Отговори на тема  [ 120 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Следваща
Домашно ВиК 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Домашно ВиК
Ами за предоставите мога да ти говоря много, цифровите такива, както и трансдуцерите са крайно ненадеждни в такъв тип системи, причината е водата. Но ако си наумил за цифров пресостат действай с цифров, аз от опит ти казвам че в дългосрочен план ще имаш проблем.
4 -10 кубика на час лично за мен не изглеждат никак много, повечето помпи които слагам са 10-15 кубика в минута та в час това е бебе помпа :)
Без значение от дебита всичко се смята по еднакъв начин. Това че имаш дебит на кладенеца е добре. Единственият проблем е че може да засмукваш пясък ако помпата е с голям дебит, това също си има чалъми.
Лично според мен, сложи помпа с дебит който може да осигури нужната вода за поливане. При 5-6 кубика на час, което са 100 л в минута, никакво домашно потребление не би следвало да влияе налягането, освен ако самия поливен дебит не го сваля много, но това е неоразмерена помпа и/или тръби. Ясно е че имаш лимит в мощността заради волтажите, и в това отношение софт старт помага, и доколкото софт стартер е сходен като цена с честотен инвертор вторият е оправдан. Това обаче че имаш честотен инвертор не означава че трябва да се пробваш да регулирал налягането с помпата. Това се налага само ако избереш недоклатена помпа със стръмна крива която при липса на дебит ще ти генерира много високо налягане, има такива, затова се гледат кривите на помпите.
Ако правилно си оразмерил помпата няма нужда да и регулираш оборотите /налягането, то ще варира в допустими граници, като затова слагаш и Христофор.
Редуцил вентили са трън в гъза, не ги препоръчвам освен ако не е крайно необходимо, те са проблемни ако нямаш постоянен дебит през тях, водят до различни проблеми. При високи сгради много по добро решение са бустерни помпи или помпи с няколко изхода.
Пиша ти тия неща щото 15 години се занимавах с помпи, а конкретно с офиса имахме същата ситуация като теб, кладенец, сграда и поливна система ... аз бих ти препоръчал и нещо друго, но няма да ти се хареса, но това е най-добрият вариант, междинен резервоар, има много предимства, и при теб няма нужда да е ужасно голям.

Сря Май 15, 2024 9:17 pm
Профил

ToHu написа:
... аз бих ти препоръчал и нещо друго, но няма да ти се хареса, но това е най-добрият вариант, междинен резервоар, има много предимства, и при теб няма нужда да е ужасно голям.

При този вариант ще му трябва задължително втора помпа с хидрофор, която да черпи вода от този резервоар и да захранва къщата.
Освен това ще трябват и датчици за ниво на водата в резервоара.
Отделно че този резервоар ще трябва да е отворен към атмосферата (отворен съд), което ще предизвиква "жабунясване" на водата в него, ако не се използва една или няколко седмици ... Мислех за подобен вариант за моята система за "бакъп водоснабдяване", но аз лично се отказах от нея.

Относно пресостатите следящи налягането на водата в системата - само като идея - вместо да използваш "мокри" сензори за налягане контактуващи с водата, можеш да използваш сензори за налягане на въздух и да следиш налягането на въздуха в балона в разширителния съд. Вторите предполагам, че ще са много по-разпространени, по-евтини и по-надеждни от първите.

Идеята, която ти предложих в предишният ми пост е с 2 балона, 2 стандартни хидрофорни пресостата, един магнет вентил, един възвратен клапан и само една помпа.

Можеш да разделиш мониторирането на системата от управлението на системата.
Според мен управлението трябва да е възможно най-просто за да е надеждно и лесно за ремонт и поддръжка, а за мониториране- можеш да следиш налягания, дебити, времена колко време помпата е работила, състоянието на магнет вентила във времето и т.н. Т.е. каквото си поискаш.

Чет Май 16, 2024 8:18 am
Профил

Този резервоар е основно за поливането, но може да се използва и за къщата, а зеленясването на водата изобщо не е задължително, зависи как се направи, и това го казвам от опит. Ако не е много голям, основният смисъл е да бъде буфер, но ако е достатъчно голям, решава проблема с пясъците

Чет Май 16, 2024 8:55 am
Профил

emilvtc написа:
Идеята, която ти предложих в предишният ми пост е с 2 балона, 2 стандартни хидрофорни пресостата, един магнет вентил, един възвратен клапан и само една помпа.

