|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:42 am
Дисплей за радиоприемник Yaesu VR-5000 със STM32F40VGТ
| Автор |
Съобщение |
|
shri
Ранг: Минаващ
|
 Re: Дисплей за радиоприемник Yaesu VR-5000 със STM32F40VGТ
Благодаря, някой е качил схемата. Току що се прибирам. Ами и аз се оплезих от 30 години работя със схеми но до сега не бях виждал в в екселски формат. Да схемата изглежда непълна, на практика моята платка е комбинация между тази схема и захранванщите шини на развойната платка. На захранването съм сложил дроселче, резистор 47ома и както си е по схемата във файла дето съм прикачил по-горе. Така съм го направил, само на ВАТ не съм слагал толкова много кондензатори само два един 100нф и един 1Мф. Не съм закачал никъде РС1 защото не дадено къде а е програмирано, но и на развойната не го закачам и също TIM8_CH2 никъде не го закачам. По мое усмотрение закачих FSMC_NOE със RD на дисплея. Другото е както по схемата.
_________________ Денят е прекрасен, забеляза ли го.
|
| Пет Май 17, 2024 6:37 pm |
|
 |
|
itso.t
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Тая купчина кондензатори вероятно не е само за Vbat, а е предвиден по един кондензатор на всеки пин свързан към захранването. Казваш че микроконтролера не потегля. Гледал ли си с осцилоскоп за някакво "раздвижване" по пиновете му?
|
| Пет Май 17, 2024 7:26 pm |
|
 |
|
shri
|
Да, от радиото си идват сигналите. Към дисплея отива някаква еднаква честота на всякъде като смущение. Има ли начин на някое краче да видя дали вътрешния генератор работи. Замислям се дали да не поръчам един от скъпите чипове. Да не би наистина да е менте тоя чип. Купих няколко и вече пробвах с два и неще, можели от райхелт да са ма минали така.
|
| Пет Май 17, 2024 8:29 pm |
|
 |
|
velio
|
В твоя случай VREF и VDDA не се ползват, така де - не ползваш аналоговите функции - АЦП или ЦАП, съответно филтряцията дето си я направил е напълно излишна. Можело е да ги свържеш към общото захранване. Няма проблеми. Не се коси за VBAT, часовника се захранва вътрешно от VCC. VBAT се ползва само когато няма ток. Ама да попитам един друг въпрос, понеже си поснал само част от твоята схема и не се вижда всичко (направи един ПДФ и го качи да го видим) - ВООТ0 що е вързан към VCC ?
Тия процесори обикновено тръгват на вътрешния RC генератор, ако им липсва кварца, независимо че са конфигурирани за външен кварц - един вид за всеки случай - така са проектирани. С други думи не би трябвало да има вариант при който процесора изобщо да не тръгне заради липсващ кварц.
Като цяло за да не тръгва процесора, трябва нещо много фундаментално да е сбъркано... Като BOOT0 например... Или RESET свързан към маса... или несъврзан никъде... Гледай за големи неща, не за стойности на кондензатори и т.н.
Имаш ли осцилоскоп? Ако си мераклия, може да ти направя един hex файл с "мигалка" и да видиш поне дали процесора е жив. Т.е. съвсем проста програма, която да клати пин. В краен случай става и със светодиод (откъдето и "мигалка"). Това за да не влизаш в излишни главоболия със смяна да контролери, купуване на нови и т.н.
Имаш два регулатора в паралел или се бъркам? С каква цел?
|
| Пон Май 20, 2024 12:16 am |
|
 |
|
shri
|
Здравей, схема не съм публикувал. Това по-горе е извадка от схемата на борда по която съм направил захранващите шини на моята платка. Да сложих два стабилизатора в паралел понеже искам да съм сигурен, че няма да греят. Когато това нещо се затвори на мястото на оригиналния дисплей няма никакво охлаждане. Реално нямам схема. Ползвам тази от японеца и съм променил само стабилизатора на линеен от импулсен. За това са два. Вчера отново гледах платката крак по крак за грешки спрямо схемата всичко съвпада. Остава да видя по даташита на чипа да няма разминаване в номерацията на крачетата и имената им. Да това което предлагаш е умна идея не съм се сещал да пробвам нещо друго да програмирам. Общо взето мислите ми вървят в твоята посока. Затова попитах как се държи този чип при запояване. Дали тогава не го повреждам нещо. При програмирането казва, че го разпознава чипа и минава успешно. ВООТО при първоначалния вариант на платката. Беше на маса, после видях на борда че е направен делител който имитирах. Това краче винаги ли трябва да е на маса? И при програмирането и при работа на устройството. Да не би да програмирам грешна памет на проца и затова да не става. Иначе когато се опитам да го прочета с другата програма програмер чете нещо не е празен, ама какво чете бъ ли го. Да осцилоскоп имам и работя с него вече повече от 30 години, в моята професия той ми е основното другарче  като и генератор вобулоскоп.
