|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 1:33 pm
Термо/вакуум формоване - аджеба какъв им е проблемът?
| Автор |
Съобщение |
|
Desert Leo
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
 Re: Термо/вакуум формоване - аджеба какъв им е проблемът?
Не е етикет, а повод да се замислиш кои и най-вече колко ще са потенциалните ти клиенти. Аз търсих най-напред готова лодка, но не намерих, после търсих готов корпус, но и корпус, който да удовлетворява изискванията за море не намерих и затова захванах всичко от нулата, заедно с електрониката, естествено. @palavrov За платежоспособни клиенти мога да добавя БЧ с контактен или безконтактен взривател. Лодката е полу-потопен тип, т.е. над водата стърчи само кутията с електрониката и телескопичната мачта с антените и фпв камерата, демек трудно се забелязва. 
Последна промяна Desert Leo на Чет Май 16, 2024 5:32 pm, променена общо 1 път
|
| Чет Май 16, 2024 5:16 pm |
|
 |
|
VPavlov
Ранг: Популярен
|
Ако навляза в прекалено много конкретика ще се отклоня от целта. Предпочитам да оставя това напред във времето, в случай че успея да реализирам подходящо производство, мога да намеря специалист или да помисля върху специфичен дизайн. Така или иначе методът за затваряне на капака с изолация и притискането му с болтове и винтове е доста по-добър (по отношение на непропускането на вода) от повечето използвани. Но тук пак идват едни специфични проблеми засягащи дебелината на изолацията, жлебове за болтовете, дълбочина на нишата в която влиза капака, дебелината на самия капак и др. Това си е лабиринт от проблеми за решаване, където ако се "нахендря" просто няма да мога да изляза. За това и пиша че моделът може да се промени според изискванията на фирмите извършващи услуга по този метод.
|
| Чет Май 16, 2024 5:31 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Груби, абе много неща съм виждал, но има доста специфики, иначе 3д принтове използвам постоянно и то всякакви технологии. По въпросът, ако гониш цена на детайлите около 100 лв тогава си ОК, цената е постижима, за един два може да е повече но за серии е ок, дори може и малко надолу. За тулинга, има различни варианти, фирми като реализатори предполагам ще си го фрезоват при тях, те си имат cnc. Имаш ли кад модел на това, виж какво е отношението на площта на модела към това на проекцията и, това ще ти даде изтъняването и от там може да се прецени дебелина на материала, според мен поне 3 за да имаш накрая около 1+1.5 За капака и кокпита, обикновенно като имаш подобни детайли най-удачно е да ги формовал на веднъж, в твоят случай обаче не е така. Капака е много плитък, т.е. там може да минеш с по-тънък материал, кокпита и там може би, той ще изтънее повече но пък няма някаква структурна функция. Важно е и какъв материал ще избереш, това си е за поликарбонат, като той трябва да се суши преди формоване иначе става на балончета. Ще ти пратя на ПМ координати.
|
| Чет Май 16, 2024 5:41 pm |
|
 |
|
ToHu
|
П.с. забрави за болтове и подобни при тия размери, първо ще е супер грозно, второ трън в задника. Лепене или заварка, това са двата удачни варианта, им и подходящите лепила, а може и да се заварява ултразвуково.
|
| Чет Май 16, 2024 5:44 pm |
|
 |
|
VPavlov
|
Мисля че трябва да бия цената от 100 кинта. Имам модел да, мога да измеря площ и площ на проекцията. Болтовете са за да може да се отваря. Верно са грозни, но не се и мъча да ги скрия  Това е проектът за 3д принтиране, който показва как болтовете притискат капака.
|
| Чет Май 16, 2024 5:51 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами едно време като правихме не се отваряха, имаш няколко отсека, за двигател, за резервоар че, за електроника и толкова. Така както си го замислил с болтовете ми се струва губиш не малка част от ефекта на капака. Ако го залепиш конструкцията ще е много по-корава. Не знам какъв е смисъла да се отваря всъщност, то не че няма но ако предвидиш достъп през няколко отваряеми отсека ще е най-добре, естествено трябва да мислиш тях как да ги затварящ надеждно ...или пълниш обема с пяна с голям коефициент на експандиране, това почти не променя теглото.
|
| Чет Май 16, 2024 6:30 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Абе аз се закачам, ама виж как в Украйна започнаха да правят оръжие от всичко, та майтап, майтап ама накрая може да се окаже и истина ... ама да не разводняваме темата на колегата.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Чет Май 16, 2024 7:28 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Какъв майтап, лодки, хвърчила, в момента тук в задокеания има някакъв бум на такива проекти ....доста хора ме питат, сега пак има едни юнаци които им бях правил нещо преди време, сега искат криптиране на връзката на стандартно управление, крадяли им дроновете, но ги отсвирих, едно че явно са от ония контрактори които не влизат в отчета за конгреса, отделно не ми харесва идеята че пращат хвърчила към урките, да си търсят някой друг.
|
| Чет Май 16, 2024 7:45 pm |
|
 |
|
VPavlov
|
По-малки капаци може, да имат предимство. Ще го помисля. Имаше един във Фейсбук, който подканяше хората да принтират бомби или някакви части за бомби... Моите интереси са в навигирането и автоматиката, така че бих искал да насоча проекта, към навигацията. Опция за достигане на зона/точка и докладване на нещо си, примерно позиция, по Интернет чрез GSM карта. Вдъхновява ме един щатски проект за автономна лодка с твърдо платно. Та ми се ще да "копам" в посока автономност и навигация защото има "мегдан" за изява.
|
| Чет Май 16, 2024 10:19 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ааа аз малко не съм видял дизайна ти, то само капака е на винтове, аз мислех че целято горно тяло го хващаш на болтове. Ако е така според мен.
|
| Чет Май 16, 2024 11:07 pm |
|
 |
|
VPavlov
|
Да, само за отваряемата част.
|
| Пет Май 17, 2024 8:26 am |
|
 |
|
Desert Leo
|
Най-напред направи читав корпус. Виж корпуса на Aquacat bait boat. Не е задължително да е същия, важното е дълбокия баластен кил и изнасяне на винта и руля по-долу за да не губи тяга и управление при вълни. Такава лодка става за всякакъв водоем в смисъл вълни и вятър, а също така държи посоката. Ако се продаваше такъв корпус бих го купил па ако ще да е 500лв. За навигацията, най-напред виж що е то "first order Nomoto model". За чий ти е GSM? За комуникация с лодката използвам LoRa модул на 868MHz в режим "point to point".
|
| Пет Май 17, 2024 10:24 am |
|
 |
|
VPavlov
|
Aquacat bait boat изглежда много интересно. Благодаря Лео ще прочета за Nomoto model. Интернет за възможност за работа извън обхвата на радиото.
|
| Пет Май 17, 2024 11:11 am |
|
 |
|
Desert Leo
|
Какъв обхват се търси? 
|
| Пет Май 17, 2024 12:32 pm |
|
 |
|
HCL
|
И аз си мисля дали ако големината се намали с 10-15% за да пасне на платформата няма да е удачно с някой SLA принтер. Form 2 се намира в йбея за по 1000 лв и доколкото си спомням бяха хакнали смолата да се ползва и от евтината по 100 лв/л. Лепенето ще е досадно с по 6 части на модел но за малки серии може и да е удачен вариант
|
| Пон Май 20, 2024 6:54 am |
|
|