Отговори на тема  [ 120 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следваща
Домашно ВиК 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Домашно ВиК
Добре де - защо в крайна сметка не вземеш един обикновен инвертор, някакъв датчик за налягане, пускаш инвертора с ПИД, настройваш му ПИД-а и си в джаза. Това за повреждащите се сензори ми е много странно - има неръждаеми (AiSi 316) дето не виждам какво може да им се повреди - дори и да натрупа котлен камък (което не ми се вярва - 316 не хваща лесно) датчика пак си работи нормално. На една машина имам датчик дето мери налягане на кал (шликер за керамика) и мери милибари и си работи точно и вярно - нито го мият нито гледат в какво състояние е. Не знам как стават нещата ама и тапа засъхнала кал да стане върху него пак мери.
Виждал съм специализиран инвертор/хидрофор обаче беше само бегъл поглед щото само искаха да му подам ток - ни марка ни модел помня. Беше си нещо направено точно за водна помпа - на дисплея му всички настройки са относно водната история - няма нищо по отношение на инвертора като при стандартен такъв. И на външен вид също беше нещо съвсем неприличащо на инвертор.

Сря Май 22, 2024 12:40 pm
Профил ICQ

Cekins написа:
Добре де - защо в крайна сметка не вземеш един обикновен инвертор

Ами защото не разбирам нищо от обикновени инвертори, никога не съм пускал такива. Не разбирам и от помпи, демек не знам тънкостите в управлението им. Освен това ще трябва да избирам дали да монтирам всичко в шахтата, ако да - то ще имам проблем с влажност и конденз. Ако не, ще трябва да опъвам кабели и канапи...

Няма и финансова причина, щото не смятам че ще ми излезе много по-евтино. Докато специализираното решение си е събрано всичко в една кутия, има си IP65. Тия които заглеждам водата минава през тях и така си решават проблема с охлаждането. Предполага се, че са реализирали всички функции и пенизи за помпи. Всякакви защити от сорта на колко време да пуснат помпата на сухо, колко да ограничават стартовия ток, кога какви обороти (честота), колко да са минималните времена на включване, на изключване и т.н. Пак има настройки, но не е нужно са си голям разбирач.

Изобщо на хартия инверторния пресостат изглежда наистина завършено решение. Не иска висше образование - слагаш и забравяш... Мен точно това ми трябва, не искам да си правя експерименти. Единственият "проблем" е, че искам и да взема налягането. Искам понеже пак "на хартия" имат и тая възможност. Но на единия wifi модула е опционален, а го няма на сайта им за поръчка. И на двата които гледам няма никаква информация как аджеба си предават данните. Има ли протокол или са само с някакво тяхно приложение... не е ясно.
Другия вариант е да си сложа допълнителен датчик. И там подобна дилема - има с изход 4-20мА, което е долу-горе ясно за тоя който ги разбира. Аз обаче не ги разбирам и не съм убеден колко мА на колко бара отговарят. Хайде да кажем ще го разбера някак си. Но ще ми трябва и допълнителен хардуер за меренето и по-просто ще ми е с датчик с цифров изход. Даже гледам такъв в алито, който изглежда много истински и има modbus rs485. Това би ми паснало перфектно, защото си имам usb към 485, демек само две жици трябват. Но китаеца не е документирал регистрите. Абе пак като с инверторите - има я функцията, ама не знаеш дали и как работи...

Сря Май 22, 2024 1:23 pm
Профил

Аз чак сега разбирам какво мислиш да слагаш, не искам да те разубеждавам, но имам едно усещане, че доста ще псуваш ... и с тоя пенкилер нали се сещаш че каквото и да му се повреди сменяш всичко ...

Сря Май 22, 2024 4:38 pm
Профил

Честно казано не го мисля в такава посока...

