Отговори на тема  [ 120 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Следваща
Домашно ВиК 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Домашно ВиК
Предстои ми да слагам слънчогледи и да си оправя водите на село. За слънчогледите съм наясно, но с ВиК тепърва ще се боря. В смисъл имам сондаж + китайска помпа, ама още поливането е на маркучи и трябва да направя нещо по въпроса преди жената да ме е изгонила...

Та с две думи търся препоръка за помпа, хидрофор и поливна система.
За помпата се чудя трябва ли да има управление на дебита. Всичките ми познати ползват такива без и казват че уж хидрофора се справял. Проблемът е, че аз искам да се отделя от селското ВиК, демек ще ми трябва както битова вода така и за поливане. И не ми се ще да трябва да изключвам пръскачките всеки път когато някой реши да се къпе.
За поливните системи гледам вариантите са да опъвам тръби или кабели или и двете. За съжаление още не съм наясно колко кръга ще ми трябват. Някои са ясни, но други не съвсем. Другият проблем е, че парцелът е сравнително дълъг и тесен. Демек ако правя нещата само с тръби ще се получат доста паралелно и без точен проект бройката няма да излезе. Та хем ми се иска клапаните да са в бараката със сондажа и да е само тръби навън. Хем се притеснявам, че няма да ми се получи и отивам на вариант да пусна магистрални тръби и на няколко места да правя кутии с клапани където да разклонявам. При тоя вариант трябва и кабели да пусна или да ползвам клапани с батерии. Но тия батерийните май са само китайчета и не ми изглеждат надеждни. Отделно не ща да се занимавам с батерии.
Това с водите е много шибано че се закопава и после хич няма да ми се пипа. Затова предпочитам по-качествени и по възможност смислени неща. Примерно гледам някои от марките имат собствени кутии с място за монтаж на клапаните и т.н. Не че ми се дават по 500лв за някаква си пластмасова кутия. Но и не искам да е съвсем измислено.
За управлението също съм в дилема. Тия компютри или програматори не ме кефят. Предпочитам да си го управлявам през домашния асистент, щото то не е само въпрос на тайминг. При всичко случаи задължително е да мога да го наблюдавам и управлявам дистанционно. И тук са двете крайности - марковите компютри с облак са безумно скъпи и/или ограничени. А другата крайност при китайчетата виждам само някакви си евтини туйчета. Та търся нещо малко по-качествено от туйчетата, но задължително отворено за управление. Идеята е, че ще сложа нещо за мерене на дебит и налягане и някаква логика за откриване на течове, аварии, спиране на помпи и т.н. Затова повечето рейнбърдове и т.н. не ме кефят.

Ами това е.. ще се радвам ако някой може да препоръча марки/продукти/решения в тая област ;-)

Вто Мар 26, 2024 4:18 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: Домашно ВиК
Ако имаш достатъчно вода ограничи се с малко кръгове.
Ако не ти се копае и не те бърка че ще се виждат тръбите, всичко спокойно може да е открито. При мен доста от поливната система е открита.
Шахти лесно се правят с циментови тухлички от най малките.

При мен системата е таква. Пускам помпата и първата група дето иска най много вода е винаги включена. И в зависимост от необходимостта пускам с клапани другите кръгове.
Удобно е да имаш повече кранчета за различните отклонения. Ако се прецака нещо да може да спреш частта в която имаш проблем, че не винаги ти се занимава да го оправяш на момента. Отделно че някоя от културите като я няма е добре лсно да можеп да изключиш поливането и.

Аз си ползвам мои устройсва с MQTT управление. Най лесно ми се видя да го реализирам на база каквото имам готово.

Вто Мар 26, 2024 4:32 pm
Профил

Честотното има някои предимства, зависи от къде и как черпиш вода. Плавния пуск и стоп е полезен за плитки водоизточници, когато смукателя е близо до дъното, доста намалява размътването на водата. Също плавният пуск и стоп елиминира хидравличните удари което е полезно чисто от механична гледна точка. Отделно екстрата на по прецизно регулиране на налягането.
Иначе Христофор с помпа е достатъчно.