|
| Пон Май 20, 2024 7:34 am |
|
 |
|
shri
|
Забравих да кажа, ресета при първоначалния вариянт висеше както е по схемата. После по съвет на колега от друг форум както вече писах съм го свързал през 100нФ на маса. Иначе на него си има + винаги. Сега сложих даже 150нф за да избегна толеранса на кондензаторите и да съм сигурен, че 100нФ са закачени към маса. Често съм попадал на кондензатори на които пише 100нФ а реално са 85нФ. Кажи ми как точно трябва да е свързано ВООТО за да проверя. На борда потенциала му е 0,185Волта аз на маса ли да го дам или по добре да имитирам това от борда. Също на борда има събуждащ бутон аз това не съм го правил. Може ли да е проблем понеже на борда си го има? Другото различно от схемата е, имитирах всичко от китайската платка на дисплея. Програмиращите крачета на дисплея колко битов да е са дадени през 18Ком на + и захранването на подсветката е с транзистор. Така съкращавам резисторите 330ома и по лесно се управлява, а като не е свързано никаде свети на максимум. Няма нужда от допълнителни 3,3волта да се прекарват. Да и един въпрос, подскажете ми моля от къде да поръчам един чип но да е сигурно че е читав. Защото се загледах по-подробно в обявите дето го предлагат и там пише произход Китай. Та няма значение колко скъпо ще го взема, щом е китай съмнението че е калпав маде ин али експрес остава.
PS. Сетих се че чрез кубето може да се поръчва. Поръчах си от RS COMPONENTS един от официалните дистрибутори дадени от есте. Не знам дали бъркам но съм любопитен да видя те какво ще пратят. Също направих една платка с предвиден кварц на нея за всеки случай. Китайците са много бързи вече са ми я пратили.
|
| Пон Май 20, 2024 11:07 am |
|
 |
|
velio
|
BOOT0 трябва да е на 0V. През резистор 10к или директно - в твоя случай няма значение. Тоя пин управлява от коя памет да се стартира контролера. Ако е 1 ще стартира бутлоадера и ще чака команди през някой от интерфейсите - UART, USB и т.н. На развойния борд е направено с "делител", но всъщност това не е делител а просто са предвидили място за резистор към маса и резистор към захранване. Не се монтират двата заедно!
RESET трябва да е към 3.3V. Не е лошо това с кондензатора, макар че в твоя случай може би е излишно. Просто свържи и един резистор 10к към 3.3V. Стойността не е критична, просто ще образуваш времезакъснителна верига и процесора ще стартира по-късно. Въпрос на няколко ms.
Контролер може надеждно да си поръчаш от Mouser, Digikey, Farnell или някой местен магазин с репутация. Но не бързай, първо провери нещата дали са ти в ред, па тогава поръчвай. Според мен още ти е рано за смяна.
Силно препоръчвам да направиш пробата, която ти предложих. Само си избери пин, на който искаш да наблюдаваш сигнала.
По схемата в Ексел са дадени няколко резистора за подсветката. Хубаво е да ги има, тъй като не се знае в дисплея дали са сложили резистори или са оставили само светодиоди. Нямаме докуметация за да знаем с точност.
Това че си сложил два регулатора няма да направи топлината по-малко, пак същата ще е, само че ще греят два, вместо един компонент. Най-големия ти товар е подсветката на дисплея, ако тя НЕ е захранена от регулаторите, максималния ток ще е нещо от сорта на 100мА (толкова консумира контролера горе-долу при високи честоти). Но и през регулатора да е захранена, няма да пречи, просто регулатора ще грее повече.
Тоя дисплей най-вероятно има два режима на работа (минимум) - RGB и MCU. Така като гледам ти ползваш MCU режима (или 8080 или там както му казват не знам). Т.е. с команди, данни и управляващи пинове като двуредов текстов дисплей.
Това което трябва първо да направиш е - оправи ресет и буут сигналите както ти казах и после може да заредиш проста програма за да видиш дали изобщо контролера тръгва на твоята платка.
|
| Пон Май 20, 2024 12:35 pm |
|
 |
|
shri
|
BOOT0 при мен сега е през резистор 510ома на маса. Четах че ресета си е даден вътрешно на плюс затова препоръчват, за да се получи въпросното закаснение трябва да се закачи кондензатор 100нФ на маса. И това съм изпълнил. Да разбира се че искам да тествам проца с някаква програмка. По схемата РС7 - TIM8_CH2 е програмирано но не се ползва и съм го извел на островче. Той ще ми е най удобен за наблюдение. Също да попитам каква е ролята на това краче и на другото което също не е свързано но е програмирано РС1 - GPIO_Output. На третото висящо PD4 - FSMC_NOE четах из нета че се свързва със RD на дисплея и така съм го свързал. Макар японеца да коментира в постовете под видеото че той не го ползва и неговия дисплей не е свързан да си говори с чипа естеемката. Да напълно съм съгласен с тебе за стабилизаторите. На схемата се вижда японеца е направил импулсно захранване и то въобще няма да грее. Да но е пагубно за приемника, такива бози и смущения ще ръси че радиото изобщо няма да чува нищо. За това исках да е линеен. По добре два кристала да греят по-малко отколкото един много. Това го прави не много дълготраен. Всъщност като го подкарам ще придобия реална представа за консумацията и колко ще загяват стабилизаторите. Да за подсветката е така. Н оригиналната платка на която е монтиран дисплея е реализирано електронно регулиране с полевак. Аз го прекопирах на моята. Максималния ток на подсветката е зададен от режима на този полевак и на управляващото краче като се закачи тример на маса или друга регулация подсветката се потъмнява. Вариянта е по скъп но заема по-малко място от резисторите. Първата ми платка беше с резистори. Това сега е бял кахър, то да тръгне а реглажа на подсветката ми е най-лесната работа.