Уж чета всичко, ама съм пропуснал това. Идеята е интересна, има някои предимства но пак опираме до пресостатите и техните настройки. Иначе аз си мислех за по-елементарно решение с два пресостата. Не знам писах ли го, просто единия управлява помпата, а другия да изключва вентила към поливната система. За съжаление не можах да измисля как да използвам сегашния пресостат и да не го изхвърлям. Просто той няма настройка на налягането, а изключва чак на 6 бара което ми идва множко. Яд ме е, че навремето не взех прост механичен. Хем бяха по-евтини хем имат настройки, ама както да е... късно е вече.

Относно резервоара... и това го мислех. И тая идея идея си има предимства и недостатъци. Проблем с пясъци нямам, имам проблем с варовик но затова резервоара няма да помогне. Имам къде да го сложа да не е на слънце и няма да зеленясва. Ако се ползва само за капково няма да ми трябва и христофор, защото ще е на тавана и е достатъчно нависоко за самотек. Единственият проблем е, че ще заема място на тавана и че ще тежи, а къщата не е масивна. Всъщност първоначалната ми идея беше с резервоар и беше предвиден, даже допълнително укрепване поръчвах. Но после сложих покрив и сега предпочитам да не товаря повече конструкцията. Пък и не ми решава проблемите особено...

Чет Май 16, 2024 9:58 am
Профил

С минералите е по сложно, и те се утаяват но много бавно, и в такъв тип резервоар няма да стане.
Идеята на резервоара е да създава буфер от който да черпиш без това да влияе налягането на водата идваща от кладенеца.
За налягането, 6 бара са твърде много, 3-4 е достатъчно за къща на 2-3 етажа.
Всякак може да стане, въпросът е да не го усложняваш безмислено, и да не разчиташ само на електронно управление, при силно минерализирана вода трансдуцерите на налягане бързо се скапват.

Чет Май 16, 2024 5:22 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

ToHu написа:
... аз бих ти препоръчал и нещо друго, но няма да ти се хареса, но това е най-добрият вариант, междинен резервоар, има много предимства, и при теб няма нужда да е ужасно голям.

При един коелега е направен така с резервоар за капково повдигнат на 2м от земята. Резервоара е около тон. Пълни се веднъж за кратко време и няма нужда да върти помпата за капковото постоянно. Поставен е на слънце и като се полива привечер се полива с затоплена вода, което е най добре за разренията.

Пет Май 17, 2024 9:41 am
Профил

За капковото - става с резвоар, но за поливането на тревата с дюзи или "на вада" не става.
При мен имам на един кръг само маркучи за капково, при които помпата 3.6куб/час едвам смогва да ги "захрани", така че е въпрос на конкретна схема на свързване и големина/брой на кръговете.

Миро, варианта за който ти говориш с една помпа , балон, два пресостата и клапан е като че ли възможно най простия. Инвестирай стотина лева (та и по-малко) в два механични регулируеми пресостата и започни с него. Има няколко недостатъка, но е "най-малката" възможна автоматизация. Аз бих заложил на него.

Пет Май 17, 2024 11:44 am
Профил

emilvtc написа:
Миро, варианта за който ти говориш с една помпа , балон, два пресостата и клапан е като че ли възможно най простия. Инвестирай стотина лева (та и по-малко) в два механични регулируеми пресостата и започни с него. Има няколко недостатъка, но е "най-малката" възможна автоматизация. Аз бих заложил на него.

Така е, но пак има заигравка... Трябва да има и реле за време, защото втория пресостат след като изключи вентила налягането ще се вдигне и ще го включи пак и ще стане може би по-зле отколкото без него.
На практика няма да сложа реле, защото сигналът просто ще го вкарам с компютъра с домашния асистент и там логиката ще стане със софтуер вместо реле.
Но чисто логически защо да купувам пресостат, който ще ми дава само 1 бит информация като мога да купя датчик за налягане за долу-горе същите пари. Но пък като имам налягането ще имам възможност и за диагностики, ще виждам как се справят основния пресостат и помпата и т.н.
Но първо мисля да пиша на два производителя на пресостати дето уж имат интерфейс. Ако отговорят и кажат как да си изкарам налягането ще си спестя датчика. Ако не... ще добавям датчик, но после. Сега спешното е да реша кой от двата типа пресостати ще взема и да го слагам и да пусна системата.