Вто Мар 26, 2024 6:13 pm
Профил

При всички случаи ще имам кранчета и неща, които ще са на ръчен режим.
Вода имам в неограничено количество... Но за компенсация пък по 5-6 месеца няма капка дъжд, а вятърът е постоянен и изсушава всичко за отрицателно време. Затова през жегите ако мога ходя и през седмицата, но ми коства 1 час път в едната посока и си е ангажимент. Затова идеята е да автоматизирам поливането и да не се притеснявам, ако се наложи някоя седмица да пропуснем и да не ходим.

Ники какви клапани ползваш? Аз нещо не мога да се ориентирам колко типа има... с латчинг, без латчинг, а пък контролерите едни и същи, нещо не вдявам...

Вто Мар 26, 2024 6:30 pm
Профил
Аватар

Всиките са като този https://hydrostab.com/bg/category/poliv ... i-sistemi/ На различни фирми, принципа е един и същ. Входящото налягане върши основната работа. Електромагнита отпушва иили запушва една малка дупцица. Всиките работят. И китайчетата от алито също. Когато има голям дебит през клапана ще има разлика какъв си сложил. Аз имам повече кръгове и малък дебит на кръговете и не оказва влияние какъв е клапана.

Вто Мар 26, 2024 6:55 pm
Профил

Тва с къпането и поливането на една помпа няма как да стане, от опит ти казвам, поне не и с нормална помпа. Не си казал къв ти е сондажа и каква е помпата. Аз също не съм на градското ВиК а съм на сонда Ф160, ако не искаш да имаш проблем с водата в къщата ти трябват две помпи, с едната да си осигуриш вода в къщата и с другата да си поливаш, стига да може да сложиш два смукателя в сондата, ако ти е интересно мога да ти кажа каква е моята система.
Съветвам те тая година да сложиш тръбите на земята и да намериш оптималния вариант за поливането и след като го намериш тогава да закопаеш тръбите и кабелите. Имам съшия клапан от линка на Никола и едвам ги направи тия 20Л/м при 3.5 атм и 3/4 тръба на входа, за пръскало е добър може и за две.

Вто Мар 26, 2024 10:03 pm
Профил

Ако можеш, за поливането си отдели един резервоар, за да не поливаш със студена вода от земята, а да се постопля. Ужким е по-добре за растенията.

Вто Мар 26, 2024 11:02 pm
Профил

То и зависи какво, как и по колко ще полива. Щом ще се отделяш от ВиК-то помисли за опция да направиш байпас ако ти спре тока докат си в банята да пуска вода от мрежата или си сложи ЮПС на помпата.

Вто Мар 26, 2024 11:27 pm
Профил

Ами ние в Лозен така отказахме доста години. Сега заради халето имахме резервоар за спринклера, та поливахме от него, дебит колкото искаш. За сградната обаче, не знам каква ти е водата, при нас е с многобройни минерали, кранчета се сменят през година, та не е лошо да помислиш за филтър и омекотител.

Сря Мар 27, 2024 7:25 am
Профил

Имам познати само с водоснабдяване от кладенец. Балона на хидрофора им е някакъв голям - май 150л или 200л. Идеята им е да няма чести цикли на включване и изключване на помпата от пресостата. Не са постигнали функционалността да поливат и да се къпят едновременно.
Щом идеята ти е да поливаш когато не си там - ще трябва да наслагаш всякакви защити по помпата. Има разни електронни "пресостати" по 50-100лв, които имат и датчик за поток с цел да пазят помпата да не работи на сухо.
След включване ако до няколко секунди няма поток - изключва пшомпата, изчаква няколко минути и пробва пак. И така няколко пъти и после изключва докато не го ресетнеш на ръка или не му направиш Power-Up ресет.

Казваш поливане, но какво точно поливане ти трябва?
Едно е да поливаш трева с пръскачки (там освен дебит трябва и налягане над 2.8 бар-а), друго е да поливаш на вада а съвсем друго е да поливаш с капково. Там ти трябва по-ниско но постоянно налягане от 0.8 - 1 бар. Това се постига с механичен (един или няколко) регулатор на налягане включен директно към маркуча преди маркучите за капковото напояване.

