|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:55 am
Дисплей за радиоприемник Yaesu VR-5000 със STM32F40VGТ
| Автор |
Съобщение |
|
maiden
|
 Re: Дисплей за радиоприемник Yaesu VR-5000 със STM32F40VGТ
да, според мен там му е проблема на колегата. Конектора top или ботъм контакти, да не стават огледални сигналите, както и точно да види пинаута. Щом като зарежда програма с мигане на светодиод, значи захранване, ресет, окъсяване, буут0 са елиминирани като възможности. Виждам че използва съвременен стлинк3. Да пробва mass erase. Сигурен ли е че не трябва да се програмира първо някакъв буутлоадър, за какво иначе ще е този джъмпер на буут0...
|
| Сря Май 22, 2024 3:40 pm |
|
 |
|
velio
Ранг: Форумен бог
|
Щото е ползвал развойна платка, вероятно някое Нуклео. Там е така направено. В последствие си е направил негова, но е копирал схемата от Нуклео-то. Така го разбрах аз.
|
| Сря Май 22, 2024 5:23 pm |
|
 |
|
shri
Ранг: Минаващ
|
Точно така, когато видях, че мойта платка не работи реших да си купя платка с този чип. И да пробвам с нея понеже се съмнявах в чиповете дали са читави. После реших че, може би японеца не е свързал всички крачета правилно или не е дал нарочно всичко на схемата. Затова видях как е на борда и нарисувах същата конфигурация на моята платка. Пак да кажа че, от писане на код и програми нищо не разбирам. Отново проверих внимателно пиновете на дисплея. Всичко си е както е на китайската платка и всичко е свързано правилно по схемата. Разположението на крачетата на дисплея дадено в схемата отговаря с това на китайската платка и на моята също. Връзките са на ред, прозвъних ги. Дисплея работи с китайската платка значи и с мойта трябва да върви. Наистина не знам къде да търся. Остава още един вариант, да не би със този програматор нещо да бъркам и да не се програмира правилно. Решил съм да взема да прочета с програмера работещия и да го запиша на моя но със програматора на борда той позволява това. С джъмпери е и мога да закача SWDIO и SWCLK. Там също е една одисея, първо купих евтин програматор 2 серия. Той пък е толкова китайски че няма сериен номер при разпознаването ъудейтна се уж но ми го дава винаги като непознат. Реших че във него е проблема и взех тройката. Когато взех борда не съм ползвал програматор защото си има свой на него и щом с него стана ще видя да пробвам и мойта платка с него да програмирам.
_________________ Денят е прекрасен, забеляза ли го.
|
| Чет Май 23, 2024 3:51 pm |
|
 |
|
velio
|
нали за това бяха пробите с тестовия фърмуер (мигалката). Явно се програмира. Едниствено, ако кабела ти между програматора и твоята платка не е подходящ, може да имаш проблеми. За това може да ограничиш скоростта на комуникация при програмиране до 1.8 или 2MHz (ST-LINK има такива настройки). По подразбиране ST-LINK V3 се опитва да комуникира на 24MHz.
Нещо друго е. Начертай схема на твоята платка. Може и с молив и я снимай да я видим. Все пак си правил модификации.
Да разбирам ли правилно, че си подкарал дисплея на Нуклео, но на твоята платка и не работи? Тази твоя платка как я направи? Не си ли правил схема за нея? Дай я да я видим.
Можеш ли да пуснеш само подсветката на дисплея ръчно, както е свързан към платката? Така ще докажеш че поне дисплея е свързан до някъде правилно.
|
| Чет Май 23, 2024 7:18 pm |
|
 |
|
shri
|
Защо така не се разбираме, нещо не обяснявам правилно ли? Още в първия пост съм показал със снимки работещия и неработещия вариант. Дисплеите са еднакви и работят и двата. Пробвани са на работещия вариант. Платката се казва дисковери1 на нея си има собствен програматор тип 2 версия. Да, би трябвало да се програмира правилно щом твоята програмка тръгна. Виж ако скороста нещо не му харесва може да прави прави грешки при записа. Добре ще видя да нарисувам нещо.
|
| Чет Май 23, 2024 8:16 pm |
|
 |
|
shri
|
[quote="velio"]нали за това бяха пробите с тестовия фърмуер (мигалката). Явно се програмира. Едниствено, ако кабела ти между програматора и твоята платка не е подходящ, може да имаш проблеми. За това може да ограничиш скоростта на комуникация при програмиране до 1.8 или 2MHz (ST-LINK има такива настройки). По подразбиране ST-LINK V3 се опитва да комуникира на 24MHz.
