|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:01 am
| Автор |
Съобщение |
|
slav4o.com
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
 Re: Странен УАРТ проблем
Това пък защо ? При овърсемплинг 8, средата на първият бит е 12 семпъла след началото на старт бита. Т.е. когато Rx стане low брояч се нулира и започва да брои до 12 и там е средата на старт бита. На 20 ти е средата на 2рия бит, на 28 е третият и т.н. Съответно на 84тия импулс трябва да имаш high за стоп бита. На всеки нов байт се започва да се брои на ново. Разбира се това е моята представа за нещата... Аз съм правил такова нещо за 6 софтуерни уарта на този принцип. Когато правя един UART използвам метод със фазова синхронизация, но при 6 UART-a трябват 6 часовника което не е практично, затова направих тогава овърсемплинг 8 и синхронизирах по брой импулси. При всичките случая е известен предварително baud-rate. и часовникът трбва да има достатъчно точност.
|
| Сря Апр 24, 2024 2:20 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Mersi на отзовалите се  Ами да виндовс е компутера, с длл на фтди/ или стандартен достъп до виртуален компорт.. Аз по принцип исках да е етернет интерфейса, но по политическо-коректни причини се остана на уарт. Мислех си да пробвам с някои апиринчета по платката, да кажем пулдаун/ъп ресистор на предавателната жичка... И на мен ми се вижда че съм на ръба и статистически и теоретически на вероятността да се появят гршки.., което го доказвам практически.. Мисля да не го мисля повече, ами да си събирам дата сетове с дължина под прага на грешката. Цялото упражнение ми е не процесора и уарта като такъв, а акселерометъра, който е част от една система за машинно здраве(превантивна диагностика) на едни турбини. Че е много нов и пререлийз го показваме на голям клиент, и искахме всичко да е супер, а стана както винаги 
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Сря Апр 24, 2024 3:14 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
Използваш кофти термини  В хардуера "фазовата синхронизация" има малко по-различен смисъл. Да кажем имаш диференциална линия, т.е. два сигнала които винаги трябва да са диференциални. Да, ама на практика никога не са, защото колкото и да изравняваш писти и т.н. винаги има някакво разминаване. Това разминаване може да е мъничко, но като работиш на гигахерци може и да е фатално. За целта се прави т.н. синхронизация като двата сигнала се прекарват през програмируеми закъснителни линии и през фазов детектор. Тоя детектор ти казва фронта на кой сигнал изпреварва. Съответно имаш една стейт машинка, която променя закъснителните линии докато сигналите не се разминат. Като се разминат закъсненията почват да се променят в обратната посока и така до откат. В крайна сметка се получава "почти" еднаква фаза на двата сигнала. По подобен начин работи и синхронизирането на клоци. Но въпросът е, че при всички случаи това са процеси. Синхронизирането не става за един миг. Трябват определен брой стъпки за да се синхронизира донякъде това което синхронизираш и после почва осцилиране напред-назад около оптимума. Докато това, която описваш ти е стартиране на семплирането по фронт. Детектваш фронт, изчакваш еди-колко си време и семплираш бит, след още еди-колко си следващия бит и т.н. Както писах вече това не може да бъде реализирано хардуерно или поне не е никак лесно. Но и да можеше няма нищо общо с "фазова синхронизация"  Знам че изпадам в детайли, но според мен са важни. Щото точно заради тия детайли може да семплираш гигахерцов сериен без овърсемплинг, а за тъп сериен дето няма и мегахерц си трябва овърсемплинг...
|
| Сря Апр 24, 2024 4:38 pm |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
Ми да кажем, че имам вътрешен генератор с бауд рейт честота. Трябва да го рестартирам така, че предните фронтове на импулсите му да съвпадат със средата на битовете - там те ще се "четат" (семплират). Такива схеми има на телевизионни генератори където хоризонталните линии са от такъв генератор който се запуска по редови гасящ импулс на тв. сигнала. Гъстотата и броя линии зависи от честотата на генаратора, но те не плуват защото той се рестартира по редовия импулс. Тук генераторът обаче не е кварцов и е "гъвкав"Не съм запознат колко е сложно да се направи това хардуерно за някакъв PLL със няколко мегахерца... Явно е така, на мен просто ми е интересно как работят нещата Аз го правя този "клок" софтуерно със delay() което си е реално пак някакво броене на импулси на процесора.
|
| Сря Апр 24, 2024 8:52 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Реконект откъм ПЦто, а в това време МЦУто продължава ли да бълва? Ако да - не е ли туй пряко свидетелство ,че фтдито е проблемно?
|
| Сря Апр 24, 2024 9:02 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Незнам, нагледах се и се намерих за седмици напред.... Не ща да се съмнявам във фтди, защото по принцип са кквото съм тествал с техните чипове всичко винаги работи. Инпросто нямам време за проба с други уарт към усб чипове, не че има много избор...
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Сря Апр 24, 2024 10:52 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
мммм фтди като цяло е първото нещо в което да се усъмниш, имал съм какви ли не проблеми с тях. Истина е, че повечето бяха свързани с драйвера им, и като че ли от едно известно време е оправено, но и аз избягвам да ги използвам.
|
| Чет Апр 25, 2024 2:04 am |
|
|