Колкото по-проста е системата ти - по добре. Аз нямам регулиране на дебита на помпата с честотно, а мисля, че няма и нужда.

За проектиране на поливната система за трева - фирмите производителки на дюзи си имат подробни ръководства как сам да си проектираш и изчислиш всичко по системата с всички особености, но за целта трябва да имаш точни данни за дебита и налягането на водата от сондажа (в най-лошия случай на безводие - примерно късно лято).

Относно маркучите за капковото - не се лъжи да купуваш тънките найлонови. Изкарват 1-2 сезона, лесно се късат и им се запушват вградените капкообразувателита. Има и твърди такива, които са многогодишни, но пак имат проблем със запушване на вградените им капкообразуватели.
Аз използвам полиетиленови - ниско налягане, които разпробивам с ръчна дзамба и им слагам дюзи с регулируем дебит където и колкото ми трябва. Твърди са и без проблеми изкарват няколко години. Може да се използват и без дюзи - само с разпробити отвори в тях за монтаж на дюзите, като за целта в началото на всеки кръг трябва да имаш кранче с което да регулираш дебита, както и да не са ти прекалено дълги маркучите след кранчето. При мен са 12 метра и нямам проблем с равномерното поливане от отворите и без дюзи. Имам 20 отвора за дюзи в тази дължина. (не ми стигнаха дюзите и няколко кръга ги направих без дюзи. Установих, че и така става и вече няма да използвам дюзи).

Относно филтрацията - механичната е горе-долу ясна. Има филтри със самопочистване, които имат дренажен кран или клапан за самопочистването. Имат манометри на входа и на изхода и по пада на налягането можеш да се ориентираш кога трябва да се чистят. Преди време бях намерил такъв 1 цол за 140лв но беше с кран за самопочистване. Лесно може да му се добави клапанслед крана. (не можах да изровя линка към него) Всичко зависи от това как ти е направен сондажа. При мен даже няма нужда и от филтри за пясък, докато комшията си има нещо като лична "кариера за добив на пясък" от сондажа.

Ако намериш някакво решение за филтриране на водата от сондажа и за пиене - дай линк към него. Живо се интересувам от такова чудо.

Не всички култури трябва да се поливат по един и същи начин, а освен това всяка година е добре да сменяш културите в дадена площ. Та искам да кажа, че поливната система за земеделската част на двора вероятно няма да успееш да я измислиш каквато трябва от първия път. Предвиди си възможност за лесно последващо модифициране на кръговете.

Много са нещата и предполагам ще е по-лесно ако въпросите са ти по-конкретни.

Сря Мар 27, 2024 10:09 am
Профил

pipilica написа:
Не си казал къв ти е сондажа и каква е помпата.

Мисля, че съм го казвал... даже и в други теми, но ще го кажа пак. Значи сондажа не е важен, важно е къде е. А той е директно в т.н. малм валанж. За тези които не са запознати с географията на тая част на страната, това е нещо като "подземно езеро" което започва някъде от Търговище и Шумен и покрива почти цяла Добруджа. Както знаете в Добруджа няма надземни реки и нямаме друг източник на вода освен тоя. От там и патакламата с шистовия газ, щото за да се стигне до въглищата се минава през тоя воден слой и ако нещо се обърка хич няма да е приятно (за нас местните)...
Та като казвам, че имам неограничено количество не се шегувам. В някои части на Добруджа нивото би могло да мръдне, но аз съм на 150м от морския бряг и вероятността да мръдне нивото е отрицателна. Просто физиката си е казала думата и малм валанжа и морето са на почти едно ниво. Казвам почти, защото при мен водата е на около 5-6м под морското ниво. Но не е само при мен де. Като цяло цялото североизточно крайбрежие е със завишени стойности на хлориди. Обикновено 10% над нормата. Очевидно има нещо като скачени съдове. С две думи в тоя регион историята не познава случай на пресъхнал кладенец или сондаж. Но има случаи ако задълбаят повече да почнат да вадят по-солена вода. И това всъщност е единствената опасност - ако прекаля може и да обърна течението и да почна да вадя солена вода. Но да остана без вода - абсурд.

