|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:36 am
| Автор |
Съобщение |
|
itso.t
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
 Re: EV
Едва ли може да се отговори еднозначно защо са решили да не произвеждат EV. Една от възможните причини съм я споменал по-напред - стагнация на пазара, и плацове пълни с непродадени ел. кокошарници. Включително и "премиум" марката  Брадва.
|
| Чет Май 23, 2024 2:41 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Това са глупости... Пропагандата вече се чуди какви лъжи да пробутва. Последното, което чух и е наистина попадение според мен беше за САЩ. Нали първо беше как продажбите спадали, американците не искали, рентакарите се отказвали, бля-бля... Видяха явно, че с лъжи не става и ръста на електричките продължава, но за да не го кажат в прав текст обявиха, че "само 3% от американците последната година са сменили колата с електическа". Просто ми хареса, защото е истина. Друг е въпросът че е като във вица за почетното второ място на Горбачов. Както и да е... и друг път съм казвал, че са много малко хората дето карат това което искат. Повечето караме това което можем да си позволим. Аз също не бих карал ренде, ако можех да карам Mercedes EQS примерно (всъщност не съм се и качвал даже на такъв). Така че за производителите в тоя бизнес според мен е важно да изкарват добро съотношение цена/качество, а не да разчитат на фенклубове или технологии. Говоря за масовите, тия с фераритата са ясни. Мисълта ми е, че няма абсолютно никакво значение дали харесваш миризма на гориво или те тресе тока. Всичко опира до това как ти излиза сметка с парите. Радиото може да ти пее всичко, ама който седне и си направи сметката повече не го интересува пропагандата. Както казах при колите малцина са тия щастливци дето могат да си позволят да не си правят сметка. Тъй че говорете си, не ми пречите... аз знам само едно, че дотук пари съм дал само докато зареждах в чужбинско. За близо година в бг само няколко пъти съм зареждал от мрежата и общо да ми е струвало не повече от 10лв. Паркирам си на синя зона редовно и безплатно, данъци не плащам, обслужване нямам... а и колата си върви и набира не по-зле от коя да я друга градска талига. Вече гледам и бизнеса... Тук е Изида дето правят сладоледи, имат и хотел. Ами Младенчо първо си сложи слънчогледи сега подменя целия автопарк с електрически. Същото е и с няколко други местни фирми. Явно са намерили вносител на камиончета. Знаете ли кога тия ще се върнат някога на ДВГ? Точно НИКОГА! А вие слушайте за непродадените и непродаваймите електрички колкото си щете! Същото е и с Тойота, нека си мечтаят за хибриди, за водороди и всякакви глупости! Късмет им пожелавам 
|
| Чет Май 23, 2024 3:47 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Там вероятно причините са други. Досещаш ли се как би могло да се злоупотребява с горивото на служебните автомобили? Чувал ли си за подобни злоупотреби? А досещаш ли се как ще се краде тока на електричките?  Особено щом чорбаджията има собствен соларен парк...
|
| Чет Май 23, 2024 4:30 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Ти вълна от костенурка стригал ли си? Според мен по-лесно ще ти е това, отколкото да откраднеш нещо от Младен Тук сме малко село, всички се познаваме... особено чорбаджиите. Ако един те хване да крадеш, трябва да се изнасяш от селото. Хайде той Младен пак е по-разбран, има един Станев... от него по-добре и дъвка да не си помислиш да откраднеш! Оставам настрани техническата страна... и колко е елементарно да си вържеш и следиш колата. Щом моята е вързана към домашния ми асистент и мога да проверя кога е карала жената колко километра и колко батерия я изхабила. Предполагам, че тия екстри не са само за електрички. Тва с кражбата е трудна работа, не казвам невъзможна. Но трябва да е редовно и по малко и да не се отклоняваш от маршрута щото се вижда на gps-a. А пък не може на улицата щото както казах сме малко село и все някой ще види и ще те изпее. Но и така или иначе и да се краде и да не се краде, няма значение. Важното е сметката накрая как излиза... Щото си мисля, че за камионче дето цял ден обикаля от бакалийка до бакалийка и не се гаси заради фризерите, сметката хич не излиза с нафтата. Даже и без да смяташ кражбите и обслужване и т.н.