|
| Пон Май 20, 2024 3:55 pm |
|
 |
|
velio
|
Прикачвам HEX файл, както и целия проект, с IOC файла и т.н. Конфигуриран е PC7 като изход на таймер8 (т.е. както си е бил). Честотата на ярото е 32MHz, ползва се вътрешния RC осцилатор и PLL умножител (с финално умножение х2). Таймера е с прескалер 32000 и брои до 100, като е конфигуриран в PWM режим с импулс 50, на изхода излиза сигнал с честота около 10Hz и коеф на запълване около 50. Сега видях че за да е точна честотата, трябва да се извади единица от всяка една стойност ама се тая, за пробата е достатъчно. Кода който съм "написал" съдържа точно един ред: HAL_TIM_PWM_Start(&htim8, TIM_CHANNEL_2); Това пуска таймера. Всичко останало е генерирано от CubeMX. Нямам 407, пробвах на 427 и работи. Надявам се да не съм объркал нещо в конфигурацията и да тръгне при теб. Пробвай първо с HEX файла и после кажи какво е станало. Ако не тругне, имаш IOC, може да си генерираш проекта и да добавиш въпросния ред между BEGIN 2 и END 2 Ама вържи все пак един резистор 10к между ресет и 3.3V ! Прав си че има вътрешен pull-up, но не пречи да го направиш.
|
| Пон Май 20, 2024 5:54 pm |
|
 |
|
shri
|
Как да заредя-програмирам hex file? Тъп въпрос със програмера. Ами колега жив да си тръгна, запоих един светодиод и мига с честота около 10 херца както каза. Ами сега какво ще правя? Пак шах, остава да проверя пътечките с опроводените дупки. Да не би да няма хубава връзка някъде. Дупките са 0,3мм опроводени, те и пътечките са толкова дебели де.
|
| Вто Май 21, 2024 7:25 pm |
|
 |
|
syscop
|
В първия пост на една от картинките се мъдри st-link. Сложи точка на прекъсване и провери дали изпълнението стига до там. Друг вариант е да добавиш и да си конфигурираш GPIO_Port/GPIO_Pin като изход. Ако цикълът се изпълнява на извода ще видиш сигнал с някаква честота. Ако нищо не се променя означава, че нещо не е наред.
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Вто Май 21, 2024 8:29 pm |
|
 |
|
maiden
|
Просто като питанка- използваш ли правилен фпц конектор за дисплея? Има с топ и ботъм контакти. Преди съм бъркал бая това. Един вид да не стават огледални сигналите от платката до дисплея.
|
| Вто Май 21, 2024 10:20 pm |
|
 |
|
shri
|
Замислих се над въпроса ти. Ще кажа как постъпих. Купих от алито два дисплея с платки. Първо мислих, че ще ги събера. Когато стана ясно, че не става. Свалих дисплея от едната платка и разпоих и куплунга му. Така видях как точно са нарисувани крачетата на платката. Видях също кой е първи и кой последен. Куплунзите ги взех от същия продавач със още 5 дисплея. Оказаха се мазало. За сега съм подкарал 2 от петте. Позлатата е отврат. Не контачат, повърхностите на черни петна. Абе китайска му работа.Така мисля не трябва да съм збъркал, но знае ли човек. Утре пак ще проверя и сравня със китайската платка дали крачетата съвпадат. Виж ако китаеца ми е пратил някакви дефекти куплози които да не контачат както трябва тогава е кофти, няма как да се измери. Освен като ми дойдат тука до седмица платчоците с кварц, да зема да налепя една със тънки жички към китайската платка и да видя той дисплей дали ще светне. Най-важното за сега е, че не са изгорели. Щом диода ми започна да мига с програмката на колегата на точното краче и угасва когато програмирам тая програма, значи проца работи не е умрял както си мислих. Ами то май само в дисплея остава да е проблема. Или грешни връзки или лош контакт. Мислех си да не би пътечките ми да са с голямо съпротивление и това да е причината. Като гледам китайската е със два пъти по-дълги и толкова тънки и работи.
|
| Вто Май 21, 2024 11:33 pm |
|
 |
|
maiden
|
Също и хубаво виж какви дисплеи точно имаш, че специално тия са със десетки различни контролери вътре. Важното е вътре контролера в дисплея да е същия както в примера
|
| Вто Май 21, 2024 11:52 pm |
|
 |
|
velio
|
Също и пинаута на дисплея. Като цяло няма стандарт за тия дисплеи и има доста варианти, макар и да са на пръв поглед изгледащи еднакво.
|
| Сря Май 22, 2024 2:50 pm |
|
|