Относно помпата - казах, че ще се купува нова. В момента съм с някаква евтина и я ползвам за поливане с маркучи и подвижни пръскачки. Мисля че беше някъде 400-500W и грубо съм засичал, че прави около 4 кубика на час. Обикновено събота-неделя работи по 48 часа нон-стоп. Това е количеството, което долу-горе ме устройства. Мисля, че на капково поливането ще е по-икономично, но ще го правя по-редовно тъй че промяната няма да е фрапантна. Не знам.
В момента имам и пресостат, уж електронен и има там всички защити ако няма дебит до 10с. и т.н. Но няма регулиране на налягането и фабрично изключва на 5-6 бара, което се оказа твърде високо за китайския ми бойлер както вече се оплаквах. Както и да е, сегашната помпа беше ОК само за къпане или само за поливане, но за двете едновременно не става. Затова ще се купува нова. Аз даже се надявах старата да изгори и тогава да я сменя, ама не изгаря мамка й ;-)
Пресостата и той не ми върши работа, така че всичко ще е ново. Въпросът беше, че не съм съвсем наясно как да избера нови. Очевидно е, че ще сложа по-мощна и с по-голям дебит помпа. Но се опасявам да не стане овъркил. В смисъл очевидно не винаги ще се къпем и поливаме едновременно. Много по-често ще работи на по-малък дебит или ще е в режим много често пускане и спиране. Съответно не знам дали трябва да отида на по-голям балон, в момента съм с някакъв 24л мисля беше. Но още по-добре ще е помпа с променлив дебит. Най-малко поне мек старт/стоп. Щото комбинацията от мощна помпа и малка консумация си ме притеснява.
Сега аз пак ще питам по магазините, но аз и за пресостата питах и съжалявам че ги послушах. Можех да си взема чисто механичен с настройка, ама не... тоя бил много готин, електронен със защити, ма той сам си се грижел за всичко. Е погрижи се... трябваше да изхвърля китайския колеткор.

За пречистване... и аз съм отворен за решения. Стига цената да е разумна, защото тия системи с осмози и т.н. са много хубави, ама не мога да си позволя 10 бона примерно. До 1-2 бона бих ги прежалил, ама не съм видял нищо в тоя диапазон. Освен машините за дестилирана вода. По-натам може и да взема такава, щото като сложа слънчогледи през седмица няма да има какво да правят. Друг е въпросът как тая вода после ще я ползвам. Евентуално да я смесвам с тая от сондажа по някакъв, щото идеята е да намаля нивото на хлоридите.

За поливането имам около половин декар трева. Там ще е на пръскачки няма друго решение. По оградите имам лигуструми, разни храстообразни от сорта на лешници, малини и т.н. разни китки на жената. И там долу-горе е ясно, поне ще е постоянно. Обработваемата площ е някъде 200-300 кв., там всяка година е различно, понеже жената много държи да не се сее една и съща култура на едно място два пъти подред. Затова в края на обработваемото мисля да слагам кутии за клапани и всяка година да се навързва наново... Не ме кефи много, че зимата ще трябва и клапаните да демонтирам, щото си мисля че ще замръзват и ще се пуката ако ги оставя. Аз затова предпочитам да е при сондажа, който съм го вкопал и има шахта и отгоре е барака и няма проблем със замръзването. Но тогава стават много тръби за опъване. Още повече, че не знам в кой край на обработваемото да ги закарам и т.н.

Сря Мар 27, 2024 11:14 am
Профил

Относно проблема с пръскачките и къпането мисля си, че трябва да сложа нещо такова поне в посока към къщата.
Сега точно това не ме кефи, туя е гадна за вързване към домашен асистент, но ако не намеря по-добро решение това ще е. Идеята е, че ако в къщата се пусне душ или мивка и налягането тръгне да пада, то автоматично ще се изключва поливането докато консумацията вкъщи не спре напълно поне да кажем за 5 мин.
Така си мисля, че не би трябвало да има проблем дори и ако помпата не насмогва и за двете неща. То това ще се детектва още докато си настройваш топлата вода и не си влязъл под душа. Въпреки всичко аз пак ще сложа по-мощна помпа, но няма да се престаравам за да не си навлека главоболия с пускането и спирането....