|
| Чет Май 23, 2024 5:17 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ами зареждаш през деня в офиса, вечер преточваш в домашните батерии .... А нещо не разбирам кога Тойота е отишла в киреча, имаше малък спад в САЩ но за миналата година са вторият най-продавани бранд, в глобален аспект за 23 имат най голям пазарен дял, отделно скоро четох новина че са отново най-предпочитаният бранд в Калифорния ...де и аз да съм в тоя киреч ...
|
| Чет Май 23, 2024 5:19 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Продажбите им в Европа мисля, че даже имаха ръст (на хибриди разбира се). Киречът е в Китай, там всички японци пропадат яко. Нисан направо се изнесе, Мазда или ще се изнесе или ще я изнесат. Тойота още са там, но са пълна скръб. Особено на електричката им - BZx4, свалиха й цената до най-ниската в категорията и въпреки това китайците не я купуват. Не че други я купуват. Общо взето тоя модел е тотален срам за електричките. Издънка до издънка... примерно в студено време пробегът й спада с 60%, то на всички спада ама тия с порядък направо. Въпросът е, че продажбите им в Китай на всякакви коли спада сериозно. Това ги детронира от 1-вото място в света. Сега някой ще каже на кой му пука за китайския пазар.... ами той е 30% от световния. Добави и финансовото им дередже, добави и че всичките им инвестиции в нови технологии е тотален резил. Особено водородната им Мира ли се казваше, няма такава безумица просто. От 2012 разработват LiOn батерии, то не бяха твърдотелни, всякакви. От тогава на всеки 2-3 години обявяват каква революция ще направят с техните батерии... Е направиха я наистина, преди няколко месеца решиха да минат изцяло на BYD blade. С две думи технологично са зле отвсякъде, което нямаше да е зле ако дълговете им не бяха по-големи от на цели държави. То и това нямаше да е проблем, щото правителството досега никога не им е отказвало заем. Само че и правителството им е с рекорден борч. Япония в момента има толкова заеми на калпак, колкото никоя друга държава е имала EVER. Та не е ясно как ще се догонват без инвестиции. А инвестиции им трябват не само за електрички и в производството с тия мега кастинги стават революции. Накратко от топ 1, прогнозите са че ще е голям късмет ако се задържат в топ 10... Ако това не е киреч, здраве му кажи.
|
| Чет Май 23, 2024 6:48 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Да Миро, но ние ползваме европейски модели, а не чайнически, и как върви пазарът в чайника за мен не е толкова важно. Наскоро имаше статия за китайските EV. Куп производители. Всеки гараж - фабрика за EV... В статията споменаваха как очаквали до края на годината повечето да окапят, щото и там пазарът не бил в цветущо състояние. Явно клиентите там четат какво пиша за EV и за китайските отпадъци, и си вземат поука. Та нищо чудно големите да не си дават зор да се борят с гаражите. Ще изчакат да минат естествените процеси и ще продължат по старо му. Който иска да си купи Мерцедес няма да влезе в шоурума на Кия или Чунг Квъ...
|
| Чет Май 23, 2024 7:03 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами то проблема в китай е на всички не сзамо на Тойота, и 20 електрически модела да имаха все тая, китаеца има не по-лош избор на по-добра цена при това местен ... Китай може да е голям пазар но няма как да конкурираш успешно местните, беше въпрос на време да се стигне до тук.
|
| Чет Май 23, 2024 7:20 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Така е, всички имат проблеми в Китай, но само японците го закъсаха толкова яко. Тесларов се справя много добре, европейците имаха спад и повечето им се наложи да смъкнат цените и печалбите и засега удържат фронта. Фаувето даже инвестира в нови мощности. Верно някакви джоинт венчъри, но важното е че се разширяват. Ако политиците не сътворят някоя голяма каша, шансовете на повечето европейци не са толкова лоши.
