|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 1:45 pm
4-кабелен Келвин метод+контролер
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
 Re: 4-кабелен Келвин метод+контролер
Има, въпросът е дали имаш достатъчно място на платката. Терминален блок ето това например https://store.comet.bg/Catalogue/Product/5301609/
|
| Вто Май 07, 2024 10:05 am |
|
 |
|
VPavlov
Ранг: Популярен
|
Благодаря! Няма място на платката, но мога да я променя.
|
| Вто Май 07, 2024 10:40 am |
|
 |
|
ToHu
|
Ами може да сложишщ друг тип терминал който е по-малък и в тоя случай ще кримпнеш на кабела каблени накрайници като тези : https://www.cablecommerce.bg/produkt/ka ... -izoliran/
|
| Вто Май 07, 2024 10:23 pm |
|
 |
|
VPavlov
|
Благодаря отново, бих пробвал да. Имам лош опит с кримпвенето на един кейпад и от тогава гледам да го избягвам, но в крайна сметка ще трябва да го усвоя.
|
| Нед Май 12, 2024 9:07 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами няма нищо специално, купуваш правилния инструмент и това е. Продукт имат клещи за кабелни накрайници никак не лоши, има и по-евтини, ако си от София се разходи до електронинвест, в единия магазин имат всякакви кримовачки все нещо ще си харесаш.
|
| Пон Май 13, 2024 2:02 am |
|
 |
|
VPavlov
|
Ползвах помощ със запояването и изглежда че се получава добре! Сега остава да го подкарам 
|
| Сря Май 15, 2024 9:13 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Да доста добре ако е ръчно, конкредно пасивните са доста ОК. Обърни внимание на третият кондензатор от дясно на ляво най-горе, нещо не ми изглежда запоен, както и кондензатора на горното Рт100
|
| Чет Май 16, 2024 8:14 am |
|
 |
|
VPavlov
|
Ще ги прослушам. Запоено е със стенсил и горещ въздух. Човекът който ми помогна си взе машината, но предполагам че ако има някоя студена спойка ще мога да я оправя с поялника.
|
| Чет Май 16, 2024 2:16 pm |
|
 |
|
VPavlov
|
Здрасти отново. Малко го оставих на страна този проект, понеже нямаше време за него, но сега съм обратно на линия и си блъскам главата. Направих SPI дривер за Нуклео борд, с който комуникирам с разни устройства. Работата е там че когато включа часовника към ADC-то логическия анализатор спира да го отчита. В началото си помислих че моят часовник е прекалено бърз за този на АДЦ-то (614KHz) В момента съм разкачил всичко освен захранването, масата и SCLK, който е свързан с моето Нуклео, което пуска ток с честота около 63 KHz(измерено с Logic 2 и устройство за логически анализ) на съответния пин. Тук имам няколко възможностти за деление на оригиналната честота от 84Мz на APB2 bus. Използвам /256 което прави около 32-3 КHz, не съм сигурен защо получавам двойна честота, на изхода, но така или иначе това е доста по-малко от 614-те KHz на вътрешния часовник на ADC то и все пак в момента в който свържа пина на часовника или масата с ADC-то и показанията спират. На какво може да се дължи това?
|
| Нед Юни 30, 2024 5:16 pm |
|
 |
|
syscop
|
Късо? Грешка по платката или запояването? Виж как си настроил извода на mcu-то. Натовари го с резистор към маса и гледай какво става. Колко да бъде съпротивлението на резистора? В документацията на mcu-то пише какъв ток може да консумираш от извода. Сметни съпротивлението така, че да бъде малко по-малък от безопасния.
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Нед Юни 30, 2024 5:41 pm |
|
 |
|
VPavlov
|
Ми може и късо да е, като се има предвид кой ги е правил платката на АДЦ-то. Мамка му пак захапах нещо много голямо за устата си.
|
| Нед Юни 30, 2024 5:48 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Аз да ти кажа не разбрах точно какъв е проблема. Това комуникация по SPI ли е ? И какво точно не "отчита" ЛА ? Най-добре качи картинка какво имаш на шините в единия и в другият случай.
|
| Нед Юни 30, 2024 5:58 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Гледам ти принципната схема.....защо по дяволите си вързал spi клока към gnd 
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Нед Юни 30, 2024 8:34 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Като оставим настрана клока и масата... За какъв часовник говориш? И какъв е този ток който пускаш с някаква си честота? Нещо пишеш като автоматичен преводач... или ранна версия на чатгпт....
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Нед Юни 30, 2024 8:50 pm |
|
 |
|
VPavlov
|
MYXA прав си мамка му. Линията на връзката между часовника/брояча SCLK и съответния пин минава между две маси, точно в мястото в което става връзка с кондензаторите, в следствие на което е станала автоматична връзка между тях и въпросната линия. Сигурно това е да настъпиш мотика, както разправяше Velio, поне го чувствам така.
За "тока" да го наречем "електричество" или "захранване", защото "ток" е явно неточно. Разбирам го така: за да работи SPI трябва часовниците на двете устройства да бъдат съгласувани по честота и фаза. Модулът на SPI и порт А са вързани за APB2 шина/bus която по подразбиране работи на 84 MHz - честота която е недостижима за 614-те kHz на ADC-то. Заради това пуснах прескалер в първия контролен регистър на СПИ (CR1) - /256. В случай че това което си мисля е вярно то шината захранва SPI модула и портА с електричество с честота от 84 MHz. Пускайки прескалер то честотата, на захранването на SCLK, трябва да е 84 000 000/256=32.8 KHz. Тази честота би трябвало да бъде достижима за вградения часовник на ADC-то и би трябвало да могат да се съгласуват. Изглежда нещо пропускам, тъй като на SCLK замервам честота 64 кHz с логическия анализатор. Така или иначе нищо от това няма значение, тъй като трябва да направя ново PCB в което да премахна гредата с масите.
Тони да, SPI нещо не ми работи.
Последна промяна VPavlov на Пон Юли 01, 2024 10:02 am, променена общо 1 път
|
| Пон Юли 01, 2024 9:36 am |
|
|