Пет Май 17, 2024 2:42 pm
Профил

miro_atc написа:
Така е, но пак има заигравка... Трябва да има и реле за време, защото втория пресостат след като изключи вентила налягането ще се вдигне и ще го включи пак и ще стане може би по-зле отколкото без него.

Това няма да е проблем. Така докато има консумация в къшата, водата към двора ще се прекъсва периодично от клапана, но какво от това?

Проблема ще е друг, че ако има само консумация към двора - водата за поливането ще тече на пресекулки, защото пресостата на клапана ще го включва и изключва периодично.

Този проблем го няма в моя вариант с двата разширителни съда.
Този към къщата (може да е много малък - 5-10 литра) ще е захранен с вода от балона за двора (който ще е добре да е малко по-голям - 20-40л примерно) през възвратен клапан.

пресостата на балона към къщата ще управлява само клапана на изхода към "двора". Ще затваря клапана ако налягането падне под 1.5 бара и ще го отваря ако се вдигне над 2.5 бара. (Може би ще трябва да включва и помпата в момента в който затвори клапана към двора, а спирането на помпата ще става от пресостата на балона за поливането, когато то се вдигне до 3 бара.)
Пресостата на основния балон ще включва помпата ако падне налягането под 1 бар и ще я изключва, като налягането се вдигне над 3 бара.

Така налягането към къщата ще се променя между 1 и 3 бара, а налягането в балона към двора при макс. консумация за поливане може да спадне и до 0 бара, но в същия момент ако няма консумация към къщата налягането в балона към къщата ще е над 1.5 бара (заради възвратния клапан през който е свързан към балона за поливането и помпата).

В този вариант май не ти трябва реле за време.

(наляганията на пресостатите са примерни и може малко да им се стеснят хистерезисите, за да са по-малки границите в които се променя налягането към къщата)

П.П.
Лека промяна на логиката на управлението на помпата

Последна промяна emilvtc на Пет Май 17, 2024 10:21 pm, променена общо 1 път

Пет Май 17, 2024 8:59 pm
Профил

Примерна схема

Помпа, магнет-вентил, възвратен клапан, балон към къщата 10литра с пресостат включващ под 1.5бара и изключващ над 2.5 бара, балон за поливане 30 литра с пресостат включващ при налягане под 1 бар и изключващ при налягане над 3 бара.

Приема се, че дебита на помпата ще е по-голям от консумацията на къщата и консумацията към двода поотделно.

0. Ако помпата е била включена и се спре консумацията към двора и към къщата, налягането в двата балона ще се повиши до 3 бара и пресостата на балона за поливането ще я изключи. Т.е. имаме изходно налягане 3 бара в двата балона и вентила към двора е отворен.

1. Ако се появи само консумация към къщата налягането в двата балона ще започне да спада и когато спадне под 1.5бара , пресостата в балона на къщата ще затвори клапана към двора и ще включи помпата. Налягането в балоните ще започне да се повишава (дебита на помпата е по-голям от консумацията към къщата) и когато налягането се вдигне над 2.5бара пресостата на балона към къщата ще отвори клапана към двора, като налягането в двата балона ще продължи да се покачва и като достигне 3 бара, пресостата в балона за поливането ще спре помпата. (Връщаме се в изходна позиция)

2. Ако се появи само консумация към двора, налягането в балона към къщата няма да се промени и ще си остане 3 бара (механичния възвратен клапан няма да позволи вода от него да се върне назад към балона за поливането), а налягането в балона за поливането ще започне да спада. Когато спадне под 1 бар, помпата ще се включи и ако дебита към двора е по-малък от дебита на помпата, налягането ще започне да се повишава. Като достигне до 3 бара, пресостата на балона за поливането ще изключи помпата. (пак сме в изходна позиция).