Приоритетът ми е да го подкарам да работи читаво. Вече имам един не до там успешен опит. И в тоя смисъл повече се притеснявам дали няма пак да свърша някоя простотия, отколкото че след време нещо ще се развали. То да тръгне първо, пък после ясно... няма вечни неща. Нещо ще се развали, освен ако не е временно, щото сложих винтова помпа само "временно". Колкото да се изчисти сондажа от утаените при дълбането камъчета и песъчинки. Беше възможно най-евтината помпа и очаквах сама да сдаде багажа. Обаче то като чакаш нещо да се скапе не ще и не ще...
Както и да е. Не съм притеснен че нещо ще се повреди. Ако е в гаранция ОК, ако не пак ОК. Преходът от ВиК няма да го махам... Имам два крана, с единия спирам сондажа към къщата, с другия пускам ВиК-то докато трае ремонта. Тъй че няма проблем, евентуално само непредвиден разход, който не виждам как може да се избегне...

Сря Май 22, 2024 6:16 pm
Профил
Аватар

Значи като изключим някой китайски и турски боклуци, всички останали стандартни инвертори имат ПИД и могат да работят като регулатор - не е нужно да си ракетен инженер за да се оправиш с настройките. Също почти всички стандартно имат modbus по RS485. На Siemens G120C сериите имат и с етернет - там може директно от компютър да се ръчка, само дето ако искаш някаква комуникация са по Profinet - което е малко неудобно ако нямаш PLC.

Иначе настройването през компютър е като за индианци...

Прикачени файлове:
PID_G120C.jpg
PID_G120C.jpg [ 142.33 KiB | Прегледано 3628 пъти ]
Чет Май 23, 2024 9:26 am
Профил ICQ

Абе тоя сиеменс като гледам е 4 бона :D

Верно е доста по-мощен и вероятно по-слабите са по-евтини, но само инвертора. За сравнение аз гледам инвертор-пресостати и са в диапазона 800-1000лв. И са all in one, демек в една кутия всичко и само слагам тръбите и подавам ток...

Чет Май 23, 2024 12:10 pm
Профил
Аватар

Ъъъъ 4 бона за колко киловата и къде го гледаш това? Кажи колко киловата ти трябва и ще ти кажа реалистична цена.

Чет Май 23, 2024 1:41 pm
Профил ICQ

Е гледах цена в бг..

Трябва ми 1квт, в али-то гледах такива (дали са оригинални или не друга тема) и са по 500-600лв. Предполагам оригинален сиеменс в бг няма как да е под тая цена. Не знам.
Въпросът е, че това така или иначе хич не ми изглежда подходящо в тая кутийка с изведени вентилатори. Не мисля, че ще издържи в шахта с висока влажност и много конденз.

Чет Май 23, 2024 1:46 pm
Профил

Не знам колко мивки имаш, но ние с един офис, може да си представиш че няма много мивки /3 тоалетни чинии една баня/ давахме мило и драго да се вържем към ВиК и да спрем водата от кладенеца към офиса .... кранчета всякакви мрът като мухи, трябва да се абонираш ...

Чет Май 23, 2024 5:26 pm
Профил
Аватар

890.45 лв без ДДС базова цена. Според зависи може да се очакват отстъпки от 25% до 35%. Единствения недостатък е, че от едно известно време не предлагат монофазни от G120C серията. Спокойно можеш да го затвориш в една пластмасова херметична кутия - той няма да работи толкова много че да прегрее. Иначе обикновените им инвертори са много евтини - 1.1 монофазен (220V) e 341.40 лв. без ДДС базова цена ама не ги знам какво могат да правят - никога не съм ги ползвал. G120C са си едно малко компютърче дето може да се накара да прави доста неща самостоятелно. Имат математика дето може да се програмира. Имат логически клетки - нещо като CLC-то на пик-овете.

Пет Май 24, 2024 8:54 am
Профил ICQ

Cekins написа:
... той няма да работи толкова много че да прегрее. ...

Ако се полива "на вада" това може и да не е така.