Как става това, може ли да ми покажеш как да огранича скороста на запис? При програмирането дава в рапорта че работи на 8Мхц
Начертай схема на твоята платка. Може и с молив и я снимай да я видим. Все пак си правил модификации.
Използвам схемата на японеца специално не съм чертал схема. Ако добавянето на кондензаторите е модификация, по-горе показах снимка със точните неща които съм направил. Копирани са от борда.
Да разбирам ли правилно, че си подкарал дисплея на Нуклео, но на твоята платка и не работи?
Да, това е дисковъри1 борд.
Тази твоя платка как я направи? Не си ли правил схема за нея? Дай я да я видим.
Не, ползвам японската схема. Това че стабилизатора е линеен 1117 3,3 вместо на японеца не е повод да рисувам схема.
Можеш ли да пуснеш само подсветката на дисплея ръчно, както е свързан към платката?
Да разбира се и мога да управлявам интизитета и също. На всякъде съм писал че тя светва винаги но дисплея не показва информация
|
| Чет Май 23, 2024 8:44 pm |
|
 |
|
syscop
|
Честотата на програмиране се сменя от ограденото. Има ли връзката reset между платката ти и st-link-а?
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Пет Май 24, 2024 8:30 am |
|
 |
|
shri
|
Не няма връзка ресета с програматора, да видях но това е програмера със който качих мигалката и тръгна. Качих hex файла. Платката я програмирам с кубеидето там не зная как са тези настройки. Апропо как да си направя hex фай на моя проект? Да не би нещо да бъркам с настройките на айдито и от там да се дъни. Понеже със програмера тръгна. До сега със иде програмата не съм видял нещо работещо. И втори въпрос, ако прочета работещия борд със програмера и запаметя прочетеното. После го заредя на моята платка с програмера това цялата програма ли ще е и би ли трябвало и моята платка да е програмирана правилно както борда тогава?
|
| Пет Май 24, 2024 9:13 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Куп излишни писания и уточнения щяха да се спестят ако беше публикувал схема какво си направил. Колкото и да обясняваш, няма да стане цветно. Затова пребори мързела, запретни ръкави и начертай схема.
|
| Пет Май 24, 2024 9:19 am |
|
 |
|
shri
|
Ами кажи ми как да си направя hex файл и писанията ще свършат. Тъй както гледам на там отиват нещата. Аз ако разбирах нещо от софтуер сигурно вече да съм се справил. Схемата е вече публикувана, ако не ти харесва не съм японеца за да приемам рекламации, а и проекта е отворен работим според даденостите от него.
|
| Пет Май 24, 2024 10:00 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Бях останал с впечатление, че си пуснал темата с идеята да ти се помогне да се реши ТВОЙ проблем. Но щом като "ти не си японеца" и "не приемаш рекламации", добре. Дерзай.
|
| Пет Май 24, 2024 10:14 am |
|
 |
|
syscop
|
Пишеш както и където е показано на картинката.