Ако консумацията към двора е по-голяма или равна на дебита на помпата, възможно е налягането в балона за поливането да спадне дори до 0 бара и то при включена помпа, но налягането в балона за къщата ще си е 3 бара (защото нямаме консумация към къщата).
Ако в този момент се появи консумация към къщата, налягането в балона за къщата ще започне да спада от 3 бара и като спадне под 1.5бара пресостата ще затвори вентила за поливането и ще подаде сигнал за включване на помпата (която в този момент е отдавна включена). Така ще спрем поливането и помпата ще започне да вдига налягането като е възможно налягането в балона кум къщата да се е изравнил вече с налягането в балона за поливането и така налягането в двата балона ще започне да се повишава (ако дебита на помпата е по-голям от консумацията към къщата). Така Налягането като достигне до 2.5 бара, пресостата в балона към къщата ще отвори вентила за поливането и така ще сме в състояние на включена помпа и консумация към къщата и към двора.
2.1. Ако тази обща консумация е по-малка от дебита на помпата, налягането в двата балона ще продължи да се увеличава, като като достигне 3 бара, пресостата в балона за поливането ще спре помпата.
2.2 Ако обаче общата консумация е по-голяма от дебита на помпата, налягането в двата балона ще започне да спада и като спадне под 1.5 бара, пресостата в балона на къщата ще затвори вентила (ще спрем поливането) и помпата ще започне да увеличава налягането в двата балона, като когато то достигне 2.5 бара, вентила в балона за къщата ще отвори вентила и ще започнем отново да поливаме ....

Няма да разглеждам останалите сценарии, защото мисля че идеята вече е ясна.

Помпата ще се включва, ако който и да е от двата пресостата достигне долната си граница и ще се изключва само ако пресостата в балона за поливането достигне 3 бара.

Вентила ще се отваря, ако пресостата в балона за къщата изключи при налягане над 2.5 бара и ще се затваря когато същия пресостат се включи при спадане на налягането под 1.5 бара.

Прикачени файлове:
AvtonomnoVodosnabdiavane.jpg
AvtonomnoVodosnabdiavane.jpg [ 124.15 KiB | Прегледано 3187 пъти ]
Пет Май 17, 2024 10:20 pm
Профил

emilvtc написа:
miro_atc написа:

Това няма да е проблем. Така докато има консумация в къшата, водата към двора ще се прекъсва периодично от клапана, но какво от това?

Проблема ще е друг, че ако има само консумация към двора - водата за поливането ще тече на пресекулки, защото пресостата на клапана ще го включва и изключва периодично.

Проблемът е промяна на налягането докато се къпеш. Това се отразява на температурата, освен ако нямаш термоглава, но аз нямам.
Ако еднократно се промени, естествено ще си коригираш смесителя на душа. Но ако се променя периодично е кофти. И още по-кофти е това да е следствие от автоматики.
Значи ако степенувам проблемите от малък към голям те са:
1) Някой отваря твърде много ръчни вентили за поливане, докато друг се къпе... Това може да се случи ако деца си играят с кранове, аз не бих пуснал всичко да се полива едновременно. Така че тая ситуация я оставям така.
2) Пуснат се примерно пръскачки или други автоматични кръгове. Тук проблемът ще се получи ако вече има пуснати някакви ръчни и общия дебит мине тоя на помпата. Резултатът ще е спад на налягането (еднократен) но няма да спадне до нула, т.е. ако някой се къпе през това време ще може да се настрои пак водата и да се доизкъпе, макар и с понижено налягаме.
Тая ситуация се опитвам да избягна.
3) Горната ситуация но с решение подобно на твоето, т.е. да се спира поливането и да се пуска и пак да се спира... Не. Това определено прави проблема много по-голям.

Проблем с това че поливането ще тръгва и спира няма никакъв. Растенията няма да се оплачат надявам се. В тоя смисъл вместо да дублирам системата просто мога да ползвам ключа за осветлението на банята - когато някой светне банята мога да спра всякакви клапани. Най-много някой да забрави светнато дълго време... но за поливането ден-два не са нещо фатално.