|
| Чет Май 23, 2024 10:50 pm |
|
 |
|
ToHu
|
аа това за Тесларов от къде го чу, само април имат 18% спад, те по принцип вървят на горе на долу, но осрееднено спадат постоянно, чуват се неприятни за тях слухове, китайците ги мачкат здраво там, и на почти всички други пазари, единствено в САЩ и то най-вече заради протекционизъм все още нямат сериозен проблем с тях.
|
| Пет Май 24, 2024 5:45 am |
|
 |
|
Bai Ui
|
От личен опит - Тойота са много зле - жената току-що си взе ново Aygo Х, няма такова дърво, честно, адски шум в купето, главно заради CVT автоматика, тоя автоматик е голямо недоразумение, особенно когато искаш да потеглиш бързо на кръстовище - подаваш газ, двигателя започва да ръмжи на максимални обороти а скоростната кутия се чуди няколко секунди какво става и как да реагира. Вентилатора на радиатора когато се включи се усеща едно малко земетресение вътре в колата, същото е с климатика, когато компресора се включи освен адски шум и вибрации се усеща и загуба на мощност. Колата е с пет врати, но за да влезеш отзад първо трябва да се разкършиш за да не получиш схващане докато се огъваш за да се промушиш през вратата. Предната и кола пак беше чисто ново Aygo (без Х) но си беше същото дърво, по-безшумна заради мехатроника, но там пък имаше други кусури, на втора двигателя започваше да лашка. Аз съм карал Yaris и Corolla за малко но не съм се впечатлявал с нищо особенно, напротив, намирам и двата модела много дървени, твърда возия, твърди съединители и волан, няма удоволствие от шофиране нито комфорт. Единственото нещо, за което жената избра Тойота е 10 годишната гаранция, за което естествено си плащаш допълнително - задължително условие за гаранцията е колата да се сервизира всяка година при дилъра, малкия сървис е 240 паунда, големия - 350. Та лично за мен ако трябва сега да направя избор за кола Тойота се нарежда на опашката зад поне 4 други марки.
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Пет Май 24, 2024 9:01 am |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Вземи си по читавата Тойота - Субару ... май почти са ги купили и повечето модели са им на едно шаси, само фасона сменят ... и боксеровия мотор де  Ама електричката им е дръво ... и в Тойота и в Субару изпълнение.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Пет Май 24, 2024 4:54 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами много зависи от модела. Е Европа се продават малки играчки, особенно с автоматиците им нямам опит, имаме служебни короли и то не малко, няма оплаквания. Тук не знам дали са CVT, големите със сигурност не са, за малките, доколкото има малки не знам. Аз лично имам до ти впечатления от всички с които съм имал вземане даване, но както казах с малки модели почти съм нямал допир. Имам малко камионче, Хилукс, като цяло съм доволен, сега може би ще взема тахома или тундра най-вероятно, и те са сравнително малки но поне са малко по оборудвани, в Мексико ситуацията е подобна на тая в БГ, но по зле, идват с много малко оборудване а цената е осезаемо по висока в момента от тази в САЩ, нищо общо с преди 5-6 години.
|
| Пет Май 24, 2024 4:58 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Тойота нямат класическо CVT (с шайби с променлива геометрия). Тяхното е ECVT и е това което е в хибридите ама то няма нищо общо със стандартния вариатор. CVT-то на Субару е само на чисто бензиновите автомобили - на хибридите е ECVT-то на Тойота каращисано със AWD системата на Субару. На някой Тойоти в момента се монтира FA20/25 (новите мотори на Субару дето са с верига и съотношение 1:1 ход/диаметър на буталата). От тази година Тойота имат и DCT трансмисия само че на входа е с хидротрансформатор - съединителите са само за отделяне на двете предвателни кутии. Въобще голяма манджа с грозде са в момента.
|
| Съб Май 25, 2024 8:58 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
Цитат от Фейса Keith Jackson Car enthusiasts have 0 interest in ev. They are appliances. Tech enthusiasts love them. They are not the same people. Ev are fine as appliances. No different than a Nissan rogue. Absolutely nothing noteworthy. Just a bus.
|
| Съб Май 25, 2024 6:30 pm |
|
|