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Пет Май 24, 2024 1:19 pm |
|
 |
|
shri
|
Това е тръгна най после-проблемът софтуерен или по-точно в задклавишното устройство аз  . Огромни благодарности на колегата velio, на практика с неговия hex файл реши проблема. Ами като не разбирам нищо от софтуер или малко, казах си го. И така хронологията: 1 След като се забатачих изцяло в съветите ви реших да пия една студена вода и да тегля чертата, а именно. 2 Дадах си сметка, че до сега единствената работеща програма на моята платка която съм зареждал е тази от velio и то hex файла. Добре тогава. 3 След три часа борба и гледане на клипове във тубата как се прави, успях да генерирам hex файл. 4 Заредих го с програмера така както и мигалката на колегата. И най-после светна пустия му дисплей. 5 Извода понеже съм софтуерен лаик и новак в естем програмиране, явно не успявам да настроя правилно кубеидето и не се програмира поради някаква причина правилно. PS. Да проблема е мой, платката е моя разработка, радиото си е мое и го ползвам 30 години. Понеже фирмата производител от 10 години не потдържа резервни части за него, проекта който открих на японеца беше единствения вариант за решение да съживя радиото. Схемата си е на японеца за 10 път ще повторя работел съм по нея, няма изменения по нея. Просто сложих 100Нф кондензатор на ресета към маса и организирах захранващия филтър както е на борда. Всичко съм го качил по горе. Това че съм избрал собствен вариант на стабилизатора за 3,3 волта не играе роля в схемата. Още веднъж благодаря на всички отзовали се, проблема е решен. Беше моята неопитност със програмирането. Темата е за архив, ако модераторите я смятат за неполезна може да я изтрият. Хубав ден на всички.
|
| Пет Май 24, 2024 4:04 pm |
|
 |
|
velio
|
Ами честито! Само да уточня защо искахме толкова много схемата. Аз останах с впечатлението че си си направил собствена платка, с която имаш проблеми (от снимките на първата страница). Ако е така, явно си ползвал някакъв софтуер и ако и това е така - може да си направил грешка при чертането на схемата в софтуера. Т.е. би трябвало да я имаш начертана вече... Това е. Ако си подходил по друг начин или не сме разбрали, или не си обяснил. Но как да е. Важното е че си подкарал нещата.
Между другото, програмирането от IDE средата става и без HEX. Само че след като "програмира" трябва и да пуснеш програмата, което обикновено не става автоматично. Но се тая. Проблема е решен.
P.S. - на мен ли така ми се струва, или имаш проблем при изобразяването на някои области от екрана? Горе, където пише 10 и долу, нещо като барграф, ама не баш (до иконката на часовник)....
|
| Нед Май 26, 2024 12:01 am |
|
 |
|
shri
|
Може би аз не обяснявам правилно. Като разпечатах схемата от екселския файл на хартия, по нея със Sprintlayout 6 която си купих за 49€ от абадон си чертая платката. Не ползвам алтиум или нещо модерно което да конвертира директно схемата в платка. Всички елементи слагам ръчно и опроводявам по схемата. Що се отнася до кубе идето, ако сте забелязали проекта е от 2017г. а сега сме 2024г. И постоянно при стартиране ми дава някакви съобщения за различни версии на софтуера, миграции. Неща които не са ми понятни и точно там бъркам явно при пускането на файла. Може това дето казваш да е. Важното че ти ми даде правилната посока за решаване на проблема. Часовника не е настроен за това, освен това японеця пише за някои несъвършенства на неговия софтуер които тепърва ще изучавам. Като например при бързо въртене на текерлека не показвало коректно изменението на честотата. Но това са бели кахъри. Оригиналния дисплей е много особен. На половина или 2/3 графичен и 1/3 матричен. Не е целия във точки. В софтуера са рисувани символите които са сложени на конкретното място в пространството на екрана. Също говори за някакво несъответствие на тактова честота и за това ставал този бъг със показването на честотата. Но това са бели кахъри на фона пред избора да изхвърля радио което съм купил на времето за много пари. Още служи вярно за контролно радио при различни настройки на други радиа. Още веднъж благодаря, един различен поглед като вашия винаги помага човек да види къде се върти в кръг. Когато съм вътре в нещата и си мисля това вече проверих онова е на ред и не виждам трезво нещата. А ти ми помогна да си направя рекапитулация как аз успях по лаишки начин да се справя. Знам че за вас е лесно понеже всеки ден програмирате. За мене пък е лесно да поправям разни неща, защото го правя повече от 30 години. И те така. Хубав уикенд. PS Уча нови неща и работа с нови програми с удоволствие макар че съм 50+, но програмиране те първа да уча мисля съм позакъснял.
|
| Нед Май 26, 2024 7:27 am |
|
|