решавайте... :D

Съб Сеп 02, 2023 1:46 pm
Профил YIM

ikarlo написа:

Офтопик: преди две години установих, че в банкоматната карта ми се губят пари и от банката установиха, че уж съм се абонирал в някакъв сайт за игри. Тогава раззбрах, че в продължение на 5 - 6 месеца всеки месец са теглени по около 40лв. Първо, никога не съм активирал картата за плащане онлайн; второ никога не съм регистрирал картата си в никакъв сайт. Учтиво ми беше обяснено, че ако искам вътрешна проверка в банката ще е за моя сметка, т.е. откраднатата сума няма да покрие разходите. В крайна сметка ме убедиха, че най-вероятно аз съм допуснал някаква грешка и, понеже сумата не беше чак толкова голяма, не настоях да се извърши. Смениха ми картата с нова пластмаса и аз си смених паролата веднага. Тук има обаче любопитна подробност: още при предишната карта се бях абонирал да получавам SMS от банката за теглените суми. И това дълго време работеше. Само че, по едно време SMS-ите спряха! И тук ми е грешката, че не повдигнах веднага въпроса защо, след като не съм поръчвал отказ от тази услуга. После се усетих: КОЙ, ако не е банков служител, може да изключи дадена услуга?!?

Наскоро от Прокредит банк ми блокираха картата, заради някакво съмнително плащане и в действиетелност, имаше плащане към неизвестен за мен сайт за 70 + лв.
Върнах историята назад и от декември месец досега има няколко тегления от тази карта, все за различни суми. Онлайн банкирането ми беше настроено за двойна автентификация - статична и динамична парола, което означава задължително смс с динамичната парола. Такива не съм получавал.

Пуснах оспорване на транзакциите и по едно време ми се обажда една кака от банката, да ми каже, че не съм пуснал заявка за всички транзакции и използвах случая да я поразпитам какво и как.

Бил някакъв сайт за ескорт и дейтинг услуги в САЩ и това можело да бъде абонамент. Отговарям й, че такива услуги не съм ползвал.
На въпроса ЗАЩО не съм получил СМС за потвърждаване на плащането, тя отговори, че имало много варианти. Викам й добре, кажете една. Тя : много са.
Ако не били успешни оспорванията, щяло да има такса от 100лв за всяка транзакция?!?!? Един вид опитва се да ме уплаши.
Както и да е, да видим какво ще стане.

Едит: общо 480 лв са измъкнали шибаняците!

Съб Фев 24, 2024 10:17 pm
Профил
Аватар

Затова ежемесечно си следете сметките и като има нещо съмнително оспорвате. Таксите са за сметка на този които е дърпал парите. Ако няма правна основа да го прави рано или късно му излиза солено.

Съб Фев 24, 2024 11:13 pm
Профил WWW

Темата се разви в посока on-line измами. Много сайтове (абсолютно далеч от "не за деца") почнаха да искат идентификация чрез телефон. Наскоро презареждах Windows и, естествено, тръгнах да търся драйвери в нета. Понеже съм със win7, който вече не се поддържа, не ги намирам "на първа страница" и трябва да ровя по-дълбоко. Така при опит да намеря по-стара версия на Audacity дадох телефона си уж да ми изпратят код за влизане. Вместо код получих SMS, че съм се абонирал да тегля каквото и да е срещу скромната сума 6лв/седмично. Сайта мисля, че беше "Uptodown". Опитах с обратни SMS да изключа услугата, но такава възможност не беше предвидена. Разбира се, посетих офис на оператора да проверя чрез техните достъпи какво става и ме увериха, че, засега, няма натрупани суми извън договора ми с тях. Чакам следващата фактура, за да разбера истината.
Направи ми впечатление, че тоя сайт няма нищо българско, но в SMS беше изписано в лева. Обикновено искат долари или евро.

Нед Фев 25, 2024 11:26 am
Профил YIM
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Този сайт който си споменал си е скамерски от всякъде. Интересно, че излиза в резултатите на челните места в гугъла може и с години вече.