Сря Мар 27, 2024 11:39 am
Профил

Този смарт клапан е овъркил отвсякъде. За тези 500лв ще си купиш втора помпа барабар със смукателите и кабелите, която да използваш само за поливане. За поливане не ти трябва хидрофор (поне на мен не ми трябва де)

С този клапан как точно ще се къпеш и ще поливаш едновременно ? Предполагам ще дадеш приоритет на къпането, като ще намалиш дебита за поливането (т.е. клапана не трябва да е он/офф а пропорционален). Ако поливаш тревата с пръскачки - няма да ти се получи, защото те искат освен дебит и налягане над 2.8 бара примерно. С ниско налягане не работят въобще или пръскат с много нисък радиус. Отделно, че много трудно ще им управляваш времето колко продължително да поливаш за да постигнеш дадена влажност в почвата и т.н.

Ако ще си с една помпа само - когато се къпете изключвайте поливната система. Това може да стане като следиш консумацията със сензор за поток към къщата или със сензор за налягане. Ако пресостата на хидрофора ти включва и изключва в интервала 2-3 бар-а - то с допълнителен пресостат на 1.8 бата може да спираш и пускаш главния клапан на поливната система, като ако падне налягането под 1.8 бара - изключваш поливането през следващите 5 минути примерно. или нещо подобно.

Сря Мар 27, 2024 3:32 pm
Профил

emilvtc написа:
Този смарт клапан е овъркил отвсякъде.

Ами това е единственото, което намирам... Виждам, че парите са доста като за нещо от аличичак. Но хайде дайте друго решение, което да мери поток и налягане. Идеята е това да го сложа на тръбата към къщата и ако видя, че налягането тръгва да пада под хистериза на термостата да спра поливането.
Клапанът не ми трябва изобщо. Даже ще ми пречи, тъй като искам да виждам налягането в системата, а ако го затворя нищо няма да виждам. Ако искам да спирам водата към къщата ще спра просто помпата. Тя задължително ще е през умно реле (то не струва нищо).

Сега би могло да направя нещо подобно с втори пресостат както казваш. Но тук навлизаме в религиозен спор малко. Аз предпочитам да работя с домашен асистент, затова гледам да слагам уреди и датчици към него. Не се работи супер лесно с него... обаче е супер мощна система. Да знам, ти би отделил време и би си направил собствени желязо, собствен код.. Обаче не можеш да постигнеш същото, повярвай ми. Не може сам да си правиш всички уреди. Просто не става. А в домашния асистент имам хиляди източници на информация и мога да генерирам още. Примерно по температурата на бойлера мога да разбера дали някой ползва топла вода. Мога да разбера дали нагревателя работи, мога да засека колко време работи, мога да сметна колко му е консумация. Мога да управлявам каквото си искам и по каквато логика си искам.
Затова не искам да ползвам допълнителни пресостати, не искам да ползвам поливни компютри. Освен ако нямат интеграция с асистента и през асистента да мога да им кажа "спри да поливаш веднага". И най-умните и сложни компютри просто са ограничени, ако не са свързани. Нямам файда от това, че ще имат 999 програми като цялата им логика е ограничена само до поливането. Не става с такива програми... то даже и с асистента не винаги лесно се получава. Но имаш гъвкавост. Примерно като знам налягането мога не само за къпането да го ползвам, но да кажем ако реша че е ниско да не пускам пръскачки. Няма смисъл да плюят само. И всякакви такива логики които в последствие може да ми се наложат.

Сря Мар 27, 2024 4:34 pm
Профил

Щом имаш много вода слагай втори смикател и втора помпа и не се занимавай с клапани и други системи. За къщата си направи хидрофор със 50-100 литра балон а за поливането ти трябва само флоу контрол или електронен пресостат, няма нужда от разширителен съд.

Сря Мар 27, 2024 7:53 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 120 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Следваща