Относно това как работят пресостатите... Аз пак ще кажа, че не съм в час, но тоя който имам не е с хистерезис по налягане. Има времена, примерно между включвания на помпата и колко време може да е на сухо и т.н. Но налягането се опитва да го държи точно в една точка. Под тая стойност помпата е включена, над нея изключена. В комбинация от 24л балон и само домашна консумация практически не се усеща промяна на налягането. На механичния манометър стрелката едва-едва мърда, т.е. не повече от 1/10 бара. Тия хистерезиси от 1 до 1.5 бара които залагаш не са нормални според мен. Това е една от причините да избягвам решение с два пресостата, защото няма да са от един и същ тип със сигурност и съответно няма гаранция дали работните им налягания няма да дрифтят различно. Съответно ще трябва да се настроят на малко по-голяма разлика, предполагам поне 0.5 бара. Не че е нещо фатално де.

Пон Май 20, 2024 2:28 pm
Профил

miro_atc написа:
В тоя смисъл вместо да дублирам системата просто мога да ползвам ключа за осветлението на банята - когато някой светне банята мога да спра всякакви клапани. Най-много някой да забрави светнато дълго време... но за поливането ден-два не са нещо фатално.

Е, в такъв случай ако имаш само хидрофора с пресостата за който говориш че вече имаш, ти трябва само един клапан към двора и един сензор за поток (примерно 1" с перка от али читак за 10-15лв).
Ако някой влезе в банята - спираш поливането докато лампата в банята свети.
Ако някой пусне водата в кухнята или пералнята/съдомиялната машина започне да консумира вода от къщата, това се детектва от сензора за поток и спираш поливането, докато има консумация към къщата.
Но и тук има проблеми, защото ако поливаш "на вада" с почти нулево налягане в изхода, ако клапана на пералнята/съдомиялната отвори и иска да я пълни с вода, то той може и да не се отвори, защото масовите клапани изискват минимално работно налягане, за да могат надеждно да отварят и/или затварят.

В моята система идеята беше да не се спира във всички случай поливането на двора, както и да се поддържа винаги налягане в системата на къщата не по-ниско от 1.5 бара дори ако се полива "на вада" с почти нулево налягане в изхода към двора.
Наляганията на пресостатите ги гадох примерни и могат да се намалят, за да няма големи разлики в наляганията между различните сценарии.

Пон Май 20, 2024 3:12 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:
...Проблемът е промяна на налягането докато се къпеш. Това се отразява на температурата, освен ако нямаш термоглава, но аз нямам...

Някой път проблемът сам подсказва какво е решението... :lol:

Пон Май 20, 2024 5:59 pm
Профил

Хмм а защо така ? И топлата и студената вода не идват ли от едно място, т.е. очаква се топката да има малко по-ниско налягане при достатъчно висок дебит, но ако входа пада ще пада налягането и на двете, не би трябвало да има много осезаема разлика.
Всъщност в Мексико в момента е точно така, там ВиК е черна магия, и явно никой идея си няма какво прави, та е чудо ако текне вода изобщо. Но в страни от това, моя апартамент има отделна помпа с хидрофор, и сутрин когато се ползва повече дебита осезаемо пада, но не усещам някаква промяна в температурата от миксера, не е термостатичен, просто потока намалява. Топлата вода идва от проточен газов котел като се храни от студената. Та въпроса е при теб защо се усещат флуктуации.

Пон Май 20, 2024 8:02 pm
Профил

Ами Тони казах, не съм спец по води и канали, но мисля че ефектът се дължи на възвратни клапани, на вентили и прочие карантии, които завихрят водата. Завихренято създава пад, който зависи от скоростта на потока.
Простичко казано някои карантии се държат като нелинейни съпротивления. Затова като се променя напрежението се променя и съотношението на тоците. А дали ще го усетиш зависиш и от температурите. Ако ползваш проточен и нормално си смесвал 50 на 50 топла и студена, вероятно и съотношението няма да се промени чувствително. Но ако сместа ти е 90:10 при едно налягане при друго може да стане и 80:20.
Това се усеща и то много неприятно. Затова в много семейства има традиция да не мият чинии докато някой се къпе. За целта в някои сгради кухните и баните са на различни щрангове...

Пон Май 20, 2024 8:55 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 120 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Следваща