Нед Фев 25, 2024 3:03 pm
Профил
Аватар

Такива директно ги отрязвам през банката или пейпал и не се занимавам повече. То не бяха сметки за по 2х, 3х, 10х, заплашителни писма и прочее. Като мислят че са в правото си да си търсят парите по съдебен път. Досега са го направили точно... 0. Явно защото не са в правото си. Съдиите трева не пасат. Как се доказва такъв договор?

Пон Фев 26, 2024 12:17 am
Профил WWW

HCL. как точно ги отрязваш през банката?

В БГ банките не мога да ги накарам да изискват от мен потвърждение преди теглене от сметката ми - независимо какъв е начина на плащане -с карта, с APP на банката или през интернет.

Това, което ми трябва е всички плащания, които не са с карта на пос терминал/банкомат или с APP-а на банката да стоят и да чакат одобрение от мен за да бъдат извършени. Одобрението - примерно през APP-а на банката.

Някой има ли идея как да стане това?

Пон Фев 26, 2024 11:05 am
Профил

Няма начин - особено, ако банката е някоя от "големите".

Пон Фев 26, 2024 11:28 am
Профил
Аватар

Като видя подобно теглене, го връщам обратно. За целта си преглеждам всички транзакции поне веднъж месечно

Вто Фев 27, 2024 2:54 am
Профил WWW

Правиш си виртуална банкова карта. Тя е само за плащане в интернет. И стои празна. Като искаш да платиш нещо - прехвърляш желаната сума от сметката в тази карта и плащаш. Точно за такива случаи е предвидена.

Вто Фев 27, 2024 9:50 am
Профил
Аватар

Имам даже и истинска дето си седи (почти) празна точно за такива цели. Забелязал съм че не от всякъде се случва двойната идентификация - примерно преди месец някъде щерката искаше нещо за 100-тина лева че нейната карта може само до 80 и ми прати смс с код и т.н. След няколко дена със същата карта поръчвах платки от JLC - нъцки - мина си директно за секунди без никакви въпроси... Та картата в която има пари - никакви онлайн плащания с нея. Само през приложението или физически с нея на пос терминал.

Вто Фев 27, 2024 7:03 pm
Профил ICQ

Револют ти дават две виртуални карти - една с фиксиран номер и втора - т.н. disposable card.
Втората е точно за интернет плащане - след успешно плащане, номерът на картата става невалиден.
Дори да ти хакнат транзакцията и номера на картата, могат само да духат таратора.
Големия трик за мен е, че ако се наложи връщане на парите, въпреки че номерът вече е невалиден,
парите се връщат без проблем в Револют сметката - изпробвано е с Али чичак и работи.

Вто Фев 27, 2024 11:12 pm
Профил

Като споменахте револют - това не е ли по-опасно спрямо използването на стандартна банкова карта?

Преди доста време пробвах да се сдобия с Револют , но като започна да ме пита за какви ли не лични данни, банкови сметки , кръвната ми група (това е майтап де) и др. подобни им теглих една майна ...
Така не си ли отваряш достъпа до сметките и то на някой, който даже няма офис и представителство в България ? Ако револют недобросъвестно реши да изтегли пари от сметките ти нищо не можеш да направиш, нали?
Няма как в твойта банка да откажеш извършена валидна транзакция към револют ...

Cekins, двойната идентификация се случва САМО ако този който тегли парите иска такава. Т.е. твоята банка НЕ осъществява транзакцията САМО ако е с двойна идентификация.
Отделно, че двойната идентификация не се изисква при всчко плащане, а на всяко 6-то мисля (например при плащане на тел. сметките към Yettel).
Т.е. двойната идентификация според мен е нещо като нищо и не я върши никаква.

Сря Фев 28, 2024 12:15 pm
Профил
Аватар

emilvtc написа:
...двойната идентификация се случва САМО ако...
(Извинявам се че се включвам с подобна забележка, но започва да става нетърпимо.)

В съвременният разговорен език след като всичко което се движи стана "возило", на дневен ред е всичко да започне да се "случва"...
А може би абзаца в цитата трябва да е: двойната идентификация се извършва САМО ако...".

Ама не позволявайте на хора с речник от 18 думи да променят начина ви на изразяване!
Мен ми е добре...
Не ми е важно...

Сря Фев 28, 2024 12:58 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 32 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща