Отговори на тема  [ 15 мнения ] 
RFID 125kHz въпрос 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение RFID 125kHz въпрос
Трябва ми подобен модул, тоя е за пример само.
https://www.aliexpress.com/item/1005006 ... 2004299_10
Имам една идея но трябва някак да му увелича обхвата поне на 25-30 сантима.
Та въпроса ми е има ли начин, или да предложите подобен модул на който лесно може да се увеличи разстоянието на което засича чипа.

Чет Мар 07, 2024 8:03 am
Профил
Аватар

Мнение Re: RFID 125kHz въпрос
pipilica написа:
Та въпроса ми е има ли начин, или да предложите подобен модул на който лесно може да се увеличи разстоянието на което засича чипа.

"Лесно" е доста условно понятие. С 4095 съм постигал около 10см, като антената на четеца е с диаметъра на антената на тага. Що не пробваш на по-висока честота?

Чет Мар 07, 2024 10:51 am
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Не знам каква ти е идеята. Виж примерно нещо такова няма ли да ти свърши работа

Чет Мар 07, 2024 2:24 pm
Профил
Аватар

pipilica написа:

Ако въпросът ти е свързан с автоматизация на кактусостроенето, защо не погледнеш към електронните етикети и секюрити таговете. Тия които лепят по всякакви опаковки и бутилки. С подходящи антени някои от тях със сигурност покриват над 30 сантима. За справка - рамките за проверка за гепена стока на изходите на магазините.

Чет Мар 07, 2024 3:24 pm
Профил
Аватар

125Khz работят с магнитно поле - демек трябва ти ток в бобината
а с готово чипе няма как да регулираш тока
https://embeddedmcu.com/wp-content/uplo ... 18-sch.png

PS
300mA е EM4095
https://www.edn.com/cmos-transceiver-ci ... id-reader/

Чет Мар 07, 2024 3:47 pm
Профил ICQ

itso.t написа:
Ако въпросът ти е свързан с автоматизация на кактусостроенето, защо не погледнеш към електронните етикети и секюрити таговете. Тия които лепят по всякакви опаковки и бутилки. С подходящи антени някои от тях със сигурност покриват над 30 сантима. За справка - рамките за проверка за гепена стока на изходите на магазините.

А точно това ми трябва, мислех че е такава система, и за това тоя въпрос. Като как да търся повече за такава система.

Ми тоя път не е свързано с кактуси а с кокошки. Искам малко да автоматизирам затварянето щото напоследък все на мен се случва да ходя да ги затварям, пък така лесно като се приберат всички и се затварят сами а и сутрин сами ще се пускат, отделно всяка като има номер и не се налага да се броят.
Но приемам и други идеи стига да мога да ги реализирам лесно и с малко пари.

Чет Мар 07, 2024 10:02 pm
Профил
Аватар

pipilica написа:
А точно това ми трябва, мислех че е такава система, и за това тоя въпрос. Като как да търся повече за такава система...

Никога не съм се интересувал как функционират подобни системи и какви RFID използват. Ясно е, че са пасивни, но толкова.
По-скоро подсказах идея за търсене на допълнителна информация или направо на подобно оборудване. Предполагам, че се намира такова, изостанало при ремонт на търговски обекти...

Чет Мар 07, 2024 11:31 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

pipilica написа:

...Искам малко да автоматизирам затварянето щото напоследък все на мен се случва да ходя да ги затварям, пък така лесно като се приберат всички и се затварят сами а и сутрин сами ще се пускат...

Не е ли по-лесно да автоматизираш само затварянето и отварянето на вратата - задвижващ механизъм и фотоклетка.

Пет Мар 08, 2024 12:18 am
Профил

Да, по-лесно ще е но няма как да съм сигурен че всички са вътре. Тия ся са нови и не им знам навиците още, но предишните лятото се качваха да спят по дърветата, има ниски и разклонени ябълки, и ходех с една метла да ги събарям и те тека, тия за сега стъмни ли се леко и са си вътре.
Та идеята е да сложа няква рамка или по-добре две след вратата и като влизат да се записват като влезли и като се стъмни малко ако всички са вътре да се затваря, ако няма някоя да свети червена лампа, но броенето ми се стори като най-трудно та за това тема.

Пет Мар 08, 2024 1:50 am
Профил

Този модул е много слаб. Чете от 2-3 см, че и по-малко по-спомен. Аз съм постигал с мой четец 12.5см, но със карта и то зависи каква е. Презаписваема беше и се оказа по-добра. Обикновена беше 7-8 или 9.5-10 см. Беше отдавна и не помня.
Работата е малко сложна, с хубава антена се постига по-голямо разстояние. Моята беше навита на диаметъра на консервна кутия. За да се постигне по-голямо разстояние трябва по-голяма мощност в антената но това затормозва четенето, защото става по-малко чувствителна към картата. Т.е. някакъв компромис.

Пет Мар 08, 2024 12:31 pm
Профил

Лепенките за преглед на колите са на 860 мхз. Те се четат от поне 4 метра като с голяма антена могат и над 10 метра. Същите са винетките в Турция и стоките в декатлона. Имат в протокола система за борба с колизиите.
Това за кражба в магазините е обикновенно резонанс дето като намагнитят етикета и му местят честотата и рамката не го хваща.
За кокошките предлагам лицево разпознаване с невронна мрежа и АИ както и кантар който да установи колко е наддала и дали си е снесла яйцето. Хубав стартъп ще излезе от това.

Пет Мар 08, 2024 4:29 pm
Профил

За кокошки приятел от доста г. си е направил автоматично да се затваря /отваря курника. По часовник май беше . То ако ще ги чакаш всичките да влязат , има и куц момент. Една се забляла, или я утрепал някой хищник... Другите остават на произвола на съдбата. При тоя приятел съм гледал клип (имаше камера до курника) . Един дзвер ( голямо куче , ама диво ) блъскаше по вратата на курника , вътре птиците яко в паника...

Пет Мар 08, 2024 8:49 pm
Профил ICQ
Аватар

Много ще е интересно когато някоя кокошка се чуди да влезе ли или да не влезе - и хоп в тоя момент автоматиката решава че всички са налични и хлопва вратата връз горкото пернато...

Нед Мар 10, 2024 4:59 pm
Профил ICQ
Аватар

Нарича се фрикасе... :mrgreen:

Нед Мар 10, 2024 5:53 pm
Профил

Cekins написа:
Много ще е интересно когато някоя кокошка се чуди да влезе ли или да не влезе - и хоп в тоя момент автоматиката решава че всички са налични и хлопва вратата връз горкото пернато...

Мда, друго си е човек с опит, тенкю за темата за рамисъл как да не се случи щото не обичам фрикасе.

Пон Мар 11, 2024 12:15 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 15 мнения ]