Пет Май 24, 2024 11:37 am
Профил
Аватар

Ами тогава може и да не се слага в шахтата. Варианти могат да се измислят много. Аз даже по принцип не бих сложил каквато и да е електроника в шахта на кладенец. Сега - той Миро така или иначе иска да ползва специализиран инвертор, ама недостатъците на стандартния инвертор в неговия случай не са само че е IP 20. Примерно в случая с G120C ще му трябва 380V трифазно захранване. Дали ще е в шахтата или не ще му трябва и съответния 4/5 жилен кабел до шахтата. Ако си е пуснал 2/3 жилен и не може да го смени лесно ще си е отказващ фактор. Ако е изнесен инвертора ще му трябват и кабели за датчици... Аз просто коментирам възможностите - не се опитвам да го убедя да си купува такъв инвертор. Само казвам че може да стане и след настройка на ПИД-а и може би още някой друг параметър ще си заработи като слънце. Между другото този дето съм го виждал също беше с изнесен датчик за налягане и беше трифазен 380V.

Пет Май 24, 2024 12:07 pm
Профил ICQ

В шахтата на кладенеца не се слага нищо, и като цяло оборудване подземно само ако е строено за целта, отводняване вкл.принудително, достатъчно голямо за да е удобно за работа ...а тая пласмасария дето след 1 година ще и се скапят датчиците ... и то монтирана на тръбата ....аз не бих, но може да си падаш мазохист.

Пет Май 24, 2024 5:06 pm
Профил

Тони всички така го правят, около сондажа нивото се сваля, бетон и т.н. Така си издържа зимата без нищо да замръзне. А от влажност и комари не мога да избягам. От север езеро, от юг езеро, а от изток море.
По-горе дето писа за ВиК... аз казах, че техния сондаж е на километър от мен и вадим от едно и също място. Грам разлика няма.
Cekins трифазно нямам, мога да сложа още един инвертор да го прави, ама съвсем ще стане грозно. Единственото предимство на универсален инвертор за мен би било ако мога да го свържа с компютър. Щото специализираните ми дават всичко друго без това.

Пет Май 24, 2024 9:16 pm
Профил
Аватар

Ако нямаш 380V и искаш да сложиш нещо читаво универсално си във филм от всякъде. Монофазните обикновено са компромис най-вече заради цена и са малки мощности - до 2.2 - 3 максимум - тоците стават твърде големи за стандартите на монофазна 220V инсталация . Ако не си имал вземане даване с инвертори : по принцип тия монофазните не са баш монофазни а са 220 волтови. Тези на които викаме трифазни са 380 волтови. На изхода така или иначе получаваш три фази, разликата е, че моторя се връзва на звезда за 380V а за 220V на триъгълник. Всичките могат да се захранят с трифазно, само трябва да отговаря на напрежението.Тия Сименс-ките обаче могат да се сърдят ако някоя фаза на входа я няма. Ако имаш 650 волта DC мисля че можеш да ги захраниш и така. Не съм се ровил из настройките им конкретно за това ама мисля че можеше да стане без да се сърдят. Могат и рекуперация да правят и да връщат в мрежата ама тези които са за нашите географски ширини тази им опция е скрита. В общи линии има причина да са 3 пъти по-скъпи от другите.

Аз също съм против някаква такава чудесия да се слага на тръбата. Има едни много тъпи "електронни" хидрофори дето се слагат на тръбата - имат настройваем пресостат за налягане и потокомер - една възвратна клапа с магнитче и рид ампула - включват по поток и изключват по налягане в най-общи линии. Имат някаква елементарна електроника - две ттл-ки - едната брояч за разни времена, другата някакво И май беше и прави някаква елемнтарна логика за включване, изключване и авария. Та тия джаджи уж херметични, уж платките с conformal coating и от време на време току цъфне. Водата винаги си намира пътя...

Съб Май 25, 2024 8:34 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 120 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следваща