Отговори на тема  [ 171 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 8, 9, 10, 11, 12  Следваща
KiCAD 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: KiCAD
Във версия 7.0.7, когато се печата в pdf формат има връзки към компонентите. Също така, когато се щракне върху компонент излиза информация за него. Не знам тези благинки откога са се появили(сега се наложи да правя pdf), но е удобно - особено ликовете към отделните компоненти.

Съб Окт 07, 2023 8:53 pm
Профил

От излизането на версия 7.0.0 го има със сигурност. Аз прескочих шестицата, затова не знам дали и тя го е поддържала, а в петицата не съм обръщал внимание, понеже не са ми трябвали pdf-и. Но едва ли е от скоро. Общо взето тази опция да показва параметрите на компонент в pdf-схема при клик върху него си я има при всички платени големи играчи поне от 10 години, може би 15 (Zuken със сигурност я поддържаше още от 2007-2008 насам), та едва ли KiCad са изоставали толкова през годините и чак сега са я пуснали.

Съб Окт 07, 2023 11:03 pm
Профил

В платката начертах четириъгълник, локнах го и 20 минути търсих как да го редактирам:

В долния десен ъгъл на редатора има selection filter и от там трябва да се сложи отметка на "locked items".

(сигурно ползващите кикад са наясно, ама все пак...)

Чет Фев 29, 2024 10:39 pm
Профил

l - on/off locking

Пет Мар 01, 2024 9:44 am
Профил
Аватар

Та щом съм заключил нещо по платката се предполага че не искам повече да го бъзикам при каквито и де е условия :) То реално това е нов фийчър от 7-цата (че дали не е и от 7.0.10) - преди локнатите обекти си бяха достъпни за селектиране и когато искаш да ги пипаш излиза един прозорец дали да овъррайднеш лок-овете или да ги скипнеш. Сега с този филтър въобще не можеш да ги слектираш. И аз малко се пулих докато зацепя какво се случва и защо не мога да ги селекирам.

Съб Мар 02, 2024 11:15 am
Профил ICQ

трябваше да му променя слоя - бях го сложил на белия печат, вместо на edge.cuts, а бял печат така или иначе няма.

Съб Мар 02, 2024 5:04 pm
Профил

KiCAD става все по-добър.
https://www.youtube.com/watch?v=Ohxlmy0p7FE

Вто Мар 12, 2024 9:50 pm
Профил
Аватар

Добре де - там пише че на 23.02 е излязла. Аз преди седмица гледах и имаше 7.0.10 само. Има едно дразнещо с тези нови версии дето още не съм му хванал цаката - като инсталирам новата и ми ошетва всички библиотеки които съм си правил. После за да си направя нанво компонентите трябва да отворя проект където ги има, да отворя компонента и да създам нова библиотека(или да го добавя към съществуваща) и се оправя, ама е дразнещо.

Пет Мар 15, 2024 6:45 pm
Профил ICQ

Аз инсталирах осмицата но запазих и седмицата за всеки случай, да не се омажат нещата че имам много ценни проекти. По време на инсталацията инсталатора видя че имам седмица и ми предложи да копира всички настройки от там. Имам отделна директория за библиотеките и проектите и всички пътища към тях се копираха на осмицата, всичко си тръгна все едно стартирам седмицата, всичко е много точно, много съм доволен от тая програма.

Пет Мар 15, 2024 7:13 pm
Профил
Аватар

То аз си знам че при мене цялата галимация е от там че библиотеките ми са в дифол папката ама и не вземам мерки...

Нед Мар 17, 2024 2:41 pm
Профил ICQ

Това не знам кога се е появило :(
Place/Add Stackup table
Забелязах го в последната версия.

Прикачени файлове:
stackup.png
stackup.png [ 106.71 KiB | Прегледано 3851 пъти ]

Вто Май 07, 2024 9:02 am
Профил
Аватар

Притеснява ме само, че като настигне Алтиум и ще стане платен...

С всяка следваща мейджър версия става все по-добър. А и за разлика от ФриКад от другата тема, с КиКад може съвсем спокойно да се работи и да се правят дори и по сериозни неща. Вече трета година си го ползвам макар и за елементарни неща - няма нещо което да ми липсва до степен че да търся алтернативи.

Вто Май 07, 2024 11:57 am
Профил ICQ
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран
Аватар

След ъпгрейд на Линукса (Федора 40) дойде версия 8 като стандартен пакет.
Импортва от старата верися без проблеми при мен.
Прикачени файлове:
Screenshot_%Y%M%D_%H%m%S.jpg
Screenshot_%Y%M%D_%H%m%S.jpg [ 17.8 KiB | Прегледано 3818 пъти ]

.... и 3Д гледачката е пипната :twisted:
Прикачени файлове:
Screenshot_%Y%M%D_%H%m%S-1.jpg
Screenshot_%Y%M%D_%H%m%S-1.jpg [ 104.25 KiB | Прегледано 3818 пъти ]

Вто Май 07, 2024 8:28 pm
Профил

Cekins написа:
Притеснява ме само, че като настигне Алтиум и ще стане платен...

С всяка следваща мейджър версия става все по-добър. А и за разлика от ФриКад от другата тема, с КиКад може съвсем спокойно да се работи и да се правят дори и по сериозни неща. Вече трета година си го ползвам макар и за елементарни неща - няма нещо което да ми липсва до степен че да търся алтернативи.

KiCad's Historic Price Increase: A Leap into the Future
Mon, Apr 1, 2024 :)
https://www.kicad.org/blog/2024/04/KiCads-Historic-Price-Increase-A-Leap-into-the-Future/

Доволен съм за сега. Пуснах 3-4 работещи платки.
Интерфейсът го започнаха като Eagle и сега го приближават към Протел. Ще ми се още - не съм ги разучил кустумациите. Ако разберете, или намерите .cfg файлове - давайте. Не успях от схематикса да си задавам дефаулт широчина на пистите на платката. За сега успях да ги променя в схемата. Та ръчно при рутирането го правя според мястото. За прости платки е достатъчно. Прави чуден 3Д превю. В Фреекад излиза сиво?

Прикачени файлове:
Et02.jpg
Et02.jpg [ 277.19 KiB | Прегледано 3671 пъти ]

Пет Май 31, 2024 6:20 pm
Профил WWW

Ако експортваш модели зависи в какво и коя версия, примерно не всички степ формати съдържат информация за текстури те, съответно се рендират сиви.

Пет Май 31, 2024 9:31 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 171 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 8, 9, 10, 11, 12  Следваща